Krämig semmelsmoothie

smoothie, semla, semlor, nyttig semla, nyttig smoothie
Semmeldagen närmar sig. Och förutom semmelpajen jag bakade tidigare i veckan som ni verkligen verkade gilla har jag även gjort en semmelsmoothie i år. Jag har erkänt det förut och kan säga det igen. Klassiska semlor är inte min favorit här i världen. Vilken himla tur att det nuförtiden då finns massa andra goda saker man kan äta. Som smakar som semla, men inte är en semla. Eller hur!
Som den här semmelsmoothien. Alltså. Det är ju ingen semla. Inte alls. Nej är du en konservativ semmelfanatiker. Kolla bort. Sluta läs. MEN. Vill du ha något gott, kanske ett mellanmål. Som har smak av mandel och kardemumma. Ja då kan du fortsätta läsa.smoothie, semla, semlor, nyttig semla, nyttig smoothie
Allra, allra bäst blir det att använda mandelsmör till detta. Men det hade jag visst inte hemma. Då kom jag på att min blender faktiskt utan problem klarar att mixa mandlar. Så jag tog bara en näve eller två och mixade tillsammans med lite mandelmjölk. Hur fiffigt som helst. Mandelsmör innehåller ju oftast mandlar som är rostade, vilket ger en djupare smak. Och absolut, jag hade kunnat rosta mandlarna innan. Men. Jag orkade icke.
Vill du göra din semmelsmoothie helt vegansk, använd en växtbaserad grädde. Jag gillar den här allra bäst just nu.
Semmelsmoothie, 2 glas:
2 bananer
2 msk mandelsmör
2-3 dadlar
1 tsk hela kardemummakärnor
1/2 tsk vaniljpulver
ca 4 dl mandelmjölk (går bra med havremjölk eller annan växtbaserad mjölk också)
ca 1 dl valfri grädde
Mixa bananer, mandelsmör och dadlar. Mortla kardemummakärnorna och blanda i tillsammans med vaniljpulver och mjölk. Ha i lite mjölk i taget tills du får önskad konsistens.
Vispa grädden.
Ha upp i fina glas. Spritsa lite grädde på toppen och strö över lite kardemumma.
 
Ett fint alternativ till den klassiska semlan. Om man liksom är sugen på något som inte är semla, men ändå smakar lite semla 🙂
 
Nu önskar jag er en finfin fredag vänner!

19
Kommentera

Stuvade makaroner

inlägget innehåller annonslänkar.
vardagsmat, middag, pasta
Saker jag aldrig trodde jag skulle blogga om:
stuvade makaroner och falukorv.
För helt allvarligt. Vem blir inspirerad av sånt?  Dessutom ska jag ärligt berätta att jag kanske gjort stuvade makaroner 3 gånger i hela mitt liv. Det finns ju så många nya, roliga, innovativa recept att skapa, att testa. Men så slog det mig. Varför måste jag alltid uppfinna hjulet. Kan det inte ibland vara skönt att luta sig tillbaka och servera något som familjen till 99,9 % kommer att uppskatta?
I kampen i att vilja få i barnen linser, grönsaksbiffar och zucchinipasta kan det bara vara så skönt att laga något som man på förhand vet kommer tas emot väl. För jag, precis som många av er där ute har barn som inte alltid uppskattar exakt allt jag lagar. Och då känns det så himla skönt i mammahjärtat när barnen äter, med god aptit, utan tjafs och bråk.
vardagsmat, middag, pasta
Min tallrik blev helt helt vegansk, då jag valde en middagskorv från Peas of heaven, medan resten av familjen fick klassisk falukorv. De stuvade makaronerna gjorde jag på havremjölk, eftersom vi sällan har annat än det hemma. Jag tycker det är fint att smaksätta stuvningen med lite muskot. Ett tips för att få till så där härligt krämiga, men inte överkokta makaroner är att koka dom i mjölk från första början och sedan bara reda av mot slutet.
Stuvade makaroner 4 port:
5 dl makaroner (jag tog Kungsörnens Bönpasta)
ca 8 dl valfri mjölk
3 msk vetemjöl
salt
1 krm muskotnöt
Mät upp makaroner i en kastrull, slå på mjölken. Låt koka upp med lock. Använder du vanlig mjölk- koka i en tjockbottnad kastrull och rör om då och då så att mjölken inte bränner fast. När makaronerna nästan är klara, rör ut mjölet i lite mjölk och ha i. Koka tills redningen tjocknat. Smaksätt med salt och riven muskotnöt.
Servera med valfri korv, ketchup och massa grönsaker. Middagen är serverad på mindre än 30 minuter och familjen blir garanterat glad!
 

