Indisk kycklinggryta

Indisk kycklinggryta

Indisk kycklinggryta

Här kommer ett av min familjs favoritrecept just nu: Indisk kycklinggryta. Där det viktigaste är att den är lättlagad och att alla i familjen gillar vad som är i.
Jag vet att det inte är helt autentiskt. Men det är inte det som är målet här.
Målet är att sätta mat på bordet inom 30 minuter- på så få ingredienser som möjligt.

Indisk kycklinggryta

För att slippa stå där med många olika sorters kryddburkar gör jag det enkelt för mig. Jag brukar nämligen köpa påsar med färdig kryddmix. Här har jag använt Tikka Masala. Den ger mycket smak, men utan att vara stark. Vill man är det bara att addera mera hetta om man önskar.

Mina barn är inte så förtjusta i mjuka, varma grönsaker. Så paprikan har jag i precis innan maten serveras, då hinner den inte tappa spänsten. Och jag har precis fått ok på att ha i bladspenat i grytor som dessa. Men du anpassar såklart din middag utefter vad ni gillar hos er. Hade det bara varit jag som skulle äta hade jag även haft i små blomkålsbuketter. Perfekt att dryga ut den här grytan med!

Indisk kycklinggryta

Allra lyxigast blir det att toppa den här indiska kycklinggrytan med lite hackade cashewnötter och färsk persilja eller koriander. Och såklart ett riktigt gott naanbröd. Men det hade jag tyvärr inte idag.

Indisk kycklinggryta:

700 g kyckling
2 msk tomatpuré
1 fp (35g) Tikka Masala kryddblandning
1 msk lökpulver
1 påse (65 g) bladspenat
500 ml kokosmjölk
några droppar citron
salt
1 röd paprika

färsk persilja/koriander
cashewnötter

Dela kycklingen i mindre bitar. Stek tills den börjar få yta i en stekpanna. Ha på tomatpuré, kryddblandning och lökpulver. Låt allt steka på medelvärme till kycklingen är genomstekt. Ha på bladspenaten och stek tills den mjuknar. Slå på kokosmjölken och rör om ordentligt. Sjud ett par minuter så alla smaker blandas ordentligt. Smaka av med lite citron och salt.
Skär ner paprikan i bitar. Blanda i den och servera tillsammans med färsk persilja/koriander, hackade cashewnötter och kokt ris.

Hur gott som helst och klart på under 30 minuter. Det är riktigt bra vardagsmat det!

Sugen på fler lättlagade recept under 30 minuter?

Vad sägs om:

-One pot tacopasta

-One pot risoni

-Lättlagad gryta med kycklingkebab


2
Kommentera

5 recept på klassisk husmanskost

5 recept på klassisk husmanskost

Fläsk med löksås

I år införs Husmanskostens dag, en temadag att fira 26 februari framöver. Ett fint sätt att lyfta det svenska matkulturarvet vi faktiskt har. Men vad ÄR egentligen husmanskost?
Husmanskost är enkel vardagsmat, ofta baserat på ärtor, potatis, rotsaker, kött eller fisk. Råvaror som vi haft tillgång till här i Sverige och inte behövt importera.

Min mormor Åsa lagade ofta klassisk husmanskost. Pannbiff och kokt potatis. Ingen gräddsås utan bara skysås. Stekt sill med löksås. Pannkaka. Grönsakssoppa. Kryddskåpet bestod mest av salt, svartpeppar och vitpeppar.

Något som hon enligt henne själv var uppväxt på, det var stekt fläsk och potatis. Själv serverar jag gärna en löksås till och detta går verkligen hem i min familj! Stekt fläsk med löksås. Klassisk vardagsmat som för oss nästan blivit till en lyxmat.

köttfärslimpa, gräddsås, brunsås

Köttfärslimpa hör absolut till husmanskosten, men kanske den lite mer lyxigare varianten. Även om jag tycker det här är SÅ enkel mat att laga mitt i veckan. Maten klarar sig själv i ugnen och på spisen, allt du behöver göra är att vispa ihop en sås. Min bästa köttfärslimpa med god sås hittar du här!

soppa, rotfruktssoppa, vegetarisk soppa, middag, mat

En annan av mormors paradrätter, det var grönsakssoppa. Enkelt att laga till oss alla när vi blev många som skulle ha middag. För mig är mormors grönsakssoppa smaken av barndom. Så gott!

