Ost och broccolisoppa

Ost och broccolisoppa

Säsongen för varma och goda soppor är här! Och idag vill jag tipsa om min nya favorit, nämligen en riktigt krämig ost och broccolisoppa. Broccolisoppa kan ju kännas sådär lagom upphetsande, men med en skvätt grädde och ost i blir det här hur gott som helst. Det lovar jag dig!

En sak som är viktig när man kokar soppor som denna, det är att komma ihåg syran. En skvätt citron lyfter soppan till helt nya nivåer. Och självklart vill man ha ett gott bröd till. Idag ristade jag lite krutonger och gjorde ett vitlöksbröd av överbliven baguette. Men visst är det gott med ett hembakat bröd till soppa också. Som en omgång lättbakade rågsiktsbröd.

Använd gärna en ost med mycket smak, här hade jag cheddarost hemma som fick gå i soppan. Jag har även i en skvätt grädde. Ta den du gillar bäst, oavsett om det är vispgrädde, havregrädde eller matlagningsgrädde.

Var lite försiktig med hur mycket vatten du har i, soppan får inte bli för rinnig. Men blir det det går det bra arr reda av med lite maizena eller mjöl utrört i vatten.

Ost och broccolisoppa, ca 6 port:
1 gul lök
smör att steka i
2 vitlöksklyftor
800 g fryst broccoli
ca 4-6 dl vatten
2 tsk buljongpulver eller 2 st grönsaksbuljongtärningar
färsk persilja
2 dl riven ost
2 dl valfri grädde
salt
1 msk citron

Skala och hacka löken, stek den mjuk i smör. Ha i vitlöken och fortsätt steka en stund tills den mjuknat. Ha i broccoli och buljong. Slå på vattnet. Det ska precis täcka broccolin. Låt allt koka i cirka 7 minuter eller tills broccolin mjuknat helt, ha i persiljan efter ca halva tiden. Mixa soppan helt slät med mixerstav. Slå i ost och grädde. Låt allt koka upp och tjockna. Smaka av med salt och citron.

Servera med krutonger och ett gott bröd.

Jag brukar koka soppor i min fina gryta från Le Creuset!

2
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Stora kycklingköttbullar i ugn

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x