Ni har säkert sett den massor av gånger vid det här laget.
Smördegsgranen. Fylld med allt från nutella till pesto. Båda varianterna är urgoda. Men så här till jul tänkte jag testa en liten annan variant.
Nämligen att smälta lite mjölkchoklad med pepparkakssmak. Det. Blev. Gott!
Att göra en smördegsgran är superenkelt men väldigt effektfullt. Jag menar allt som har med färdig smördeg och choklad att göra blir ju gott. Kanske något att ställa fram nu under en av helgerna i novent?
Vi har ju hela gården full med snickare eftersom vi bygger ut huset. Och samma dag jag bakade denna startade dagen med ett ymnigt snöande som sedan övergick till regn. När klockan var i 14.30 tiden tyckte jag så synd om snickarna som varit ute i detta hemska kalla och blöta väder hela dagen. Så jag gick ut med plåten och sa att nu fick dom ta lite fika.
Det var rätt uppskattat.
Ät den precis som den är. Eller varför inte med en skopa glass till?
Huvudsaken är att du gör den bara. Ok?
Smördegsgran med pepparkakschoklad:
2 ark smördeg a´250 g (jag använde kyld, inte fryst)
200 g Marabou mjölkchoklad pepparkaka
1 ägg
strösocker
kanel
Lägg ut ett ark smördeg på en bakplåtspappersklädd plåt.
Skär chokladen i bitar och smält den i vattenbad eller i micron. Bred ut ett lager choklad på smördegen. Lägg på det andra arket smördeg som ett lock och tryck till.
Skär ut formen av en gran med fot med en vass kniv. Stansa ut en form som passar till stjärna av degen du får över (skär sedan den degen i remsor och snurra till bullar som du lägger i pappersformar och gräddar, supergott!)
Tänk att mitten av granen är en stam och du nu ska skära ut grenar som är ca 1-2 cm breda på sidorna. Snurra varje ”gren” ett eller ett par varv beroende på hur långa de är. Lägg på den utstansade stjärnan i toppen av granen.
Pensla med ägg och strö över socker och kanel.
Grädda i 200°C i cirka 15-18 minuter eller tills granen har fått fin färg.
Serveras helst lite ljummen. SÅ gott!