Idag tänkte jag slå ett slag för det helt vanliga vetebrödet. Mitt i all surdegshets kommer det helt klart i skymundan. För visst är det så, att det inte är mycket som slår ett perfekt bakat surdegsbröd! Riktigt hård skorpa, stora hål som mängder av smör fastnar i och den där karaktäristiska smaken som surdegsbröd har. Men jag kan i ärlighetens namn säga att jag inte är någon surdegsmänniska. Antagligen beror det på att det där glödande intresset för brödbak inte riktigt finns där. Jag vill höfta och chansa, tillsätta en skvätt hallonlikör och i smyg äta så mycket av smeten att jag nästan får ont i magen. Och så hatar jag att misslyckas, jag tar det ytterst personligt och skäms nästan. Och för att bli riktigt duktig när det kommer till brödbak gäller bara en sak. Att misslyckas, lära sig av sina misstag, diska ur degbunken och komma igen.
Men dom här hederliga frukostbullarna är det svårt att misslyckas med. Baka en stor omgång och frys in. Sen är det bara att tina dom i ugnen på morgonen och utan större ansträngning har du ett i princip nybakat bröd att bjuda på!
Frukostbröd, cirka 30 stycken:
50 g jäst
5 dl vatten
1 dl olja
2 tsk salt
1 msk strösocker
cirka 12 dl vetemjöl
Smula ner jästen i en bunke, slå över vatten och olja (vill du att brödet skall jäsa snabbare kan du värma vattnet till fingervarmt). Låt jästen lösas upp i degvätskan. Blanda socker och salt med hälften av mjölet och tillsätt det, lite i taget. Arbeta sedan in resten av mjölet tills du har en smidig deg.
Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk.
Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta snabbt igenom den, tillsätt mer mjöl om degen känns för kladdig. Dela degen i cirka 30 bitar och rulla till runda bollar. Låt jäsa under bakduk i cirka 60 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över dina favoritfrön. Grädda i 220 grader i cirka 20 minuter eller tills de fått fin färg. Låt svalna och packa sedan in dem i plastpåsar och frys in.
Tina sedan bröden på 75 grader i ugnen till de är helt genomvarma.
Burkar du baka matbröd? Och blir det med eller utan surdeg?
Bild: Sebastian Niemi-Carlsson
De ser verkligen jättegoda ut!
Som svar på din fråga så brukar jag baka mitt eget bröd. Ibland med surdeg, ibland utan. Just nu är jag inne i en surdegsfas.
Jag älskar att baka bröd! Och jag höftar lite med det jag har hemma, särskilt i filmjölkslimpor, de går ju inte att göra fel med. Däremot har jag aldrig vågat mig på surdeg. Det känns så avancerat och prestigefyllt.. 😉 Men gott är det verkligen – när någon annan bakat det! 🙂
Ha en fin kväll!
Jag bakar både med och utan surdeg. Just nu är det surdegsbröd som gäller!
Jag brukar baka ett som jäser så länge (12-18 h) så att det smakar surdeg utan att vara det. Bra kombo tycker jag.
Det lät spännande Catharina! Vill du dela med dig av ditt brödrecept?
Jag bakar i princip allt mitt bröd, men har aldrig bakat med surdeg. Orkar liksom inte ge mig in i den svängen och jag tycker vanligt bröd är väldigt gott! Så förmodligen lär jag fortsätta med det ett tag till även om jag känner att jag borde prova…
Oh, måste baka! jag bakar ofta bröd och det är så mycket godare än köpt bröd. och så vet man precis vad det innehåller också, inga konstigheter! ^^
Bakar matbröd ibland, inte så ofta som jag skulle vilja! Tenderar att välja de enklare recepten framför motsatsen. Är absolut ingen surdegsmänniska:-)
Bra att du slår ett slag för vanligt hederligt franskbröd i dessa LCHF-tider!!
Jag har ännu inte bakat med surdeg, det tar för lång tid tycker jag! Och min mage gillar inte vetebröd så jag brukar baka lite grövre bröd på olika sätt. En favorit havregrynstekakor som man kan hitta här:
http://enkakaiugnen.bloggplatsen.se/2011/07/26/5899249-tekakor-pa-havregrynsgrot/
Bästa som finns till frukost. Efter pannkakor förstås…
Ser gott ut
mmm, mumsigt!! 🙂
Jag brukar försöka att alltid ha hembakt bröd hemma. När jag bakar bröd blir det alla möjliga sorter men för att nämna några: fillimpa, scones, lantbröd, gammelmommas tekakor och rågsiktslimpor..
