Jag tror inte man kan ha för många olika recept på fisk i ugn. Det är en sådan bra vardagsmat, som i vissa fall även bara kan lyxas till lite och utan problem serveras till helgen. Det här receptet på lax i citronsås har jag gått och funderat på länge. Men så igår blev det äntligen av att provlaga det. Och vet ni, vilken succé det blev! Isac som den typiska 3-åringen han är vägrar rakt av att äta fisk. För att det är fisk. (någon som känner igen det där…)
Så jag tänkte om jag gör en riktigt god sås till fisken, så kan han iallafall äta potatismos och sås. Men det slutade faktiskt med att han åt en halv laxfilé, massor med sås och ett helt lass potatismos. Och han tyckte det var supergott. Bättre betyg än så kan en maträtt knappast få från en 3-åring!
Den här laxen i citronsås passa perfekt att servera en helt vanlig torsdag, men lyxar man till det lite genom att använda färsk lax och strö lite handskalade räkor på toppen- ja då kan man utan problem servera detta en fredag eller lördagskväll! Jag älskar recept som man enkelt kan anpassa efter tillfälle!
Men idag är det äntligen fredag, solen skiner från en klarblå himmel och jag ska jobba en stund till, sen är det dags att fredagsstäda lite. Sen hoppas jag våra nya soffor kommer idag! Våra gamla har verkligen gjort sitt och det ska bli så skönt att få lite nytt till vardagsrummet känner jag!
Det jag gillar man den här fisken är att det verkligen är få ingredienser och inget hackande och pickande. Perfekt!
Lax i citronsås:
4 laxfiléer
3 dl creme fraiche
2 dl mjölk
1 msk hummerfond
1 msk dill
1 msk (fisk)rom
ca 1 msk citron
salt och svartpeppar
Lägg laxfiléerna i en ugnsfast form.
Blanda creme fraiche, mjölk och hummerfond i en kastrull. Låt allt koka upp och koka i cirka 5 minuter. Tillsätt sedan dill, rom och citron. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen över fisken och ställ in i en 150 °C varm ugn. Ugnsbaka laxen i cirka 30 minuter eller tills laxen är klar.
Du kan höja värmen på ugnen och korta tillagningstiden, men jag tycker fisk alltid blir godare om man sänker temperaturen och lagar den lite längre.
Till fisken serverade jag potatismos till barnen och vi vuxna åt grönsaker till. Men nästa gång ska jag nog göra blomkålsmos till oss. Det blev otroligt gott med mos till den smaskiga såsen!
Ha en riktigt fin fredag <3
Precis vad jag behövde!
Satt å funderade på vad jag skulle äta till middag ikväll. Så tänkte jag att jag går till min favorit matblogg för att se vad jag kan få för tips. Det första jag ser och enkelt, gott å nyttigt. Perfa det blir det! TACK för att du är så grym.
Hur mycket citron? Skal, saft, både och?
[…] Lax i citronsås – fisk i ugnen […]
Måste laxen tinas innan?
Ja helst. Det brukar bli bäst då.
Är det svart stenbitsrom du menar
Jag brukar ta den som är orange, men det är ju en smaksak <3
Såå god! Brukade göra detta med ABBAs färdiga sås men det här var mycket godare!
Supergott! Har gjort detta två gånger nu men bytt ut romen mot ca en halv fiskbuljong istället. Provat både pressad potatis och pasta till ☺️ Kommer absolut göra detta fler gånger!
Låter ju supergott! Kul att ni gillade det <3
Såsen skär sig när jag kokar upp den! Vad gör jag för fel?
Och.. varför måste det kokas och inte bara röras ihop?
[…] Först ut har vi “Linneas lax i citronsås” receptet hittar ni här på Linneas skafferi ( hon har räddat många middagar för oss ) https://www.linneasskafferi.se/2018/02/09/lax-i-citronsas/ […]
Tycker inte att man behöver koka upp såsen. Rör ihop alla ingredienser och häll på såsen kall.
Blir lika bra. Ett mycket bra recept!
Det lät ju ännu smidigare! Tack för tips!