I helgen hade vi som sagt kalas. Axel har fyllt 7 och jag fyller till helgen. Och är det kalas, ja då lär man bjuda på bullar. Eller hur. Det hör liksom inte ihop. Jag tycker det är kul att testa nytt när man har en större grupp människor som ska provsmaka. Vissa kanske vill provbaka saker och ting innan man bjuder in till kalas. Men jag gillar att kasta mig ut i det okända (obs! Gäller bara när jag bakar, annars är jag en riktig trygghetsnarkoman och lite av en fegis…) Jag har aldrig bakat blåbärsbullar, men tänkte hur svårt kan det egentligen vara? Inte var det svårt, och alla älskade dom! Men om man tänker efter, blåbärsbullar med vaniljkräm vem kan låta bli att gilla det?!
Vi har ett kafé här i Sala som är lite smått känt för sina blåbärsbullar med vaniljkräm. Dom är gigantiska. Och sjukt goda. Man delar lätt två personer på en. Kanske är det därför jag aldrig bakat blåbärsbullar tidigare. För att det alltid funnit så lättillgänglig i närheten liksom.
Blåbärsbullar är perfekta bullar att baka om man inte är proffs på att snurra bullar. För dessa bullar behöver verkligen inte bli speciellt snygga. För det sista man gör precis innan servering är att doppa dom i socker. Och vips blir bullarna hur tjusiga som helst!
De funkar även riktigt bra att frysa in. Tag bara upp ur frysen, tina, pensla med en sockerlag och doppa sedan i socker. De både smakar och ser nybakade ut då!
Jag bakar alltid mina bullar på kall degvätska, degen får bara jäsa lite längre. Men bullarna blir så mycket godare tycker jag. Vill man kan man låta göra ordning degen och låta den stå i kylen över natten. Låt den sedan jäsa i rumstemperatur. Men då brukar jag minska något på jästen.
Blåbärsbullar med vaniljkräm ca 50 st:
2 pkt jäst
1 L valfri mjölk
200 g valfritt mjukt smör
3 dl strösocker
1 nypa salt
2 tsk nystött kardemumma
ca 1,6 kg vetemjöl
fyllning:
200 g valfritt mjukt smör
2 dl florsocker
ca 3 dl blåbärssylt
2 påsar marsansås (tag den kokbara för att göra bullarna helt veganska)
4 dl valfri mjölk
1 dl strösocker
1 dl vatten
Blanda ut jästen i lite av mjölken tills all jäst är upplöst. Tillsätt sedan resten av mjölken. Skär det mjuka smöret i små kuber och blanda i. Tillsätt socker, salt och kardemumma. Ha i mjölet, lite i taget tills du får en elastisk deg. Arbeta degen i maskin i cirka 7 minuter. Spar en del av mjölet till utbaket. Täck med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek. Det brukar ta cirka 2-3 timmar i rumstemperatur.
Dela degen i två delar och kavla ut till en avlång rektangel på välmjölat bord.
Bred ut mjukt smör på ena halvan av degen. Strö florsocker över. Bred blåbärssylt över den andra halvan. Vik först in delen med blåbärssylt mot mitten, vik sedan över den med smör och florsocker. Kavla ut degen något. Skär i cirka 1 1/2 cm breda remsor och tvinna till en bulle. Lägg på en plåt och låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter. Upprepa med resterande deg.
Vispa ihop vaniljkrämen och låt stå kallt.
Montera en rund, liten tyll i en spritspåse, fyll med vaniljkräm. Tryck ner tyllen i mitten av varje bulle och spritsa i vaniljkräm.
Grädda bullarna i 250°C i cirka 10 minuter.
Låt bullarna svalna. Koka ihop socker och vatten. Pensla sedan bullarna med sockerlag och doppa i strösocker.
Ska du frysa in bullarna, hoppa över momentet då du penslar med sockerlag och doppar i strösocker. Gör det innan servering istället.
Kanske är det här världens godaste bulle?
Oj herrehud så goda de ser ut!! Jag blir sjukt bullsugen nu ju! Dessa måste jag testa!
Oj herrehud så goda de ser ut!! Jag blir sjukt bullsugen nu ju! Dessa måste jag testa!
Wow, det ser otroligt gott ut!
Jag förstår inte riktigt det med att vika från ena sidan, sedan andra sidan och tvinna till en bulle. Kan inte du förklara lite mer/alternativt visa på ett klipp?
Kan man göra dessa med ”riktiga blåbär” också? Hur mycket bör man använda då?
Så kladdig deg! Men tillslut fick jag ihop det. Dock tyckte jag det var lättare att blanda ihop florsockret med smöret än att strö över.. Nu står de i ugnen, återstår att se om de går hen på dopet imorgon 😊
Hi there, I was wondering if it would be ok to ask you some questions about this recipe in English? Thanks! Diane
Absolutely! Send me an e-mail at info@linneassskafferi.se and I’ll answer your questions!
Hej! Ska testa att baka dessa på måndag. De ser verkligen helt fantastiska ut. Tänkte bara fråga om du gjort egen blåbärssylt eller om du har köpt? I så fall, vilket märke är godast? Har inte bestämt mig för hur jag ska göra ännu.
Hej! Skulle jag inte varma mjölken till typ 37 grader? Blev så mycket kladdigt och inte gick jobba med degen 🙁 Försökte ändå baka. Men vill göra om. …
Jag bakar alltid bullar på kall degvätska.
Om degen känns för kladdig, tillsätt lite mera vetemjöl.
Supergoda, värda att vänta på. Lite kladdiga att baka ut bara.
Fick tillsätta 8 dl extra mjöl. Stämmer receptet? De blev dock väldigt goda.
Oj 8 dl? Ja för mig brukar det stämma, med +- några deciliter mjöl 🙂
Vad menar du med Mardansås, kokbar så blir dem veganska, finns ju mjölk i degen???
Jo men valfri mjölk betyder att du kan ta vilken mjölk du helst vill. Jag bakar alltid på havremjölk tillexempel.
Åh va roligt, min man är från Sala o brukar prata om dessa bullar så nu tänkte jag ge mig på att baka dom o ska googla fram ett recept o hittar detta, det var ju lite roligt 😁
Hej😃viker du kortändorna mot varandra?
250 grader? Det blev j-ligt brända bullar efter 8 minuter i min ugn iaf. Synd!
Hej Linnea! Hur mycket marsansås ska det vara i bullarna? En påse kokbar marsansås ger 7,5 liter och du har skrivit 2 påsar. Tacksam för svar!