Recept på hemgjord vaniljvisp

Recept på hemgjord vaniljvisp

Vem har ätit årets första rabarberpaj än?

Ja ni är rätt många kan jag gissa. Och vi har hela härliga sommaren framför oss som bjuder på paj i alla dess former! Men till pajen, oavsett om det är äppelpaj, blåbärspaj eller rabarberpaj är det gott att ha något till. Som vaniljvisp. Och ibland är man lite trött och tar en på tetra från mataffären och känner sig helt nöjd med det.
Men oftast gör jag egen. För det är så jäkla gott och väldigt enkelt!

En handfull ingredienser och en elvisp är allt som behövs.

Receptet på hemgjord vaniljvisp är enkelt. Och blir fluffigt och krämigt. Jag brukar göra den och servera direkt. Men blir det över kan den behöva vispas upp innan den serveras.

Andra namn på detta söta och härliga tillbehör kan vara rårörd vaniljsås eller kallrörd vaniljsås. Vilken syftar till att såsen inte kokas utan vispas upp och är rå.

Hur många vaniljvispen räcker till beror helt på hur man äter sin vaniljvisp. Jag brukar äta paj med vaniljvisp och då räcker det utan problem till 6 portioner. Men jag vet att många föredrar att äta vaniljvisp med paj och då räcker den till färre portioner.

Hemgjord vaniljvisp 4-6 port:

3 äggulor
3 msk florsocker
1/2 tsk vaniljpulver eller 1 msk vaniljsocker
3 dl vispgrädde

Vispa upp äggulor, florsocker och vanilj vitt och pösigt. Vispa grädden fast i en separat skål. Vänd sedan ner grädden i äggvispet och rör om tills allt är blandat. Låt stå kallt om den inte serveras direkt.

Du kan enkelt göra laktosfri vaniljvisp genom att använda laktosfri grädde, det har jag använt här.

7
Kommentera

Klassisk rabarberpaj

Klassisk rabarberpaj

Nu är den ljuva tiden här, den som bjuder på rabarberpaj en solig eftermiddag utan att det finns någon mer anledning till det än att det är gott.
Ljuva, fina maj med blommande hägg och spirande förväntningar.

Och vad passar då bättre än att dela med sig av ett riktigt klassiskt recept på rabarberpaj? Ja du kan såklart ha vilken frukt eller bär som helst här i. Äpple, päron, jordgubbar. Ja du fattar grejen.
Ett bra grundrecept att utgå ifrån helt enkelt.

Receptet är från början min mammas. Och i hennes receptbok heter den paj från Toronto. Fråga mig inte varför. Men så heter den.
Genom åren har jag bakat mängder av varianter på just den här pajen. Så kanske är inte ens det här samma recept som mamma har längre?

Den här pajen gör du enkelt direkt i kastrullen som du smälter smöret i.
Du kan tillsätta lite havregryn i smeten- det brukar jag göra för det blir så gott!

Jag sockrar inte min rabarber så här tidigt på säsongen. Jag strör heller inget potatismjöl över. Men skulle jag tex ha i jordgubbar, blåbär eller hallon som innehåller mer vätska skulle det vara en god idé.

Klassisk rabarberpaj:

rabarber
150 g smör
1 1/2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa flingsalt
 
Skär rabarbern i slantar. Ha upp den i en pajform.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt socker och rör tills det löst sig något. Tag kastrullen från plattan och ha i mjöl, bakpulver och salt. Det skall bli en smulig massa.
Toppa rabarbern med pajdegen och grädda i 180 grader i cirka  30 minuter.

Rabarbern ska börja safta sig och bubbla.

Ett fint grundrecept på en klassisk rabarberpaj. Ett måste att ha i sitt receptregister!

7
Kommentera

htipiti- grekisk paprikaröra med fetaost

htipiti- grekisk paprikaröra med fetaost

Grillsäsongen är här! Vilket innebär att tiden för alla goda röror och såser också har anlänt. Jag bor i en familj där 2 personer skulle kunna äta bea till exakt ALL mat. En person som endast äter rhode islanddressing och kall dillsås.
Och så är det jag, som älskar alla kalla såser och röror som finns.

Min go to- röra är den här paprikaröran. Som är en variant på muhammara, en klassiker från mellanöstern. Jag har dock i solroskärnor istället för valnötter. Den har hängt med på otaliga midsommarfiranden, grillkvällar och födelsedagar.

Men idag bjuder jag alltså på den här grekiska varianten, med fetaost i. Mixa så slätt du önskar. Jag gillar när den är rätt välmixad och inte så stora bitar av varken fetaost eller paprika.
Jag öser gärna i massor av färska örter som basilika och persilja. SÅ gott!

Servera med grönsaker, till ett gott bröd eller till grillmiddagen. Så mumsigt!

htipiti- grekisk paprikaröra med fetaost:

ca 200 g grillad paprika
150 g fetaost
1 näve färsk basilika/persilja
2 msk olivolja
ca 1 msk citron
örtsalt

Lägg grillad paprika, fetaost och örter i en matberedare.  Ringla över oljan. Mixa till önskad konsistens. 

Smaka av med citron och salt.

