Här på bloggen har det varit lugnt under helgen, i förra veckan sprang jag på en bacill som däckade mig totalt ett par dagar. Sen trodde jag nog att jag var piggare än vad jag egentligen var under helgen, så tyvärr fanns det inte riktigt ork till något bloggande när det väl blev lugnt en stund. Idag känner jag mig lite febrig och dåsig, istället för pigg och utvilad som jag borde.
Men innan jag drog på mig denna envisa förkylning bakade jag tårtor till morfar som fyllde år. I vår familj säger vi Gudruntårta, men Herrgårdstårta, Pinocciotårta eller Brittatårta är nog mer kända namn på denna tårta.
En riktig klassiker som man lätt kan variera efter säsongens bär. Jag hade en stor burk med hemgjord blåbärssylt i kylen så tillsammans med frysta blåbär, hallon och grädde fick det bli fyllningen denna gång.
Kanske en tårta att bjuda mamma på? Mors dag närmar sig med stormsteg!
Det börjar fyllas på med färska jordgubbar i matbutiken, än ser vi inte de svenska gubbarna men jag kunde inte låta bli att köpa med en förpackning hem. Perfekt att ha till tårtan för lite mer sommrig känsla! 1 rund (tvåbottnar) Gudruntårta:
200 g mjukt smör
2 dl strösocker
5 äggulor
3 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 1/2 dl mjölk
maräng:
5 äggvitor
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 dl grädde
ca 1 dl sylt
2 dl hallon & blåbär
Vispa smör och socker mjukt, blanda i äggulorna, en i taget. Rör växelvis i mjöl, bakpulver och mjölk.
Klipp ut två rundlar i bakplåtspapper och klä två formar med löstagbar kant med dem. Fördela smeten jämnt i de två formarna.
Vispa äggvitorna med hälften av sockret vitt och hårt, tillsätt resterande socker och vaniljsocker mot slutet. Bred marängen över smeten i formarna och grädda i 180 grader i ca 30-40 minuter i nedre delen av ugnen.
Låt bottnarna svalna innan du brer sylt, vispad grädde och bär över den ena. Lägg på nästa botten och dekorera gärna med gröna blad eller färska bär. Gör ni denna tårta hemma? Vad heter den hos er?
Bild Sebastian Niemi-Carlsson & Linnéas skafferi
Åh vad det såg gott ut! :O
skulle bara berätta att jag har köpt alla dina böcker genom aftonbladet, tycker dom är helt galet bra, och jättefina! 🙂
Visst är den god, och kärt barn har många namn. Vi kallar den för Rut-Aina tårta… men en av mina vänners mamma heter Gudrun och bakade väldigt ofta denna tårta så jag undrar om det kan vara hon som gett den "sitt/ditt" namn.
Jag har aldrig gjort den här tårtan, men jag ska definitivt göra den till min familj när jag kommer hem! Min mormor heter Gudrun så det blir perfekt.
Tack för tipset!
Oj! Jag har aldrig hört om denna tårta, men det låter ju som något man borde testa!
gud så gott med jorgubbar, fin tårtspade föresten 😀
Ha en fortsatt härlig måndag i solskenet!
Jag har gjort den här tårtan till något barnkalas för länge sedan, men har glömt bort den. Kan nog vara idé att presentera receptet för min blivande bagarson här hemma!
Gudruntårta vilket härligt namn. Vacker var den dessutom och alldeles säkert god.
Gudrun är en av mina idoler.
Underbart god tårta! Hos oss heter den Pinocciotårta.
Ha det gott!
Marie
Min pappas favorit 🙂 och vi kallar den Brittatårta.
Måntårta säger vi, den blir ju att se ut som ett månlandskap! En riktig favorit hos mig.
Vad vackert det blev och det ser hemskt gott ut! Får nog följa ditt råd och satsa på en sådan tårta till mors dag!
Hos oss gör vi den i en långpanna och lägger den ena halvan på den andra med fyllningen mellan. Vi fyller den med grädde och konserverade mandariner. Dekorerar med några klyftor. Hos oss heter den alltid "Mormors Mandarintårta".
efterfrågad av många!!
hej jag vet inte men är det inte som en pablova (stavas?) tårta fast pablova är med en marängbotten och sedan grädde på och bär?
Kram 🙂 något liknande i alla fall!
Ja såg det igår i 7 sorters kakor där den heter Pinnociotårtan och tänkte att den måste jag prova snart. 😉
medåkerstårta heter den här i bergslagstrakten, underbart god iaf och inte för sliskig 😉 En perfekt tårta i sommar mao!
Oh, så gott! 😮
herrejises va gottit!
älskar din blogg! 🙂
vart kommer tårtspaden ifrån? 🙂
I vår släkt kallas den för kalastårta, men görs precis som jag såg att någon fler skrivit i långpanna. Ett måste när jag fyller år!
Hos oss heter den Majkentårta, men har även hört Pinocciotårta. Den är så god och perfekt när man har många gäster!
[…] jag tror är mycket enklare än det sätt jag gjorde den på (jag gjorde bottnarna på bakplåtar). Här hittar ni det, om ni är sugna på att prova. Och det rekommenderar jag verkligen att ni gör, för gud så god […]
Vi har kallat den Rut-Aina tårta i drygt 30 år. Bakad i långpanna och med röda vinbär i. Idag ska jag baka den till min mamma (hon som alltid gjort den till mig) för att bjuda på, då vi firar hennes 94-årsdag i morgon.
Glömde ta med mig receptet hem och då hittade jag ditt!!
Gudomligt luftig tårta med smått sura (vin)bär till de söta bottnarna.
eOPzqT Thanks for sharing, this is a fantastic post. Great.
… [Trackback]
[…] Read More here: http://www.linneasskafferi.se/2010/04/gudruntarta/ […]
… [Trackback]
[…] Find More Informations here: http://www.linneasskafferi.se/2010/04/gudruntarta/ […]
ccn2785xdnwdc5bwedsj4wsndb
[…]very few sites that happen to become detailed below, from our point of view are undoubtedly effectively worth checking out[…]
… [Trackback]
[…] Informations on that Topic: http://www.linneasskafferi.se/2010/04/gudruntarta/ […]
3nvb54wnxd5cbvbecnv5ev75bc
[…]just beneath, are quite a few completely not associated web pages to ours, having said that, they’re certainly worth going over[…]
… [Trackback]
[…] Read More here: http://www.linneasskafferi.se/2010/04/gudruntarta/ […]
… [Trackback]
[…] There you will find 79579 more Infos: http://www.linneasskafferi.se/2010/04/gudruntarta/ […]
… [Trackback]
[…] Read More here: http://www.linneasskafferi.se/2010/04/gudruntarta/ […]
gud så gott med jorgubbar, fin tårtspade föresten 😀
Ha en fortsatt härlig måndag i solskenet!