4 enkla alla hjärtans dag-recept

 
alla hjärtans dag
Glad alla hjärtans dag vänner!
Jag hoppas ni får en himla find dag, när det är fredag och allt! Idag tänkte jag passa på att tipsa om 4 enkla alla hjärtans dag-recept. Sånt ni faktiskt hinner göra idag.
Som de här härliga fyllda chokladbollarna. Lyxiga och ljuvliga!glutenfria plättar, glutenfria pannkakor,
Sugna på ett gott mellanmål idag? Varför inte göra amerikanska bananplättar? Så gott!hjärtformade scones, alla hjärtans dag
Idag blir det hjärtformade scones till mellanmål tänkte jag. Passar även perfekt att göra till frukost om man så önskar <3
vegansk chokladdipp
Sugen på något chokladigt, kladdigt och makalöst gott ikväll? Gör då min chokladdipp, på bara 3 ingredienser. Eller varför inte en nutelladipp, den är bara så himla god!
 
Har ni några planer för kvällen? Axel ska på disco med några kompisar, så jag och Isac får fira här hemma ikväll.

9
Kommentera

Lättbakade scones

 
hjärtformade scones, alla hjärtans dagImorgon är det så alla hjärtans dag. Kanske blir det ett alldeles lagom firande att baka hjärtformade scones och mysa lite med till eftermiddagsfikat? Eller ja, alltså man kan ju göra dessa till när som, det behöver inte vara alla hjärtans dag. Men jag tänkte att det är ett lagom mysigt pyssel att fixa till i morgon.
hjärtformade scones, alla hjärtans dag
Jag har genom åren testat mig igenom så många olika recept på scones. I jakten på de perfekta. Ni vet. scones som inte är för smuliga, men inte heller bara en degklump. Efter många försök har jag insett att de blir allra, allra bäst om man bakar dom på vetemjöl. Det är bara så. Med för grovt mjöl blir de lätt kompakta och inte så där ljuvligt fluffiga man vill att dom ska vara.
Så jag tänker att det finns tid för allt. Och vill man äta en riktigt god scones, ja då kanske den het enkelt får vara bakad på  vetemjöl.
hjärtformade scones, alla hjärtans dag
Jag hade testade dock att ha i en deciliter havregryn i degen och det blev himla bra. En lite mer mättande känsla helt enkelt.
När man vill få till de där perfekta sconsen finns det ett par saker man kan tänka på:

  • överarbeta inte degen. Gör den gärna i maskin eller med hjälp av degkrokarna.
  • använd kallt smör som du hyvlar i eller skär i väldigt små bitar. Då går de fortare in i mjölet och du behöver inte jobba degen lika länge.
  • jag tycker det går lika bra att använda mjölk som fil eller yoghurt. Ta det du har hemma. Jag använde havremjölk här.
  • om du som jag vill stansa ut scones i olika formar, kavla ut degen direkt på bakplåtspappret. Då behöver du inte flytta runt dom så mycket.
    hjärtformade scones, alla hjärtans dag

Scones är som allra godast när de är nygräddade. Äter ni inte upp alla på en gång är det bäst att frysa in dom och sedan tina försiktigt i ugnen.
Jag vet att många har eller ska ha sportlov nu i veckorna. Kanske är det ett perfekt pyssel att göra tillsammans med barnen?
 
hjärtformade scones, alla hjärtans dag
Scones, ca 10 hjärtan:
50 g kallt smör
ca 3 dl vetemjöl
1 dl havregryn
2 tsk bakpulver
2 dl mjölk/yoghurt/fil
en nypa salt
ev lite socker att strö på toppen
Skär eller hyvla smöret i små bitar. Lägg det i en bunke. Blanda i vetemjöl, havregryn och bakpulver. Blanda snabbt ihop tills smöret är finfördelat. Det gör inget om det är små klumpar av smöret kvar.
Ha i mjölken och en nypa salt. Arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Jag fick tillsätta ca 1/2 dl mer mjöl då min deg blev för kladdig annars.
Stjälp ut degen på ett bakplåtspapper och strö lite mjöl över om den fortfarande känns kletig. Kavla ut till en ca  1 1/2 cm tjock platta. Stansa ut hjärtan eller de former du önskar. Tag bort överbliven deg, arbeta snabbt ihop och kavla ut igen. Ni vet, pepparkaksmetoden.
Strö ev lite socker på toppen av sconsen. Grädda i 225°C mitt i ugnen i cirka 10-12 minuter. Det beror på hur stora scones du gör.
Låt svalna något och servera sedan med smör, marmelad och ost.
 
Hur gott som helst!

