8 recept till mellomyset

snittar, nyår, nyårssnittar, tilltugg
Imorgon lördag går alltså finalen av melodifestivalen av stapeln. Och som vanligt tar jag alla tillfällen i akt för att få fira lite extra sådär. Här hemma är barnen helt sålda på melodifestivalen, jag kollar gärna men Sebastian är nog ganska ointresserad men ändå nöjd över att kolla på något annat än dåliga barnprogram en lördagkväll. Så det slutar med att vi sitter där i soffan, hela familjen. Oftast har vi vitt skilda åsikter om vem som borde vinna. Jag brukar gilla någon i stil med Mariette eller Robin Bengtsson, Isac älskade Drängarna i år och Axel brukar föredra Felix Sandman.
Men vad ska man då äta till denna mellofest? Visst funkar det med en skål ostkrokar och kanske lite smågodis. Absolut. Men äre mellomys så är det, och speciellt nu när det är final och allt. Så idag hittar ni 8 recept till mellomyset.
Vad sägs om min favorit pizza bianco. Löjligt enkelt och himla gott!
snabb cheesecake i glas philadelphiaost
Släng ihop en snabb cheesecake i glas med dina favoritbär. Himla enkelt, fräscht och gott!
brieost tilltugg, julmingel,
Brieostsnittar hör ju inte bara julen till utan passar precis lika bra till melodifestivalen tycker jag!
fruktfat med nutelladipp
Duka upp ett stort fat med kex, frukt, bär och annat gott. Servera till en skål med nutelladipp. Bättre mellomys än så här blir det inte, jag lovar!
våfflor, halloumi, våffeldagen
Halloumivåfflor blir knapriga och krispiga. Därför passar de perfekt att ha som bas och sedan bygga på med goda smaksättningar, både söta och salta!
vegansk chokladdipp
Kan man inte äta nutella, eller helt enkelt vill köra på en vegansk variant, då rekommenderar jag denna chokladdipp. Himla god och enkel att göra!

halloumisnittar med päron nyår förrätt snittar

Päron, halloumi och björnbär, det är en makalöst god kombination. Jag lovar!
veganska jordnötstryfflar
Men min favorit är ändå de här jordnötstryfflarna. Perfekt att göra, stoppa i frysen och ta fram ett gäng när suget på något sött sätter in. Som i morgon kväll tillexempel.
 
Hur ser det ut hemma hos er? Blir det till att kolla på melodifestivalen eller skippar ni det? Och har ni några favoriter?

0
Kommentera

Mandelkubb

småkakor
När jag gick på mellanstadiet köpte vår bibliotikarie Berit mandelkubb och jordgubbssaft och bjöd på. Anledningen mins jag nu inte. Men något skulle antagligen firas lite extra. De flesta av oss rynkade på näsan och tyckte att mandelkubb kanske inte kom på top 10 av de godsaker man kan välja om man nu ska slå på stort och faktiskt fira. Men vi åt upp de där torra kakorna, sköljde ner med lite för blaskigt blandad jordgubbssaft och återgick sedan till våra böcker.
småkakor
Detta är mitt första minne av mandelkubb. En torr kaka som liksom växer lite i munnen. Och som införskaffades av vår (i mina barnaögon) otroligt gamla mellanstadiebibliotikarie. Nu tror jag inte Berit var lastgammal. För om jag inte misstog mig helt så såg jag henne utanför Ica här om året. Och vid det här laget börjar det vara några år eller så sedan jag fördrev mina vardagar på mellanstadiet.småkakor
Men så plötsligt en dag, för inte alls många år sedan fick jag för mig att smaka igen. Det händer ett par grejer med smaklökarna på 20 år. Så det kunde kanske vara värt att omvärdera min åsikt om denna kaka. Och kan ni tänka er, att som vuxen uppskattade jag smaken, den där lite torra, men ändå möra konsistensen. Och smaken av bittermandel.
Det var alltså inte Berit det var fel på där i Åkraskolans bibliotek. Det var mina smaklökar som inte utvecklats klart än. småkakor
Nu är mandelkubb lika med bad hemma hos oss. Något vi kan köpa med till sjön på sommaren. Och fika där. Eller om vi på vintern åker till något badhus och badar. Det är väldig sällan ett fika vi köper hem. Kanske är det därför det smakar så speciellt. För det är verkligen förknippat med lediga dagar och tid tillsammans med familj och vänner.
Det lustiga är att även våra barn gillar kubb. Kanske har vi hjälpt till att skapa en lite magisk känsla kring detta bakverk, genom att inte äta det hur och när som helst? Inte vet jag. Men jag är ändå glad att dom uppskattar denna delikatess, fast dom är så små.
Idag när jag och Isac kom hem till ett skinande rent hus tog vi och spelade lite vändtia och fikade kubb. Bara för att testa om mina smakade lika bra som de vi brukar köpa. Och dom fick som tur var tummen upp!
Mandelkubb ca 25 st:
7 dl vetemjöl
2 tsk hjorthornssalt
1 1/2 dl strösocker
1 tsk bittermandelarom
125 g mjukt smör
1 ägg
1 1/2 dl mjölk
ca 1 dl pärlsocker
Blanda samman mjöl, hjorthornssalt och socker i en bunke. Mät upp rätt mängd bittermandelarom och ha i. Skär smöret i små kuber och ha i. Arbeta snabbt ihop till en smulig deg. Tillsätt ägg och mjölk. Blanda tills degen går ihop.
Ha upp på ett mjölat bord och forma till en avlång rulle. Ca 30-40 cm lång. Dela rullen i 1 1/2 cm breda skivor. Doppa snittytan på varje kaka i pärlsocker och lägg ut på en plåt med bakplåtspapper. Kakorna jäser upp och flyter ut lite, så lägg dom inte allt för tätt.
Grädda i 225°C i cirka 15 minuter.
Degen känns lite ”bubbligare” än vanlig kakdeg. Lite som att arbeta med blöt sand skulle jag säga. Överarbeta inte degen, då finns det risk för hårda kakor.
Vad säger ni? Gillar ni mandelkubb?

