När jag besökte Nyhetsmorgon var temat matlådor. Och inte vilka matlådor som helst. Nej matlådor som du lagar direkt i matlådan. Alla recept gjorde total succé och blev väldigt uppskattade.
Den här kryddiga kycklingen med ris har vi nu ätit av ett par omgångar här hemma när jag provlagat den inför Nyhetsmorgon.
Smidigare än så här blir inte matlagningen.
För här tillagar du allt, precis allt direkt i matlådan. I med ris och vatten i botten. Blanda samman alla kryddor med kokosmjölk, strimla lök och ha i kyckling. Fördela det sen över riset och in i ugnen tills riset är mjukt och kycklingen är klar.
På ett litet kick har du 4 matlådor att plocka fram under veckan. Perfekt att ha till lunch på jobbet och bara värma på. Eller ha på lager till den som är hungrig men inte orkar laga mat.
Jag använder ugnsfasta matlådor från IKEA. Dom kommer i flera olika storlekar och här har jag använt den större runda matlådan.
Tar du 2 tsk cayennepeppar får du en ganska het kyckling. Börja med något mindre och smaka dig fram på såsen innan du tillsätter kycklingen.
One pot- kryddig kyckling med ris 4 port:
3 dl basmatiris
6 dl vatten
4 tsk ingefära
4 tsk paprikapulver
4 tsk lökpulver
4 tsk spiskummin
2 tsk gurkmeja
1-2 tsk cayennepeppar
5 dl kokosgrädde
1 rödlök
4 st kycklinglårfilé
naturell yoghurt
örter
Mät upp riset och fördela det och vattnet i 4 ugnsfasta matlådor.
Blanda alla kryddor i en bunke och slå på kokosgrädden. Rör om. Skala och strimla löken. Lägg i den tillsammans med kycklingen i kryddblandningen och blanda väl. Lägg en bit kyckling i varje matlåda. Toppa med den lök och kryddblandning som är kvar i bunken.
Baka i ugnen i 225°C ca 35 minuter eller tills riset är kokt och kycklingen är genomstekt.
Toppa med naturell yoghurt och färska örter.
Vill du inte göra detta i separata matlådor går det såklart bra att gör det i en stor form istället.