30
Kommentera

Bondkakor

småkakor, småkaka, kaka, baka
 
Jag vet inte vad det är, men jag har helt snöat in på småkakor. Klassiska små spröda kakor som är sådär ljuvligt goda att doppa i kaffet. Därför bakar jag nu småkakor för glatta livet. Här om dagen var det schackrutor, idag bondkakor.
För alltså, när ät ni en hembakad bondkaka sist? Det var kanske inte igår nej. Min moster hade bakat ett gäng till jul och då slog det mig hur makalöst gott det faktiskt är. Med en klassisk lite bondkaka till kaffet.småkakor, småkaka, kaka, baka
Idag sitter jag hemma i soffan och jobbar. Ni vet, fryser lite, har aningens med feber och känner mig allmänt hängig. Så då känner jag att det bästa är att jobba från soffan om man kan. Bara det slutar regna ska jag ta med mig hunden ut och få lite frisk luft. Det brukar också vara bra när man inte känner sig helt på topp så här.
Som vanlig kommer en förkylning helt opassande. Imorgon har jag ett event i Stockholm och nästa vecka är sista rycket innan barnen går på sportlov en vecka. Så jag känner att då måste jag hinna jobba undan lite extra mycket. Inte ligga hemma och vara krasslig!småkakor, småkaka, kaka, baka
Jag funderar nu på vilken nästa klassiska småkaka ska bli. Brysselkex? Vaniljdrömmar? Eller vad är man sugen på?
Jag gjorde mina bondkakor liksom lite rejäla. Inte tunna. Jag vill att det ska vara mycket kaka. Och fick ut ca 30 st av den här degen. Men gör du dom tunnare och lite mindre får du med all säkerhet ut ca 50 kakor skulle jag tro.
Kom ihåg att det är viktigt för degen att vila i kylen, så hoppa inte över det.
Bondkakor:
200 g mjukt smör
2 dl strösocker
2 msk ljus sirap
5 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
ca 50 g hackad mandel
 
Blanda smör, socker och sirap väl. Rör ihop vetemjöl och bikarbonat. Blanda i det tillsammans med de hackade mandlarna. Arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Överarbeta inte.
Forma till en eller två långa, rullar och låt vila i kylen i minst 30 minuter.
Tag sedan fram och skär i skivor med en vass kniv. Baka i 200°C i cirka 7 minuter.

19
Kommentera

Amerikanske bananplättar

 
glutenfria plättar, glutenfria pannkakor,
Alla hjärtans dag står för dörren. Vi brukar fira lite så där lagom. Laga något gott att äta, eller kanske något extra gott fika. I år råkar ju alla hjärtans dag infalla på en fredag, vilket är himla passande ändå. Det känns ju ännu bättre att få fira när det är fredag.
Vill man fira med något gott till frukost eller mellanmål, ja då kan man testa att göra mina amerikanska bananplättar. Dom är naturligt glutenfria då de är gjorda på havremjöl.glutenfria plättar, glutenfria pannkakor,
Jag tycker det är himla fint att steka små plättar i en plättlagg. Men det går såklart precis lika bra att steka mindre pannkakor av dom i en stekpanna istället. Jag passade på att testlaga en omgång lagom tills Axel och en kompis kom hem från skolan. Och dom gick hem. Slurp så var det slut på deras tallrikar. Ett himla gott betyg tycker jag.
Axel tyckte det smakade sommar om dom. Ibland brukar jag steka bananplättar och ta med upp till sjön på sommaren till lunch.glutenfria plättar, glutenfria pannkakor,
Har du möjlighet, låt gärna smeten stå och svälla lite innan. Kanske 20 minuter. Men jag vet hur det är, ibland (oftast) har man inte tid till sånt!
Amerikanska bananplättar 24 st:
2 bananer
4 ägg
3 dl havremjöl
2 tsk bakpulver
ca 2 dl havremjölk
smör att steka i
Mosa bananerna. Rör sedan i ägg, havremjöl och havremjölk till en slät, lite tjockare smet. Beroende på hur stora bananer du använder kan du behöva ha i mer mjölk. Provstek en plätt och se så smeten håller ihop.
Smörj plättlaggen med smör och stek plättarna i omgångar. Servera med färsk frukt.
 
Perfekt till frukost eller mellanmål. Eller kanske tillsammans med en kula klass och chokladsås som efterrätt?

