Fetaostdipp- eller fetaoströra. Det har varit ett stående inslag till sommarens alla grillkvällar i massor av år hos oss.
Från början gjorde jag den genom att mosa fetaost och blanda i någon form av naturell yoghurt. Men med tiden har jag insett att jag gillar den helt slät. Utan klumpar. Len och krämig. Det blir allra godast då.
Sedan testade jag att ringla över en smaksatt olja. Som basilikaolja eller citronolja. Åh så gott det blev.
Och här om dagen tänkte jag- vad händer om jag rostar en vitlök (inte en klyfta en hel vitlök) och har i? Jo men det blev ju magi. Du som aldrig testat att rosta en hel vitlök kanske tycker det låter i mastigaste laget att använda en hel. Men jag lovar dig, en rostad vitlök blir mild, mjuk och lite söt i smaken. Inte alls skarp och stark. Testa!
Gör gärna denna röra en dag i förväg så den får stå till sig lite i kylskåpet. Det mår den bra av!
Krämig fetaostdipp med rostad vitlök:
1 hel vitlök
olivolja
salt
150 g fetaost
ca 2 dl naturell yoghurt
färsk basilika
olivolja- gärna med smak (citron eller basilika gillar jag)
Dela vitlöken på mitten (behåll skalet på). Ringla över lite olja och salt. Ugnsbaka i 175°C i cirka 30 minuter eller tills vitlöken är helt mjuk.
Tryck eller peta ur vitlöksklyftorna ur skalet.
Lägg vitlök, fetaost och naturell yoghurt i en mixer och mixa helt slätt. Låt gärna stå i kylen över natten. Smaka av med lite salt om det behövs.
Ha upp i en skål eller på ett fat. Ringla över smaksatt olja och färsk basilika.
Servera som en dippsås till chips, som dressing till en sallad eller som en fantastiskt god röra till allt du lägger på grillen i sommar.
Testa att göra min krämiga fetaoströra, du kommer inte att ångra dig!