Med första advent som står för dörren tänkte jag idag tipsa om världens enklaste serverttvikning till jul. För hur fint det än ser ut med alla konstfulla servettvikningar på sociala medier ska man också orka med att göra allt. Då är det här ett perfekt alternativ!
Jag hade faktiskt allt material hemma till detta och tog av vad jag hittade. Ett fint band, julkulor, lite lingonris (fungerar med vilket grönt som helst på kvist) och ett tomt kort att skriva namn på. Servetterna köpte jag tidigare i höstas och just nu är det 2 för 69,93 kr! Mycket bra pris för fina tygservetter. Finns i både grönt och rött.
-Du viker alltså bara ihop tyget.
-Lägg ut bandet under
-Lägger dit bestick och det gröna.
– Knyt ihop bandet till en rosett.
-Fäst julgranskulan och etiketten med namnet på.
-KLART!
Jag brukar duka med både röda och gröna servetter. Det tycker jag blir himla fint!
Advent står och knackar på dörren. Och med den en önskan om goda och enkla tilltugg. I år testade jag att göra dessa små söta och orimligt enkla julgranar av ost. En bit av den där osten med en överlycklig ko på, en salt pinne, lite torkade örter och sedan rosépeppar som små julkulor och saken är biff!
Jag är ju av åsikten att man inte ska jobba ihjäl sig när man väntar gäster. Jag gillar att ta en liten genväg och göra sådant som är enkelt men ändå effektfullt. De här söta granarna kvalar helt klart in på den listan!
Jag använde örtagårdskrydda som det gröna på granen. Men du kan såklart ta vilka torkade örter du vill. Eller finhackade färska för den delen. Istället för rosépeppar kan du finhacka tranbär tex. Och vill du ha mer smak på själva osten? Skär brieost i trekanter och använd. Men jag själv tycker att just den här varianten är himla smidig. Och god!
Andra goda snittar att göra till glöggminglet i advent hittar du här:
Se till att osten är riktigt kylskåpskall, då kladdar den mindre när du sätter i de salta pinnarna. Har den legat framme blir det lätt rätt kladdigt!
Julgranar av ost:
16 bitar ost i trianglar av typen Den skrattande kon (eller brieost du skär i trianglar) Salta pinnar Örtagårdskrydda Rosépeppar
Bryt försiktigt de salta pinnarna på mitten. Ha upp kryddorna på två fat. Dra i flärpen på ostförpackningarna och pilla bort folien längst ner så du enkelt kan sticka i en halv salt pinne i botten. Tag av resterande folie runt osten.
Täck osten med örtagårdskrydda runt om. Dekorera med rosépeppar. Lägg upp på ett fat och ställ kallt till servering.
Har du något gott du alltid vill göra till advent?
Säsongen för varma och goda soppor är här! Och idag vill jag tipsa om min nya favorit, nämligen en riktigt krämig ost och broccolisoppa. Broccolisoppa kan ju kännas sådär lagom upphetsande, men med en skvätt grädde och ost i blir det här hur gott som helst. Det lovar jag dig!
En sak som är viktig när man kokar soppor som denna, det är att komma ihåg syran. En skvätt citron lyfter soppan till helt nya nivåer. Och självklart vill man ha ett gott bröd till. Idag ristade jag lite krutonger och gjorde ett vitlöksbröd av överbliven baguette. Men visst är det gott med ett hembakat bröd till soppa också. Som en omgång lättbakade rågsiktsbröd.
Använd gärna en ost med mycket smak, här hade jag cheddarost hemma som fick gå i soppan. Jag har även i en skvätt grädde. Ta den du gillar bäst, oavsett om det är vispgrädde, havregrädde eller matlagningsgrädde.
Var lite försiktig med hur mycket vatten du har i, soppan får inte bli för rinnig. Men blir det det går det bra arr reda av med lite maizena eller mjöl utrört i vatten.
