Den perfekta ugnsrostade potatisen

Jag får ibland frågan, om hur man får till den där perfekta ugnsrostade potatisen. Som har ett krispigt yttre och ett mjukt och härligt inre.
Och visst finns det några bra knep, tips och trix att ta till för att lyckas. Som tur är för oss alla är de inte speciellt svåra eller avancerade:

  • Ge potatisarna tid. Rosta hellre på lägre värme en längre tid. Jag har kommit fram till att 180°C i 45-50 minuter ger allra bäst resultat i min ugn.
  • Låt potatisarna ta plats. Lägg dom inte omlott utan låt dom ha gott om utrymme på plåten.
  • Så här på våren brukar jag välja någon sorts delikatesspotatis. Gärna en sort med rätt små potatisar. Det blir både fint och himla gott.
  • Använd gärna en smaksatt olja till dina potatisar. Citronolja eller vitlöksolja är favoriterna här hemma. Då får du massor av smak, utan minsta ansträngning.

 

Här skiner solen än idag, fast väderprognosen utlovade en helmulen och rätt trist dag. Vi hoppas det håller i sig under resten av dagen, för visst är det fint tt få avsluta veckan med lite sol ändå? Jag ska jobba klart nu, sen blir det en tur in till Sala och fixa lite ärenden. Jag har beställt en bok till barnen, måste in på HälsoKraft, bolaget och till Ica. Just ja, så måste jag köpa en cykelhjälm till mig! Jag tycker det är svårt. Vi håller oss mest hemma, men ibland måste man ändå ner på stan. Ikväll tänkte vi beställa burgare från en av stans restauranger. Fint att kunna ta med och äta hemma!
 
Hur gör ni? Håller ni er borta från allt? Har ni skurit ner på besöken i affärer och på restauranger? Jag tycker det är lite läskigt när man faktiskt läser om tidigare helt friska människor som avlider av Covid-19. Människor i min ålder liksom. Det gör ju att man tänker till både en och två gånger på vilka val man gör just nu.
Fördelen med att många ändå väljer att hålla sig hemma är att man kan laga massor av god mat, rensa rabatterna och bara ungås med familjen. Vi konstaterade just det igår kväll. Att vi som i vanliga fall är rätt uppbokade på helgerna faktiskt njuter lite av att allt är satt på paus nu. Att vi som familj får umgås och bara vara hemma tillsammans. Det finns något fint och värdefullt i det också.
 
Den perfekta ugnsrostade potatisen:
800 g delikatesspotatis
smaksatt olja
flingsalt
Tvätta potatisen noga. Lägg ut på en plåt eller i en form så de inte ligger på varandra. Ringla över olja och strö över flingsalt. Blanda väl. Rosta i 180°C i cirka 45-50 minuter. Rör om då och då.
Finhacka lite färska örter och blanda med den nyrostade potatisen. Det blir extra gott!
 
Ha nu en riktigt fin fredag mina vänner <3
 

1
Kommentera

Falafel på gula ärtor

falafel, vegansk falafel,
Att göra falafel på gula ärtor är något jag funderat på länge. Men det har inte blivit av märkligt nog. För jag har alltid en förpackning torkade, gula ärtor hemma. Och i övrigt behövs ju faktiskt inte speciellt många ingredienser.
Så önskade Sebastian att vi skulle äta falafel till middag i förra veckan. Då fick jag att gyllene tillfälle att ge mig på detta med att förvandla svenska , gula ärtor till falafel.
 
Dock upptäckte jag att det var väldigt skralt med just torkade, gula ärtor hemma just nu. Antagligen gick de åt i vintras när jag skulle torka Isacs dyngsura skor.
Men som tur är hade mamma ett paket hemma. Så det var bara att sätta igång. För när man gör falafel, oavsett om det är på kikärtor eller på gula ärtor måste man blötlägga de torkade baljväxterna innan.
 
Just nu känns det mer rätt än någonsin att faktist försöka laga mat på så mycket svenska råvaror vi bara kan. Och ett paket svenska, gula ärtor är dessutom riktigt billig mat att använda. Jag tror att ett paket går på runt 20 kr. Bättre kan det ju inte bli känner jag!falafel, vegansk falafel,
När ärtorna blötlagts ska de INTE kokas. Nope, de ska bara mixas. Det kan kännas lite märkligt, men det blir allra bäst så. Jag lovar. Låt matberedaren göra jobbet så får du en härlig falafel på tallriken inom kort.
Tänk på att blötlägga ärtorna i en stor och rymlig skål. De sväller nämligen upp en hel del.
Jag brukar blötlägga mina baljväxter på kvällen innan jag ska använda dom. Vilket innebär att dom ligger i blöt i nästan 24 timmar. Men 10-14 timmar räcker.
Jag friterade inte min falafel utan stekte den bara i rikligt med olja. Halvfriterade kan man kalla dom. Men vill man går det såklart fint att fritera på riktigt.
Falafel på gula ärtor, ca 6 port:

