5 recept att baka utan jäst

hastbullar, hastkaka
Så här när bunkringshetsens vindar blåser genom världen och det helt plötsligt verkar omöjligt att få tag på ingredienser som jäst. Ja då tänkte jag att man fåt klura lite utanför boxen. Därför tipsar jag idag om 5 recept att baka utan jäst. För visst kan man baka både bröd och bullar utan jäst.
Som hastbullar. Har ni testat det någon gång? Hur gott som helst! Här var jag lite slö, och gjorde en hastkaka istället för bullar. Men det går superbra att grädda dom i bullformar också om man hellre vill.
mjukt tunnbröd i stekpanna
Har ni bakat mjukt tunnbröd i stekpanna någon gång? Om inte, så är det hög tid att testa det nu. Perfekt till helgens frukost eller varför inte som ett mumsigt mellanmål?
glutenfritt bananbröd
Är både jäst och vanligt vetemjöl slut? Då kan man alltid baka ett bananbröd istället. Jag älskar verkligen detta bröd, så saftigt och gott. Ett perfekt bröd att baka om man har några bananer hemma som behöver ätas upp!
Snabba kanelbullar smördeg
Är du ändå sugen på bullar? Testa då att göra bullar på smördeg. Som en hybrid mellan wienerbröd och kanelbulle. Det kan ju liksom inte bli annat än drömgott! Eller hur! Dessutom är dom här kanelbullarna supersnabba att göra!

Eller varför inte ta och baka en klassisk filmjölkslimpa? Himla enkelt och så gott! Det som  inte äts upp med detsamma skivar jag och lägger i frysen. Perfekt att ta fram och rosta när man är lite brödsugen!
 
Nu ska jag ta och fixa fram lite mat till oss. Vi har varit ute hela dagen i det fina vädret. Planerat lite trädgårdsfix, stekt korv, fikat och så har Sebastian byggt några hinder till barnen. Perfekt så att alla kan ha att aktivera sig med i trädgården!
Jag hoppas ni alla haft en himla fin lördag. Och njutit av vädret om det varit fint!

5
Kommentera

Sockerkaka med kola

sockerkaka med kola
Livet vänner, det blir sällan sådär precis som man tänkt sig. Eller hur? Igår hade Axels skola studiedag. Så vi åkte till Avesta och badade, ett himla smart drag då deras skolor inte hade lovdag. Så det var vi, några babysimmare och ett par familjer till från Sala där och badade ungefär. Hur bra som helst. På kvällen började jag frysa och skaka. Så byltade på mig kläder och kröp ner under täcke och filt. Termometern visade +38,1 och för mig som brukar ligga på 36,6 i vanliga fall är det rätt mycket I min enfald tänkte jag att jag sover nog bort det. Men icke. Vaknade med feber idag också. Och huvudvärk.
Så det är bara att boka av och boka om. Planera annorlunda. Försöka få ihop hämtningar och lämningar ändå. För just nu är man lite extra försiktig. Skärmar av sig så mycket man kan om någon i familjen blir förkyld. Vad annat kan man göra?
Kanske kan man njuta av det fina vädret vi i alla fall verkar ha här i Sala idag. Strålande sol från en klarblå himmel. Orkar jag tar jag nog på mig lite extra kläder och går ut en stund i solen. Isac kan hoppa studsmatta och jag kan kolla på.
Är man skapligt pigg kan man passa på att baka något gott. Som den här solgula sockerkakan med kola som jag och Isac bakade tidigare i veckan. Alltså kombinationen kola och kokos. Det är något magiskt över det. Tycker ni inte.
sockerkaka med kola
När jag skulle fotografera sockerkakan vräkte solen verkligen in genom fönstret. Sådär som den bara kan göra en eftermiddag i mars. Det finns liksom inget slut på hur mycket solen kan lysa. Som om den behöver ta igen tiden den inte funnits här under vinterhalvåret. Jag drog för de tunna gardinerna jag har i köksfönstret men solen strilade in ändå. Den kan inte låta blir. Och inte finns det något jag blir gladare i själen över än detta just nu.sockerkaka med kola
Jag använde mig av mormors bästa 3 delsrecept när det kommer till sockerkaka. Men vi ville göra något annat än klassisk sockerkaka. Då fick Isac bestämma smaksättning och det föll på kolasås. Vi bytte  helt enkelt ut 1 dl socker mot kolasås. Själva formen bröade jag med kokos, vilket jag verkligen älskar. Det blir så gott!
Innan vi ställde in kakan i ugnen ringlade vi lite kolasås på toppen. Det gav en himla god och lite knäckig yta. MUMS!
 