Ibland kunde hon även göra ärtsoppa eller ärtvälling. Men då på konserverade ärtor. Smidig och enkel vardagsmat. Själv föredrar jag att laga ärtsoppa på frysta ärtor.

husmanskost, vardagsmat, potatis

Klassisk raggmunk. Precis som stekt fläsk med lök är det en riktig gamal vardagsrätt som nu nästan klassas som lyxmat.
När vårens första strålar börjar värma är det fint att vispa ihop en stor omgång, dra igång Muurikan ute och steka raggmunk till ett helt kompani och njuta av ute. SÅ GOTT!

pannkaka, picknick, vardagsmat,

Otaliga är de pannkakor min mormor stekte under sitt liv. ”Idag har jag bara pannkaka att bjuda på”, var ofta en mening som hon kunde säga. Men precis som med mycket annat är numera tunna pannkakor ren och skär lyxmat och inget jag ställer mig och steker en tisdag i mars när alla är vrålhungriga efter jobb och skola.
Men något jag däremot gör, det är ugnspannkaka. Mamma gör dom som ni ser på bilden. I gjutjärnspanna i ugnen. Själv gör jag en stor långpanna. Lättlagat och väldigt uppskattat.
För att räcka till min familj nuförtiden gör jag 1 1/2 omgång av receptet.

Här hemma är det klassisk husmanskost min familj gillar allra bäst. Kött och potatis. Gärna med en hård smörgås till. Får Axel önska mat är det nästan alltid köttfärsbiffar, kokt potatis och sås som står högst upp på önskelistan. Så hos oss lever den svenska husmanskosten i högsta grad.

Hur är det hos er?

4
1 kommentar

Enkel ostkaka med Keso

Enkel ostkaka med Keso

enkel ostkaka med keso
Något som alltid fanns hemma i kylen hos min mormor och morfar, det var ostkaka. Perfekt till enkel lunch när man inte orkade laga något eller fick oväntat besök.

Frödinge ostkaka med hemkokt vinbär eller lingonsylt. Det är grejer det!

Därför tänkte jag att man måste ju kunna göra en egen variant på ostkaka. Perfekt som enkel lunch åt mig som alltid jobbar hemma eller till barnen att ha med som mellanmål. Proteinrikt och gott som det ju är med ostkaka. Så jag gjorde en variant på enkel ostkaka med Keso här om dagen.

enkel ostkaka med keso
Jag gjorde min ostkaka i mindre portionsformar. Perfekt att bara ta med sig om man behöver ha ett snabbt mellanmål på språng. Men du kan såklart tillaga allt i en större form om du så önskar.

Jag har alltid i någon liten droppe bittermandelolja, det ger den där rätta smaken. Den här gången gjorde jag ostkakan på naturell Keso och smaksatte med lite vanilj, men vill du kan du använda vaniljkeso istället. Det blir riktigt gott!

Mina formar är vanliga matlådor i glas från IKEA.

enkel ostkaka med keso
Ostkakan är god att servera med sylt. Chiasylt på hallon är min en favorit. Annars är helt vanlig lingonsylt riktigt gott att ha till också.

Ostkaka med keso:

500 g Keso (naturell eller med vaniljsmak)
1/2 dl finhackad sötmandel
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl mandelmjöl eller vetemjöl
4 ägg
några droppar bittermandelarom
2 dl mjölk

Blanda keso med finhackad sötmandel, vanilj, mjöl och ägg. Ha i någon droppe bittermandelarom och rör om. Ha sist i mjölken och blanda väl.
Ha upp i fler mindre ugnsfasta formar eller i en stor.

Grädda i 175°C längst nerd i ugnen i cirka 20 minuter om du har portionsformar. Gör du allt i en stor form får du räkna med ca 60 minuter. Håll koll ifall ostkakan börjar få mycket färg, då kan du behöva täcka den med folie.

Vill du ha en lite sötare ostkaka kan du tillsätta lite socker. Jag tycker den är god som den är.

Jag delade upp min smet i 4 portioner. En blev lagom som mellanmål åt mig. 13 åringen åt två. Skulle jag äta det till lunch skulle jag ta två formar, men allt beror ju på hur hungrig man är☺️

-Här hittar du ytterligare 5 goda och mättande mellanmål!

3
Kommentera

Krämig one pot lax

Krämig one pot lax

Vi fortsätter på temat med enkla och snabba middagar. Mat som kräver minimalt med engagemang och disk- men ger maximalt med utdelning! Så idag gör vi en krämig one pot lax.
Jag har under många år lagat lax i ugn och serverat med en pestosås och potatis. Men inspiration från det receptet gjorde jag här en laxrätt där allt tillagades i en och samma form. Fast med ungefär samma smaker.

