Krämig one pot lax
Vi fortsätter på temat med enkla och snabba middagar. Mat som kräver minimalt med engagemang och disk- men ger maximalt med utdelning! Så idag gör vi en krämig one pot lax.
Jag har under många år lagat lax i ugn och serverat med en pestosås och potatis. Men inspiration från det receptet gjorde jag här en laxrätt där allt tillagades i en och samma form. Fast med ungefär samma smaker.
Risoni, färskost, pesto, ärtor, buljong och vatten, det blev grunden. Sedan i med en påse bladspenat, lax och lite riven parmesan. Efter ca 30 minuter är middagen klar. Så här i efterhand kom jag på att lite fetaost hade varit riktigt gott att ha i. Det får det bli nästa gång!
Tidigare har jag lagat en liknande middag, one pot risoni med kyckling. Det receptet hittar du här! Eller varför inte one pot tacopasta?
Krämig one pot lax med pesto:
200 g färskost
2 msk grön pesto
4 dl risoni
3 dl gröna ärtor
ca 8-9 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
salt
50 bladspenat
4 laxfiléer
parmesan/fetaost
Ha upp färskosten i mitten av en ugnsfast form, klicka på den gröna peston på färskosten. Fördela risoni och ärtor runt om. Tillsätt ca 8 dl vatten, smula över buljongen och salta.
Sätt in i 225°C varm ugn i cirka 20 minuter. Tag ut och rör om så allt blandas väl. Rör i bladspenaten. Har risonin sugit upp väldigt mycket vätska kan du tillsätta lite mer.
Lägg på laxfiléerna överst. Strö över finriven parmesan eller lägg i bitar av fetaost.
Gratinera i ytterligare 10 minuter. Tag ut och låt stå någon minut. Servera med citronklyftor och en sallad.
Lättlagad vardagsmat som passar ypperligt i veckans matlådor!
Du hittar videor till många av mina recept på Instagram.