Idag bjuder jag på ett pajrecept som även det passar utmärkt på påskbuffén. Nämligen en kräft-och fetaostpaj. Det är faktiskt en av de få pajer jag gjort flera gånger. Receptet kommer från början från min moster tror jag, men jag har gjort om det lite så det passar mig. Jag är i vanliga fall inte så förtjust i räkor eller kräftor i paj, men den här är verkligen supersmarrig! Och väldigt enkelt. Kan det liksom bli bättre än så? Gott och enkelt!
Det blir en himla fin smak i den här pajen då den innehåller kräftor, fetaost, vitlök, lime och basilika. Väldigt bra smakkombinationer om ni frågar mig!
Grundreceptet på pajdeg är detsamma som till västerbottenostpajen jag la upp här om dagen.
Kräft-och fetaostpaj:
1 burk kräftstjärtar i lag
1 fp fetaost
2 ägg
2 dl creme fraiche
1 vitlöksklyfta
1 dl basilika
saft från 1 lime
lite chili
salt
1 1/2 dl riven ost
Kavla ut pajdegen och klä en springform med degen. Nagga botten och låt stå kallt cirka 15 minuter.
Förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter i 200°C.
Låt kräftstjärtarna rinna av i en sil. Lägg kräftstjärtar och tärnad fetaost i botten på pajskalet.
Blanda samman ägg och crème freche, finhacka vitlök och basilika. Rör ner vitlök, basilika, chili, salt, limesaft och riven ost i äggblandningen. Fördela detta jämnt i pajskalet. Grädda i 200 °C i cirka 35 minuter.
Paj är perfekt som lunch, middag eller som del av en större buffé.
Ni glömmer väl inte bort att vara med och tävla?!
bild:Linnéa Seidel
Hej! När ska man ha i lime?
Jag kanske är blind men jag hittar det inte.
Tack för alla recept du delar med dig av! Dom är toppen!
Placering i ugnen för pajen med kräftstjärtar ?
Jag brukar grädda pajen mitt i ugnen. Men man får ju som vanligt hålla koll så att kanterna inte bränns vid 🙂
Låter jättegott, men hur mycket är en burk med kräftstjärtar och hur mycket är ett paket feta ost? Hur många gram? Bor i USA och skulle gärna vilja baka denna paj. Tack på förhand!
1 fp fetaost innehåller 150g och jag skulle tro att ca 200 g skalade kräftstjärtar är lagom!