Sockerkaka med kola:
3 ägg
2 dl strösocker
100 g smör
3 dl vetemjöl
1 nypa salt
1 krm vaniljpulver
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk
ca 1 1/2 dl kolasås (helt vanlig på tub)
ca 1 dl kokos
 
Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Enligt mormor ska man alltid vispa en liten stund till när man tror att man vispat klart. Smält smöret.
Blanda de torra ingredienserna och sikta försiktigt ner dom i de uppvispade äggen. Vänd (inte vispa) ihop till en slät smet Blanda samman det smälta smöret med mjölken. Ha i det och ca 1 dl kolasås i smeten.
Smörj en sockerkaksform med smör och bröa med kokoas. Häll i smeten och avsluta med att ringla lite kolasås på smeten. Jag strödde även över lite extra kokos.
Grädda i 175°C i nedre delen av ugnen i cirka 35-40 minuter. Prova med en provsticka mot slutet så kakan inte är kladdig. Låt stå en stund i formen. Vänd den sedan uppochner på ett fat.
Servera precis som den är till en kopp kaffe, eller lyxa till det med en klick grädde.

7
Kommentera

Kål och rödbetssallad med fetaost

sallad på rester
 
Alltså vänner, vilken dag det varit idag!
Dagen började ändock rätt fint, med ett tandläkarbesök för mig själv som gick strålande. Jag gick igenom utan större anmärkningar. Härligt ändå!
Sen blev det en tripp till Apoteket åt morfar och sen vidare mot ICA. Där folk hamstrat grejer vill jag lova. Som alla märken på jordgubbskräm, krossade tomater, pasta, jäst, socker, knäckebröd och mjöl. Alltså allt socker och allt mjöl var verkligen tvärslut. Ska folk hem och bränna sprit eller bli storbagare kan man just undra.
På väg hem kom meddelandet att högskolor och gymnasieskolor rekommenderas att stänga igen, och att dom förbereder ifall dom även behöver stänga förskolor, låg, mellan och högstadieskolor. Det kan alltså vara klokt att ha en plan B för de kommande veckorna. Ifall det finns en 8-åring som ska hemskolas och en 5-åring som ska underhållas. Väl hemma funkar inte inte internet och Isac tycker jag är världens tråkigaste som bara jobbar och jobbar. Men mutade med pannkakor som blev över efter ett jobb, så han blev inte så ond på mig ändå.
Samtidigt som vardagen just nu är kaos kan jag inte låta bli att skämmas över att jag faktiskt tycker det är lite jobbigt, att vardagens mönster ruckas. För i världen utanför, där finns det så många som har det så mycket värre. Som konstant lever med oro.sallad på rester
Men om vi för en stund släpper oron för detta virus, så kan vi ägna oss åt det vi har på tallriken här istället. Alltså mina vänner, det här är kylskåpsrens när det är som allra bäst. För det här är precis det. En urrensning i kylskåpet. Resultatet blev en varm sallad med två sorters kål, rödbetor, fetaost och rostade solroskärnor. MUMS!sallad på rester
Så här i lite oroliga tider är det bra att kunna trolla lite med knäna i köket. Att hitta på maträtter där det inte finns några.
Kål och rödbetssallad med fetaost:
rödkål
svartkål
citronolja
förkokta rödbetor (vakumförpackade)
salt
solroskärnor
fetaost
 
Skär rödkål fint. Strimla svartkålen (ta bort stammen i mitten). Stek i lite citronolja på medelvärme tills kålen mjuknar. Skär rödbetorna i klyftor och låt dom steka med.  Salta.
Rosta solroskärnorna i en torr stekpanna tills de får fin färg. Strö över lite salt.
 
Lägg upp den varma salladen på ett fat. Smula över fetaost och toppa med rostade solroskärnor. Servera direkt.