23
Kommentera

Våfflor med spenat, färskost och lax

glutenfria våfflor, snittar, tilltugg
Här fortsätter jag att njuta av det faktum att det faktiskt är mars. Att jag och hunden kunde ta en tidig morgonpromenad och det var helt ljust ute. Att Axel och hans kompis drog iväg till fotbollsplanen kl 16. I mott jobb är jag så otroligt beroende av ljuset att jag varje år blir lika överlycklig och lätt förvånad när det är här igen!
För att fira vårens intåg (i den bemärkelsen att det blir ljusare, inte att det precis känns som vår ute) vill jag bjuda på våfflor med spenat, färskost och lax.
glutenfria våfflor, snittar, tilltugg
Jag kan se det framför mig. Hur vi mumsar på dessa till påsk. Kanske om vi gör som förra året och dukar upp en stor påskbrunch? PERFEKT!glutenfria våfflor, snittar, tilltugg
Som ni vet vid det här laget gillar jag våfflor av de lite mer matiga slaget. Idag testade jag att göra havrevåfflor. Vilket gick hur bra som helst. De blev då också glutenfria.glutenfria våfflor, snittar, tilltugg
Jag använde färsk spenat som jag förvällde, kramade ur och sedan finhackade. Du kan såklart ta fryst också. Men hade färsk hemma.glutenfria våfflor, snittar, tilltugg
Jag toppade mina våfflor med färskost, rökt lax, ärtskott och lite flingsalt. Så enkla men rena smaker som känns riktigt fräscha!glutenfria våfflor, snittar, tilltugg
Våfflor med spenat, färskost och lax:
4 dl havremjöl
3 dl havremjölk
2 ägg
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
200 g spenat
ca 200 g färskost
ca 200 g kallrökt lax
ärtskott
flingsalt
Blanda havremjöl med mjölken och rör till en jämn smet. Tillsätt ägg, bakpulver och salt. Blanda väl. Låt stå och svälla medan du gör iordning spenaten.
Koka upp rikligt med vatten i en kastrull. Lägg i spenaten och låt den koka 1 minut tills den mjuknat helt. Skölj den i kallt vatten. Krama ur all vätska och hacka den fint. Rör i spenaten i våffelsmeten.
Grädda våfflorna.
toppa med färskost, rökt lax, ärtskott och lite flingsalt.
 
Det skulle med all säkerhet vara gott med olika sorters smaksatt färskost. Kanske med pepparrot?

