I samarbete med Sagolika
Under sommaren har jag ett härligt samarbete med Sagolika fruktsoppor och ni kommer med jämna mellanrum få ta del av smarriga mellanmålstips här på Linnéas Skafferi. Först ut är den här sagolikt goda mandelgröten med blåbär, Just mandelgröt tycker jag är ett utmärkt mellanmål då det mättar otroligt bra och är så enkelt att variera.
Här har jag kokat den i Sagolikas blåbärssoppa. Gissa hur gott det blev!? Kommer garanterat servera det här till mellis i sommar, för den var precis lika god att äta kall som varm. Och med tanke på hur den svenska sommaren kan vara är det ju bra att båda alternativen finns.
Blåbärssoppa måste ju ändå tillsammans med nyponsoppa vara urmodern av mellanmål!? Hur många av oss har inte druckit varm blåbärssoppa i pulkabacken eller ätit nyponsoppa med vaniljglass och mandelbiskvier som mellis på dagis eller fritids.
I det här samarbetet med Sagolika fruktosppor kommer jag ta fram olika mellanmål baserade på just blåbärssoppa och nyponsoppa. Jag måste säga att det var otroligt roligt att få ta två så klassiska mellanmål och sedan tänka lite utanför boxen! Men framförallt blev det himla gott!
Blåbärssoppan finns på smidig 1-litersförpackning och den är precis lika god att äta varm som kall. Blåbärssoppan innehåller 9% tillsatt socker, men när jag har skapade det här receptet har jag tänkt att blåbärssoppan står för det lite söta, vilket gör att du inte behöver tillsätta någon sylt till mandelgröten. Bara lite färsk frukt och iskall mjölk.
Mandelgröt är en enkel gröt som jag i vanliga fall brukar koka på havremjölk och mandelmjöl. Men i det här fallet bytte jag ut havremjölken och kokade mandelmjölet med blåbärssoppa. Resultatet blev en krämig, len och fantastiskt god blåbärsgröt! Servera gärna färska bär, lite goda, nyttiga frön och iskall mjölk till. Ett perfekt mellanmål att laga i sommar!
Mandelgröt med blåbär 2 port:
1 dl mandelmjöl
2 dl Sagolika blåbärssoppa
1 krm vaniljpulver
1 nypa salt
mjölk (jag använde havremjölk, men det är en smaksak)
färska blåbär
frön
Blanda mandelmjöl, blåbärssoppa och vanilj i en kastrull. Låt koka upp på ganska svag värme, rör om då och då. Fortsätt sedan koka under omrörning till gröten fått en tjock och len konsistens. Häll upp i skålar, toppa med blåbär, valfria frön och iskall mjölk. Ät direkt.
Gröten går också bra att göra i förväg och sedan äta kall eller ljummen en riktigt varm dag!
Åh så gott det låter, måste testa har aldrig gjort mandelgröt!
Kram Jenny
Urfina bilder👌🏻