Påskbröd med röda linser och morötter

röda linsarFör ett tag sedan bakade jag detta ljuvliga påskbröd med röda linser och morötter. Jag ville få fram ett riktigt gult och härligt bröd, som passade perfekt till påsk.
Jag har tidigare bakat med både vita och svarta bönor, vilket jag tyckt varit hur enkelt som helst. Att använda röda linser var aningens trixigare, antagligen för att de kokta linserna innehåller så pass mycket vätska. Det är därför viktigt att du låter de kokta linserna rinna av ordentligt. Första gången jag bakade detta testade jag att bara ha i linserna precis som de var, helt nykokta. Det blev en väldigt svårhanterlig och kladdig deg. Men om linserna får rinna av, då blir det enklare.
Jag tillsatte även rivna morötter och lite, lite gurkmeja för att då till en härligt gul färg. Perfekt så här till påsk.
röda linsar
Jag gjorde två brödkransar, en mindre och en lite större. Så fint att lägga upp dom i varandra så du får en maffig och härlig krans. Lägg några kokta ägg i mitten för extra påskkänsla sådär 🙂röda linsar
Idag kickar vi igång påsklovet här hemma hos oss. Ett lov som mest kommer spenderas hemma. Vi har faktiskt inga planer alls för veckan. Förutom lite påskfirande med de närmaste till helgen. Idag står panta burkar, handla och fixa lite i trädgården på schemat. Precis lagom känns det som.
 
Påskbröd med röda linser och morötter:
25 g jäst
4 dl kallt vatten
1/2 dl olja
1 tsk gurkmeja
2 dl röda, okokta linser
ca 3 dl finrivna morötter
ca 11 dl rågsikt
1 tsk salt
 
Blanda ut jästen i vatten, olja och gurkmeja. Rör tills all jäst löst upp sig helt. Koka linserna enligt anvisningarna på förpackningen. Överkoka inte linserna, de ska bli mjuka inte mosiga. Låt rinna av ordentligt i en finmaskig sil. Riv morötterna fint. Blanda i de kokta linserna och morötterna. Tillsätt rågsikt, lite i taget och arbeta ihop till en deg. Den ska inte vara rinnig, utan hålla ihop.
Mängden rågsikt du har i beror lite på hur blöta linser och morötter du har. Så ta i lite i taget och arbeta dig fram. Ha sist i saltet.
 
Låt jäsa övertäckt i cirka 2 timmar.
Mjöla ett bord och stjälp upp degen på bordet. Knåda inte. Dela degen i ca 25 lika stora delar. Forma snabbt till bollar. Jag brukar ta degklumpen och liksom vika in ändarna under för att få en slät bulle på ovansidan. På det viset behöver jag inte knåda ur luften ur degen.
Lägg upp bullarna på två plåtar. Jag la ut bullarna i form av en cirkel. Låt jäsa minst 30 minuter.
 
Värm ugnen till 250°C. Grädda sedan bröden i cirka 12-15 minuter eller tills de börjar få fin färg på undersidan.
Jag som inte har någon ångfunktion i min ugn brukar ställa en långpanna i botten på ugnen. När jag sedan ställt i plåten med bröd öppnar jag snabbt luckan, slår i ett glas vatten i långpannan och stänger sedan fort luckan. Då har du skapat dig en egen ångfunktion i ugnen. Detta ger en fin och lite knaprig yta på brödet.
Brödet får smak av både gurkmeja och linserna. Vilket gör att brödet smakar lite annorlunda. Men himla gott, om du frågar mig!

