Freezer meal prep- fläskkotletter

Freezer meal prep- fläskkotletter

Freezer meal prep- fläskkotletter, fläskkotlett i crock pot
Här kommer en sån där riktig räddare i nöden. Som ditt framtida jag kommer tacka dig för att du fyllt upp frysen med. Nämligen färdigmarinerade fläskkotletter. Bara att plocka fram och låta tina i rumstemperatur under dagen. När det sedan är dags för middag tillagar du dom på spisen, eller varför inte i din slökokare.

Att förbereda mat på det här viset har verkligen revolutionerat min vardag. Det känns så skönt att veta att i frysen finns mat jag bara kan ta fram och tillaga. Den är precis lika hemgjord som om jag kryddar allt vid tillfället jag lagar det. Men det går så mycket fortare!

Här har jag gjort en härlig marinad till fläskkotletterna på soja, fond och balsamvinäger. När allt tillagas tillsätter jag lite vatten så det finns vätska för kotletterna att koka i. Mot slutet rör jag ut lite maizena i vatten och har i så såsen tjocknar något. Servera med pasta, ris eller potatis. GOTT!

Här hittar du 2 andra recept som enkelt kryddas och läggs i frysen innan de ska tillagas!

Freezer meal prep- fläskkotletter 6 st:

6 st fläskkotletter
1 gul lök
3 msk soja
2 msk oxfond
3 msk balsamvinäger
1 tsk dijonsenap
2 tsk örtsalt
svartpeppar

vid tillagning:
2 dl vatten
maizenamjöl att reda av med

Lägg fläskkotletterna i en tjockare plastpåse. Skala och finhacka löken, lägg i den i påsen tillsammans med soja, fond, balsamvinäger, dijonsenap, salt och peppar. Blanda om väl.
Platta ut påsen ordentligt, då tar den mindre plats och tinar fortare. Skriv på innehåll och datum.
Frys in.

Tag sedan ur fläskkotletterna ur frysen när de ska ätas. Låt gärna tina i rumstemperatur under dagen. Tag ur fläskkotletterna och ge dom hastigt fin stekyta på båda sidor. Ha i resterna av marinaden i påsen över kotletterna. Slå på 2 dl vatten, sätt på ett lock och låt sjuda i cirka 20-30 minuter beroende på hur stora kotletterna är. Red av såsen med lite maizena utrört i vatten.

I din Crock Pot har du i påsens innehåll, tillsätter vatten och sätter den på 4 timmar LÅG eller 2 timmar HÖG. Här beror tiden också på hur stora kotletter du valt.

Självklart kan du även ha i en skvätt grädde om du föredrar det. Och såsen blir heller inte ledsen av en skvätt vin om du känner att det lockar.

Servera med potatis, ris eller pasta.

Riktigt lättlagad vardagsmat som är en räddare i nöden!

Ni följer mig väl även på INSTAGRAM?

5
Kommentera

5 recept på goda och enkla mellanmål

5 recept på goda och enkla mellanmål

inlägget innehåller annonslänkar

energibars, no bake, jordnötssmör

När jag fråga om vilka recept som önskades här på Linnéas Skafferi toppade goda och enkla mellanmål listan (tillsammans med enkel och lättlagad vardagsmat).
Så jag tänkte att vad passar bättre än att lista 5 recept på goda och enkla mellanmål. Perfekt att förbereda och ha klara i kyl och frys inför veckan.

Jag gissar att jag inte är den enda som lägger en förmögenhet på energibars ibland?
Därför tog jag saken i egna händer och gjorde egna. SÅ goda. Få ingredienser, bara att röra ihop.
Energibars med jordnötssmör, här hittar ni dom!

Jag använder den här smidiga formen att göra mina bars i.

Overnight oats, frukost, sommarfrukost

Om man nu inte gillar havregrynsgröt kan overnigt oats vara något att testa. Perfekt att göra en stor omgång av och sedan ta fram till frukost eller mellis. Jag brukar göra i vanliga glasmatlådor och förvara i kylen. När de sen ska följa med iväg på jobb, till skola och träning har jag upp det i andra burkar.
Smaksätt med det ni gillar bäst. I veckan gjorde jag med kokosmjölk istället för vanlig mjölk och hade i massor av mango. Den gick hem hos alla i familjen!

Klickade precis hem de här mattermosarna, 400 ml är storleken och den håller maten antingen varm eller kall. Tidigare har vi bara riktigt stora mattermosar som är perfekta när vi är flera. Men när barnen ska ha med sig något mindre bara till dom själva är det här en bättre lösning.

Frozen youghurt cheesecake bites, en lång benämning på något väldigt gott.
Perfekt att fylla upp frysen med. Goda att ta en eller två när man snabbt behöver ha lite energi för att orka den där sista stunden när man sitter och arbetar/pluggar. Och ett väldigt bra alternativ till glass på sommaren när man vill svalka sig med något!