Ost och broccolisoppa, ca 6 port: 1 gul lök smör att steka i 2 vitlöksklyftor 800 g fryst broccoli ca 4-6 dl vatten 2 tsk buljongpulver eller 2 st grönsaksbuljongtärningar färsk persilja 2 dl riven ost 2 dl valfri grädde salt 1 msk citron
Skala och hacka löken, stek den mjuk i smör. Ha i vitlöken och fortsätt steka en stund tills den mjuknat. Ha i broccoli och buljong. Slå på vattnet. Det ska precis täcka broccolin. Låt allt koka i cirka 7 minuter eller tills broccolin mjuknat helt, ha i persiljan efter ca halva tiden. Mixa soppan helt slät med mixerstav. Slå i ost och grädde. Låt allt koka upp och tjockna. Smaka av med salt och citron.
Idag vill jag tipsa om något som revolutionerat vardagslivet lite hemma hos oss. Och det är när jag började förbereda mat som jag frös in för att sedan enkelt kunna tillaga när man inte hinner/orkar laga mat. Precis så blev det med mina härliga stora kycklingköttbullar i ugn. Tillagade i en smakrik sås av ajvar och passerade tomater.
Få ingredienser och ett superbra knep jag ska berätta om som gör att du sen inte behöver ha hela formen i frysen fram tills maten ska tillagas, den kan man ju behöva använda till annat under tiden.
Nu ska jag berätta det riktigt fiffiga med denna maträtt. Som du självklart kan tillaga direkt i formen precis när du gör klart allt. Men ditt framtida jag kommer tacka dig för att du tog dig tiden och la en direkt i frysen. Jag lovar dig!
När du gjort i ordning smeten till kycklingköttbullarna. Då tar du fram din form.
riv av en bit folie som du klär formen med. Det ska vara tillräckligt mycket folie så den täcker alla sidor och du kan vika den över maten i formen.
ha ut såsen över folien i formen.
klicka i kycklingköttbullarna.
vik över folien så du får ett tätt paket.
ställ in hela formen i frysen.
efter ca 4-6 timmar har allt frusit, ta ur formen ur frysen och ta ur foliepaketet.
sitter det lite fast i formen, ställ hela formen i vattenbad några minuter, då lossnar folien.
lägg tillbaka foliepaketet i frysen och du kan nu använda din favoritform till andra maträtter.
tag fram den frysta maträtten ur frysen och tag bort folien.
ha upp i formen du frös in den i från början.
låt tina över natten/dagen i kylskåp.
tillaga enligt instruktionerna nedan.
Ett perfekt sätt att kunna fylla frysen med mat du enkelt lagar utan att det tar massa plats!
Stora kycklingköttbullar i ugn, 4-6 portioner:
1 gul lök 3 vitlöksklyftor färsk persilja/basilika 100 g färskost 2 ägg 2 dl pankoströbröd 800 g kycklingfärs salt
ca 400 g ajvar 800 g passerade tomater
Finhacka lök, vitlök och örter. Ha upp i en bunke och ha sedan i färskost, ägg och panko. Blanda om väl. Ha i kycklingfärsen, salta. Blanda ordentligt.
Klä en form med folie enligt instruktioner ovan (eller hoppa över det om maten ska tillagas direkt). Ha i burken med ajvar och passerade tomater. Rör om väl. Klicka i bollar av kycklingfärsen (jag fick ut 12 st stora).
Frys in enligt instruktioner ovan, ELLER:
ställ in formen i 225°C i cirka 20-30 minuter eller tills kycklingköttbullarna är helt genomklara. Toppa med färska örter. Servera nykokt pasta eller ris till.
Idag firar vi äpplets dag! Denna underbara frukt som allas trädgårdar svämmar över av just i år. Om man inte äter dom rakt upp och ner finns det massor av goda recept att ha dom i. Och jag har listat 7 av mina favoriter. Som den här kanelbullesockerkakan med äpple. Fin att baka idag men även nästa vecka när vi firar kanelbullens dag!
Det fungerar även fint att riva ner äpplen i degen när du bakar bröd. Här har jag ett recept på saftiga frallor med äpple och dinkel. Gott till frukost, mellis eller höstens alla soppor!
Äppelgröt, kanske det receptet (förutom äppelmos) där det faktiskt går åt en hel del äpplen och inte bara några skivor. Frys in äpplen i bitar nu och ta fram och koka gröt på senare i vinter. Den här varianten är kokad på havreris, vilket är min nya favorit. Men du hittar länk i receptet till varianten som kokas på helt vanligt grötris också.