500g torkade, gula ärtor (blötlagda i minst 10 timmar)
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 knippe färsk persilja
2 msk falafelkrydda
2 tsk salt
2 tsk bakpulver
lite  vatten eller olja
vegetabilisk olja att steka i
Skölj de blötlagda gula ärtorna noga. Jag har en ganska stor matberedare, så den klarar av att mixa alla ärtor på en gång. Men annars mixar du dom i omgångar.
Mixa tills du har en lätt grynig massa. Stanna matberedaren och skrapa ner de mixade ärtorna från sidorna av skålen så att alla ärtor mixas till samma storlek.
Skala lök och vitlök. Hacka den grovt tillsammans med persiljan. Lägg i det i matberedaren och fortsätt mixa tills allt är finhackat. Tillsätt falafelkrydda och salt. Låt stvå svalt i cirka 15 minuter. Blanda sedan i bakpulver. Känns smeten något för smulig, ha i vatten eller några droppar olja och rör om.
Forma till falafel i önskad storlek. Jag brukar blöta händerna med kallt vatten emellanåt. Då fastnar inte smeten lika lätt.
Stek falafeln i rikligt med olja.
Jag serverade min falafel tillsammans med grönsaker och en sås gjord på:
3 dl gräddfil
1 tsk buljongpulver
1 tsk lökpulver
salt
 
Familjen åt allt i pitabröd. Jag hade stekt små bitar av pitabröd och åt min som en sallad med pitabrödet till.
 

7
Kommentera

5 enkla recept med kyckling

snabb pastasås, mat, vardagsmat, middag
 
Hej och glad måndag,
Här har jag suttit och försökt få ordning på massa tråkigt pappersarbete under morgonen. Så nu känner jag mig helt tom och trött i huvudet. Får ta en promenad nu till lunch och rensa skallen lite tror jag. Men först, här kommer 5 enkla recept med kyckling.
Sådan där bra mat som passar oavsett om det är vardag eller helg, Som är enkelt att laga till och inte kräver massor av ingredienser eller förberedelser. Mat helt i min smak med andra ord! Som min snabba pastasås med ajvar. En riktig vardagsräddare det här. När man liksom har tomt i kylen, då brukar jag alltid kunna skrapa ihop till något som liknar detta. Få ingredienser, massor med smak!svensk fågel, grilla
Vill man ta fram grillen och grilla lite kyckling är kycklingspett alltid en god idé tycker jag! Dessutom är såsen här på bilden en riktig höjdare, som gör sig himla bra till kycklingspetten. Orkar man inte grilla går det såklart fint att köra dom i ugnen också!currykyckling, curry
Barnens stora vardagsfavorit här hemma är kyckling i currysås. Och jag förstår dom. För det är verkligen hur gott som helst det här!kycklinggryta med smaksatt creme fraîche
Min enkla kycklinggryta är ni många som lagat under åren. Om och om igen. Receptet är från 2017 men är fortfarande precis lika gott, jag lovar!
vegetariska enchiliadas, enchiladas kyckling, enchiladas quorn
När man lagar enchiladas kan man i stort sett ha i av vad man gillar allra bäst. Men visst blir det himla gott med någon form av kyckling i? Det tycker i alla fall jag.
En perfekt rätt att göra restfest av i slutet på veckan helt enkelt. Fast inte känns det som rester inte när man får äta så här mumsig mat!
Nu ska jag planera upp inför veckan. Vilka jobb som ska göras när, vad som ska upp på bloggen. Sen ska vi iväg på sista utvecklingssamtalet på förskolan för Isacs del. Det känns både skönt men ändå vemodigt att lämna förskolans trygga famn och helt kasta sig ut i skolans värld för barnen. 7 1/2 år av barn på förskolan är snart över. Nästan ett decennium liksom <3
Men allra först, ut i solen en stund!
 
Vad har ni för er idag måndag?

3
Kommentera
ANNONS

Spenatsoppa med färskost

I annonssamarbete med Snøfrisk®.
spenatsoppa, soppa, snøfrisk, färskost
Vårvindarna tar i med full kraft utanför fönstret. Samtidigt som syrenhäckens knoppar sväller och fjolårets nu torra gräs byts ut mot detta års, väldigt gröna.
Här inne sitter jag och njuter av en sedan länge storfavorit, nämligen spenatsoppa. Idag har jag dessutom gjort den extra krämig genom att tillsätta lite färskost. Jag lovar att det gör hela skillnaden.
spenatsoppa, soppa, snøfrisk, färskost
Under våren kommer ni få hänga med mig och mitt samarbete med Snøfrisk®.
Snøfrisk är en smakrik färskost, gjord på getmjölk och kogrädde.  Där getmjölken kommer från getter som har fått ströva fritt på de norska bergsluttningarna under hela sommarhalvåret. Bara en sådan sak!  Vill du veta mer om Snøfrisk kan du göra det här. Utan att överdriva det minsta har denna färskost gått och blivit allas våran favorit
spenatsoppa, soppa, snøfrisk, färskost
På hösten, då gillar jag att laga mustiga soppor. På rotfrukt och pumpa. Men så här när våren och sommaren står för dörren, då blir det härligt gröna och sköna soppor. Spenatsoppa är inte bara otroligt gott, det är även busenkelt att göra. Jag hade lite gammalt bröd i skafferiet som behövde ätas upp. Av det gjorde jag spröda krutonger som jag stekt i vitlöksolja. Jag rostade sedan lite pumpakärnor som även de fick toppa min soppa. Och så ett gäng ätbara blommor som jag plockade från vårplanteringarna på trappen.
Ni vet väl att det är i de små detaljerna det sitter?
spenatsoppa, soppa, snøfrisk, färskost
Spenatsoppa passar perfekt så här på våren, som en lättare lunch eller varför inte som förrätt?
 
