Igår besökte jag och P4 Västmanland ett bageri här i stan, nämligen Sala Ångbageri. Eller Ångbageriet eller Ångbagarn som det också kallas, kärt barn har många namn brukar man ju säga. Vi gottade ner oss ordentligt bland alla underbara semlor, hur man får till den perfekta semlan, vad den egentligen skall innehålla och hur den skall ätas.
Mitt emot järnvägsstationen i Sala ligger Sveahuset, där bageriet har legat i över hundra år, vilket jag tycker är riktigt häftigt! Ugnen de bakar allt bröd i är inte fullt lika gammal men har ändå en herrans massa år på nacken och det är ett riktigt hantverk att lyckas med bakverken i denna raritet!
Temperaturen håller inte riktigt samma nivå hela tiden och det gäller att känna ugnen väl om det skall bli riktigt bra.
Att kolla på när en riktig bagerska jobbar är häftigt, innan jag ens fått upp kameran och ställt in den någorlunda hade hon redan spritsat grädde, lagt på locken och nästan pudrat dem vita med florsocker.
Alla bullar bakas tidigt på morgonen, men dom fylls vart efter för att de skall vara riktigt lätta och luftiga i brödet. Färskare och godare än så blir det inte!
Stolt ägare av bageriet är Kristina, här med ett gäng semlor. Vi var rörande enade om hur det här med semlor är:
-De skall vara klassiska, fyllda med mandelmassa, spritsade med äkta grädde och pudrade med florsocker. Även om vi båda gillar semlor i annat utförande blir det liksom en annan slags bakelse om man tar bort det väsentliga, nämligen mandelmassan.
Har du käkat någon semla än i år? Och vilken sort gillar du bäst, den klassiska, wienersemla, semla med vaniljkräm, blåbärssemla eller kanske en saffranssemla?
Bilder: Linnéa Seidel
Åh, definitivt med mandelmassa!
semla är en riktig höjdpunkt på året, jag har hållit mig än så länge, får se om jag står ut ända tills semmeldagen =D Själv vill jag ha den klassiska med mandelmassa och mycket grädde, men INTE ska den ätas i varm mjölk inte! Det är annars traditionen här, att lägga den i en djup tallrik mjölk så den blir alldeles geggig. Nej tack, lite te bredvid är bättre!
Klassiska och har otroligt nog bara ätit en i år ännu. förra året vid den här tiden tror jag siffran var 10!
-Ja jag är tookig i dem, kan vara därför jag håller mig lite från dem. De har en viss förmåga att liksom inte lämna kroppen. 😉
Kram
det ska vara den klassiska semlan med mandelmassa i, helst hembakad. Jag har hittills hunnit med en semla men det lär bli fler, absolut på semmeldagen!
Jag älskar semlor och har redan lyckats klämma i mig säkert minst tre stycken INNAN fettisdagen! Är det ens lagligt?? Det ska såklart vara den klassiska med mandelmassa och grädde. Ett bageri här i stan (Uppsala) ska visst göra en semla med baileys i grädden. Jag blev inte sugen på just den, men baileys i grädden till en kladdkaka kanske? Det vore något!
Det har blivit några semlor av dom allra godaste, ”vanliga” med mandelmassa.Första semlan för säsongen är alltid något visst resterande är även dom väldigt goda:)
//veronica
Jag har tryckt i mig MASSOR av semlor då jag jobbar som bagare/konditor och är en rejäl gottegris 🙂 Måste fråga en sak, nu när du ändå va där och såg semlorna göras, va det färdigköpt semlefyllning i struten eller dom gör den själva? Jag jobbar i skåne så det är bara intressant ur jobbsynpunkt, och så måste jag tyvärr säga njaa till grädden jag såg på bilderna, grädden ser väldigt kompakt ut, hälsa dom att skaffa en gräddblåsare, då får man ut mer av grädden och den är perfekt fluffig 🙂 (yrkesskadad jag vet) Ha de bra! Kram!
Den klassiska med mandelmassa är min favorit
Semlor är väldigt gott! Har redan smygstartat och käkat en i år, en klassisk.
Har ätit några semlor i år. Den första slank ned strax efter jul i Sverige och sedan var jag ju tvungen att baka lite när jag kom hem (till Kanada). På fredag ska jag baka massa semlor till svenska skolan det har ju blivit lite av en tradition. Det ska vara den klassiska varianten tycker jag absolut, fast jag fuskade till en cupcake semla som famktiskt blev en riktig höjdare, kan rekommenderas.
