Klassiska hallongrottor

inlägget innehåller annonslänkarsmåkakor, småkaka, baka
Visst är det något speciellt mad hallongrottor? En småkaka som jag tror alla älskar? Jag hittills har jag inte hört en enda människa yttra orden: nej fy hallongrottor, det gillar jag inte!
Har du?
småkakor, småkaka, baka
Sen kan man ta det här med sin kärlek till hallongrottor till nya nivåer. En gång, som nu börjar vara ganska många år sedan. Låt oss säga en sådär 12-13 år sedan. Då hade jag bakat två omgångar hallongrottor inför Sebastians födelsedag (som är 3/5). Kakorna la jag i en kakburk, sedan åkte jag i godan ro till mitt arbete på ett äldreboende och jobbade kväll. När jag kommer hem sitter Sebastian och vår vän Björn där i soffan framför tv:n, med kakburken placerad mitt på soffbordet, omgiven av ett berg av tomma småkaksformar… Gott som godis, tydligen.
Men jag tar det som en komplimang. Och bakade flera hallongrottor.småkakor, småkaka, baka
Jag tror det finns lika många recept på hallongrottor som det finns lingon i skogen, eller kanske hallon på hallonbuskarna är en bättre liknelse. Och jag har testbakat många varianter. Och kommit fram till att jag gillar dessa allra bäst. Inte torra och spröda. Utan aningens, aningens lite sega när i mitten, närmast sylten. De får gärna smula lite när man tar en tugga, men inte falla i sär totalt.
Jag gillar även hallongrottor i pappersform bättre än hallongrottor utan form. Även om det kanske blir snyggare.
Dessutom gräddar jag alltid mina hallongrottor i en minimuffinsplåt. Då håller de formen fint, jäser upp och blir lite bulliga sådär ni vet. Här hittar ni en för 24 kakor, perfekt till detta recept!småkakor, småkaka, baka
Idag testade jag att göra fördjupningen i hallongrottorna med hjälp av en citruspress i trä (en sån här).  Jag doppade spetsen i mjöl med jämna mellanrum för att den inte skulle fastna i degen och det funkande bra. Annars tar jag alltid skaftet på en träslev och gör hålen i kakorna med.småkakor, småkaka, baka
Jag bakade mina hallongrottor på laktosfritt smör då Axel just nu utesluter laktos ur kosten. Men baka på det smöret (eller margarinet om du vill göra dom veganska) du gillar bäst.
För att få riktigt goda hallongrottor är det viktigt att smöret just är mjukt och arbeta snabbt ihop degen, gärna i maskin. Överarbeta inte degen. Jag brukar kunna tillsätta ett par droppar vatten mot slutet om degen känns lite för smulig, då går den ihop fint!
Hallongrottor, 24 st:

1 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
200 g mjukt smör
ev några droppar vatten
1 1/2 dl hallonsylt
Värm ugnen till 175°C.
Placera ut pappersformar i en minimuffinsplåt (eller direkt på en plåt)
Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke. Skär det mjuka smöret i små kuber. Arbeta snabbt ihop till en deg. Arbeta degen tills den precis går ihop. Tillsätt några droppar vatten om den känns lite för smulig.
Rulla ut degen till en rulle. Dela rullen först på mitten, sedan varje halva i två delar. fortsätt så tills du har 24 kakdegsbitar. Rulla till jämna bollar. Detta underlättar när man enkelt vill ha lika stora kakbitar och inte har tillgång till en våg.
Lägg i en degboll i varje form och gör en fördjupning i mitten av varje kaka och fyll den med hallonsylt. Var lite återhållsam och överfyll inte kakan. Då rinner sylten lätt ut. Grädda hallongrottorna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter eller tills de börjar få fin färg och är fördiggräddade.
 
Självklart kan du byta ut hallonsylten mot annan, fast sylt. Som jordgubbssylt, vartvinbärssylt eller blåbärssylt. Det viktiga är bara att sylten inte är för rinnig!
 

