Gyros

gyros-3
Woop, woop. Det är fredag idag!! Jag och pojkarna är alltid lediga på fredagar, himla skönt att tjuvstarta helgen en dag tidigare! Dagen till ära så skiner ju solen från en klarblå himmel och båda pojkarna tog sovmorgon i morse. Kan helgen liksom starta bättre?
Och idag tänkte jag tipsa om den ultimata fredagsmysmaten, nämligen hemgjord gyros! Det går supersnabbt att göra (i stil med tacos) och det går att variera i det oändliga!
 
gyros
 
Jag brukar göra på kyckling, tycker oftast det blir godare än på fläsk, men det är ju helt en smaksak. Till kycklingyros brukar jag använda innerfileer. Det blir supergott! Själva kryddblandningen består av sådant som man oftast har hemma i kryddskåpet, så man behöver inte köpa hem massa specialkryddor eller så.gyros-2
Förra sommaren gjorde vi gyros på Muurikkan, väldigt smidigt om man skall göra till många! Jag har även testat att trä upp kycklingen på spett och köra dom i ugnen. Lite kladdigt, men det blev mycket gott!
Men den här gången var det bara vi i familjen som skulle äta så du gjorde jag i en stekpanna på spisen.
Gyroskrydda:
2 msk spiskummin
2 msk paprika
2 msk oregano
1 msk vitlökspulver
1 tsk kanel
1/2 tsk salt
chili efter smak
Blanda samman alla kryddor i en skål. Det som blir över spar jag till nästa gång i en burk med lock.
Gyros på kyckling:
700 g kyckling (jag tog innerfileer)
3-4 msk gyroskrydda
1/2 dl olivolja
saften från 1/2 citron
Strimla kycklingen fint med en vass kniv. Lägg i en plastpåse. Blanda i gyroskrydda, olja och saft från citron. Förslut påsen och blanda om väl. Låt gärna ligga i marinaden en stund om du har tid. Stek gyrosen i en het panna. Krydda gärna lite extra med gyroskryddan när du stekt klart kycklingen.
Servera i pitabröd med grönsaker och vitlökssås. Gott och väldigt enkelt! Precis som fredagsmat skall vara 🙂
Vad ska ni äta i kväll?

2
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Chili con Karin
8 år sedan

Oj vad gott! är lite trött på mina kycklingrätter så det här måste jag testa 🙂

Coquilles
8 år sedan

Perfekt tips! Hemlagad kebab blir ju mycket godare än köpt och jag kan tänka mig att det är samma sak med gyros.

trackback
8 år sedan

[…] för receptet Linneas Skafferi det kommer bli repris på det […]

trackback
8 år sedan

[…] Hemgjord gyros kan man tänka sig är lite krångligt att göra, men där får ni tänka om! Gyros är en riktigt snabblagad rätt som passar utmärkt att göra till fredagsmyset om man ha lite bråttom. Just den här varianten är gjord på kyckling, men självklart går det bra med fläskkött också. Servera i pitabröd med massa goda grönsaker till! […]

Li
Li
7 år sedan

Så jättegott, skippade vitlöken i kryddblandningen då vi gjorde tstatsiki till. Men så gott och snabblagat. Till och med sonen på 20 månader tyckte om hela kittet med gyros, sås och grönsaker i pitabröd.

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Li
7 år sedan

Så kul att höra att ni gillade det!
Kram!

Diti
Diti
6 år sedan

Hej! Provade att laga gyros idag och det var jättegott. Tack för receptet!😊

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Diti
6 år sedan

Hej,
Så kul att höra, här hemma gillar vi det också 🙂

Konstantinos
Konstantinos
3 år sedan

Eller ersätta kycklingen med grillad halloumi: https://farbrornikos.se/lunch-gyrostallrik-3-varianter/

Namnlöst 2

Nästa inlägg

Vem är Linnéa!?

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x