6 recept till sportlovet

6 recept till sportlovet

inlägget innehåller annonslänk

tunna pannkakor

Nu är det sportlovstider runt om i vårt avlånga land. Därför tänkte jag det kunde passa fint att tipsa om 6 recept till just sportlovet.
Kanske åker ni skidor och behöver ha något gott med i backen? Eller så tillbringar ni dagar hemma och behöver enkla mellis/lunchalternativ?

Här hemma brukar lovdagar innebära pannkakor eller våfflor. Förut var det alltid min mormor Åsa som stod för pannkaksgräddandet. Men när hon gick bort i december fick jag ta över stafettpinnen. Så om jag känner mina barn rätt står pannkakor högt upp på listan av luncher som ska lagas på sportlovet.
Investera i en bra pankakslagg- så behöver du aldrig köpa en ny under ditt liv. Den kommer att hålla. Gillade den här varianten med trähandtag. Blir ruskigt varmt när man gräddar!

sockerfri nyponsoppa

Sportlov är ju nästan synonymt med blåbärssoppa eller nyponsoppa. Och visste du att det är riktigt enkelt att laga nyponsoppa själv? På nyponpulver, potatismjöl, vatten och valfri sötning. Lätt som en plätt och drömgott med mandelbiskvier till!

syltrutor baka fika

Baka något gott på sportlovet. Vad sägs om min barndoms absoluta favorit: syltrutor.
Så fantastiskt goda och väldigt enkla att baka många av i långpannan.

fattiga riddare, french toast, mellis

Lyxa till det och gör fattiga riddare på sportlovet! Ett perfekt sätt att ta tillvara på bröd som börjar bli lite torrt och tråkigt.

mannagrynspudding, rester gröt, mannagrynsgröt

Mannagrynspudding. Perfekt att göra i ordning och ha i kylen. Bara att plocka fram när ett lite lyxigare mellis behövs. Som det ju kan på sportlovet.

smoothie, kokos, apelsin, blodapelsin, banan

Smoothie med mango, apelsin och kokos. en perfekt smoothie att göra så här på vintern!

När har ni sportlov?

2
Kommentera

Tuna melt med tortilla

Tuna melt med tortilla

Tuna melt med tortilla- eller tuna melt quesadillas. Hur man nu väljer att säga.
Lättlagad och rysligt god lunch du slänger ihop på några få minuter. Jag är en älskare av tonfiskröra och har inga problem att äta det till lunch fler dagar i veckan. Men då är det kul att variera sig lite. Ibland gör jag en wrap med den, inbland äter jag den med pasta, på en smörgås eller till massa sallad.
Men nu sist gjorde jag en tuna melt i tortillabröd. Och herre gud så gott!

Det här är en perfekt lunch eller enklare middag att slänga ihop om man har ett par tortillabröd över som måste ätas upp.

Tuna melt med tortillabröd:

2 burkar tonfisk i vatten
2 selleristjälkar
3 dl créme fraîche
2 tsk örtsalt
2 tsk lökpulver
färsk persilja

tortillabröd
ost
tomat

Häll av tonfisken i en finmaskig sil. Låt den rinna av.
Finhacka selleri. Blanda ihop tonfisk, selleri, crème fraîche, örtsalt, lökpulver och persilja.

Ha upp ost på ena halvan av tortillabrödet. Lägg på tonfiskröra och skivad tomat. Vik över den andra delen på brödet så det bildar en halvmåne.

Stek i en het panna med lite olja i tills osten smält. Vänd och stek tills brödet fått fin färg.
Servera med lite sallad till.

6
Kommentera

Lättlagad gryta med kycklingkebab

Lättlagad gryta med kycklingkebab

Hej kompisar,
Idag kommer ett sånt där riktigt pangbra recept på vardagsmat, nämligen en lättlagad gryta med kycklingkebab.
Just kycklingkebab är sommarens räddare i nöden här hemma. Vi brukar ha den i pastasallad, göra wraps- ja men till så mycket lättlagad mat när orken inte riktigt finns.
Men under vinterhalvåret är det sällan den finns hemma i vår frys. Därför tänkte jag att det kunde vara kul att laga något där kycklingkebaben även kan finnas med på vinterns meny.

Det finns massor av olika recept där ute såg jag på kycklingkebabgryta, jag gillar när den är tomatbaserad. Det blir mer mat för pengarna när såsen är lite mer såsig och inte så krämig och tjock.

Jag kokade en stor kastrull havreris som vi hade till och massor av grönsaker. Och så favoritbrödet, libabröd. Så gott till alla slags grytor tycker vi.

