Upp med handen alla som ibland har svårt att få i barnen middag!
Japp, det var väl ungefär alla va? Oftast äter båda barnen bra med mat här hemma, men i bland kan dom kinka lite. Perioder då de är mindre matglada brukar jag smyga in lite roligare rätter då och då än den vanliga fisken i ugn och kycklinggrytan,
Istället kan man prova att göra egna fiskpinnar, eller varför inte som idag, egna chicken nuggets. Det tar sin lilla stund att stå och panera. Men å andra sidan sköter de sig helt själva i ugnen och blir där klara på ett litet kick! Så i slutändan tar det inte så lång tid att laga.
Låt gärna barnen vara med och göra såsen, det brukar alltid vara roligare att äta den mat man själv lagat.
Dessutom blir ju hemgjorda chicken nuggets så mycket nyttigare än de färdiga man kan köpa. Och väldigt mycket godare!
Till mina chicken nuggets gjorde jag en superenkel currydipp som passade ypperligt till kycklingen.
Jag använde mig av pankoströbröd istället för vanligt. Det ger liksom en lite krispigare yta vilket man är ute efter då man inte friterar dessa utan bara ugnsbakar.
Chicken nuggets med currydipp:
2 stora bröstfileér av svensk kyckling
2 ägg
vetemjöl
pankoströbröd
Skär kycklingen i mindre bitar, Försök att få dem så jämnstora som möjligt.
Ha upp mjöl i en skål, knäck i äggen och vispa upp i en annan och ha sist upp pankoströbröd i en tredje.
Doppa kycklingbitarna först i mjöl, sedan ägg och sist ströbröd. Lägg i en ugnsfast form. Ugnsbaka i 200°C i cirka 10 minuter eller till kycklingen är helt klar och börjat få färg.
Är kycklingen genomstekt med inte fått så mycket färg kan du slå på grillfunktionen på ugnen en stund för att få lite fin yta. Du behöver inte vända på kycklingbitarna.
1 1/2 dl majonnäs
1/2 dl creme fraiche
2 msk curry
salt
svartpeppar
flytande honung
Blanda samman majonnäs, crème fraîche, curry, salt och peppar.. Ha i en droppe honung, bara för att få lite sötma i såsen.
Till chicken nugats kan det vara gott med friterade strips eller varför inte sötpotatisstrips i ugn.
Vad brukar du ta till för knep när barnen är dåliga på att äta mat?
bilder:Linnéa Seidel
Tack för detta knep då vi har ett ständigt matdilemma här hemma.
Nu när dottern växer så det knakar (hon är 11 nu) är det mer påtagligt att det hon äter ibland inte alls räcker till.
Så allvarligt at hon får ordentligt huvudvärk och ibland tom kräks…
Så nu ska vi planera matlistan tillsammans så att hon känner sig delaktig samt att vi lagar mat tillsammans, även vardagarna.
Det är väl mitt knep mitt i allt… 🙂
Kram Anna
Haha, jag försökte göra nuggets för ett tag sedan – sluta INTE så bra, haha. Kanske är bättre att göra dem i ugnen? Tack för tipset!
Kram <3
Jag tycker det går superenkelt att göra i ugnen. Man behöver inte ens vända dom! Har testat att göra i stekpanna förut, men det här var så mycket bättre!
Åh vad gott. Måste göra detta en dag 🙂
[…] och göra mer ”barnvänlig” mat. Varva de vanliga vardagsrätterna med chicken nuggets, hemgjorda fiskpinnar, hemgjorda köttbullar, kycklingklubbor eller något annat jag vet […]
[…] Super goda var dom. Recept hittar ni härChicken Nuggets […]
[…] https://www.linneasskafferi.se/2016/05/24/chicken-nuggets/ […]
Ska man inte alls steka dem i stekpanna först? Ska man ha olja i formen när man ställer dem i ugnen?
Nej jag kör dom bara i ugnen. Jag hade ingen olja i, men är du rädd att de fastnar kan du lägga ett bakplåtspapper i botten på formen.
Hej! Använder du varmluftsugn eller vanlig? 🙂
Tack för en härlig och inspirerande blogg. Ha en fin dag!
Hej, Jag använder vanlig ugn!
Så kul att du gillar bloggen. Detsamma till dig <3