3
Kommentera
ANNONS

Våfflor med färskost

I annonssamarbete med Snøfrisk®.
snøfrisk, våfflor, tilltugg, snittar, brunch
Jag har ett sådant himla härligt samarbete framför mig tillsammans med Snøfrisk!
Kanske vet ni inte vad detta är? Då ska jag berätta:
Snøfrisk är en smakrik färskost, gjord på getmjölk och kogrädde.  Där getmjölken kommer från getter som har fått ströva fritt på de norska bergsluttningarna under hela sommarhalvåret. Bara en sådan sak!  Vill du veta mer om Snøfrisk kan du göra det här.
 
snøfrisk, våfflor, tilltugg, snittar
Jag har en förkärlek till färskost. Jag använder det gärna, på smörgåsen, i maten eller som här, där jag gjort fina tilltugg i form av frasiga våfflor som jag toppat med Snøfrisk, kallrökt lax och krasse.snøfrisk, våfflor, tilltugg, snittar
När jag först skulle ta fram recept till detta inlägg var ambitionerna skyhöga. Och jag hade köpt hem mängder av ingredienser att laborera med. Kanske en hemgjord tapenade? Men så började jag testa de olika färskostarna och kom fram till att de smakar otroligt bra, precis som de är. Det behövs inte förhöjas några smaker. Däremot kommer dessa produkter kunna höja smaken på mängder av recept här framöver. Risken finns även att jag från och med nu blivit något av en färskost-snobb.snøfrisk, våfflor, tilltugg, snittar
Snøfrisk finns i smakerna Ramslök & Vitlök, Rödlök & Timjan, Kantarell & Naturell och du hittar dom hos Hemköp, Tempo och Eurocash, samt i vissa välsorterade ICA & Willysbutiker.snøfrisk, våfflor, tilltugg, snittar
Planen var att ta fram ett recept på lite matigare våfflor, som passar fint som tilltugg så här på våren. Men så såg jag de där belgiska våfflorna på mataffären och tänkte att det kan ju omöjligt skada att testa hur den naturella färskosten smakar på en sådan, tillsammans med en god marmelad. Mina vänner, det var MUMS!
snøfrisk, våfflor, tilltugg, snittar
Så hetta upp våffeljärnet och duka upp till långfrukost. Ställ fram olika sorters färskost, skålar med frukt, bär och grönsaker. Och njut av en härlig stund med familjen. Jag lovar att alla kommer hitta något dom älskar!
snøfrisk, våfflor, tilltugg, snittar, brunch
Klassiska våfflor:
3 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl mjölk
2 dl vatten
2 ägg
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
smör
Blanda samman vetemjölet med mjölken, rör till en klumpfri smet. Tillsätt sedan vatten, ägg, bakpulver och salt. Låt gärna våffelsmeten stå och svälla 15 minuter. Hetta sedan upp ett våffeljärn, smörj järnet med smör och grädda våfflorna. Låt dom svalna på galler så behåller dom sin frasighet.
 
topping:
200 g kallrökt lax i skivor
krasse
rädisor
ärtskott
Bred ett lager Snøfrisk färskost på våfflorna och toppa med valfri topping. Jag tyckte den med Ramslök & Vitlök passade allra bäst till lax och krasse. Medan små späda rädisor och ärtskott var himla fint till den med smak av Rödlök & Timjan. Den med smak av kantarell, den var allra godast precis som den var!
 
De belgiska våfflorna rostade jag lätt i brödrosten. Sedan bredde jag ett lager Snøfrisk Naturell på och toppade med en marmelad kokt på hallon, jordgubbar, björnbär och körsbär.

