Idag blev jag så sugen på sockerkaka. Men kände att jag ville ta det ett steg längre. Göra något mer av det.
Så det blev en sockerkaka med glasyr. Och inte vilken glasyr som helst, nej det blev en fläderglasyr.
AAtt få fram smaken av fläder kan ibland vara lite svårt. Mitt bästa tips är att använda koncentrerad flädersaft. Men har ska det vara tillexempel socker till, kan det vara bra att dra ned på mängden socker något eftersom saften alltid är rätt söt.
Jag funderade länge och väl vilken glasyr jag skulle använda mig av. Tillslut valde jag att utgå från samma recept som man gör till silviakaka. Och det blev himla bra!Jag bakar alltid efter mormor Åsas tredelssockerkaka. Som det står i mammas receptbok- den blir bra varje gång. Och det är dagens sanning. Receptet är enkelt och utan krusiduller. En helt vanlig sockerkaka. Perfekt att piffa upp med en god fläderglasyr!
Sockerkaka:
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver
50 g smält smör
1 1/2 dl mjölk
Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Tillsätt mjöl, bakpulver, vanilj, smält smör och mjölk. Vänd försiktigt ihop till en slät smet. Smöra och bröa en sockerkaksform. Grädda i 200°C i cirka 30 minuter eller tills sockerkakan är helt klar.
Glasyr:
150 g smör
2 dl florsocker
1/2 dl koncentrerad flädersaft
1/2 tsk vaniljpulver
3 äggulor
Smält smöret i en kastrull och blanda i florsockret. Tillsätt flädersaft och vanilj. Låt koka upp.
Tag sedan av från värmen, ha i en äggula i taget under konstant omrörning.
Ställ tillbaka på värmen och vispa tills du ser de första bubblorna bildas.
Låt svalna något. Tag en ätpinne eller liknande och gör massor av hål i sockerkakan (detta för att glasyren ska sippra ner och göra sockerkakan ännu godare!), häll glasyren över sockerkakan.
Dekorera med färska bär och ätbara blommor.
En finfin kaka att servera i sommar.