Gott Nytt År kära läsare! Inatt tog vi klivet in i 2012 och jag tycker det känns härligt! 2011 var ett helt fantastiskt år, jag blev ju både mamma och gav ut min första riktiga kokbok. Jag menar, vad mer kan man egentligen begära av livet?Men jag längtar i alla fall efter vad 2012 har att erbjuda. Det kommer med all säkerhet bli ett underbart år!
Vi firade in det nya året med goda vänner, fantastiskt smaskig mat, gott att dricka i glasen och en farligt god glasstårta. Man börjar ju inte banta för ens nästa år, så det är lika bra att trycka i sig in i det sista! Jag åtog mig projektet att göra desserten och efter mycket grubblande, funderande och googlande blev det en glasstårta. Vi var 8 vuxna och 4 barn som skulle smaska i oss härligheten så det var tvunget att vara något som föll alla i smaken. Och vem gillar inte glass liksom?
Efter att ha gjort en djupdykning bland alla glassrecept bestämde jag mig tillslut för att göra en variant på den här glassen. Inget recept har tidigare fått sådan respons här på bloggen så det måste ju bara passa på nyårsafton! Jag ändrade om lite i smakerna, hällde upp glassen i en rund form och dekorerade lite tjusigt. Voilá, du har en glasstårta som duger åt kungligheter!
Glassen smaksatte jag med Nutella och rostade, saltade hasselnötter, dekorerade med chokladplattor, färska jordgubbar och amerikanska blåbär. För att bryta av mot allt det mjuka i glassen gjorde lite nötkrisp som jag strödde över hela glasstårtan. Utan att ljuga ens det minsta blir det här den mest släta och lena glass du någonsin testat!
Detta glassrecept blir en stor tårta som räckte till 8 vuxna och 4 barn.
Hasselnötsglass utan maskin:
1 L vispgrädde
2 burkar sötad kondenserad mjölk
1/2 burk Nutella
100 g hela hasselnötskärnor
flingsalt
Vispa grädden tills mjuka toppar bildas. Vänd ner den kondenserade mjölken och Nutellan. Fortsätt att vispa tills smeten tjocknat ordentligt och är riktigt krämig.
Rosta nötterna i en medelvarm stekpanna, gnugga loss skalen från nötterna i en ren kökshandduk. Häll tillbaka hasselnötterna i stekpannan och strö över ett par nypor krossat flingsalt. Skaka runt saltet och nötter i stekpannan. Hacka sedan nötterna fint och rör ner dem i glasskrämen.
Fyll en springform med glassen, täck med plastfolie och ställ in i frysen, gärna över natten.
Chokladplattor:
(är du riktigt duktig tempererar du chokladen först, då blir chokladen mycket mer glansig och fin)
200 g choklad
Smält chokladen i ett vattenbad. Lägg ut ett bakplåtspapper på en plåt eller bricka. Tag ca 1/2 msk choklad, ha ut den i en klick på bakplåtspappret. Dra ut chokladen med hjälp av en sked eller en spatel till en avlång, tunn platta. Låt chokladen stelna helt innan du försiktigt lossar den från pappret.
Nötkrisp:
200 g strösocker
1 msk smör
1/2 tsk bikarbonat
100 g finhackade hasselnötter
Ha upp sockret i en ren och torr stekpanna. Smält sockret utan omrörning på medelvärme. När allt socker har smält tillsätter du smör och bikarbonat, blanda väl och rör sist i nötterna. Bred ut på ett bakplåtspapper och låt stelna helt. Bryt i bitar och krossa dem sedan i en mortel.
Innan servering:
Tag fram glassen cirka 20 minuter innan den skall ätas. Pensla glasstårtans kanter med lite vatten så du kan fästa chokladplattorna runt om. Dekorera med färska bär och avsluta med nötkrisp.
Vad åt du till dessert på nyårsafton?
In English:
Ice cream cake, the perfect dessert for New Year’s Eve, or for Easter or Mother’s day or.. You see what I mean. Ice cream cake is always the perfect dessert!
Hazelnut and Nutella ice cream cake:
1 Liter of double cream
2 cans sweetened condensed milk
150 g Nutella
100 g hazelnuts
coarse salt
Whip the cream until soft peaks form. Fold in the condensed milk and Nutella. Continue to whip until the mixture has thickened and is really creamy.