0
Kommentera

Krämig tomatsoppa

 
soppa, grönsakssoppa, Här om kvällen läste jag en bok för barnen. Där man kokade soppa på en spik.
Lite så var det idag för mig i köket. Först tog jag fram en palsternacka, vred och vände på den. Jo, det kan bli en bra soppa till lunch av denna.
Innan jag visste ordet av hade jag lagat den mest ljuvligt krämiga tomatsoppa. Fast allt liksom bara började med en halvskruttig palsternacka.
soppa, grönsakssoppa,
För ofta är det just detta som är nyckeln till framgång i köket. Man tar lite vad man haver och vips har man lagat en fin måltid. Det är även när man lagar rätter som dessa som gör att man faktiskt minskar på matsvinnet. För här kan man ha i lite vad man vill. Jag hade en palsternacka som behövde ätas upp. Men det hade gått precis lika bra med pumpa, sötpotatis, morötter eller varför inte blomkål.soppa, grönsakssoppa,
För att få soppan lite mer matig mixade jag i vita bönor. Jag stod länge och funderade på vad jag skulle använda, vita bönor eller röda linser. Men vita bönor smakar verkligen ingenting när man mixar ner dom i en soppa så här. Så jag valde tillslut dom. När jag bad familjen gissa vad som var i kunde ingen ana att det var vita bönor i i alla fall 🙂
soppa, grönsakssoppa,
Här laddar vi inför nästa veckas påsklov. Det känns liksom lite märkligt att alla ska vara lediga. Men vi har ställt in det påskpyssel vi hade tänkt ha här i byn. Så jag passade på att köpa hem lite piprensare, rörliga ögon och annat då vi får pyssla lite här hemma istället. Kanske gör vi lite trolldeg och bakar något. Grillar korv och går en sväng till skogen. Vad ska ni hitta på under lovet?
soppa, grönsakssoppa,
Grunden i soppan är rätt enkel, Lök, vitlök, tomatpuré och krossade tomater. Sen har jag smaksatt med röd pesto, färsk persilja, buljong och kokosgrädde. Hemma hos mig är detta basvaror och det gör detta till en perfekt soppa att snabbt slänga ihop när man vill ha en god lunch eller enklare middag.
Och som sagt, palsternackan kan bytas ut mot vad helst annat man har hemma. Men jag gillar den lite söta smaken den ger.
 
Krämig tomatsoppa 4 port:
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
olja att steka i
1 msk buljongpulver
2 msk tomatpuré
2 msk röd pesto
300 g krossade tomater
ca 500 g palsternacka (eller blomkål, morötter, pumpa)
ca 3 dl vatten
380 g vita bönor på tetra
2 msk hackad färsk persilja
ca 2 dl kokosmjölk
salt & svartpeppar
citron
 
Skala och finhacka lök och vitlök. Stek det mjukt i en gryta. Strö över buljongpulver, tomatpuré och röd pesto. Låt allt steka någon minut.
Tillsätt krossade tomater och låt koka upp. Skala och skär undertiden palsternackan i små bitar (ju mindre bitar, ju fortare kokar soppan klart). Ha i palsternackan. Slå på vatten så att det täcker.
Låt koka under lock tills palsternackan mjuknat helt. Ca 15 minuter. Skölj de vita bönorna och blanda i dom och persiljan. Mixa soppan helt slät och låt den koka upp igen. Ha sedan i kokosmjölk, salt, svartpeppar och citron.
Toppa soppan med lite mer kokosmjölk och färsk persilja.
 
Servera med ett gott bröd. Vi åt mitt goda bröd med svarta bönor till MUMS!
 
 

