Vi kör en favorit i repris så här till helgen tycker jag. Letade nyss efter lite fredagsinspiration och snubblade över bilden på pizzor vi gjorde i höstas och inser att jag hittat rätt! För finns det något godare en fredag än pizza och ett glas rödvin?
Jag är ju sådär tvärpräktig och gillar varken köpepizza eller kebab något vidare, vilket annars är standarden för hämtmat när man som jag bor i en småstad. Så ska det bli fredagspizza för min del får jag vackert baka den själv. Sist gjorde vi dom i pajformar från IKEA. Supersnyggt och otroligt enkelt om man bara ska göra pizza till ett par stycken.
Den här gången funderar jag dock på att göra en inbakad pizza. Det måste ju vara som att göra en pirog, fast i lite större format och med herrans massa ost? Någon som provat och kan komma med tips?
På min topp 10-lista över köksprylar jag borde införskaffa står en baksten bra högt upp. Perfekt att ha i ugnen och baka pizza eller bröd på. För resultatet blir så mycket bättre på den glödheta stenen mot en plåt med papper på.
Receptet på pizzadeg kommer här och det är helt klart det bästa recept jag ramlat över. Har du ett bra recept på pizzadeg tycker jag att du ska lämna en kommentar och dela med dig!
Kalljäst pizzadeg:
2 1/2 dl vatten
3 msk olja
25 g jäst
2 dl durumvetemjöl
3 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk socker
Lös upp jästen i det kalla vattnet och oljan, arbeta in mjölet lite i taget med hjälp av din assistent eller med degkrokarna på elvispen. Låt degen arbetas i ca 10 minuter, tillsätt salt och socker mot slutet. Täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek. När man gör deg på kall degvätska kan degen gott och väl få stå och jäsa över dagen, men har man lite bråttom kan du göra degen på ljummet vatten och då brukar det ta 1 timme på ett ungefär. Degen räcker till ca 3 mindre runda pizzor.
Ha en härlig start på helgen kära vänner!
Kalljäst deg till pizzan blir bara så gott. De här pizzorna ser riktigt smarriga ut!
Jag fick en pizzasten till grillen förra våren och efter lite laborerande med glöden så blev de så galet goda pizzor på just grillen, men när grillsäsongen var över flyttade jag helt sonika in stenen och har använt den i ugnen. Mums!
Helt klart att en sten skall stå överst på din lista 🙂
Le5ter riktigt he4rligt He4r har det bvilit en del pluggande, sen har jag packat de sista le5dorna som ska upp pe5 vinden ockse5 har jag hunnit med en le5ngpromenad med en kompis Nu blir det snart dags ff6r att storhandla och sen laga kve4llsmat
Jag kan varmt rekommendera en baksten. Använder min till både bröd och pizza och de blir grymt gott!
Dock behöver dom inte kosta så mycket, jag köpte en granit sten på k-rauta som min sambo sågade till. Väldigt mycket billigare och fungerar prec lika bra! 🙂
Tack för en super inspirerande blog med oslagbart fina bilder!
Jag lagar pizza med en pizza express maskin, och det blir som restaurang pizza! Inbakad pizza gjorde jag förra helgen, då breder jag tomatpuré på hela och lägger sedan resten av fyllningen på halva pizzan och viker över den andra halvan. Så gott! Lycka till!
http://hovkonditorn.blogspot.com/2011/05/calzone.html
vilken smart idé att göra pizzan i pajformar !! 😀 det måste jag testa vid tillfälle 🙂
Åh, vad gott det ser ut!
Nix, det där receptet är bäst! Men jag har inte provat att kalljäsa, så det funderar jag på att göra idag. Dessutom gör jag alltid dubbel sats, eftersom barnen älskar att ha med pizza när de åker iväg på match.
Ha en skön fredag!
Smart med kalljäst pizzadeg, då kan man förbereda redan på morgonen:-) Måste prova nästa gång!
vad gott med hemmagjord pizza! det var himla längesen jag åt det, tack för tipset och dem ser himlans goda ut!!
Jag kör på ett gammalt recept från sjöfarare.
2 dl ljummet vatten
25 g jäst
2 msk olja
1/2 tsk salt
5 dl vetemjöl
får jäsa medan jag förbereder resten. Min tomatsås är populär med:
1 burk krossade tomater
2 pressade vitlöksklyftor
Oregano
Salt
Socker
Svartpeppar får puttra i en gryta medan resten förbereds. Och mozzarella är ett måste på pizza, för att fräscha upp är ruccola på toppen när den är gräddad perfekt!
Åh vad gott!
Pizzastenen hittar du för under hundralappen på tex Bauhaus, i kalk eller granit, vanlig marksten går bra, kolla bara så den går in i ugnen. Jag har köpt min från ett stenhuggeri men enda skillnaden förutom priset (!?) är att det är en slätare yta på den, men jag kör alltid med bakplåtspapper emellan i alla fall, så slå till direkt tycker jag!
Mums vad gott! lite extra lyxkänsla med en klassisk pizzaslicer.
Vi har en baksten i marmor och jag kommer aldrig gå tillbaka till plåt-pizza. 🙂
Vi hade en annan sten innan, som var tunnare, en ”Jamie Oliver” (minns inte stensorten) men eftersom vi använde vår sten rätt mycket så sprack den. Inte en gång utan två gånger. Så vi köpte en i marmor och den är suverän! Den har en slät sida och en grövre sida och den släta är exemplarisk om man ska exempelvis göra chokladdekorationer. Har man haft den i frysen är den en suverän kylplatta för mat på bordet under sommaren. 🙂
Och lika väl kan den hålla maten varm om man har haft den i ugnen innan.
Vi använder den till pizza och bröd och de blir sådär härligt frasiga och knapriga.
Vi köpte vår sten från en lokal butik här i Umeå som tar in av stenhuggare i trakten och den gick på 400-500kr. Med tanke på att den håller resten av livet så var det inte så dyrt. 🙂
Lycka till!
Här kommer det absolut bästa enligt mig. Dinkelmjölet gör susen! skall testa ditt och se om jag ändrar mig men det tror jag inte =)
CYOouh Merely wanna admit that this is very helpful , Thanks for taking your time to write this.
ccn2785xdnwdc5bwedsj4wsndb
[…]please check out the web pages we stick to, like this one particular, because it represents our picks from the web[…]
xcn5bsn5bvtb7sdn5cnvbttecc
[…]although websites we backlink to below are considerably not connected to ours, we feel they’re actually really worth a go by, so possess a look[…]