spenatsoppa, soppa, snøfrisk, färskost
Snøfrisk finns i smakerna Ramslök & Vitlök, Rödlök & Timjan, Kantarell & Naturell och du hittar dom hos Hemköp, Tempo och Eurocash, samt i vissa välsorterade ICA & Willysbutiker.
Just idag valde jag att smaksätta min soppa med Rödlök & Timjan, men jag tror även den Naturella eller Ramslök & Vitlök skulle passa otroligt bra!spenatsoppa, soppa, snøfrisk, färskost Spenatsoppa med färskost 4 port:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olja att steka i
400 g fryst spenat (jag använde hackad)
1 dl färsk persilja
6 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 fp (125 g) Snøfrisk Rödlök & Timjan
salt & svartpeppar
färskpressad citron
några skivor bröd
1 dl pumpakärnor
olja med vitlökssmak
salt
ärtskott
ätbara blommor
 
Skala och finhacka lök och vitlök. Stek på medelvärme tills löken mjuknat. Tillsätt spenaten. Finhacka persiljan och ha i den. Slå på vatten och buljong. Låt allt koka upp och koka i ca 5 minuter. Rör i färskosten och smaka av med salt, peppar och lite citron.
Skär brödet i kuber. Rosta på medelvärme i en stekpanna med vitlöksolja tills brödet är gyllene. Salta. Tag ur brödbitarna.
Rosta sedan pumpakärnorna i samma stekpanna som du stekt brödet i. Salta.
Häll upp soppan i skålar, toppa varje soppskål med stekt bröd, pumpakärnor, ärtskott och ätbara blommor. Pressa ev lite citron över soppan.
Servera direkt.
 
Vilken soppa är din favorit?

2
Kommentera

Saftig banankaka

fika, banan, mogna bananer
Knappt har sockerchoken från påsken lagt sig innan jag kände ett behov av att baka igen. Men kanske kan jag skylla på de 4 väldigt mogna bananerna som låg där i fruktskålen och ropade på mig.
Inte ropade dom gör en smoothie, eller gör en nice cream. Nej dom ropade: BAKA EN BANANKAKA AV OSS!
Och vem är jag att neka dom det? Så jag bakade en banankaka.
fika, banan, mogna bananer
På bananer och ljust muskovadosocker gör extra härlig smak. Själva formen bröade jag med kokos. Det är det godaste jag vet alltså. Smaken blir perfekt till en kaka som denna. Nästa gång hackar jag nog lite hasselnötter och har i. Det hade varit mums. Eller finhackar lite choklad. Det skulle också fungera fint.fika, banan, mogna bananer
Just banankaka är en sådan där bra uppfinning tycker jag. För den blir bara godare dag två. Då den på något magiskt vis liksom blir ännu saftigare.
fika, banan, mogna bananer
Axel kom hem från skolan precis när kakan svalnat så pass mycket att den var ätbar. Så det blev en bit saftig banankaka med en klick vispad grädde till. Jag menar, man lär ju ta det lugnt med avgiftningen efter påsken. Baby steps. Ett steg i taget. Och en liten bit banankaka mitt i veckan har man väl inte dött av 🙂
fika, banan, mogna bananer
Banankakan innehåller en skvätt kaffe. Men det smakar verkligen inte kaffe om den. Det är ungefär som med chokladbollar. Den fyller sin funktion utan att ta över i smak liksom. Men om man nu är en stark motståndare av kaffe, ta bara samma mängd mjölk istället. Det går också bra.
Saftig banankaka:
150 g mjukt smör
2 dl ljust muskovadosocker
2 ägg
2 tsk bakpulver
5 dl vetemjöl
3/4 dl kaffe
1/2 dl mjölk
4 mogna bananer
smör + kokos till formen
Vispa ihop det mjuka smöret med sockret. Knäck i äggen, ett i taget och vispa tills de blandats i helt. Blanda vetemjöl med bakpulver i en separat skål. Häll växelvis i mjölblandningen med vätskan. Rör till en jämn smet. Mosa bananerna fint och vänd i dom.
Smörj en sockerkaksform med mjukt smör och bröa med kokos. Häll i smeten. Strö gärna lite kokos på toppen av kakan också.
Grädda i 180°C i cirka 45 minuter i nedre delen av ugnen. Prova med en sticka och se så att kakan är klar.
Ät precis som den är, eller servera med lite lättvispad grädde till.
Nästa gång ska jag testa att hacka i 100 g hasselnötter i smeten, och eller ha i 100 g choklad. Det tror jag kommer bli extra gott!

2
Kommentera