7
Kommentera
ANNONS

Påskmat med Villa Puccini

I annonssamarbete med Villa Puccini
påskmiddag, påskbrunch, påskbuffé
Det är något speciellt med påsken. Avskalad och lätthanterlig på något vis. Vi skapar och testar nya traditioner varje år. Förra året, då blev det tillexempel brunch på inte mindre än två ställen. Medan vi här hemma bjöd på grillad lax, paj, ägghalvor och annat gott.
Oavsett hur man väljer att fira, så brukar det finnas några saker i alla fall jag vill ha med till påsk, oavsett.  Och det ena är såklart ägg. I någon form är väl ändå ägg det centrala i vår påskmat. Men precis som jag skrev sist, så är ägg lite trixigt att para ihop med vin.
villa pucciniTyvärr är rödvin och ägg en ovanligt dålig kombination. Men om du tillsätter grädde, stekt lök, ost och svamp till ditt ägg, ja då blir det en helt annan femma. Hur gör man då detta enklast? Jo genom att tillaga en omelett! För att göra det lite mer festligt valde jag att grädda mina omeletter i en muffinsplåt. Det blir så fint att presentera det så på en buffé tycker jag! Och ett tu tre, så kan du äta ägg och dricka vin även denna påsk!
I det här inlägget fortsätter jag mitt samarbete med Villa Puccini. Förra året skapade jag ett helt gäng recept som passar fint till påsk. Så ta och kolla in de recepten för att hitta ännu mer inspiration till ditt påskfirande.
påskmiddag, påskbrunch, påskbuffé
En annan sak som jag gärna äter på något vis i påsk är lax.  Grillad, stekt, kokt eller som här där jag använt varmrökt lax. Till laxen har jag gjort helt underbart ugnsrostade grönsaker som jag serverar med fylld tortellini. Enkelt men helt makalöst gott. Precis som jag vill att påsken ska vara.
Precis som förra året valde jag att göra en god bönsallad att ha till min meny. Ett av mina bästa tips när man parar ihop mat med vin är nämligen att ta sig en funderare på vart vinet kommer ifrån. Villa Puccini är en klassisk toskansk chianti och i Toscana är det väldigt vanligt med olika sorters recept baserade på just bönor. Genom att tillsätta soltorkade tomater och ringla över en hel del olivolja, pressa över en gnutta citron och sedan toppa med krasse och flingsalt blir det som att få en tugga av våren i munnen. Helt fantastiskt.
påskmiddag, påskbrunch, påskbuffé
Den sista saken jag väldigt starkt förknippar med påsk, det är citron. Gult, fräscht och himla gott!
Jag är otroligt svag för citronmarängpaj. Det är något speciellt med det. Kanske är det kombinationen av allt. Alla smaker. I år valde jag att göra en lite förenklad variant av min paj. Men frågan är om den inte blev snäppet godare… Knapriga kaksmulor, len mascarpone, syrlig lemon curd och till sist på toppen, en makalöst god maräng. Det är en ruskigt god efterrätt som är makalöst god att äta. Och det blir en himla fin avslutning på påskmiddagen.
 
Miniomeletter med svamp, lök och ost, ca 9 st:
1 rödlök
100 g kastanjechampinjoner
1 msk smör
salt
1 dl dill
3 ägg
1 dl vispgrädde
1 dl riven, vällagrad ost
Skala och skiva löken fint. Skär ner champinjonerna i små bitar. Stek svamp och lök i smör tills svampen fått färg och löken mjuknat helt. Spar gärna lite av den stekta svampen och toppa varje omelett med.
Finhacka dill och blanda med lök, svamp och salt.
Vispa upp ägg tillsammans med grädde. Smörj en muffinsplåt och ha i omelettsmeten. Eller använd stadiga muffinsformar i papper.
Fördela de stekta champinjonerna och löken i formarna. Toppa med den rivna osten. Grädda omeletterna i ca 15 minuter i 200°C. Låt omeletterna svalna i formarna innan du försiktigt lossar dom med hjälp av en kniv eller sked.
 
