Kladdkaka, ett bakverk de flesta av oss slängt ihop någon gång. Även de personer som egentligen inte är intresserade av bakning har med all säkerhet rört ihop detta mycket enkla men ack så goda bakverk. Kanske är det därför kladdkakan är så älskad, den kräver inte mycket arbete men blir för det allra mesta helt gudomligt god.
Men precis som med allt annat finns det vissa små knep att ta till för att få kladdkakan så då extra krämig och god.
*Vispa aldrig smeten luftig, du vill ha en tung och kompakt kaka. Så det allra bästa är att röra samman ingredienserna med en slickepott.
*Använd kakao eller choklad av god kvalité, även om kakan är enkel att göra kommer du märka skillnaden om du lägger en extra krona på att få fram en där underbara, djupa chokladsmaken.
*Tag ut kakan i tid, en kladdkaka är ju faktiskt misslyckad om den inte är kladdig. Och jag har då aldrig hört talas om en för kladdig kladdkaka, har du?
*Det svåraste av allt, gör den gärna en dag i förväg så den hinner stå och gotta till sig. Jag vet att det kan verka som helt omöjligt att ha en kladdkaka stå ett dygn om den inte får röras. Men baka två på samma gång kan du äta den ena direkt och stilla suget medan du spar den andra och bjuder dina gäster på.
Jag har ett kalasbra grundrecept på kladdkaka som jag fått av min kära syster Sara. Aldrig någonsin har jag misslyckats med detta recept och det är väl testat.
Men precis som med de flesta recept skadar det inte att testa lite nya vinklar då och då. Idag tillsatte jag ett par hundra gram smält choklad utöver den vanliga kakaon och det blev vansinnigt gott. Som vanligt när du har en tung och söt smak på kakan är det gott att bryta av med lite syrliga bär. Och vad passar bättre ihop än hallon och choklad?
Linnéas variant på Saras kladdkaka:
2 ägg
3 dl strösocker
125 g smör
200 g choklad
2 1/2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 knivsudd äkta vanilj
1 nypa havssalt
Rör samman ägg och socker. Smält smöret och blanda i chokladen i det varma smöret. Låt chokladen smälta helt. Sikta mjöl, kakao och vanilj, rör i det växelvis med smör och chokladblandningen. Ha i en nypa salt och rör allt till en jämn smet.
Smörj och bröa en form och grädda i 180 °C i 25 minuter. Tänk på att ju större form du har, desto kortare tid i ugnen behöver kladdkakan.
In English:
In Sweden we have a very popular chocolate cake called ”sticky cake”. It´s easy to make and so delicious. This is my sister Sarahs recipe, and it´s simply the best!
2 eggs
1 1/3 cup sugar
1 stick butter
200 g chocolate
1 cup flour
3 tablespoons cocoa
1 pinch of real vanilla
1 pinch sea salt
Stir together eggs and sugar. Melt the butter and mix in the chocolate into the melted butter. Let the chocolate melt completely.
Stift flour, cocoa and vanilla, mix it into the batter with the butter and chocolate mixture. Add a pinch of salt and stir everything until smooth.
Grease and bread a small mold and bake at 180° C for 25 minutes.
Istället för att använda en klassisk springform gjorde jag kladdkakan i en pajform, modell lite mindre. Kakan tar då ett par minuter längre i ugnen men om jag får säga det själv blev det riktigt tjusigt. Det allra bästa sättet att skära upp kladdkakan med är självklart min vackra tårtspade som jag ärvt av mormors syster Barbo. Det känns lagom lyxigt så här en måndagskväll!
Vad smaksätter du helst din kladdkaka med?
Bilder: Linnéa Seidel
Det är så gott med kladdkaka,måste testa ditt recept och brukar sällan smaksätta den med något då jag tycker den är god som den är, men hallon till är himla got
Jag låter för det mesta min kladdkaka vara så som den är, men grovt hackade hasselnötter passar riktigt bra till. Lite kanel i sin enkelhet är aldrig fel heller.
http://www.arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=14479
HEEETTT tips! Dock har jag hallon till. ALLA som har smakat den har sagt att det var det godaste dem har ätit.
Coolt. Jag har en identisk tårtspade hemma, fast i guld i stället! =)
Jag brukar bröa formen med kokos. 🙂
Apelsin är inte dumt alls 🙂
i min kladdkaka ska det bara vara choklad, med pudrat florsocker ovanpå och vispad grädde till. Såå himla gott och enkelt. Helt enkelt min favoritkaka. 🙂
Salt!
Jag har alltid salt i kladdkakan, egentligen allt med choklad i smakar bättre med lite salt i.
Jag älskar salt och choklad så jag brukar strö lite flingsalt över smeten i formen som behåller formen och blir till knastriga överaskningar när man äter den.
Ibland blandar jag ner 1-2 dl hackade salta jordnötter i smeten.
kladdkaka är det godaste som finns! 🙂
Mums!
Jättefina bilder! 😀
Jag älskar kladdkaka! Men vem gör inte det? 😛 Min senaste favorit är stora kladdkakemuffins med hallon och bitar av vit choklad i. Perfekt kombination ♥
Kladdkaka med smält mörk choklad i är gott och att ha i dumle-godis är ocskå jätte gott. Din kladdkaka ser mumsig ut 🙂 Kram
Det finns många härliga saker som matchar chokladen i kladdkaka. Bl a blir det gott med något av följande: syltade apelsinskal, syltad ingefära, hasselnötter eller andra nötter. Lavendel är spännande och passar fint.
saltlakrits är ju helt gudomligt att ha i kladdkakor!
