Igår provade jag att göra en bärtarte, lite av ett experiment blev det som vanligt. Men ett väldigt lyckat sådant!
Vi firade att syster min äntligen kommit hem från Tyskland där hon haft praktik. Hon förvarnade att hon inte alls ville ha "tung och sliskig" mat. Kan hända att hon ätit sig mätt på choklad nere i Tyskland?
Söker man efter en efterrätt som man inte faller in i paltkoma* efter att ha tagit den där lilla biten extra, ja då är detta helt rätt. Denna paj är löjligt enkel att göra och har man ont om tid kan pajskalet göras i förväg och sedan stoppas i frysen. Bara att ta upp en stund innan man skall njuta av denna läckra dessert.
Som med de flesta recept finns det många varianter, men här kommer min:
Bärtarte:
Mördeg:
150 g smör
3 1/2 dl mjöl
1 dl socker
1 ägg
1 msk vatten
Dela smöret i mindre bitar och nyp snabbt ihop det tillsamans med mjölet och sockret. Arbeta sist in ägg och vatten. Knåda inte degen, den skall precis gå ihop. Låt vila i kylen minst 30 minuter innan den trycks ut i en form med löstagbar kant.
Grädda i 175 grader i ca 20 minuter. Pajskalet skall svalna helt innan det fylls!
Fyllning:
2 dl grädde
150 g mascarpone
2 msk florsocker
saft från 1/2 citron
vanilj efter smak
Vispa grädden riktigt tjock. Rör samman florsockret med mascarponen, rör ner detta i grädden. Pressa i citronsaften och smaksätt med vanilj. Du kan behöva justera mängden citronsaft, prova dig fram!
Bred ut krämen i pajskalet och dekorera med valfria bär. Jag använde hallon, björnbär och blåbär. Servera direkt efter du lagt på bären då de lätt färgar av sig på krämen.
*Paltkoma- för er som inte känner till detta uttryck så är detta något som infaller när du ätit förmycket. När du är sådär mätt att du inte vet vart du skall ta vägen. På engelska är uttrycket för detta tillstånd post-lunch-dip.
Bild: Linnéas Skafferi
va bra tt du förtydligar paltkoma…hahaha…pajen ser kanongod ut, mascarpone är ju inte helt fel.
Det ser mycket gott och frächt ut
Din hemsida har blivit så fin! Och dina egna foton är stämningsfulla och vackra! Inspirerande och kul att se!!!
KANONBLOGG 🙂 Den ska jag besöka dagligen 🙂
Mmmm klappar sig på magen
Den var ruskigt god. Mer sånt till folket.
Mumsegott smakade denna skapelse – vi har en liten, liten bit kvar i kylen 🙂
kramen!
Det låter väldigt gott!
Kram
Ska prova till nästa helg, hlsar Desajna
Ser himla smarrig ut!
Oh gud vilken fin bild!!
Hej jag har börjat premiera på din blogg':) säg till när du börjar på min 😉
Åh ännu godare!
Hej! Jag har hittat så många olika goda recept, och så många fina matbilder här hos dig, jag undrar om det skulle vara okej om jag lånade några stycken till min blogg http://loveforfood.blogg.se ifall jag då alltid länkar till dig och talar om att jag hittade det hos dig? Ger ju dig lite extra reklam också =)
hejhej! ^^ SÅ JAG ÄLSKAR DIN BLOGG ASSÅ!!!!! 😀 🙂 kommentera gärna mitt inlägg "GB glass!" och rösta om du tycker nu tidens glass är godast eller glassen förr! då skulle du göra mig jätte glad! 😀
kram
Som att det där inte lockade..åh, jag vill ha NU!! Kan man göra det i små portionsformar tro? fast att de inte har avtagbara kanter? utan typ som i små minipajformar…
CFLd0r I will immediately grab your rss as I can at find your e-mail subscription link or e-newsletter service. Do you ave any? Please let me know so that I could subscribe. Thanks.
… [Trackback]
[…] Informations on that Topic: http://www.linneasskafferi.se/2009/03/bartarte/ […]
… [Trackback]
[…] Read More: http://www.linneasskafferi.se/2009/03/bartarte/ […]
… [Trackback]
[…] Read More: http://www.linneasskafferi.se/2009/03/bartarte/ […]
… [Trackback]
[…] Informations on that Topic: http://www.linneasskafferi.se/2009/03/bartarte/ […]
… [Trackback]
[…] Read More here: http://www.linneasskafferi.se/2009/03/bartarte/ […]
… [Trackback]
[…] Find More Informations here: http://www.linneasskafferi.se/2009/03/bartarte/ […]
… [Trackback]
[…] Read More: http://www.linneasskafferi.se/2009/03/bartarte/ […]