Hej JANUARI 2025! Va? Hur kan vi redan ha tassat in på de första dagarna av januari? Hela ljuvliga december är förbi och kanske är vi många som har en eller ett par rester kvar i kylen efter jul?
Nu är tiden här för uppfinningsrikedom! Av julskinkan och julsenapen kan du tillexempel göra ljuvligt goda smörgåsar. Passa på att köpa gårdagens bröd till extrapris och släng ihop dom här till en lyxig brunch, enkel lunch eller kvällssmörgås.
Här fanns det både julskinka, senap och ost över. Kanske inte så roliga var för sig. Men ihop blir det magi! Jag låter alltid brödet få fin stekyta på ena sidan, sedan vänder jag det, sänker värmen och låter brödet rostas klart under lock. Då smälter osten fint och brödet blir inte bränt.
Till mina smörgåsar serverar jag gärna en sallad på lättstekt grönkål. Så gott!
Varm smörgås med julskinka och senap, 2 st:
4 skivor bröd (gårdagens lite torra går utmärkt här!) 2 msk julsenap julskinka ost smör
Skär brödet i skivor, bred ett lager senap på två av skivorna. Lägg på skinka och ost. Lägg på de resterande brödskivorna. Hetta upp en stekpanna med smör i. Låt bröden få fin färg på ena sidan. Vänd smörgåsarna, sänk värmen och lägg på ett lock. Låt brödet få fin färg och se till att osten smält helt. Servera med en god sallad.
Ett perfekt sätt att ta tillvara på lite av julmatsresterna i kylen!
Idag har jag plockat ihop inte mindre än 14 recept på julgodis. Allt från knäck för den slöe och late till bounty på kokosmjölk och den här silkeslena nougatfudgen! Den blev en storsuccé sist jag gjorde den, så måste nog göra en omgång till denna jul också!
JUST NU FÅR NI 20% PÅ ETT HELT KÖP HOS PUFZ.SE! (där formarna är ifrån) ANVÄND KODEN linneasskafferi20
Förra året orkade jag inte med att göra knäck i formar. Kladd, spill och allmänt kaos. Istället gjorde jag knäck i bitar. Otroligt smidigt och så gott!
De där klassiska Mozartkulorna. Lite som med marmeladkulor, antingen älskar man eller så ogillar man starkt. Jag tillhör skaran som föredrar en Mozartkula framför marmeladkulorna. En perfekt liten sötsak att lägga i ask och ge bort i jul! Här har ni mitt recept på Mozartkulor.
Ingen jul utan mina snickersrutor. Älskar kombinationen av sött, jordnötssmör, salt och choklad. Till den här varianten har jag använt mörk choklad på toppen och kokossocker istället för vanligt strösocker. En lite mer vuxen variant på den annars så barnsligt goda snickersrutan kan man säga.
Jordnötsbräck med choklad blev en trevlig bekantskap för något år sedan. Älskar att ha i salta jordnötter i knäcksmeten istället för vanliga mandlar. Det lyfter liksom godiset till nästa nivå! Så gott. Och enkelt att göra dessutom!
Bounty med kokosmjölk. Även detta julgodis är en variant som inte är lika söt som originalet. Jag formligen älskar smaken av kokos och choklad. Så det här är en favorit hos mig.
Ni vet klassisk ischoklad? Här har ni kusinen! Nämligen isnougat. Och istället för kokosfett i silvrig förpackning har jag använt kokosolja. Jag tyckte det här blev snäppet godare än klassisk ischoklad faktist. Jag förvarar den i en en burk i kylen eller frysen. Men den håller formen riktigt bra även i rumstemperatur!
Mer fudge åt folket. Men här en skumtomtefudge. Älskar färgen som jag hjälpt lite på traven med hjälp av lingonpulver. Fint va?
Wienernougat. Så älskad och så enkel att göra själv. Jag byter ut lite av mjölkchokladen mot mörk choklad. Det faller mig i smaken att skippa det där allra sötaste.
Chokladbräck av olika slag är bland det enklaste godiset att göra. Smaksätt med polkagris, pepparkaka eller som här, jordnötssmör. Ett enkelt julgodis mitt i all stress.
Trillingnöten. Älskad, hatad och så omdiskuterad! Men själv älskar jag den och visst blir det fint när man gör den i en så här tjusig form?