Vad den ser god ut! Väldigt fint att göra i en liten pajform. Jag har också ett favoritrecept på kladdis, och den brukar nästan åka direkt in i frysen efter att den svalnat, för annars går den inte att hantera 😉
Det är så kladdigt jag vill ha det 😉
Marshmallows och valnötter är en favorit här hemma, men även kokos i är supersmarrigt! Banan har jag också testat, med lyckat resultat. Tycker nästan att kladdkaka är godast med någon form av smaksättning.
Blev helt såld på dina kladdkakemuffins när jag köpte de fina böckerna. Nu är de utlånade till syster så detta blir nog ett nytt favvo recept:)
Kladdkaka ar helt ljuvligt gott! Men det ar gott att fornya recepten ibland.
och sen kan man ju föralldel trycka ner en massa gott godis i smeten, till exempel polly, maltesers eller plopp. fruktansvärt gott!
åh gud va gott!!
Ser mycket gott ut.
Såg att du lämnat en kommentar i min blogg för längesen och blev nyfiken och kom då till den här smaskiga bloggen! Kladdkaka är supergott och din variant verkar extra god!!
Kladdkaka är jättegott tycker jag! Brukar inte smaksätta min så ofta, utan brukar oftast laga det helt vanliga receptet på kladdkaka. Vad fina bilder!
Jag gillar choklad och mint så brukar köra på den linjen. Har testat med både after eight och polkagris… Framför allt polkagris tycker jag blev väldigt bra, den har jag gjort flera gånger…
Ser grymt gott ut (:
wow. Kan man få smaka?.Var hittar man en sån fin tårtspade?
oh vilka fina bilder! kladdkakan ser riktigt god ut!
sist jag bakade kladdkaka smaksatte jag den med krossade polkagrisar. väldigt gott och juligt:)
åhå, just det här receptet tänker jag använda när det blir kladdkakedags nästa gång! Och om jag får bestämma blir det väldigt snart, det ser fantastiskt gott ut! Dina bilder är superfina, gör verkligen att man blir sugen 😉
Jag brukar inte smaksätta min kladdkaka, men jag äter den gärna med aprikosmarmelad, det är väldigt gott.
Dock har jag funderat på att ha i lite apelsin, det brukar ju bli bra med choklad.
Jag har en liten fundering som du kanske kan svara på, varför har man i salt i söta kakor och bakverk? Har saltet nån speciell funktion?
åh tack för alla dina underbar tips!
så enkelt och det blir så gott!!!!
gillar din blogg jätte mycket!!!
Hej!
Var har du köpt din tårtspade? Den var hur fin som helst!! 🙂
jag brukar ha i sirap, det gör att den smakar lite kola, mums 😉
Denna kladdkakan är den godaste av alla, fast jag brukar ta lite mindre socker i min. Tycker nästan att det smakar lite ”sockerkorn” annars 🙂 Men superbra recept, hälsa syrran det!
Vad glad jag blev över att hitta din blogg! Jag har sparat ner en massa recept som favoriter i datorn 🙂 helt underbart!
It looks really delicious! Congratulations on the foodbuzz top 9! 🙂
Jag kokar ihop en slags ”kokoskola” av sirap, grädde, smör, socker och kokos. Låter kladdkakan vara inne i tio minuter, tar ut den och häller på kolan och ställer in i ca tio minuter till.
Åhh kladdkaka <3 hehe jag älskar kladdkaka som man värmer några minuter i ugnen så den är liite stel på ytan men alldeles rinnig inuti xD !
vad fotar du med för kamera? riktigt fina bilder! 😀
Hej Linnea.
Jag gillade verkligen ditt receptet på kladdkaka som jag bara måste testa. Det är ju så syndalöst gott!!!
[…] fisk minst en gång varje vecka. Har du möjlighet, använd färsk lax till denna rätt! Fredagsmys: Kladdkaka är en kär vän som går fort att göra, perfekt när man är sugen på något gott efter […]
Såg god ut, måste nog testa detta recept..
Jag har en fråga.
Du bland andra skriver att man ska välja en kakao av god kvalité. Kan du ge exempel på en såndan?
Bakade kladdkakan igår fm o ställde in den i kylen efter att den svalnat. Tog fram den ur kylskåpet o skulle servera den på em dagen efter. Den var minst sagt stenhård.
Skulle den ha förvarats i rumstemperatur hela tiden?
[…] och lägga upp recept på egen blogg. Jag pratar om Linneas Skafferi och hennes recept hittar du här . Nu har jag förvisso ändrat lite, dels för att jag inte hade tillräckligt av vissa […]
odROZY Wonderful site. Plenty of helpful information here. I am sending it to a few buddies ans also sharing in delicious. And certainly, thanks in your effort!
Thanks so much for the blog post.Much thanks again. Fantastic.
Thanks so much for the article post.Really looking forward to read more. Keep writing.
Merely wanna state that this is very helpful , Thanks for taking your time to write this.
Fantastic blog post.Really thank you! Really Cool.
Thank you for your post.Really looking forward to read more. Keep writing.
Thanks for sharing, this is a fantastic blog article. Want more.