Receptet på vegetarisk lasagne är något som hängt med i många år. Det är ett recept som mamma brukade göra när jag bodde hemma. Som det brukar vara med recept man haft länge har jag ändrat lite här och lite där vartefter. Men själva grundtanken, att använda keso istället för ostsås är den samma. Eftersom du inte behöver hålla på och koka en bechamelsås och du inte har någon köttfärs att steka går det himla fort att förbereda denna vegetariska lasagne.
Använd gärna en riktigt smakrik ost, det gör hela skillnaden!
Jag använde bönpasta istället för lasagneplattor den här gången, mest för att jag inte hade några lasagneplattor hemma. Men använd gärna färska lasagneplattor, då går det riktigt fort att få klart denna middag! Både färska lasagneplattor och bönpasta har väldigt kort koktid och jag tycker det är himla smidigt att använda dessa 🙂
Vegetarisk lasagne:
10 cm purjolök
2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1 msk paprikapulver
1 fp krossade tomater
1 fp linser (färdigkokta på tetra eller i en konservburk)
3 dl mjölk eller grönsaksbuljong
1 stor burk keso
persilja
salt och peppar
1 fp färsk lasagne eller bönpasta
3 dl riven smakrik ost
Skölj och skär purjolöken i små bitar. Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Fräs dem mjuka i lite smör i en större kastrull eller gryta. Tillsätt tomatpuré och paprikapulver. Låt fräsa en liten stund.
Blanda i krossade tomater, linser, mjölk eller grönsaksbuljong. Detta får nu koka ihop en liten stund. Ha i keso,, finhackad persilja, salt och peppar. Varva pasta och kesoröran i en ugnsfast form. Strö över ost och gratinera i 225°C i cirka 30 minuter eller tills pastan är helt klar och osten smält och fått fin färg.
En sallad på rivna morötter och solroskärnor är så gott att ha till!
Enkel, hemlagat mat när den är som bäst!
Är man mer sugen på en klassisk lasagne med köttfärs, ja då kan jag varmt rekommendera den här lasagnen. Den är liksom extra allt 🙂 Ett recept som alla älskar och jag har fått så himla många fina kommentarer om den. Väl värd att testa!
Bild:Linnéa Seidel
Hej Linnea!
Ska definitivt göra denna till middag, redan nästa vecka tror jag.
Visst borde det gå att göra den färdig så långt att man gör ”färsen” klar någon dag innan. Och sedan varvar lasagneplattorna, färs och gratinerar den sen själva dagen man ska äta den? 🙂
Himla smidigt att kunna förbereda så när veckorna måste planeras minutiöst haha.
Johanna
Som vi ska laga den här hemma, fast minus purjolök! Det borde funka va?
[…] ut är ett supergott och enkelt recept på vegetarisk lasagne. Fullproppat med nyttigheter och väldigt enkelt att […]
[…] Vegetarisk lasagne är en av mina favoriter. Gör man den på bönpasta istället för klassiska lasagneplattor blir den dessutom helt glutenfri också. Men det är ju en smaksak. […]
[…] först ut denna måndag är som sagt en smarrig vegetarisk lasagne. Det finns ju så många olika varianter på vegetarisk lasagne, men jag gör […]
Gudomligt god!😀