Toast the nuts in a medium hot pan, rub them in a clean kitchen towel. Pour back the hazelnuts into the pan and sprinkle with a pinch of coarse salt. Toss around the nuts and salt, finally chop the nuts and stir them into the ice cream.
Fill a springform with the ice cream, cover it with plastic wrap and place in the freezer overnight.
Chocolate Slabs
200 g chocolate
Melt the chocolate in a double-boiler, place a sheet of baking parchment on a tray. Take 1/2 tablespoon of chocolate and spread it out with a spoon or a spatula. Let the chocolate harden completely before gently loosen it from the paper.
Hazelnut brittle:
200 g caster sugar
1 tablespoon butter
1/2 teaspoon baking soda
100 g chopped hazelnuts
Pour the sugar into a dry, clean frying pan. Melt the sugar without stirring over medium heat. When all the sugar has melted, add the butter and baking soda. Mix well and stir in the nuts. Spread out the mixture on a baking sheet ant let cool and harden completely. Break into pieces an crush them.
Take the ice cream out of the freezer 20 minutes before serving. Brush the ice cream cake’s edges with some water so you can attach the chocolate plates around the ice cream cake.
Decorate with fresh berries and finish with the hazelnut brittle.
Bilder: Sebastian Niemi-Carlsson
jag är inte mycket för efterrätter, men det där så inte alls knasigt ut. mmm!
Supersmarrigt, får man nog testa!
Själva åt vi apelsinparfait med ljummen hallonsås, jättegott var det!
Tänk att en tårta kan vara så vacker!:)
JÖSSES vad god den ser ut! Härligt med kondenserad mjölk i glassen, och att den görs utan bakmaskin, då kan jag också prova 😀 Jag förstår att 2011 var ett toppenår för dig, tänk vad härligt om 2012 visar sig toppa det!
Det där såg jättegott ut!!
Själv stog jag också för efterrätten under våran middag och det vart en apelsin choklad mousse som kommer att komma ut på min blogg. juliaericsson.bloggplatsen.se och den vart också väldigt god!!
Mvh Julia
Ser underbar ut !! =)
Glass går ju alltid hem – och egengjord känns ju ”nyttigare” med … 😉
Det här var den godaste och snyggaste glassen jag ätit! Tack Linnéa 🙂 Undrar när jag ska våga prova att göra den själv…
Måste prova!!! kondenserad mjölk och nutella. Kan ju inte bli bättre!!!
Mmmm…den ska genast läggas till i efterrätter-att-testa-arkivet, kanske får den en chans redan till Trettondagsafton?! Jag hade tänkt att göra din glass med jordnötter och choklad men det blev en traditionell glassbomb med marängtäcke a´la Leila Lindholm. Blev mums.
Tack för många inspirerande inlägg 2011!
//Karin
Åh vad gott det ser ut, synd bara att det är kondenserad mjölk då min blivande inte tål laktos, blir ju att man helst bakar laktodfritt då, men den här såg så god ut så den ska jag testa någon gång! På nyår åt vi glass au four.
Åh, vad gott det ser ut! Fint var det också! God fortsättning!
Gott nytt år till dig.
Vilket härligt recept du bjuder på, det ska jag spara.
ser så smaskigt ut mums
Så otroligt fin!
Hittade till din blogg idag och jag är helt såld! Vilka bilder och vilka recept……här blir det fler besök vill jag lova!
/Lotta
Åhh va gott det såg ut. Själv var jag ansvarig för efterrätten också och det blev leilas banoffie pie tror jag den hette. Alla blev jätteöverraskade då några va lite emot banan men denna gillade de. Vissa tog flera gånger så jag blev jätteglad.
Gud va god den ser ut!
Oj vilken makalöst vacker glasstårta! Får min del blev det en Körsbärs Clafouti med vaniljglass. Glass slinker ner alla delar på året 🙂 God Fortsättning!