8
Kommentera
ANNONS

Ravioli med spenatfyllning

I  annonssamarbete med Villa Puccini
panzanella, ravioli
Idag gör vi ravioli- på mitt vis!
Ibland känns det lite som att svära i kyrkan när man ändrar om i klassiska italienska recept. Men, vi kommer aldrig komma vidare här i världen om vi inte vågar förändra och förnya oss. Eller hur?
Häromdagen fick jag ett sådant sug efter ravioli. Och då menar jag inte den här man kan köpa på burk och bara värma på. Nej, hemlagad mat. Men det fanns verkligen ingen tid till att stå och göra egen pastadeg. Även om det kanske är att föredra. Istället blev det en variant gjord på färdiga lasagneplattor. Fyllda med spenat, vitlök, muskot och massor av ricotta! Så himla gott!
panzanella, ravioli
Min resa med det toscanska vinet Villa Puccini fortsätter. Det är så härligt att få djupdyka ner bland italienska smaker och ingredienser. Där maten inte alltid måste vara snabblagad. Utan där fokuset faktiskt ligger på att det ska vara vällagat.
villa puccini
Precis som jag skrivit om tidigare, så finns det ett par riktlinjer man enkelt kan följa när man väljer vin till mat. Eller kanske mat till vin? För ibland har man ju faktiskt hittat ett vin man verkligen gillar. Eller vill testa på. Då gör man allra bäst i att kolla upp vad för slags vin det är man ska dricka. Och så kan du med hjälp av några små tips och trix välja vilken mat som funkar bra att äta till.
Min enklaste och bästa tumregel är att välja mat som kommer från det landet vinet är producerat i. Och som av en händelse passar just en klassisk sangiovese (vilket är en av de mest vanliga druvorna i just toscanska viner) perfekt till pastarätter med tomatsås.
panzanella, ravioli
Jag brukar se till att bygga en fin brygga mellan syran i vinet och syran i tomatsåsen med hjälp av ost och/eller lite grädde. För att inte vinet ska upplevas allt för syrligt och strävt kan du nämligen behöva tillsätta lite fett i någon form. Men inte för mycket. Då kommer vinet upplevas tamt och kanske lite tråkigt.
Men en skvätt syrad grädde i tomatsåsen, lite mozzarella och finriven pecorino, det gör susen. Jag lovar!panzanella, ravioli
Till mina ravioli i tomatsås gjorde jag en enkel sallad. En panzanella. Det är en klassisk italiensk sallad där man tar vara på gammalt bröd, steker det i olja och serverar det i en sallad tillsammans med tomater och basilika. Fantastiskt gott i all sin enkelhet.
 
Ravioli med spenat, ricotta och muskot:

olja att steka i
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1 dl rött vin av toskansk karaktär
1 nypa socker
800 g krossade tomater
1/2 dl syrad grädde
salt & svartpeppar
ca 1 dl färska örter
Värm en stekpanna med lite olja i. Skala och finhacka lök och vitlök. Stek på medelvärme tills löken mjuknat. Tillsätt tomatpuré och socker, fortsätt att steka några minuter. Häll sedan på tomaterna och grädde, låt koka utan lock medan du gör raviolin. Smaka av med salt, peppar och färska örter.
 
Fylld ravioli:
olja att steka i
2 vitlöksklyftor
65 g färsk spenat
1 krm muskotnöt
250 g ricotta
salt & svartpeppar
200 g färska lasagneplattor
1 ägg
250 g mozzarella
100 g pecorino
färsk basilika
Skala och finhacka vitlöken. Stek den i olja på medelvärme ett par minuter. Stek spenaten i en torr panna tills den mjuknat. Pressa överflödig vätska ur spenaten i en finmaskig sil. Hacka den fint. Ha sedan i spenaten i stekpannan med vitlök. Blanda om väl och låt svalna något.
Blanda sedan ihop vitlök, spenat, riven muskot, ricotta, salt och peppar.
Dela varje lasagneplatta i två delar, så du får två fyrkanter av varje platta. Jag sporrade mina runt om för att få ett fint mönster.
Lägg ut ca 1 msk fyllning på hälften av bitarna. Pensla med uppvispat ägg runt om fyllningen. Lägg över resterande lasagnebitar som ett lock. Tryck ihop kanterna med hjälp av en gaffel. Koka upp saltat vatten i en kastrull. Koka raviolin i omgångar i ca 4 minuter eller tills de mjuknat.
Ha upp tomatsåsen i en ugnsfast form. Fördela mozzarellan över såsen. Lägg sedan i den förkokta raviolin. Riv över pecorino-ost. Gratinera i 220°C i cirka 15 minuter. Hacka färsk basilika och strö över den varma gratängen.
 
Panzanella:
500 g småtomater i blandade färger
2 ciabattabröd, gärna dagsgammalt
olivolja
salt
färsk basilika
Skär tomaterna i halvor och lägg upp på ett fat.
Skär brödet i tärningar och stek gyllene i olivolja. Blanda det stekta brödet med tomaterna och hackad, färsk basilika. Strö över salt och ringla över lite olja.
 
 

5
Kommentera