10
Kommentera

Lyxig semmelpaj

semla, semlor, paj,
Ni vet, nu är ju semmeldagen snart här. Och även i år kände jag mig manad att skapa något som inte är en klassisk semla. Denna gång föll det sig så att det blev en semmelpaj. Frasigt och sprött pajskal, fylld med en härlig mandelmassefyllning och sedan toppad med grädde, rostad mandel och nymortlad kardemumma. Ja vad ska man säga? Det är verkligen inte någon semla. Men alla ingredienser som bör vara med finns där. Så om du inte vill eller orkar baka vanliga vetesemlor är det är ett himla fint alternativ!
semla, semlor, paj,
Jag kan ha råkat använda mina nyinköpta fat från Gröna Anna några gånger för mycket den senaste tiden. Men jag fullkomligt älskar dom. Så vackra mot det mörka träet. Tycker ni inte?
semla, semlor, paj,
Idag har det varit en sådan där dag när jag hunnit med otroligt mycket grejer. Startade faktiskt dagen med en långpromenad med hunden. Så fint sätt att starta dagen på! Sen har det varit full rulle här i köket.
Så konstigt, igår fick jag ungefär lika mycket gjort. Men hade en helt annan känsla efter arbetsdagens slut då mot hur det känns idag.
semla, semlor, paj,
När man ska använda kardemumma tycker jag det blir allra godast om man mortlar hela kärnor själv. Det blir en helt annan smak verkligen.
semla, semlor, paj,
Pajen går fint att frysa när den är färdiggräddad. Sedan är det bara att ta fram den och låta pajen tina i rumstemperatur. När pajen är tinad, spritsa på grädde och toppa med rostad mandel och kardemumma.semla, semlor, paj,
Semmelpaj:
pajdeg:
125 g kallt smör
3 dl vetemjöl
2 msk florsocker
2 msk kallt vatten
Skär smöret i kuber. Blanda smör, mjöl, socker och vatten i en bunke. Arbeta snabbt ihop till en deg. Plasta in och låt vila i minst 30 minuter.
Ha upp den kalla degen på mjölat bord. Kavla ut och klä en form med löstagbar kant med pajdegen. Jämna till kanterna på pajskalet med en kniv.
Lägg i ett bakplåtspapper i pajen och fyll på med torkade baljväxter (kikärtor, gula ärtor eller bönor brukar jag använda). Grädda i 200°C i cirka 15 minuter. (Detta är för att kanterna inte ska hasa ner från sidorna)
Tag ur bakplåtspappret och de torkade baljväxterna.
fyllning:
400 g mandelmassa
150 g mjukt smör
3 ägg
2 msk vetemjöl
1 dl strösocker
1 msk hela kardemummakärnor
1/2 tsk vaniljpulver
Riv mandelmassan och blanda den tillsammans med smör, ägg, mjöl och socker till en jämn smet. Mortla kardemummakärnorna och blanda i dom tillsammans med vaniljen. Fyll det förgräddade pajskalet med fyllningen. Bred ut det jämnt i pajskalet.
Grädda i 200°C i cirka 25 minuter. Använd en provsticka och kolla så att fyllningen stannat. Låt svalna helt.
 
dekoration:
3 dl grädde
rostad, flagad mandel
hela kardemummakärnor
florsocker
Vispa grädden och fyll en spritspåse med en tyll med den.
Mortla kardemummakärnorna.
Spritsa grädden i ett fint mönster och toppa med rostad mandel, kardemumma och florsocker.
 
 
 

37
Kommentera

5 recept med linser och kikärtor

vegetarisk stroganoff, vego, middag, vardagsmat
Olika sorters bönor och linser är stapelvaror hemma hos oss. Perfekt att plocka fram och dryga ut köttfärrsåsen med, ha i brödet, i grytan eller göra biffar på. När jag förr kunde bunkra frysen full med kött så försöker jag nu ha skafferiet välfyllt av olika sorters baljväxter. Och kanske är du en sådan person som tycker att det blir ensidigt att laga mat på baljväxter. Att allt man gör är linsgrytor.
Då kan jag glädja dig med att så verkligen inte är fallet. Här hittar du nämligen 5 recept med linser och kikärtor, som INTE är linsgryta.
 
