I denna ljuva rabarbertid.. Det är något speciellt med just rabarber. Kanske för att det är startskottet på en lång och härlig sommar som ger oss möjlighet att njuta av sådant vi själva odlar i våra trädgårdar. Eller att vi vet, även om man inte har egen trädgård så är chansen att köpa svensk- och närpruducerade frukter och grönsaker betydligt mycket större just nu, än vad den är i mörka november.
När man står där och väljer ut dom bästa rabarberstjälkarna och rycker upp dem ur jorden så vet man liksom, att nu är sommaren här!
En av fördelarna med rabarber är att användningsområdet är gigantiskt. Det är faktiskt bara fantasin som sätter gränser. Idag var jag sugen på rabarberkaka, men Axel tyckte absolut att vi skulle göra muffins. För han var nämligen muffinsexpert! Och har man en 3-årig muffinsexepert i huset, då är det bäst att baka muffins!
Receptet vi använde är min favorit just nu, hittills har jag faktiskt inte misslyckats med det en enda gång. Trotts att jag bakat det i många olika former.
Det kan ju ha att göra med att det är ett sådant där urgamalt, välbeprövat recept från Sebastians gamelmormor Ragnhild. I hennes version görs den med äpplen och i långpanna. Jag har bloggat om just den versionen tidigare. Men vid det här laget har jag testat att göra den på massor av olika vis. Att rakt av byta ut de skivade äpplena mot bitar av rabarber, eller att skiva inlagda päron, trycka ner dem i smeten och sedan strö kardemumma, kanel och vanilj över, löjligt gott!!
Men så idag fick det bli muffins, eller muffins med lite pajkänsla kan man kanske säga. Uppepå rabarbern strödde jag nämligen lite havrgrynssmul som gav fin kontrast till det härligt, mjuka, nästan lite sega innanmätet.
Rabarbern jag använde var riktigt späd och fin, den är betydligt mycket mjukare i smaken än de tjocka stjälkarna som lätt blir träiga och sura. Jag sockrade inte rabarbern något, jag gillar när de syrliga rabarberbitarna möter den väldigt söta kakan. Men det är ju en smaksak!
Rabarbermuffins, 12 st:
3 dl strösocker
2 ägg
100 g smör
1 knivsudd vaniljpulver
3 dl vetemjöl
50 g smör
1/2 dl strösocker
1 1/2 dl havregryn
ca 3 dl späd och fin rabarber, skuren i småbitar
Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Smält smöret och ha i vaniljen.
Rör ner det smälta smöret med mjölet i äggsmeten, blanda väl. Det blir en ganska tjock smet.
Smält smöret, blanda i socker och havregryn, rör om ordentligt.
Ställ ut muffinsformar i en muffinsplåt. Fördela smeten jämnt mellan formarna.
Ha i den skurna rabarbern. Strö över havregrynssmulet. Grädda i 180 °C i cirka 15 minuter.
Servera ljumma med en stor klick vaniljglass, eller som klassiska muffins till eftermiddagsfikat!
Och nej, det ska inte vara något bakpulver i dessa. Vispar man ägg och socker fluffigt och fint räcker det för att de ska resa sig.
bild: Linnéa Seidel
Ser helt underbara ut och måste testat inom kort!!!!
Mums va dom såg smarriga ut. Tack dom måste testas.
Åh rabarber som är så gott, måste prova dessa inom kort!
Mums! Rabarber är det bästa (efter jordgubbar)
http://pernillabredolt.com
åååh ser gott ut 🙂
Fantastiskt goda! Frös ner de som blev över och de var faktiskt lika goda efter en upptining. Det receptet sparar jag! Tack!
Grymt goda, ska dock investera i en muffinsplåt tills nästa bak. Tack för receptet.
[…] blev det rabarbermuffins med havrefras. Jösses så gott! Jag hade tur. Två stycken föll sönder när jag försökte ta ut dem ur […]
Tror du man kan köra smeten i en sockerkakstorm? 🙂
Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account
it. Look advanced to far added agreeable from you!
However, how could we communicate?
bL6Sf9 I simply want to say I am new to blogs and certainly loved this web blog. Likely I am planning to bookmark your blog. You really have exceptional well written articles. Regards for sharing your blog.
Sq7bYy Your style is very unique in comparison to other people I have read stuff from. Thank you for posting when you have the opportunity, Guess I all just bookmark this page.
Very neat blog.Much thanks again. Cool.
I really liked your article.Really thank you! Will read on
Thanks a lot for the blog.Thanks Again. Keep writing.
This is my first time go to see at here and i am in fact pleassant to read everthing at alone place.
… [Trackback]
[…] Read More here: http://www.linneasskafferi.se/2014/06/rabarbermuffins-med-havregrynssmul/ […]
… [Trackback]
[…] Informations on that Topic: http://www.linneasskafferi.se/2014/06/rabarbermuffins-med-havregrynssmul/ […]
ccn2785xdnwdc5bwedsj4wsndb
[…]below you will come across the link to some web-sites that we consider you should visit[…]
… [Trackback]
[…] Read More: http://www.linneasskafferi.se/2014/06/rabarbermuffins-med-havregrynssmul/ […]
… [Trackback]
[…] Read More here: http://www.linneasskafferi.se/2014/06/rabarbermuffins-med-havregrynssmul/ […]
It’s totally like a muffin. I really like the idea, I think I will implementers.
xcn5bsn5bvtb7sdn5cnvbttecc
[…]that may be the finish of this write-up. Here you will uncover some sites that we feel you will enjoy, just click the links over[…]
… [Trackback]
[…] Informations on that Topic: http://www.linneasskafferi.se/2014/06/rabarbermuffins-med-havregrynssmul/ […]
Gjort dessa flera gånger om och om igen nu. Ger bort till föräldrar och mor&far-föräldrar vilket uppskattas otroligt mycket. Verkligen de bästa muffinsen jag testat!! 5/5 🙂
Mycket goda. Även jag lyckades
Supergoda 5 av 5
Detta var de godaste muffins jag har bakat och ätit. Super sa min man!