Kyckling satay med jordnötssås, hur många gånger har man inte beställt in det liksom? Det är en av mina favoriträtter pga älskar jordnötssmör.
Nu är mina språkkunskaper inte dom allra bästa, men jag tror att vi på svenska helt enkelt skulle kunna säga kycklingspett med jordnötssås. Då just ordet satay grillat kött/kyckling på spett.
Kycklingspett med jordnötssås är en perfekt middag att tillaga oavsett om det är vardag eller helg. Lägg kycklingen i marinad redan kvällen innan, så fixar du middagen på ett litet kick.
Jag gjorde en härlig gurksallad som jag serverade till. Man kan tro att det är som svensk inlagd gurka med chili. Men det här är något helt annat. Den ska inte göras i lång tid i förväg för att stå och dra. Lagen ska hällas på gurkan precis innan servering.
Sen är det valfritt om man vill ha nudlar eller ris.
Jordnötssåsen kan du servera både kall och varm. Men jag föredrar när den är lite ljummen. Rumstempererad kanske är ordet.
Jag provade att köra den i micron dagen efter. Det blev inte alls bra. Kanske beror det på att jag är helt värdelös på att hantera mikrovågsugnar. Jag vrider alltid på för lång och hög värme. Om man värmde på den lite mer försiktigt skulle det kanske gå bättre. För mig blev det mest en tjock klump..
Kyckling satay med jordnötssås:
ca 700 g kyckling
1/2 tsk torkad ingefära
1 tsk gurkmeja
2 msk kokossocker (eller brun farin)
1 msk soja
2 msk olja
2 msk fisksås
2 vitlöksklyftor
1 salladslök
1 citrongräs
Skär kycklingen i strimlor. Blanda ingefära, gurkmeja, socker, soja, olja och fisksås.
Skala och finhacka vitlök, salladslök och citrongräs. Rör ner det i marinaden och lägg i kycklingen. Låt marinera, gärna över natten.
Trä sedan upp kycklingen på spett och tillaga i ugn eller på grill.
Sätt ugnen på 225°C och använd grillfunktionen. Lägg alla kycklingspett på gallret och sätt in en plåt under med folie. Plåten under fångar upp all eventuell marinad som droppar av och folien gör att du slipper diska plåten.
Stek i cirka 15 minuter i ugn eller tills kycklingen är klar.
sås:
1 salladslök
1 vitlöksklyfta
2 tsk röd currypasta
1 msk kokossocker
2 dl osötat jordnötssmör med bitar
400 ml kokosmjölk
1 msk soja
1 lime (skal och saft)
salt
ev vatten
ev chiliflakes
jordnötter
Skala och finhacka salladslök och vitlök. Stek mjukt på medelvärme i en kastrull. Tillsätt röd currypasta och kokossocker. Ha i jordnötssmöret och låt det smälta. Rör i kokosgrädde, soja, saft och skal från 1 lime. Mixa allt helt slätt. Låt sedan såsen sjuda ihop i cirka 5 minuter på låg värme.
Smaka av med salt. Späd eventuellt med lite vatten om såsen känns för tjock.
Jag brukar hacka lite saltade jordnötter och blanda i för texturens skull. Vill du ha mer hetta i kan du strö över lite chiliflakes.
Asiatisk gurksallad:
1 dl socker
1 dl vitvinsvinäger
2 msk vatten
1 tsk salt
1 hel gurka
1 salladslök
chiliflakes eller färsk chili
Blanda samman socker, vinäger, vatten och salt i en kastrull. Koka upp och rör tills allt socker lösts upp. Ställ åt sidan och låt svalna
Skiva gurkan, inte för tunt. Finhacka salladslöken.
Häll lagen över gurkan, lök och chili. Gurkan ska inte täckas av lagen utan bara få smak av den. Tillsätt ev mer salt om det behövs. Servera gurksalladen direkt. Spar den lag som blir över och gör ny gurksallad av vid tillfälle.
Vad kan man ha istället för fisksås? Kram från veggien
Tack, vilket bra recept! Jag kommer testa satay-kycklingen. Klarar inte jordnötssåsen på en gång…jag är inte särskilt bra på att laga mat 🙂
Ska det vara kokosmjölk eller kokosgrädde? Står det ena bland ingredienserna o det andra i texten
Oj men titta, ska genast ändra. Man kan ta det man gillar bäst. Men jag brukar använda kokosgrädde 🙂
Precis samma recept som står i min asiatiska kokbok översatt till svenska.
Trodde annars att ni här skrev egna recept. Blev lite snopen. Har lagat detta från min kokbok sedan slutet av 80-talet.
Hej,
Det måste nog isåfall vara ett riktigt sammanträffande om recepten är helt lika. Till det här receptet har jag inspirerats av flera olika. Tagit det jag gillar från ett, smakat mig fram, tagit bort och lagt till. Om jag skulle använda någon annans recept rakt av skriver jag alltid ut det.