8
Kommentera

Frozen yoghurt med jordgubbar

glass, nyttig glass, jordgubbslglass, yoghurtglass
Förra veckans värme fick mig verkligen inspirerad till att skapa lite nya fräscha sommarrecept märker jag på veckans planering. Typisk bara att värmen drog sin kos och lämnade oss här med ett lika pålitligt aprilväder som vanligt. Men, jag tänker att det kommer komma en sommar. Det kommer varma dagar. Och då är jag beredd!
Med en hel drös finfina recept vi kan ha användning och njuta av. Som en omgång frozen yoghurt med jordgubbar.
Jag hittade vad som antagligen är sista påsen av fjolårets solmogna jordgubbar från Backa jordgubbsodling i frysen. Söta, fina och helt oemotståndliga. Oavsett om de är pinfärska där i juli eller en halvkylig aprildag när man plockar dom ur frysen.
glass, nyttig glass, jordgubbslglass, yoghurtglass
Jag mixade ihop en frozen yoghurt du faktiskt kan servera till frukost eller mellanmål om du så önskar. Beroende på hur söta bär du använder behövs denna glass nämligen knappt sötas alls.
Jag hade i 2 tsk honung för att ge en lite sötare smak.glass, nyttig glass, jordgubbslglass, yoghurtglass
Förut, när jag var innehavare av en glassmaskin, då brukade jag låta min frozen yoghurt gå en stund i den en stund för att liksom bli extra krämig och god. När man mixar yoghurt med tex jordgubbar kan det lätt bli lite väl löst. Och inte så fast. Och det beror på att just jordgubbar innehåller en hel del vätska. Men. Min glassmaskin har under tråkiga omständigheter fått sätta livet till. Så den är bara ett fint minne här hemma.
Då kan man ta och frysa in yoghurten en stund innan man mixar ihop sin glass. 2 timmar sådär brukar kunna vara lagom. Låt den inte bli helt genomfryst. Det orkar kanske inte din mixer med att mixa.

Ett annat sätt för att få glassen att bli mer fast är att låta den stå i frysen en stund precis efter att du mixat ihop den. Låter du den stå i fler timmar kan du behöva låta den stå framme en liten stund för att den ska mjukna.
Yoghurtglass blir ju inte lika len som gräddglass. Helt enkelt för att den inte innehåller lika mycket fett. Istället får man en fräsch och uppfriskande glass som svalkar fint och som kan ätas med gott samvete 🙂glass, nyttig glass, jordgubbslglass, yoghurtglass
Medan jag har suttit här och redigerat bilder och skrivit texter kan  jag ha ätit två sånna här glas med glass. Så nu har jag en härlig brain freeze som resultat. Men det var det värt!
Frozen yoghurt med jordgubbar 4 portioner:
600 g naturell grekisk eller turkisk yoghurt
600 g frysta jordgubbar
2 tsk honung
Frys gärna in yoghurten i cirka 2 timmar i förväg så den är halvfryst.
Mixa yoghurt, jordgubbar och honung till en slät och krämig glass. Ha upp i glas och servera direkt. Eller frys in om du tycker din glass känns för lös.
Jag toppade mina glassar med färska jordgubbar och lite blåbärspulver. Fint va?
 
Nu önskar jag er en himla fin onsdag!
 

5
Kommentera

Pastasallad med pesto och kyckling


Idag bjuder jag på pastasallad med pesto och kyckling. Det kan kännas gjort. Och lite väl omodernt.
Men alltså, det geniala i denna maträtt! På somrarna, när man måste packa med sig mat till sjön, för man ska vara borta en hel dag. Då är pastasallad perfekt att ta med. Och kanske är det just därför alla i familjen älskar det? För vi äter det oftast på sommaren, där på en filt vid vattnet? Jag vet inte.
Men jag gjorde en stor skål som vi åt av förra veckan. Ni vet då när det faktiskt var riktigt varmt ute. Så pass varmt att vi åt varenda kvällsmat ute på altanen. Det känns lite långt bort idag. Då det blåser en isvind och snöade imorse. Typiskt april ändå.
Jag fick en hel del sallad över, så till lördagslunch kokade jag bara lite mera pasta och fyllde på med kyckling och grönt. Vips räckte det till en hel måltid till. Perfekt!