Låter grymt gott! Jag gjorde tiramisù i portionsglas till nyår, också gott och lätt att äta efter huvudrätten.
hej linnea!
jag har en liten fråga som jag hoppas jag kan få svar på 🙂
hur gör jag för att få frostingen till mina cupcakes att inte bli så lös? när jag ska spritsa den så håller den inte formen utan rinner ut. jag har försökt hälla i mer florsocker men jag vågar ju inte hälla i för mycket så att den blir extremt söt.
snälla hjälp!
Åh vilken underbar blogg! Blir så sugen:D
God fortsättning på 2012 och tack för din trevliga och inspirerande blogg som jag följt ett tag nu, och jag kommer fortsätta detta år 🙂
Vår nyårsdessert var vit chokladpannacotta med passionsfrukt, jättegod!
Så många trevliga bilder !!!!
Vilken snygging till tårta!
Oj, vad gott det ser ut! På nyår åt jag en sockerkaka med chokladgömma och två sorters glass! mumsigt!!!
Tårtan ser underbart god ut! Vi åt glassbomb på nyår:)
Snygg tårta! Den vågar jag mig inte på att göra, men jag skulle gärna smaka!
😉
Den ser hur smarrig ut som helst!
Åååh, det ser ju helt galet gott ut! Jag hade nog kunnat äta upp hela den där själv. 🙂
Vilken otorligt fin tårta och vackra bilder!
Jag gjorde denna fantastiska glasstårta till min 35-årsfest igår! Gästerna tyckte att det var den godaste efterrätt de ätit i hela sitt liv!
Otroligt vacker tårta! Ett konstverk!
Jag har glassen i frysen as we speak och får väl erkänna att jag varit där och provsmakat lite… Mmmmm!!! GOTT! Påminner om den godaste glass jag ätit som jag åt i Italien, Nutella granite. Himelen på jorden!
Tack för receptet, och för en underbar matblogg!
Gott!
Vilken fantastisk bild! Så himla fin och somrig! Inte utan att man längtar några månader framåt i tiden… 🙂
Gjorde den till min födelsedag! Har ALDRIG ätit godare hemmagjord glass! MUMMMMMS!!
Måste bara säga att denna glassen är den absolut godaste glass jag någonsin ätit! Jag har gjort både nutella-varianten och en vanilj-variant som också är supergod, särskilt med varma hallon till. (Vispade då grädden med frön från en vaniljstång, i med lite smält vit choklad som kan uteslutas då det är väldigt sött, sen hade jag hackad vit choklad på toppen) Alla som jag bjudit glassen på har älskat den. Ska göra fler varianter av den för den är UNDERBAR!:) Tack för världens bästa glass-tips!
If you want to get much from this paragraph then you have to apply these strategies to
your won webpage.
This is a topic that’s near to my heart… Best
wishes! Where are your contact details though?
KIa0sd wow, awesome article post.Really thank you! Want more.
h67dfgh74dfhgd098fg9df
[…]always a large fan of linking to bloggers that I like but do not get a good deal of link appreciate from[…]
6fs87g5sd9nf5mwtd5sm8s
[…]The information and facts talked about in the write-up are several of the top readily available […]
xd75tcnyrftgncgbcbhfdg
[…]very few websites that happen to be in depth beneath, from our point of view are undoubtedly well really worth checking out[…]
xm9ttfgn6cctgncntcc5gh
[…]please pay a visit to the web pages we adhere to, including this one, as it represents our picks from the web[…]
cs87ctbrxcebrghfgjsdxe
[…]the time to read or visit the content or web sites we have linked to beneath the[…]
cn84rtxw4dcwn4xnc4rwif
[…]Here are a few of the web-sites we suggest for our visitors[…]
mx38cnt5wdsdxnxe5c7exx
[…]just beneath, are numerous completely not connected web pages to ours, having said that, they’re certainly worth going over[…]
… [Trackback]
[…] There you will find 61163 more Infos: http://www.linneasskafferi.se/2012/01/glasstarta-med-nutella-och-hasselnotter/ […]
… [Trackback]
[…] Read More here: http://www.linneasskafferi.se/2012/01/glasstarta-med-nutella-och-hasselnotter/ […]
Google
We came across a cool website that you simply could delight in. Take a search in the event you want.
manifestation miracle reviews
[…]we like to honor several other world-wide-web web pages on the internet, even when they arent linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages worth checking out[…]