Har bakat dessa bröd till sista gram mjöl jag hade:)
Många mummsiga bullar blev det, tillsatte krossat linfrö i den ena sattsen och torkade tranbär i den andra. Försöker ”lura” i mig och maken lite nyttigheter:)
Fina bullar. Jag äter bara hembakat bröd sedan 3år. Det bästa som finns är en doft av färskt bröd
jag håller på att baka detta bröd nu enligt ditt recept 🙂
degen håller på att jäsa så jag återkommer med mitt resultat 😀
It’s appropriate time to make a few plans for the future and it’s
time to be happy. I’ve read this post and if I may I wish to suggest you few attention-grabbing
things or suggestions. Perhaps you could write subsequent articles regarding this article.
I want to learn more things approximately it!
Z6Q4ho Thank you for another fantastic post. Where else could anybody get that type of information in
Really enjoyed this article.Really looking forward to read more. Fantastic.
I really enjoy the blog.Much thanks again. Great.
Really informative blog.Really looking forward to read more.
pretty practical material, overall I feel this is worth a bookmark, thanks
Google
Usually posts some very exciting stuff like this. If youre new to this site.
Search Engine Optimization
[…]although internet websites we backlink to beneath are considerably not associated to ours, we really feel they are really really worth a go as a result of, so have a look[…]
Independent artist
[…]below youll come across the link to some web pages that we feel you should visit[…]
navigate to this web-site
[…]Here is a good Weblog You may Obtain Fascinating that we Encourage You[…]
weird vibrator
[…]usually posts some incredibly interesting stuff like this. If youre new to this site[…]
hop over to these guys
[…]please check out the sites we comply with, which includes this one, as it represents our picks through the web[…]
slotzilla free slots
[…]Here is a great Weblog You may Obtain Intriguing that we Encourage You[…]
free slot to play
[…]we prefer to honor quite a few other world wide web web sites on the internet, even when they arent linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages worth checking out[…]
click resources
[…]the time to read or go to the subject material or internet sites we’ve linked to beneath the[…]
free slot games no downloading
[…]Here is a good Weblog You may Come across Interesting that we Encourage You[…]
Discover More
[…]we like to honor many other world-wide-web web-sites on the internet, even when they arent linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages really worth checking out[…]
curtain singapore
[…]The information and facts mentioned within the article are a number of the best accessible […]
radio controlled drones for sale
[…]the time to read or stop by the subject material or web pages we’ve linked to beneath the[…]
Silver Bullet Sex
[…]Sites of interest we’ve a link to[…]
einmaleins hunderterfeld
[…]we like to honor several other net web pages around the web, even when they arent linked to us, by linking to them. Underneath are some webpages really worth checking out[…]
skin care devices
[…]one of our visitors not long ago suggested the following website[…]
organic coffee
[…]Wonderful story, reckoned we could combine several unrelated information, nonetheless actually really worth taking a look, whoa did one particular understand about Mid East has got a lot more problerms also […]
coffee flavors list
[…]one of our visitors just lately encouraged the following website[…]
Imac data recovery
[…]Every the moment inside a when we select blogs that we study. Listed below would be the most current internet sites that we pick […]
flavored coffee syrup
[…]the time to read or take a look at the material or web-sites we’ve linked to beneath the[…]
in home music lessons los angeles, ca
[…]Every after inside a though we pick blogs that we read. Listed below would be the newest web sites that we select […]
flavored coffee syrup
[…]Sites of interest we’ve a link to[…]
important site
[…]here are some links to web-sites that we link to since we feel they’re really worth visiting[…]
latest dvd release
[…]always a huge fan of linking to bloggers that I love but dont get a whole lot of link appreciate from[…]
polycarbonate skateboard deck
[…]here are some hyperlinks to websites that we link to due to the fact we feel they may be really worth visiting[…]
Continued
[…]Sites of interest we’ve a link to[…]
click here now
[…]very handful of websites that occur to be detailed below, from our point of view are undoubtedly very well worth checking out[…]
house windows
[…]Here is a great Blog You may Find Intriguing that we Encourage You[…]
additional info
[…]that would be the end of this article. Right here youll come across some sites that we think youll appreciate, just click the links over[…]
view publisher site
[…]please pay a visit to the websites we comply with, such as this 1, because it represents our picks through the web[…]