Ok, ni var mååånga som ville ha receptet på mina panerade fiskburgare jag la upp om förra veckan. Barnen brukar prata om de GODA fiskburgarna dom alltid får i skolan. För några år sedan var fiskburgare, med eller utan bröd, ett vanligt förekommande inslag i vår vardagsmat. Men så har jag liksom glömt bort dom lite. Jag vet inte alls varför. Nu är dom åter på menyn! ’
Dock är det lite svårt det här. När barnen ätit en sak i skolan och sedan beställer det hemma. Garanterat smakar det ju fel😅 Men jag gjorde en noggrann analys. -var burgarna panerade? -var dom som fiskpanetter eller mer som att köttet var mixat? osv, osv.
Men när jag stod där och tillagade mina fiskburgare insåg jag att jag skulle fallera. Jag har nämligen alltid dill och lite annat grönt i mina. Sånt som Isac benämner som PERSILIKA. Och är dödsallvarligt allergisk emot. Ja, fiskburgaren blir lite grön. Men får så mycket mer smak. Så det fick bära eller brista.
Hur gick det då undrar kanske ni? Det gick svinbra. Tills han efter att ha avnjutit första tuggan med stängda ögon, öppnade dom och till sin förskräckelse såg att den var full av gröna grejer. Men en väl genomtänkt muta senare åt han upp allt. Och den påstådda allergin knäckte honom inte den här gången heller😅
Vill man inte panera fiskburgarna går det bra att steka dom precis som dom är. Det föredrar jag. Men familjen gillar den här varianten! Och dom blir allra godast att steka i smör.
Panerade fiskburgare, ca 10 st:
800 g torsk
2 ägg
1/2 dl finhackad dill/gräslök/persilja
salt
saft från 1/2 citron
panering:
2 dl vetemjöl
1 ägg
3 dl pankoströbröd
Mixa torsk, ägg, dill/gräslök/persilja helt slätt i en mixer. Smaka av med salt och citron.
Ha upp mjöl i en skål, vispa upp ägg i en annan och ha upp ströbröd i en tredje.
Forma fiskfärsen till biffar med lätt fuktade händer. Fiskfärsen fastnar inte lika lätt då.
Vänd fiskburgarna först i mjöl, sedan ägg och sist panko.
Stek gyllene i smör tills de fått fin färg på båda sidorna och är helt färdiga.
Kall vit sås:
2 dl turkisk yoghurt
1 dl crème fraîche
2 msk finhackad dill
1 msk lökpulver
örtsalt
citron
Blanda samman yoghurt och crème fraîche, tillsätt dill och lökpulver. Smaka upp med örtsalt och citron. Låt gärna stå svalt en stund innan servering.
Servera burgarna med gurka, sås, sallad och bröd. Eller varför inte lite ugnsrostad potatis?
Enkelt vardagsmat med få ingredienser. Sånt gillar jag!