När vi sen åt detta kom jag på att vi hade fetaost hemma. Så det smulade jag och Sebastian över våra portioner. SÅ gott! Det måste ni testa.

Eftersom kycklingen redan är tillagad behöver den inte kokas eller stekas länge. Vilket gör att detta är en gryta du får klar på cirka 20 minuter. Perfekt snabbmat mitt i veckan.
Allra godast är den efter en dag eller så, därför passar den extra bra att göra matlådor av!

Kebabgryta med kyckling:

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk paprikapulver
3 msk tomatpuré
600 g kycklingkebab
400 g passerade tomater
vatten
1 kycklingbuljongtärning
1-2 dl crème fraîche eller färskost
1 paprika
saft från 1/2 citron
salt
färsk persilja
fetaost

Skala och finhacka lök och vitlök. Stek mjukt i olja. Tillsätt paprikapulver och tomatpuré. Fortsätt steka någon minut.
Ha i kycklingkebaben och stek i cirka 5 minuter. Slå på passerade tomater. Tillsätt sedan vatten till önskad konsistens. Jag hade i ca 2 dl vatten. Ha i buljongtärning och crème fraîche. Låt allt koka upp och koka ihop.
Skär ner paprikan i bitar och rör i den.
Smaka av med citron och salt.
Servera med grönsaker, libabröd och havreris. Toppa med färsk persilja och fetaost.

Jag har sen tidigare ett recept på klassisk kebabgryta, det hittar ni här!

2
Kommentera

Smördegsrullar med mandelmassa till semmeldagen

Smördegsrullar med mandelmassa till semmeldagen

Så här när fettisdagen står för dörren kan det ju vara kul att hitta på något nytt. Så idag blev det smördegsrullar med mandelmassa. Frasigt, gott och fantastiskt enkelt att göra.

Jag älskar smakerna i en klassisk semla, mandelmassan, kardemumman och grädden. Men ogillar proportionerna med på tok för mycket vetebulle mot övriga ingredienser.
Här blir det perfekt. Nästan som en frasig milanostång med smak av kardemumma. GOTT!

Du kan såklart göra din egna mandelmassa. Men jag hade en färdig i skafferiet som gjorde sig utmärkt i dessa smördegsrullar. Eller ska vi kanske kalla dom semmelrullar?

Smördegsrullar med mandelmassa 8 st:

200 g mandelmassa
1 äggvita
ca 2-3 msk grädde

1 ark färdig smördeg på rulle

1 äggula
kardemumma
mandelspån
florsocker
grädde

Riv mandelmassan fint. Rör i en äggvita och grädde tills du får en bra konsistens på fyllningen som går att spritsa. Fyll en spritspåse och klipp av änden till ett lagom stort hål.

Rulla ut smördegen och skär den i ca 8 lika stora rutor. Sprita ut mandelmassan längst ena långsidan på varje bit smördeg. Pensla med äggula runt om. Pudra över kardemumma. Rulla ihop till tighta rullar.
Pensla rullarna med äggulan och strö över mandelspån.

Grädda i 225°C i cirka 15 minuter eller tills de fått fin färg och är frasiga.
Låt de svalna något och pudra över florsocker. Ät som de är eller servera lite grädde till.

Här har du 7 andra goda recept att testa till semmeldagen!

3
Kommentera

Pinsa med blåmögelost, päron och fikon

Pinsa med blåmögelost, päron och fikon

Pinsa, vet du vad det är? Som en blandning mellan pizza och focaccia. Fantastiskt gott att toppa med olika godsaker och sedan grädda av.
I höstas gjorde jag ett samarbete med Cambozola där jag toppade min pinsa med den fantastiskt krämiga och smakrika blåmögelosten, päron, honung, mandelspån och fikon.

Perfekt att bjuda på till helgen istället för en ostbricka, som tilltugg till bubblet eller som en enklare förrätt.

Pinsa med blåmögelost, päron och fikon 1 st:

1 färdig pinsa
3 msk crème fraîche
örtsalt
ca 200 g blåmögelost
1 päron
50 g mandelspån
1 fikon
honung

Bred ut ett lager crème fraîche över pinsan. Salta med örtsalt. Skiva blåmögelosten och päron i skivor och lägg omlott på pinsan. Strö över mandelspån. Baka i ugnen på 225°C i cirka 10 minuter eller tills osten smält och päronen mjuknat.
Toppa den varma pinsan med skivat fikon och ringla över honung. Servera direkt!

Ett enkelt och fantastiskt gott sätt att starta helgen på!

Andra godsaker att mumsa på i helgen är dessa Pimientos de padron eller varför inte denna bakade brieost?

3
Kommentera