Lättlagad gryta med kycklingkebab

Lättlagad gryta med kycklingkebab

Hej kompisar,
Idag kommer ett sånt där riktigt pangbra recept på vardagsmat, nämligen en lättlagad gryta med kycklingkebab.
Just kycklingkebab är sommarens räddare i nöden här hemma. Vi brukar ha den i pastasallad, göra wraps- ja men till så mycket lättlagad mat när orken inte riktigt finns.
Men under vinterhalvåret är det sällan den finns hemma i vår frys. Därför tänkte jag att det kunde vara kul att laga något där kycklingkebaben även kan finnas med på vinterns meny.

Det finns massor av olika recept där ute såg jag på kycklingkebabgryta, jag gillar när den är tomatbaserad. Det blir mer mat för pengarna när såsen är lite mer såsig och inte så krämig och tjock.

Jag kokade en stor kastrull havreris som vi hade till och massor av grönsaker. Och så favoritbrödet, libabröd. Så gott till alla slags grytor tycker vi.

När vi sen åt detta kom jag på att vi hade fetaost hemma. Så det smulade jag och Sebastian över våra portioner. SÅ gott! Det måste ni testa.

Eftersom kycklingen redan är tillagad behöver den inte kokas eller stekas länge. Vilket gör att detta är en gryta du får klar på cirka 20 minuter. Perfekt snabbmat mitt i veckan.
Allra godast är den efter en dag eller så, därför passar den extra bra att göra matlådor av!

Kebabgryta med kyckling:

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk paprikapulver
3 msk tomatpuré
600 g kycklingkebab
400 g passerade tomater
vatten
1 kycklingbuljongtärning
1-2 dl crème fraîche eller färskost
1 paprika
saft från 1/2 citron
salt
färsk persilja
fetaost

Skala och finhacka lök och vitlök. Stek mjukt i olja. Tillsätt paprikapulver och tomatpuré. Fortsätt steka någon minut.
Ha i kycklingkebaben och stek i cirka 5 minuter. Slå på passerade tomater. Tillsätt sedan vatten till önskad konsistens. Jag hade i ca 2 dl vatten. Ha i buljongtärning och crème fraîche. Låt allt koka upp och koka ihop.
Skär ner paprikan i bitar och rör i den.
Smaka av med citron och salt.
Servera med grönsaker, libabröd och havreris. Toppa med färsk persilja och fetaost.

Jag har sen tidigare ett recept på klassisk kebabgryta, det hittar ni här!

2
Kommentera

Smördegsrullar med mandelmassa till semmeldagen

Smördegsrullar med mandelmassa till semmeldagen

Så här när fettisdagen står för dörren kan det ju vara kul att hitta på något nytt. Så idag blev det smördegsrullar med mandelmassa. Frasigt, gott och fantastiskt enkelt att göra.

Jag älskar smakerna i en klassisk semla, mandelmassan, kardemumman och grädden. Men ogillar proportionerna med på tok för mycket vetebulle mot övriga ingredienser.
Här blir det perfekt. Nästan som en frasig milanostång med smak av kardemumma. GOTT!

Du kan såklart göra din egna mandelmassa. Men jag hade en färdig i skafferiet som gjorde sig utmärkt i dessa smördegsrullar. Eller ska vi kanske kalla dom semmelrullar?

Smördegsrullar med mandelmassa 8 st:

200 g mandelmassa
1 äggvita
ca 2-3 msk grädde

1 ark färdig smördeg på rulle

1 äggula
kardemumma
mandelspån
florsocker
grädde

Riv mandelmassan fint. Rör i en äggvita och grädde tills du får en bra konsistens på fyllningen som går att spritsa. Fyll en spritspåse och klipp av änden till ett lagom stort hål.

Rulla ut smördegen och skär den i ca 8 lika stora rutor. Sprita ut mandelmassan längst ena långsidan på varje bit smördeg. Pensla med äggula runt om. Pudra över kardemumma. Rulla ihop till tighta rullar.
Pensla rullarna med äggulan och strö över mandelspån.

Grädda i 225°C i cirka 15 minuter eller tills de fått fin färg och är frasiga.
Låt de svalna något och pudra över florsocker. Ät som de är eller servera lite grädde till.

Här har du 7 andra goda recept att testa till semmeldagen!

4
Kommentera

Pinsa med blåmögelost, päron och fikon

Pinsa med blåmögelost, päron och fikon

Pinsa, vet du vad det är? Som en blandning mellan pizza och focaccia. Fantastiskt gott att toppa med olika godsaker och sedan grädda av.
I höstas gjorde jag ett samarbete med Cambozola där jag toppade min pinsa med den fantastiskt krämiga och smakrika blåmögelosten, päron, honung, mandelspån och fikon.

Perfekt att bjuda på till helgen istället för en ostbricka, som tilltugg till bubblet eller som en enklare förrätt.