5
Kommentera

5 värmande recept på soppa

soppa, rotsaker, rotsakssoppa
Hej mars. Hej månaden som kan vara strålande vår men också isande kall vinter. Som bjuder på takdropp, vårvindar och snöstorm. Man vet liksom inte riktigt vad man ska tro om dig. Lika ombytlig som april, även om det inte svänger lika fort. Så vad passar då att äta denna månad? Kanske ett av de 5 värmande recept på soppa ni hittar i veckans mat här på Linnéas Skafferi?
Som mormors grönsakssoppa. En favorit hemma hos oss.
soppa, middag, enkel räksoppa, räksoppa med räkost
Eller klassikern räksoppa. Jag vet inte hur och när detta recept kom till mig. Men det har varit lite av en favorit sedan dess faktiskt. Lite sådär i smyg, då det sannerligen inte är något fancy över denna soppa. Men den är lättlagad. Och god. I slutändan är det faktiskt allt som betyder något.soppa, pumpa, middag, mat
Precis lika gott som jag tycker att det är med en klar buljongsoppa, lika gott kan en krämig pumpasoppa vara. Tänk. I höstas när jag skrev det här receptet svor jag lite över mörkret, blöta barnvantar och hur fort november rusar fram. Nu har vi kommit ut på andra sidan, för mars känns allt annat än mörk, även om barnvantarna fortfarande är precis lika blöta och månaderna rusar fram!
Får man inte tag i pumpa kan man laga den på sötpotatis istället.
rostad grönsakssoppa, rotfrukter
Låter man fört grönsakerna rostas i ugnen innan man kokar soppa på dom får man en helt annan smak. Det tar lite tid, men det kan det vara värt tycker jag.  Rostad grönsakssoppa med paneer. En riktig favorit!morot och blomkålssoppa, kockens kryddor, superkryddor
Den här härligt krämiga morot och blomkålssoppa slängde jag ihop en dag av vad som fanns hemma och den har varit en riktig favorit sedan dess. Antagligen för att den är himla lätt att göra. Dessutom är just morötter, blomkål och kokosgrädde något jag ofta har hemma. Med de ingredienserna och lite härliga kryddor kommer man nämligen långt! Eller i alla fall så pass långt att du har en mumsig middag inom räckhåll!
 
Till soppa är det ju väldigt gott med bröd. Här hittar ni 5 lättbakade brödrecept som passar perfekt!

0
Kommentera

Mormors grönsakssoppa

soppa, rotfruktssoppa, vegetarisk soppa, middag, mat
När barnet en dag säger att han vill äta grönsakssoppa till middag i veckan, ja då är man faktiskt inte sen att uppfylla hans önskan. Snarare tvärt om. Efter att ha klurat ut lite mer vad han exakt menade, grönsakssoppa kan ju vara allt från en mer krämig, mixad historia. Till den här, som är gjord på buljong och hela bitar rotfrukter. Tillslut kom han fram till att soppan inte var mixad. Utan med bitar. Och att själva soppan var klar.

soppa, rotfruktssoppa, vegetarisk soppa, middag, mat
Under hela min uppväxt har vi ätit mormors grönsakssoppa, minst en gång i månaden skulle jag gissa på. Och jag förstår att det var perfekt mat att laga till oss alla. För hade hon bara lite rotfrukter hemma kunde hon utfodra oss alla med en stor kastrull soppa liksom. Mormors grönsakssoppa smakade speciellt. Och jag har själv aldrig fått till samma smak som hon kunde. Tyvärr följde hon heller inget recept, utan det hade hon i huvudet bara. Nackdelen med det är ju att man med åren kan glömma hur det var man gjorde.. Men den här gången kom jag riktigt nära ändå måste jag säga.

soppa, rotfruktssoppa, vegetarisk soppa, middag, mat

Två saker vet jag dock. Hon serverade aldrig stekt svartkål till. Inte heller bröd bakade på svarta bönor. Men nu är det 2020 och då känns det helt rätt med dessa tillbehör tycker jag! Soppan kokas i all sin enkelhet på morötter, palsternacka, rotselleri och purjolök. Och så buljong såklart.
När vi åt soppa sist satt Isac och smakade noga på alla bitar av rotfrukter. Han konstaterade att morot inte är lika god kokt som rå. Och att palsternacka är hans nya favorit. Nu är det ju lite svårt att skilja kokt palsternacka och kokt rotselleri åt i färg. Så det slank nog ner en och annan bit rotselleri också skulle jag tro.
soppa, rotfruktssoppa, vegetarisk soppa, middag, mat
Jag ska ärligt säga att jag inte vägde grönsakerna. Jag brukar ta ungefär lika mycket av varje, dock kan det vara svårt att få tag på större palsternackor ibland, så är dom väldigt små tar jag bara mer av de övriga grönsakerna. Det är ingen supervetenskap- det är grönsakssoppa.

Grönsakssoppa på buljong 4 port:
ca 20 cm purjolök
300 g rotselleri
300 g morötter
300 g palsternacka
2 L grönsaksbuljong
ett par stänk citron
salt
svartkål
citronolja
flingsalt
Skiva purjolöken tunt och skölj den väl.
Stek den mjuk i en större kastrull eller gryta. Skala rotsakerna och skär dom i lika stora bitar. Slå på buljongen och koka soppan under lock i cirka 15-20 minuter (beroende på hur stora bitar du gjort). Smaka av med salt och lite citron.

Repa svartkålen. Stek mjuk i lite citronolja. Strö över flingsalt.
Servera soppan tillsammans med svartkål och en god smörgås. Varför inte bröd bakat på svarta bönor?

49
Kommentera