6
Kommentera

Min bästa pasta med köttfärssås

Min bästa pasta med köttfärssås

klassisk köttfärssås, bolognese, köttfärssås

Klassisk pasta med köttfärssås. Något som antagligen står på många svenska familjers matlista. Ja börjar man kolla på undersökningar som gjorts brukar faktisk just köttfärsssås toppa listan på vardagsrätter vi äter här i Sverige.
Men det roliga med just köttfärssås är att alla har sitt egna recept.
Alla har sitt sätt att smaksätta och tillaga.

klassisk köttfärssås, bolognese, köttfärssås

Jag är uppväxt med en variant där mamma tillsätter crème fraîche på slutet. Men själv föredrar jag att ha köttfärssåsen precis som den är.
Vissa har rivna morötter i. En del gör den kryddstark.
Mormor, hon gjorde en variant med endast färs, lök, lite kryddor och grädde. Och dom åt det alltid till stuvade makaroner. Inget speciellt med det, och kanske lite tråkigt kan det låta. Men för mig smakar det barndom.

Jag har alltid samma bas i min. Men sen kan smaksättningen variera beroende på vilka som ska äta eller vad jag är sugen på.
Ibland kan det bli så himla gott att krydda upp med lite sjukryddor och få tankarna till mellanöstern istället för Italien. Lite granatäpple på toppen och en härlog sallad till.

Jag brukar även använda den här basen om jag gör tex lasagne.

klassisk köttfärssås, bolognese, köttfärssås

Isac har fått för sig att han inte gillar krossade tomater. De stora bitarna smakar bara tomat. Så vi kör på passerade tomater. Och jag gillar också den lite slätare köttfärssåsen man får då. Men du behöver inte tillsätta riktigt lika mycket vätska om du använder passerade tomater som krossade.

Jag brukar avsluta med en skvätt balsamvinäger i min köttfärssås. Men den har jag i precis på slutet. Annars upplever jag att smaken kokar bort.

Linnéas klassiska köttfärssås:

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
1 msk torkad oregano
1 msk paprikapulver
800 g nötfärs
2 tsk örtsalt
ca 800 g passerade eller krossade tomater
vatten
2 köttbuljongtärningar
1 dl balsamvinäger
salt och svartpeppar

pasta
riven parmesan
färska örter

Skala och finhacka lök och vitlök. Stek mjuk i lite olja i en stekpanna/gryta. Tillsätt tomatpuré, oregano och paprikapulver.
Låt allt steka i ett par minuter.
Tillsätt nötfärsen och bryn den tills den är genomstekt. Krydda upp med lite örtsalt.
Ha på passerade tomater, vatten och buljongtärning. Låt allt koka i minst 20 minuter. Gärna längre om du har tid. Smaka av med balsamvinäger, salt och peppar.

Servera med nykokt pasta, massor av riven parmesan och färska örter.

Jag hade gärna blandat i de färska örterna ihop med balsamvinägern på slutet. Men då skulle Isac protestera övermänskligt högt över de gröna prickarna i maten. Så jag serverar dom på sidan om till oss andra i familjen helt enkelt istället.

Det här är en snäll och fin köttfärssås som faller de flesta i smaken. Löken steks mjuk i början och märks inte riktigt. Men har du lökhatare där hemma skulle jag ta lökpulver istället, för att vara på den säkra sidan.

Men krydda gärna upp med kryddor ni gillar hos er!
Eller riv i lite morot och palsternacka för att dryga ut.

Ett annat klassiskt pastarecept som vi lagar ofta här hemma är pasta med skinksås!

3
Kommentera

Potatis i ugn- så lyckas du varje gång!

Potatis i ugn- så lyckas du varje gång!

Potatis i ugn- så lyckas du varje gång!
Nu ska jag dela med mig av mitt ABSOLUT BÄSTA tips när det kommer till potatis i ugn.
För hur många gånger har man inte gjort en stor plåt med klyftor av potatis, haft på alla goda kryddor och olja. För att sen upptäcka att mer än hälften av potatisen sitter stenhårt fast i botten på plåten?

Jo, visst har det hänt. Men förra året började jag göra potatis i ugn på det här viset istället. Och nu lyckas jag varje gång!

Potatisen blir krispig och god på snittytan och inte en enda potatis fastnar i formen!

-Skär inte potatisen i klyftor, utan dela den i halvor eller fjärdedelar istället.
-Behåll skalet på
-Lägg alltid potatisen med skalet nedåt
-Spraya gärna på olja, då får du ett jämnare lagar och potatisen blir krispigare

Jag brukar strö över lökpulver och örtsalt på min ugnspotatis. Men du kan såklart ha på vilka kryddor du gillar allra bäst. Extra gott blir det om du strör över lite färska kryddor över den varma potatisen när den är klar.

Potatis i ugn ca 4 port:

ca 1 kg potatis
olja
örtsalt
lökpulver
ev färska örter

Dela potatisen på mitten eller i fjärdedelar beroende på hur stor potatisen är. Huvudsaken är att bitarna blir jämnstora.
Se till att alla potatisbitar ligger med snittytan upp och skalsidan ner. Ringla eller spraya över olja och kryddor.

Baka i ca 200°C i 30-40 minuter, beroende på hur stora potatisbitar du gör.

Strö gärna över lite färska örter över de varma potatisarna.

Ett annat gott alternativ är delikatesspotatis i ugn med parmesan, SÅ GOTT!

4
Kommentera