Har du testat att göra frukostpannkaka i ugn? Om inte, nu är det hög tid! Preppa en omgång på helgen och du kan enkelt plocka fram en god frukost eller mellanmål ur kylen under veckan. Toppa med frukt och bär, lite kokos, nötter eller frön. Jag använder glasmatlådor från IKEA som tål ugnen.

Kommer ni ihåg när bananpannkakan blev viral? Mina barn är i stort sett uppvuxna på den där mixen av banan och ägg😂 Många gånger har det serverats här hemma till lunch och mellanmål, eller tagits med till sjön på sommaren.
Nuförtiden kräver båda lite mer än bananpannkakor till lunch. Testade därför att göra den här varianten, pannkakaor med havre, banan och keso. Mer energi och mer protein. Mixa ihop smeten och sedan är det bara att börja steka. Förvara i en lufttät burk i kylen. Värm dom lite om så önskas när de ska ätas. Servera med keso och bär. Jordnötssmör. Nötter och frukt.

Andra bra saker att ha färdiga i kylen/skafferiet för att snabbt kunna få i sig energi är:

  • kokt ägg (jag brukar koka ett gäng och ha i kylen för veckan, skriv på datum!)
  • morotsstavar, perfekt att knapra på när man gör läxor eller arbetar.
  • frö & nötblandning, blanda de fröer, nötter och den torkad frukt ni gillar bäst och ha i burkar hemma.
1
Kommentera

One Pot tacopasta

One Pot tacopasta

När jag frågade om vilken slags recept ni var sugna på i en frågestund på Instagram här om dagen var svaren rätt entydiga: lättlagad vardagsmat och mellanmål.
Så då tänker jag att vi börjar med det där med lättlagad vardagsmat. På matschemat stod One Pot Tacopasta.

-allt lagas i en och samma gryta

-det är klart på mindre än 30 minuter

-hela familjen tyckte om det

-du kan enkelt förbereda detta dagar i förväg eller frysa in och ta fram när det ska ätas

Hur smidigt och bra som helst.
Jag använde mig av färsk ravioli fylld med ost. Otroligt gott. Men du kan såklart använda den pastan ni gillar allra bäst. Men fördelen med färsk pasta är att den kokar klart på bara någon minut.

Jag hade paprika som behövde ätas upp och en påse majs i frysen. Så de fick fungera som grönsaker idag. Men här kan du ta de grönsaker och baljväxter du och din familj gillar allra bäst. Vi hade massor av sallad, färsk persilja, gräddfil, nachochips och salsa till. MUMS!

One Pot Tacopasta, ca 6 port:

800 g nötfärs
3 påsar tacokrydda
ca 800 g krossade tomater
vatten
250 g färsk pasta (jag använde ostfylld ravioli)
2 dl majs
2 paprikor
1 dl riven ost

tillbehör: sallad, färsk persilja, gräddfil, nachochips och salsa.

Börja med att bryna nötfärsen i en gryta. Tillsätt tacokryddan och stek någon minut.
Ha i de krossade tomaterna och ha sedan i vatten i en av de tomma förpackningarna med krossade tomater och ha i köttfärsen. Tillsätt pastan och majsen. Rör om ordentligt och se till att all pasta är täckt av köttfärssåsen. Känns det för torrt, ha i lite mer vatten. Sätt på ett lock och låt grytan koka tills pastan är klar. Min färska pasta tog 5 minuter. Har du fått i för mycket vatten kan grytan koka utan lock så att vätskan kokar bort. Skär undertiden ner paprika i småbitar och ha sedan i den.
Riv över ost och servera med goda tillbehör.

Vill du förbereda denna maträtt men frysa in den för att servera vid ett senare tillfälle?
Gör i ordning allt enligt receptet, men koka inte pastan, ha upp i en form du kan frysa in och sedan ha i ugnen.
Toppa gratängen med ost och frys in.
Låt sedan tacopastan tina i rumstemperatur och värm på den i ugnen på 225°C i cirka 20 minuter.

Den här kommer garanterat hamna på listan av maträtter som lagas flera gånger i vår familj. Och med all säkerhet även finnas i frysen för en att plocka fram stressiga dagar!

Gillar du det här receptet? Kolla då in min variant på One Pot risoni!