4
Kommentera

5 recept att laga när krisen kommer

vegetarisk stroganoff, vego, middag, vardagsmat
Ok, många verkar tro att om vi bara köper på oss toapapper, pasta och ärtsoppa, då klarar vi den här krisen galant. Jag är kanske av en liten annan åsikt. Därför viger jag veckans mat denna vecka åt mat du kan laga på sådant du ofta har hemma. Konserver och mjöl. Kryddor, lök och någon rotsak. Man kan välja att bunkra smart. Fylla frysen och förrådet av konserver. På det viset slänger vi inte mat som börjar bli dålig.
Som min linsstroganoff, grunden i den är lök, soltorkade tomater, tomatpuré, röda linser och havregrädde. Allt det står sig himla länge och är sådant som jag ofta har hemma. Det ska även vara lite morötter i. Det blir såklart extra gott att äta till gröna bladgrönsaker, men självklart funkar ris eller potatis också bra till.
vegetarisk marockansk gryta med kikärtor
Fyll huset med doften från en marockansk gryta. Många olika kryddor har man alltid hemma, övrigt du behöver är kikärtor, krossade tomater, buljong, lök, mandlar och lite russin.
vegogryta, vegansk gryta, linser, vegetarisk mat
Precis som linsstroganoff är ett recept på linsgryta inte fel att plocka fram. Krossade tomater, kryddor, linser och kokosmjölk-allt står sig i evigheter i skafferiet.  Extra gott blir det självklart med lite färsk persilja på toppen. Men har man inte det går det fint ändå.
mellis, mellanmål, kikärtor
Ägg, mjöl och någon form av bär i frysen brukar oftast finnas hemma. Då kan man göra pannkaksmuffins. Här har jag gjort dom på kikärtsmjöl. Jag upplever det som lite mer mättande än vanligt vetemjöl. Har äggen tagit slut? Lugn. Det funkar fint att göra tex våfflor utan ägg.
vegetariska enchiliadas, enchiladas kyckling, enchiladas quorn
Ibland står man där och har ingen aning om vad man ska laga. Då är enchiladas alltid en god idé. Det funkar med kyckling, köttfärs, quorn eller vad man råkar ha i frysen. Blanda med krossade tomater, kryddor och rulla in allt i tortillabröd. Riv över lite ost och in i ugnen en stund. Så smidigt och enkelt att variera utifrån de förutsättningarna man har i köket!
 
Nu ska jag trolla fram lite lunch åt mig och Isac. Han hostade en del i natt och var lite snorig i morse. Så han fick vackert vara hemma och göra mig sällskap idag. Snart kommer Axel hem med bussen från skolan, så hoppas dom går ut en stund så jag hinner jobba lite i lugn och ro.
Jag hoppas ni alla får en härlig måndag!

1
Kommentera

Mina tankar kring coronaviruset


 
Då sitter vi här, fredagen den 13 mars och världen är full av coronavirus. Känns det som i alla fall. Börjar man skrapa lite på ytan ser man ganska snart att även om många är drabbade, så dör det dagligen fler människor i andra sjukdomar som TBC och lunginflammation. Skillnaden är att många av de sjukdomar som varje dag dödar människor vet vi hur de fungerar. Hur det smittar och hur det ska behandlas. Om detta virus vet vi inte speciellt mycket. Annat än hur det smittar.
Då känner jag att det är utifrån det jag agerar.
Vi bor ute på landet, äldsta sonen går på en liten skola med drygt 70 elever, jag arbetar för det mesta hemifrån.  Vi behöver inte åka kommunalt för att ta oss till arbete, skola eller förskola. Detta gör att vi inte behöver göra speciellt drastiska saker för att minska risken för att smittas eller föra eventuell smitta vidare. Men det finns såklart små saker man ändå kan göra.
Jag valde tex igår att inte åka till Stockholm och idag hade vi en tur till yomp inplanerat som vi skjuter upp till en annan gång. Istället plockade vi upp studsmattan här hemma i trädgården.

  • Vi påminner varandra om att tvätta händerna, ofta, noggrant och lite längre än vanligt.
  • Om barnen är det minsta förkylda får de vara hemma från förskola/skola.
  • Jag väljer alltid bort smågodis som man plockar själv under vinterhalvåret då maginfluensa och vanlig influensa härjar. Idag läste jag att danska Coop har valt att sluta sälja det.
  • Vi hade planerat en weekend till Spanien under april. Den är helt inställd.
  • Vi bunkrar inte  mat, toapapper, handsprit mm. Vi har oftast ganska välfyllt i kyl/frys och skafferi. Coronavirus i världen eller ej. Jag tänker att de livsmedel och andra förnödenheter som finns i samhället måste räcka till ALLA. Men, hade jag haft riktigt små barn hade jag antagligen köpt en eller två förpackningar ersättning extra. Även om vi hade haft andra sjukdomar som behöver medicineras, då hade jag nog valt att ta ut den medicinen jag kunde.
  • Jag har en flaska handsprit och en förpackning våtservetter med mig i väskan. För att enkelt kunna tvätta av händer när man inte har tillgång till tvål och vatten.

Hur ställer ni er till allt detta? Gör ni något annat än tidigare? Eller lever ni era liv precis som innan?

1
Kommentera