Våffeldagen närmar sig med stormsteg. Och vad passar inte bättre än att bjuda på ett nytt recept på denna lilla älskade rätt.
Idag blir det nämligen våfflor gjorda på havremjöl- alltså havrevåfflor.
Som att servera havregrynsgröt till kvällsmat, fast i en lite roligare förpackning.
Ni vet väl att ni även kan följa mig på Instagram?
Jag brukar göra mina våfflor på havremjöl istället för klassiskt vetemjöl. De blir lite matigare och mer mättande. Dessutom blir de glutenfria om du använder glutenfria havregryn. Perfekt om du har allergiker hemma!
Havremjöl finns att köpa i affären. Men jag brukar alltid mixa mitt egna. Det är bara att lägga havregryn i en mixer och mixa till ett slätt mjöl.
Våfflorna gräddar du precis som du gräddar våfflor gjorda på vetemjöl.
Jag brukar alltid låta smeten stå och svälla 30 minuter. Det gör jag oavsett om jag lagar på vete eller havre. Men just havremjölet behöver den där stunden för att det ska bli en tjock och härlig smet.
Jag använder havremjölk till våfflorna, det ger en god smak. Men du väljer såklart själv vilken slags mjölk du har i.
Havrevåfflor:
5 dl mjölk av valfri sort
3 dl havremjöl
2 ägg
1 nypa salt
1 krm vaniljpulver
1 1/2 tsk bakpulver
Gör så här:
Blanda hälften av mjölken med allt havremjöl och de båda äggen. Vispa till en klumpfri smet. Tillsätt sedan resterande mängd mjölk, salt, vanilj och bakpulver.
Låt smeten stå och svälla minst 30 minuter.
Smörj ett våffeljärn med smör och grädda gyllene våfflor.
Precis som när du gräddar våfflor på vetemjöl är det viktigt att inte öppna våffeljärnet för tidigt. Utan låt våfflan få en fin, krispig yta.
I några av våfflorna blandade jag i färska blåbär i smeten innan jag gräddade dom. Det blev mums!
Vad har du helst till dina våfflor? Grädde, sylt och bär eller något mer matigt alternativ?
Nu ska jag ta en lunchpromenad i solen. Så härligt!
Vad är ditt tips för att få frasiga våfflor?!
Vilket superbra recept- tack! Gick hem hos hela familjen dvs man, 3-åring och 8 månaders bebis 😊❤️