Tortellini med ugnsrostade grönsaker och varmrökt lax 4 port:
2 röda paprikor
1 aubergine
1 röd lök
400 g kvisttomater
olivolja
2 tsk strösocker
2 msk balsamvinäger
salt & svartpeppar
ca 500 g färsk tortellini
500 g varmrökt lax
basilika
Skär ner paprikorna och aubergine i mindre bitar. Skala och skiva lök. Placera ut paprika, aubergine, lök och tomater i en ugnsfast form. Ringa över olja, socker, balsamvinäger, salt och peppar. Ugnsrosta i 200°C i ca 30 minuter.
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Blanda pastan med de ugnsrostade grönsakerna. Dela laxen i mindre bitar och fördela den över pastan. Toppa med färsk basilika.
Bönsallad:
460 blandade förkokta bönor (avrunnen vikt)
4 st soltorkade tomater
olivolja
citron
salt
krasse
Skölj bönorna noga, finhacka soltorkade tomater och blanda med bönorna. Ringla över olivolja och pressa över citron. Strö över salt och klipt krasse.
Citronmarängpaj i glas, 4 st:
8 digestivekex
250 g mascarponeost
1/2 tsk vaniljpulver
lemon curd (gör egen enligt recept nedan eller köp färdig på burk)
2 rumstempererade äggvitor
1/2 dl vatten
2 dl + 2 msk strösocker
Lemon curd:
3 stora ekologiska citroner
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
2 äggulor
50 g smör
Tvätta citronerna noga. Riv skalet och pressa saften ur dom. Vispa upp socker, ägg och äggulor i en skål. Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten. Tillsätt citronskal och saft. Rör tills du får en tjock kräm, cirka 15 minuter. Skär smöret i små bitar och tillsätt det mot slutet. Låt svalna och förvara i en tät burk med lock i kylskåpet.
Lägg digestivekexen i en påse och krossa dom. Fördela kexen i 4 glas. Vispa upp mascarponen med en visp, tillsätt vanilj.
Ha upp mascarpone i en spritspåse, ha upp lemon curd i en påse.
Blanda 2 dl socker och vatten i en kastrull. Värm till 122°C. När sockerlagen uppnått 105 grader, börja vispa äggvitan med 2 msk socker.
När sockerlagen kommit upp i temperatur, tag bort den från värmen och tillsätt den i en fin stråle i marängen medan du fortsätter att vispa marängen på medelhastighet.
Vispa i cirka 10 minuter eller tills marängen svalnat helt.
Fyll även upp marängen i en spritspåse.
Spritsa först ur mascarpone i glasen, sedan lemon curd och sist maräng. Bränn gärna av marängen med en gasbrännare.
 
Duka upp maten till en härlig buffé, fyll ut med bröd och kallskuret.
 
Hur kommer ni fira påsk i år?
 
 
 
 

4
Kommentera

4 solgula recept till påsk

 
lemon curd, mango, påsk, dessert
Påsken överraskar mig varje år. Jag tänker alltid att det är så långt dit. Och vips är den liksom runt knuten. Så jag tänkte att det är lika bra att börja tipsa om godsaker man kan bjuda på under påsken. Och idag föll jag för 4 solgula recept som passar ypperligt till påsk.
Förra året gjorde jag en mango curd. Alltså har ni sett något så vackert? Söt, syrlig, krämig och len. Allt på samma gång. Använd den i bakverk eller på scones till påskens långfrukostar. Det är bara fantasin som sätter gränser här.
lemon curd, minipajer,
För någon vecka sedan bakade jag dessa, mini flower tarts. Gulligt och lite pyssligt. Perfekt att greja med om man har lite tid över.
 
pavlova, pavlovakrans, fågelbon
Jag har <3 pavlova. Alltså denna dessert passar bra att äta till alla högtider vi har tror jag. Bara att variera den lite efter säsong. Och just till påsk passar det ju fint med lemon curd. Eller varför inte min mango curd jag tipsade om tidigare i inlägget?
paj, baka, ananaspaj, paj
Vill man göra det enkelt för sig, då bakar man en ananaspaj. Godare paj får man leta efter. I alla fall om du frågar mig. Dessutom går den fint att baka en dag i förväg eller så. Om tiden är knapp. Servera med en klick riktigt god vanlijglass.
Nu ska jag ta och hänga en tvätt, sen gå ut med lite fika till Sebastian och Erik som snickrar för fullt ute i trädgården. Jag har haft ett gäng pallkragar stått som behövde fräschas till, så nu blir det förhoppningsvis lite ordning och reda. Jag tänker att det kommer bli perfekt sysselsättning att fixa klart det sista under påsken.
Jag hoppas ni alla har en riktigt härlig lördag. Och kom ihåg att ställa om klockorna i natt. I morgon börjar sommartid! Vilket himla härligt vårtecken ändå va?

1
Kommentera