Risoni, färskost, pesto, ärtor, buljong och vatten, det blev grunden. Sedan i med en påse bladspenat, lax och lite riven parmesan. Efter ca 30 minuter är middagen klar. Så här i efterhand kom jag på att lite fetaost hade varit riktigt gott att ha i. Det får det bli nästa gång!

Tidigare har jag lagat en liknande middag, one pot risoni med kyckling. Det receptet hittar du här! Eller varför inte one pot tacopasta?

Krämig one pot lax med pesto:

200 g färskost
2 msk grön pesto
4 dl risoni
3 dl gröna ärtor
ca 8-9 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
salt
50 bladspenat
4 laxfiléer
parmesan/fetaost

Ha upp färskosten i mitten av en ugnsfast form, klicka på den gröna peston på färskosten. Fördela risoni och ärtor runt om. Tillsätt ca 8 dl vatten, smula över buljongen och salta.
Sätt in i 225°C varm ugn i cirka 20 minuter. Tag ut och rör om så allt blandas väl. Rör i bladspenaten. Har risonin sugit upp väldigt mycket vätska kan du tillsätta lite mer.
Lägg på laxfiléerna överst. Strö över finriven parmesan eller lägg i bitar av fetaost.

Gratinera i ytterligare 10 minuter. Tag ut och låt stå någon minut. Servera med citronklyftor och en sallad.

Lättlagad vardagsmat som passar ypperligt i veckans matlådor!

Du hittar videor till många av mina recept på Instagram.

1
Kommentera

Freezer meal prep- fläskkotletter

Freezer meal prep- fläskkotletter

Freezer meal prep- fläskkotletter, fläskkotlett i crock pot
Här kommer en sån där riktig räddare i nöden. Som ditt framtida jag kommer tacka dig för att du fyllt upp frysen med. Nämligen färdigmarinerade fläskkotletter. Bara att plocka fram och låta tina i rumstemperatur under dagen. När det sedan är dags för middag tillagar du dom på spisen, eller varför inte i din slökokare.

Att förbereda mat på det här viset har verkligen revolutionerat min vardag. Det känns så skönt att veta att i frysen finns mat jag bara kan ta fram och tillaga. Den är precis lika hemgjord som om jag kryddar allt vid tillfället jag lagar det. Men det går så mycket fortare!

Här har jag gjort en härlig marinad till fläskkotletterna på soja, fond och balsamvinäger. När allt tillagas tillsätter jag lite vatten så det finns vätska för kotletterna att koka i. Mot slutet rör jag ut lite maizena i vatten och har i så såsen tjocknar något. Servera med pasta, ris eller potatis. GOTT!

Här hittar du 2 andra recept som enkelt kryddas och läggs i frysen innan de ska tillagas!

Freezer meal prep- fläskkotletter 6 st:

6 st fläskkotletter
1 gul lök
3 msk soja
2 msk oxfond
3 msk balsamvinäger
1 tsk dijonsenap
2 tsk örtsalt
svartpeppar

vid tillagning:
2 dl vatten
maizenamjöl att reda av med

Lägg fläskkotletterna i en tjockare plastpåse. Skala och finhacka löken, lägg i den i påsen tillsammans med soja, fond, balsamvinäger, dijonsenap, salt och peppar. Blanda om väl.
Platta ut påsen ordentligt, då tar den mindre plats och tinar fortare. Skriv på innehåll och datum.
Frys in.

Tag sedan ur fläskkotletterna ur frysen när de ska ätas. Låt gärna tina i rumstemperatur under dagen. Tag ur fläskkotletterna och ge dom hastigt fin stekyta på båda sidor. Ha i resterna av marinaden i påsen över kotletterna. Slå på 2 dl vatten, sätt på ett lock och låt sjuda i cirka 20-30 minuter beroende på hur stora kotletterna är. Red av såsen med lite maizena utrört i vatten.

I din Crock Pot har du i påsens innehåll, tillsätter vatten och sätter den på 4 timmar LÅG eller 2 timmar HÖG. Här beror tiden också på hur stora kotletter du valt.

Självklart kan du även ha i en skvätt grädde om du föredrar det. Och såsen blir heller inte ledsen av en skvätt vin om du känner att det lockar.

Servera med potatis, ris eller pasta.

Riktigt lättlagad vardagsmat som är en räddare i nöden!

Ni följer mig väl även på INSTAGRAM?

5
Kommentera