En av mina favoriter till jul- wienernougat! Något som är busenkelt att göra själv och jag brukar välja att ha i en del lite mörkare choklad. Det gör wienernougaten lite mindre sliskig och ja- lite godare, om du frågar mig. Men det är ju helt klart en smaksak det.
Till wienernougat använder du flagad mandel. Sista åren har jag rostat den lätt i stekpannan innan jag har i den i nougat och chokladsmeten. Det blir verkligen next level! Så gott. Testa det om du inte redan gjort det.
Jag använder ALLTID den här gjutformen när jag gör godis som det här. Absolut bästa sättet att minska på kladd och du får garanterat raka kanter och du kan skära ditt godis i fina bitar. En väl värd investering som används om och om igen. Har du inte köpt en själv är det en PERFEKT julklapp att önska sig!
Jag valde att ha lite mörkare choklad den här gången. Jag tog 100 g mjölkchoklad och 50 g 70% choklad. En perfekt kombination
Wienernougat, ca 30 bitar:
250 g nougat 150 g choklad (valfri kakaohalt) lite flingsalt 100 g flagad mandel
Skär nougaten i småbitar, lägg i en skål och smält i ett vattenbad. Hacka chokladen och rör i den. Fortsätt smälta över vattenbad tills all choklad smält helt. Rosta mandeln i en medelvarm, torr panna tills den börjar få lite färg, akta så du inte bränner vid! Ha i mandel i nougat och chokladsmeten. Ställ ut gjutformen på en skärbräda med bakplåstpapper och ha i smeten, eller ha upp i en bakplåtspappersklädd form och ställ svalt. Har du haft den i kylen kan den behöva stå framme en liten stund innan du skär den i bitar. Det går enklare att skära då.
Förvara svalt i tätslutande burk.
Gott och riktigt enkelt julgodis att göra hemma själv.
Med 20 dagar kvar till jul är det hög tid att fundera över de där julklapparna. Oftast tycker jag det blir allra bäst när man kan få plocka ihop ett litet kit av saker. Det känns genomtänkt och det blir lite mer. Att tex ge bort en skärbräda med massa goda ostar, marmelader och kallskuret känns lyxigare än att lägga allt i en korg man ändå kanske slänger efter jul. Eller köp två limpor riktigt gott bröd och linda in i en handduk och ge bort med skärbrädan. Det blir garanterat uppskattat, uppätet och använt.
Jag spanade även in det här tårtfatet i trä. Köp några söta mindre muggar och ställ på, eller varför inte baka en påse biscotti och ge bort tillsammans med fatet? Ett fint band runt foten på fatet och du är i hamn!
Bra termosmuggar är något ALLA behöver ha hemma. Antingen för att hålla dryck kall en längre tid, eller så att kaffet iaf är drickbart någon timme framöver.
Jag gör ofta smoothie till barnen att ta med som mellanmål innan träning eller när dom är iväg på matcher/cuper. Då är en termosmugg med sugrör din bästa vän. Spillsäker och håller kall dryck i upp till 20 timmar och varm i upp till 4. En perfekt julklapp som faktiskt just nu kostar under 200kr!
Till den som vill ha en klassisk kaffemugg som enkelt följer med i bilen, till jobbet, på skidturen, i skogen, på träning- ja men ni fattar! Då är det här den prfekta julklappen! Ge bort tillsammans med en påse riktigt gott kaffe och du gör garanterat kaffeälskaren lycklig!
Med första advent som står för dörren tänkte jag idag tipsa om världens enklaste serverttvikning till jul. För hur fint det än ser ut med alla konstfulla servettvikningar på sociala medier ska man också orka med att göra allt. Då är det här ett perfekt alternativ!
Jag hade faktiskt allt material hemma till detta och tog av vad jag hittade. Ett fint band, julkulor, lite lingonris (fungerar med vilket grönt som helst på kvist) och ett tomt kort att skriva namn på. Servetterna köpte jag tidigare i höstas och just nu är det 2 för 69,93 kr! Mycket bra pris för fina tygservetter. Finns i både grönt och rött.
-Du viker alltså bara ihop tyget.
-Lägg ut bandet under
-Lägger dit bestick och det gröna.
– Knyt ihop bandet till en rosett.
-Fäst julgranskulan och etiketten med namnet på.
-KLART!
Jag brukar duka med både röda och gröna servetter. Det tycker jag blir himla fint!