Man kan tillexempel göra en mumsig linsstroganoff. Kanske tycker du det påminner om gryta. Men, det här är något annat. När jag lagade detta sist tyckte hela familjen det var supergott! Det påminner verkligen om korv stroganoff. Fast med linser.
 
vegetariska sötpotatisbiffar med kikärtor
Jag är ju en älskare av alla sorters grönsaksbiffar jag. Gärna med en silkeslen hummus till och massa goda grönsaker. SÅ gott! Nu var det väldigt länge sedan jag lagade sötpotatisbiffar med kikärtor, så de kommer serveras här inom kort!

När jag var barn brukade mamma koka pasta och göra en enkel tomatsås till när vi bara var hemma och skulle ha något snabbt till lunch eller middag. Här har jag gjort min pastasås lite matigare genom att tillsätta lite röda linser och morötter. Lättlagat och himla gott!
kikärtsvåfflor, kikärtsmjöl, glutenfria våfflor
Vad nu? Våfflor i ett temainlägg om baljväxter?! Japp, de här sötnosarna är nämligen gjorda på kikärtsmjöl. Hur fiffigt? Lite matigare, lite mer mättande men precis lika goda. Testade att byta ut potatismjölet mot bovetemjöl sist. Det gick hem hos alla utom Isac. Han har så svårt för just smaken av bovete. Så nästa gång blir det att göra på kikärtsmjöl och potatis/vetemjöl igen.
 
enkel vegotacos röda linser
Ingen fredag utan tacos, eller?
När jag drog ner på kött var det här bland de första recepten jag ändrade om. För hur ska man äta tacos om man inte kan ha köttfärs till.
-Det är inga problem alls. Bara man tänker lite. Jag har gjort detta och serverat barnen flera gånger och de har ätit med god aptit. Det är faktiskt så att Sebastian kan föredra detta framför vanlig nötfärs. Det blir liksom inte lika fett. Utan mera fräscht!
Hoppas ni finner lite inspiration till att laga något av baljväxter under veckan som kommer!
 

13
Kommentera

Overnight oats med kokosmjölk

 
frukost, gröt, havregryn
Ni som har hängt här hos mig på Linnéas Skafferi vet ju redan, att jag verkligen älskar frukost. Det är min grej. Och då äter jag gärna gröt i något form. För att det helt enkelt är mums.
Men ibland kan det vara kul att hitta på något alternativ till den klassiska gröten. Och då gör jag overnight oats. Jag vet, det var flera år sedan detta peakade i populäritet. Men varför sluta göra något man gillar bara för att det inte är lika poppis längre? Jag vet allt att ni i smyg äter flygande jacob, kasslergratäng och annan mat som hade sin storhetstid i ett annat årtusende till och med. Men som sagt, gillar man något- fortsätt äta det!
frukost, gröt, havregryn
Jag har gjort otaliga varianter på detta. Och kommit fram till att jag gillar allra bäst att göra overnight oats på kokosmjölk. Allra lyxigast blir såklart att använda den extra krämiga kokosmjölken. Men till vardags brukar jag köra på kokosmjölken som finns på tetra vid de andra växtbaserade (mjölk) dryckerna.
När jag kokar havregrynsgröt använder jag alltid havregryn från Stora Hällsta Kvarn här i Sala. Mer lokalproducerad frukost än så kan man liksom inte få. Men grynen är rätt grova, vilket passar utmärkt till gröt, men blir lite svåra att göra en krämig ovarnight oats på. Därför gör jag dom alltid på typ AXAs lite finare, mjukare gryn. Det tycker jag blir bäst!frukost, gröt, havregryn
Overnight oats med kokosmjölk:
1 dl havregryn
1 msk krossade chiafrön
1 1/2 dl kokosmjölk
en nypa vaniljpulver
valfri frukt eller bär
Blanda samman havregryn, chiafrön, kokosmjölk och vanilj. Blanda väl. Mosa bär eller frukt med en gaffel och rör i. Här hade jag björnbär. Men gillar nog hallon, jordgubbar eller blåbär allra bäst.
Ha upp allt i en burk, sätt på lock och ställ in i kylen. Jag burkar skaka om burken eller röra om i någon gång på kvällen. Sedan låta den stå över natten
Ha upp din kalla gröt i fina portionsglas, dekorera med frukt, bär, kokosflingor eller annat fint.
 
 

11
Kommentera