Barnen älskar när jag gör små kulor av melonen. Det blir kanske lite extra lyxigt, vad vet jag? Jag gör en stor skål, så får man ta av det man gillar. Och det man inte gillar, det ger man till sin närmaste bordsgranne. Så funkar det hemma hos oss.
Allra enklast är såklart att köpa en färdiggrillad kyckling från närmaste mataffär. Men jag hade en hel kyckling över från ett jobb jag gjorde förra veckan. Så den fick helt enkelt bli del av en pastasallad.
I övrigt är inte salladen speciellt märkvärdig. Inte alls. Men hur god som helst!
 
Pastasallad med pesto och kyckling ca 4 port:
4 port pasta
4 msk grön pesto
1 hel kyckling
300 g (2 fp) fetaost
vattenmelon
körsbärstomater
bladgrönt
 
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Låt pastan rinna av och blanda den varma pastan med peston. Låt svalna helt.
Skrä kycklingen och fördela kycklingköttet i mindre bitar. Blanda med pastan. Skär ner fetaost och melon i småbitar och blanda i. Dela tomaterna och blanda i dom tillsammans med bladgrönt.
Middagen är klar!
Självklart kan man ha i vilka grönsaker man allra helst gillar. Gurka, paprika, majs. Ja det ni gillar helt enkelt. Men detta var vad som fanns hemma hos oss just denna gång.
Perfekt att ha med sig på sommarens alla picknickar!
 
 

2
Kommentera

5 goda vegetariska middagar

vegetarisk stroganoff, vego, middag, vardagsmat
Det är måndag vänner. Måndag och för många av oss en kortvecka då det är 1 maj på fredag. Fint som snus. Eller hur?
Kortvecka till trots, här kommer 5 goda vegetariska middagar att testa i veckan. Mina favoriter är linsstroganoffen och den vegetariska lasagnen med keso. Fast den supersnabba och supergoda kebaben går ju inte heller av för hackor. Eller quorngrytan med curry. Det är en favorit. Och blomkålsbollarna är ruskigt goda. Ja ni ser, ni får helt enkelt en fantastisk matvecka presenterad för er här!
Linsstroganoffen gjorde jag för någon månad sedan och familjen verkligen älskade den. Så den hamnade direkt på listan av maträtter vi äter igen!
snabbmat, kebab, vegetarisk kebab, vegansk kebab
Under förra sommarens värmebölja var jag tvungen att hitta på något som var både snabbt, enkelt och himla gott. Resultatet blev en vegetarisk kebab. Makalöst god!
quorngryta, curry, vegan, vego
Curry, curry. Vi älskar curryrätter hemma hos oss. Här blev det en vegetarisk variant gjord på Quorn. Mumsigt värre!
kockens kryddor, blomkål, hummus
Kryddiga små blomkålsbollar passar fint så här på vårkanten. Gott att toppa i olika såser! Här har jag gjort en himla fin paprikahumus att ha till.vego, middag, mat , recept
Favoriternas favorit, ett recept som hängt med sen Sundsvall brann ungefär. Ja nästan ändå. Vegetarisk lasagne med keso. Ett av de första recepten jag medvetet lagade för att de var vegetariska.  Vardagsmat i all sin enkelhet liksom. Precis som jag gillar det!
 
Nu ska jag planera klart inför veckan. Dagarna går liksom i varandra känns det som. Då de blir lätt lika och enformiga. Men det är bara att kämpa på. Jag hoppas kunna sprida lite ny energi, kreativitet och inspiration med mina recept. I en vardag som inte är lik någon vi varit med om tidigare.
Ta hand om er där ute, och håll koll här på bloggen under veckan, för det kommer en hel drös härliga recept, jag lovar!

