Vi fortsätter väl på temat jul, eller vad säger ni?
Idag tänkte jag bjuda er på ett recept på köttbullar. När man ska göra många köttbullar är det ju väldigt smidigt att göra dom i ugnen. Det bränns inte vid och du får klart många köttbullar i ett svep.
Tidigare i höstas när jag skulle göra köttbullar provade jag att ha i vetegroddar istället för ströbröd och jäklar va saftiga köttbullarna blev! Så nu använder jag alltid det och det blir lika bra varje gång. Ett annat tips är att använda sig av blandfärs istället för bara nötfärs. Blandfärsen har högre fetthalt vilket gör att köttbullarna heller inte blir så torra. För finns det något tråkigare än torra köttbullar!
Här kommer mitt recept på juliga köttbullar!
Köttbullar med julsmak, ca 60 st:
ca 1 kg blandfärs
1 1/2 dl vetegroddar
2 dl mjölk/grädde
2 ägg
1 gul lök
2 msk senap av valfri sort (jag gillar att ha i lite sötstark!)
kryddpepparkorn
salt
smör
Blanda färs, vetegroddar, mjölk/grädde och ägg. Finhacka löken och ha i den. Smaksätt med senap, krossade kryddpepparkorn och salt.
Smörj en ugnsform, forma färsen till köttbullar och lägg dem på plåten. Stek i ugnen på 225 °C tills de fått fin färg och är helt genomstekta.
Skall du frysa in köttbullarna? Ge dem då bara en fin yta i stekpannan eller ugnen och frys sedan in. När de sedan skall ätas värmer du dem med fördel i ugnen och låter köttbullarna bli helt klara då. På detta viset översteker du inte köttbullarna.
Vilken är din favorit på julbordet?
bild:Linnéa Seidel
Ska prova detta receptet till jul. Roligt med ett annat recept än vad man brukar göra. Vilka grader ska ugnen vara på?
Ugnen skall vara på 225 grader. Lycka till!
[…] ni, julköttbullar i mars. Men jag kan helt ärligt tycka att det är såå gott med lite juliga köttbullar fast det inte är jul! Jag älskar verkligen kombon av kryddpeppar och senap! Så gott att det får […]