Den klassiska är helt klart favoriten hos oss. Har faktiskt blivit ett par stycken redan i år men dem är ju så goda så det är svårt att låta bli 🙂
Bakade semlor för några veckor sen. Min favorit är absolut den klassiska med mandelmassa, grädde och florsocker på toppen! Gott!
Nu har jag surfat runt på din sida i närmare en timma, tack för all inspiration!
Jag bor på Malta så här serveras minsann inga semlor. Tänkte dock baka ett gäng på tisdag och bjuda mina kära maltasvenskar.
Min mammas saffranssemlor, med mycket mandelmassa och grädde,det är de bästa:)
Jag har redan hunnit äta två semlor i år och båda har varit av den klassiska och godaste varianten 🙂
På tisdag är det dax :3 Längtar!
jag syndade med en semla igår (A)
[…] semlor har man fördelen att bestämma helt själv hur de skall se ut och vad de skall innehålla. Som jag sa tidigare gillar jag den mer traditionella varianten med mandelmassa och grädde. Men gör jag helt egna, ja […]
Det ska vara Ångbagarens semlor i Sala om man nu mot förmodan inte har bakat själv. Ångbagarens semlor må vara lite dyrare, men de är så himmelskt goda. De slår de flesta semlor i hästväg. *mums* Det kan jag sakna med att ha flyttat från Sala, att det är mycket längre till en god semla. =)
E7H3WN Thanks for sharing, this is a fantastic blog.Thanks Again. Want more.
E9KTp0 Very informative blog.Really looking forward to read more. Much obliged.
you are truly a excellent webmaster. The site loading speed
It as nearly impossible to find well-informed people about this topic, however, you sound like you know what you are talking about! Thanks
Super-Duper website! I am loving it!! Will be back later to read some more. I am bookmarking your feeds also
A big thank you for your blog post.Much thanks again. Great.
PlаА аЂааА аЂаse let me know where аАааБТou got your thаА аЂаmаА аЂа.
There is a bundle to find out about this. You made nice points also.
Google
Although web-sites we backlink to beneath are considerably not related to ours, we really feel they may be essentially really worth a go through, so have a look.
Pre-Employment Polygraph
[…]that will be the finish of this post. Right here youll come across some internet sites that we assume youll value, just click the hyperlinks over[…]
Discounted Wheel Warehouse
[…]please check out the web sites we adhere to, including this a single, as it represents our picks from the web[…]
Discounted Wheel Warehouse
[…]please take a look at the internet sites we comply with, like this one particular, because it represents our picks from the web[…]
Discounted Wheel Warehouse
[…]here are some links to web pages that we link to due to the fact we believe they may be worth visiting[…]
Minneapolis commercial real estate rental
[…]Sites of interest we have a link to[…]
kazım sipahi
[…]although web-sites we backlink to beneath are considerably not related to ours, we really feel they may be actually really worth a go via, so have a look[…]
flat screen tv
[…]just beneath, are several entirely not associated web sites to ours, nevertheless, they are surely really worth going over[…]
Miniclip
[…]we like to honor a lot of other world wide web web-sites around the net, even though they arent linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages really worth checking out[…]
Web wind pro
[…]always a big fan of linking to bloggers that I really like but dont get a whole lot of link love from[…]
check that
[…]Here is a superb Weblog You may Locate Fascinating that we Encourage You[…]
watch tv
[…]very few web sites that come about to become detailed below, from our point of view are undoubtedly effectively worth checking out[…]
Adam & Eve Sex Toys
[…]below youll locate the link to some sites that we believe it is best to visit[…]
Primelagerhaus
[…]below you will locate the link to some web pages that we think you ought to visit[…]
Best Dildo On Market
[…]we like to honor a lot of other internet internet sites on the net, even when they arent linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages really worth checking out[…]
Köfte
[…]we came across a cool web-site which you could possibly love. Take a search in the event you want[…]
curtain singapore
[…]usually posts some extremely intriguing stuff like this. If youre new to this site[…]
Verify Paypal from Bangladesh,Pakistan
[…]Sites of interest we have a link to[…]
Sheepshead Bay
[…]please go to the websites we adhere to, like this 1, as it represents our picks from the web[…]
free games
[…]please take a look at the sites we stick to, like this one particular, because it represents our picks through the web[…]
wholesale gloves
[…]here are some links to sites that we link to for the reason that we think they are really worth visiting[…]
Lads
[…]The details talked about within the report are a few of the most beneficial readily available […]
second hand windows and doors
[…]we prefer to honor lots of other net sites on the internet, even when they arent linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages really worth checking out[…]