Pinsa med blåmögelost, päron och fikon 1 st:

1 färdig pinsa
3 msk crème fraîche
örtsalt
ca 200 g blåmögelost
1 päron
50 g mandelspån
1 fikon
honung

Bred ut ett lager crème fraîche över pinsan. Salta med örtsalt. Skiva blåmögelosten och päron i skivor och lägg omlott på pinsan. Strö över mandelspån. Baka i ugnen på 225°C i cirka 10 minuter eller tills osten smält och päronen mjuknat.
Toppa den varma pinsan med skivat fikon och ringla över honung. Servera direkt!

Ett enkelt och fantastiskt gott sätt att starta helgen på!

Andra godsaker att mumsa på i helgen är dessa Pimientos de padron eller varför inte denna bakade brieost?

3
Kommentera

5 recept på enkel vardagsmat

Här hittar ni 5 recept på enkel vardagsmat att testa i veckan:

köttfärsbiffar med färskost, biffar, snabbmat, vardagsmat

Hur ser planen för maten ut i veckan? För egen del så börjar vi med de här fantastiskt goda köttfärsbiffarna i färskostsås. Så enkelt och så gott!

kycklingspett med jordnötssås

Kyckling satay med jordnötssås. En solklar favorit jag gärna beställer på restaurang. Förbered och lägg kycklingen i marinad kvällen innan. Då är middagen klar på samma tid det tar för riset att koka. Bra va?

linsgryta, gryta, vegogryta, linser, vegetarisk middag

Min smöriga och krämiga linsgryta gör alltid succé här hemma. Ja förutom hos det yngsta barnet som aldrig i sitt liv skulle få för sig att äta något liknande. Men jag vet att skulle han bara smaka så älskade han den. När jag vet att det är mat inte Isac äter på menyn brukar jag alltid se till att det finns någon form av middagsrester från tidigare i veckan att plocka fram till honom.

makaronipudding, mat i ugn, mat i en form, middag, vardagsmat

Makaronipudding däremot. Det är något som verkligen går hem! Jag brukar passa på att laga detta när det är bra pris på rökt skinka eller kassler. Här hemma äts den med lingonsylt. Men vet att vissa föredrar att ha ketchup till.

fiskburgare, fiskbiffar, fiskhamburgare

Panerade fiskburgare med kall vit sås. Den av alla gånger barnen ätit något SÅ GOTT i skolan och man försöker laga samma sak hemma. Det fungerar aldrig. Men min variant på fiskburgare fick absolut högt betyg och föll barnen i smaken.

Har ni några planer för veckans vardagsrätter?

2
Kommentera

Klassisk krämig korvstroganoff med ris

Korvstroganoff kan göras på många vis, men så här gör jag min klassiska krämiga korvstroganoff med ris:

Precis som med köttfärssås finns det 100 olika sätt att göra korvstroganoff. När jag började min bana i köket gjorde jag alltid med smaksatt crème fraîche. Så smidigt och enkelt tyckte jag då. Idag gillar smaklökarna den här klassiska bättre. Med en sås som fått smak av tomat, paprika och senap.

Barndommens korvstroganoff gjordes alltid på grillkorv som jag mins det. Och mammas speciella ingrediens var en klick ketchup på slutet. Minnet av hur hon kunde ta den tillsynes tomma ketchupflaskan, ha i lite mjölk och sedan skaka ordentligt för att hälla ut det över korvstroganoffen sitter som ett gjutet barndomsminne jag alltid bär med mig.

Vill du inte ha i ketchup funkar det fint med en liten nypa socker också. Syran från senapen gör att lite sötma väger upp allt.

Mitt recept på korvstroganoff är inte krångligt, utan enkelt att göra. Jag gör den ofta utan grädde, men vill man ha i det är det bara att byta ut lite av mjölken mot grädde istället.
Eftersom vi har vissa problem med konsistensen av lök i vår familj använder jag lökpulver. Men du kan såklart ta helt vanlig gul lök också.
Jag föredrar att servera tex havreris till, som är lite mer mättande. Men familjen föredrar jasminris.

Klassisk krämig korvstroganoff:

1 falukorvsring, ca 800 g (kycklingkorv eller vegokorv funkar också bra)
smör att steka i
2 tsk örtsalt
1 msk lökpulver eller 1 gul lök
1 msk paprikapulver
2 tsk senap
ca 1 dl tomatpuré
3 msk vetemjöl
ca 4 dl mjölk
ca 1 msk ketchup

Skär korven i stavar. Stek i smör tills de börjar få fin yta i en gryta.
Ha på örtsalt, lökpulver, senap och tomatpuré. Rör om väl.
Låt allt steka någon minut på medelvärme.
Pudra över mjölet och låt det steka ca 1 minut med korven och kryddorna.
Slå på mjölken och låt koka upp under omrörning tills såsen får önskad konsistens.
Smaka av med ketchup och eventuellt mer kryddor.

Servera med nykokt ris och grönsaker.

Jag gör alltid rätt mycket sås till min korvstroganoff, jag upplever att den räcker till fler då. Vill du dryga ut den lite är det en god idé att skära morötter i fina bitar och låta koka med. Det fyller ut och ger en fin sötma till rätten.

Byt ut korv mot kyckling eller vego-korv. Byt mjölkprodukterna mot laktos eller mjölkfria varianter.

Andra recept där jag använder havreris är tec min äppelgröt med havreris som ni hittar här!

6
Kommentera