Grytan på bilden i collaget är från IKEA och jag har en lika dan fast röd i mitt kastrullskåp. Den används flitigt, speciellt nu på hösten.
Min gryta fick smak av svamp, vitlök och balsamvinäger.
Mustig svampgryta:
3 vitlöksklyftor
1 buljongtärning kött/grönsak
kantareller, champinjoner ( ta din favoritsvamp och snåla inte!!)
5 dl mjölk
1 msk mjöl
3 msk grädde
balsamvinäger/ rött vin
soya
salt & peppar
Gör så här: Skala och finhacka vitlöken, bryn den och köttet i grytan. Slå över vatten så det täcker grytbitarna och ha i buljongtärningen. Låt detta puttra tills köttet är mört och fint. ( en timme brukar vara lagom)
Skiva/hacka ner svampen och smörstek den i en stekpanna. Salta och peppra ordentligt.
Häll i svampen i grytan. Gör en toppredning av mjöl och lite mjölk. Slå i det plus resterande av mjölken i grytan. Smaksätt med balsamvinäger eller lite rött vin, soya, salt och peppar.
För att få en lite fylligare smak tillsatte jag en skvätt grädde på slutet.
Till detta serverades ris, brocoli och hericovert. Hade det varit fredag elller lördagkväll hade det med all sannorlikhet slunkit ner ett glas vin eller två också.. Men eftersom det bara var måndag fick jag nöja mig med vatten.
gott! ska köpa mig en sån där gryta jag också.. känner att det behövs!
Issa: Ja den är verkligen användbar! perfekt att den kan användas i ugnen också!
Jag fann det här receptet och ville testa men jag har dessvärre ingen gryta av något slag i min samling, så det fick bli en helt vanlig kastrull av större storlek. Jag vet inte om det kan ha påverkat smaken på denna gryta, men jag blev verkligen besviken på denna rätt….och då ska tilläggas att när jag gör något så gör jag det verkligen ordentligt, precis som det står. För övrigt är jag en sann receptslav och när det inte står måttangivelser för kryddor och andra ingredienser så blir jag väldigt osäker och fegar. Saltade en rätt för mycket en gång…hugaligen!!!