3
Kommentera

5 lättlagade grytor på 30 minuter

5 lättlagade grytor på 30 minuter

asiatisk kyckling, asiatisk gryta, asiatisk mat

Som en liten smocka kommer den varje januari. Känslan av vardag. Att återigen ställa klockan, vardagspusslet och framförallt vardagsmaten. Ibland övermannas jag av hela alltet. Att orka.
Men så vet jag, att styr jag bara upp skutan, har en plan och riktlinjer klara för veckan så brukar allt gå 100% mycket enklare.
Ofta finns inte oceaner av tid till den där vardagsmaten. Tur då att det finns massor av god och enkel vardagsmat du slänger ihop på cirka 30 minuter. Här har jag tillexempel hittat 5 lättlagade grytor, alla klara på ca 30 minuter. Det du.

Först ut, den enkla asiatiska grytan du enkelt anpassar lite efter vad ni gillar bäst. Men det är en bra grund att utgå ifrån. Tillsätt sen grönsaker och lite mer hetta om ni så önskar!

vegetarisk kebabgryta, gryta, kebabgryta

Kebabgryta mina vänner. Så enkelt och så fantastiskt gott. Mer än så behöver inte skrivas om denna rätt.

Kikärtsstroganoff, kikärtsgryta, kikärtor

Kikärtsstroganoff, en fantastiskt god variant på den klassiska stroganoffen. Få ingredienser -massor med smak.

linsgryta, gryta, vegogryta, linser, vegetarisk middag

Min smöriga linsgryta, det är mat jag kan gå och riktigt längta efter. Jag gör alltid en stor omgång så jag kan ha till matlåda i veckan. Lyxigt och gott, i all sin enkelhet!

quorn, quorngryta

Ajvargryta med quorn, som du såklart lagar precis lika enkelt på kyckling om du hellre föredrar det. Men jag kan lockas av enkelheten i att göra en quorngryta. Det går liksom så snabbt att du knappt hinner med. En familjefavorit sen 4 år tillbaka!

Det bästa med enkla grytor som dessa, det är att när du ändå är i farten kan du dubbla receptet och frysa in det som blir över. På det viset ger du dig själv ett par dagar i framtiden då du bara kan ta fram färdig mat ur frysen. Koka ris till, servera med ett gott bröd och middagen är färdig.

5 lättlagade grytor på 30 minuter, så enkel, god och lättlagad vardagsmat!

3
2 kommentarer

Burrito med kyckling och mangoraja

Burrito med kyckling och mangoraja

Med nästan 2 miljoner visningar kan man säga att mitt recept på taco burritos du enkelt gör iordning och sedan förvarar i frysen för att enkelt kunna ta fram god, hemlagad mat till lunch, middag eller mellanmål är ett av de allra mest populära här hos mig.
Idag har jag gjort en ny variant på dom. En variant av burrito med kyckling och mangoraja.

Mangoraja råkar nämligen vara favoriten hos äldsta sonen. Så med den som inspiration rörde jag ihop en helt makalöst god röra som jag garanterat kommer göra fler gånger. Jag tänker mig den i sommar när det är så varmt att man inte orkar eller vill äta varm mat. Då kommer den här goda kycklingröran göra succé i ett libabröd med massa god sallad. Det är jag övertygad om!

Det fiffiga med att meal preppa burritos, det är att du gör iordning dom, viker in dom i folie och förvarar dom sedan i frysen. Bara att ta fram och antingen tina i rumstemperatur eller ta bort folien och värm försiktigt i micron.

Idag lyxade jag till det och stekte på dom lite i stekpannan, det blir extra gott!

Burrito med kyckling och mangoraja 8 st:

700 g kyckling
1 röd lök
1 msk curry
salt
1 röd paprika
1 dl färsk persilja
2 dl mango i mindre bitar (fryst går bra)
saft från 1 lime
kokt, kallt ris/bulgur/couscous (jag hade ca 2 dl)
2 msk mango chutney
2 dl crème fraîche
1 nypa cayennepeppar

Skär ner kycklingen i mindre bitar, skala och finhacka löken. Stek lök och kyckling tills kycklingen är genomstekt. Hacka sönder den i mindre bitar med en gaffel eller använd en köttfärshackare. Helt klart en kökspryl värd att investera i!
Krydda med curry och salt. Säng av värmen på spisen.

Skär ner paprika och färsk persilja i mindre bitar. Blanda grönsakerna och mango med kycklingen.
Pressa i saften från 1 lime.
Ha i kallt ris/bulgur/couscous och rör om.
Blanda i mango chutney och creme fraîche.

Smaka av med lite cayennepeppar, mer salt och lime om så behövs.

Riv loss 8 ark aluminiumfolie. Lägg ut en tortilla och ös på med lagom mängd kycklingröra. Vik ihop till en tight rulle och rulla sedan in den i folie. Frys in direkt.

Låt antingen tina i rumstemperatur eller tag upp ur frysen, tag av folien och micra burriton.
Extra goda blir dom om du steker som runt om innan servering.

Här hittar du ett gäng andra recept om du enkelt vill göra mer meal prep hemma som underlättar vardagen!

1
Kommentera