1
Kommentera

Snabblagad pasta med färskost

I annonssamarbete med Snøfrisk®.
ramslökspasta, pasta med ramslök, Snøfrisk, färskost
Som jag längtat efter denna årstid. Då backarna fylls med vitsippor, barnens näsor med fräknar och butikernas hyllor med härliga vårprimörer.
Under påsken var det ett väldigt snack om ramslök i min familj. Då vi tyvärr bor för högt upp i Sverige för att denna delikatess ska kunna växa vilt här, så vi måste köpa den förpackad på närmaste mataffär. Vilket känns lite trist. Men efter en stunds sökande och funderande kom vi fram till att det faktiskt går att odla ramslök här i västmanland. Så kanske, kanske får vi till vår egna lilla ramslöksodling här hemma nästa år.
Men efter allt prat om denna härliga vårprimör var jag bara tvungen att testa ett nytt recept jag klurat på ett tag. Ett recept innehållandes just ramslök.
ramslökspasta, pasta med ramslök, Snøfrisk, färskost
Som utlovat så fortsätter mitt fina samarbete med Snøfrisk®.
Snøfrisk är en smakrik färskost, gjord på getmjölk och kogrädde.  Där getmjölken kommer från getter som har fått ströva fritt på de norska bergsluttningarna under hela sommarhalvåret. Bara en sådan sak!  Vill du veta mer om Snøfrisk kan du göra det här.
Jag har nu under våren ätit upp både en och två förpackningar färskost (i rent undersökande syfte för detta samarbete, förstås). Och jag måste säga att just den varianten som är smaksatt med ramsök och vitlök har tagit en extra plats i mitt hjärta.ramslökspasta, pasta med ramslök, Snøfrisk, färskost
Snøfrisk finns i smakerna Ramslök & Vitlök, Rödlök & Timjan, Kantarell & Naturell och du hittar dom hos Hemköp, Tempo och Eurocash, samt i vissa välsorterade ICA & Willysbutiker. ramslökspasta, pasta med ramslök, Snøfrisk, färskost
Förutom att detta är en väldigt god pasta, så är den även rysligt lättlagad. Kanske så pass att det inte ens får kallas matlagning? Perfekt att slänga ihop som en enklare lunch eller så en varm sommardag tänker jag. Nu är inte ramslöken i säsong hela sommaren, men då går det bra att ha i lite persilja och gräslök istället. Du får fin smak av ramslöken i färskosten ändå.ramslökspasta, pasta med ramslök, Snøfrisk, färskost
Jag hade lyxen att ha en förpackning färsk pasta hemma i kylen. Och visst blir det snäppet godare att använda just det? Man känner skillnaden. Och det är kanske det jag gillar med matlagning, har man bara tillräckligt bra råvaror, så kan den enklaste maträtt bli makalöst god!
ramslökspasta, pasta med ramslök, Snøfrisk, färskost
Snabblagad pasta med färskost 2 port:
2 port färsk spagetti
250 g Snøfrisk Ramslök & Vitlök
1/2 dl mjölk
1 dl hackad, färsk ramslök (eller persilja och gräslök)
salt
svartpeppar
2 msk färskpressad citron
körsbärstomater
 
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
Blanda samman färskost och mjölk i en kastrul. Rör om tills allt blandats väl. Låt såsen koka upp. Ha i finhackad ramslök (eller persilja och gräslök), spar lite att dekorera pastan med. Smaka av såsen med salt, svartpeppar och färskpressad citron.
Rör ner den nykokta pastan i såsen och blanda så att all pasta täcks av sås. Lägg upp på tallrikar. Dela tomater och fördela jämnt över pastan. Strö sist över lite ramslök och svartpeppar. Servera direkt.
Det här är snabbmat precis i min smak det!

4
Kommentera