Odla ärtskott hemma

odla ärtskott hemmaNär vintern nu verkar bli som den blir här hos oss. Alltså obefintlig. Då är det lätt att man redan nu börjar gå i väntans tider. Man letar efter vårtecken och funderar på varför det inte har börjat säljas vårblommor än? Och är det inte dags att vårstäda i rabatterna snart? Så kommer man på. Att det faktiskt bara är i början av februari och man nog får hejda sig en aning. Men jag drömmer ändå. Om att göra om bland pallkragar, göra ett hallonland och kanske sätta en vinbärsbuske eller två. Men det får som sagt vänta.
Men tills dess. Tills våren faktiskt är här på riktigt. Då kan man grodda och odla ärtskott inne. Jag groddar i perioder. Ibland kommer jag liksom av mig. Men tror det bestämt är läge för att dra igång en ny omgång snart här.
Att odla ärtskott inne, det är busenkelt. Och ett perfekt projekt man kan göra med barnen, då man ser resultat ganska omgående. Ett fint litet pyssel att göra under sportlovet kanske?
 

Odla ärtskott hemma:
ekologiska gula ärtor
såjord
skålar, burkar, fat att odla på
vattenspruta
plastfolie
 
Lägg torkade gula ärtor i vatten över natten. Fyll en skål, bunke eller ett fat med ett lager såjord. Fördela de blötlagda ärtorna över. Täck med ett tunt lager jord och fukta jorden med hjälp av blomsprutan. Täck med plastfolie. Håll jorden fuktig, på ett par dagar kommer ärtorna börja gro och sätta små gröna skott, då kan du ta av plasten. Låt stå på ett ljust och varmt ställe. Vi har våra i köksfönstret. När ärtskotten är cirka 10 cm långa kan du klippa av dom och ha i sallad, på smörgåsen eller till maten. Mina ärtor burkar ge upp till 3 skördar, sedan är det bara att byta jord och sätta nya ärtor.
Enkelt och kul”

5
Kommentera

3 recept på goda sockerkakor

kärleksmums, sockerkaka, kärleksmumskaka
Helgen är här och vad passar bättre än att baka något gott och bjuda någon på?  Och idag blev jag riktigt sugen på en härligt saftig sockerkaka.
Just sockerkaka är något jag liksom kan glömma bort ibland. Vilket är synd, för det är ju så himla gott. Därför tyckte jag det kunde passa fint att tipsa er om 3 recept på goda sockerkakor.
Självklart finns det massor av olika varianter på detta bakverk. Kanske är en kärleksmumssockerkaka något att testa om ni inte gjort det än? Härlig chokladig sockerkaka med mumsig glasyr på toppen. Det är ju egentligen helt vanliga kärleksmums, men som man bakar i en sockerkaksform istället. Jag tycker det blir himla fint att baka den så. Och gott! MUMS!
grundrecept, baka
När jag var barn bakade min mormor den allra godaste sockerkakan. Hon brukade bröa formen med krossade småkakor istället för ströbröd. Det blir så himla gott. Det måste jag komma ihåg att göra nästa gång jag bakar sockerkaka. Mormor bakade alltid en tredelssockerkaka. Alltså 3 ägg, 3 dl socker och 3 dl mjöl, Himla enkelt att komma ihåg.
mjuk kaka, fika, baka
Hur länge sedan var det ni åt en klassisk tigerkaka egentligen? Den här blir riktigt saftig och god. Perfekt till helgfikat!
Vilken slags sockerkaka gillar du allra bäst? Jag kan nog omöjligt välja bara en!
 
Nu har vi krupit ner i soffan hela familjen. Jag och Sebastian var på företagsgala igår och barnen sov hos mina föräldrar. Så ikväll är vi rätt trötta hela gänget.
Vi hinner precis kolla på en film nu innan Melodifestivalen startar. Det blir en himla lugn och skön kväll hemma med andra ors. Precis vad vi behöver tror jag,
Nu hoppas jag ni alla får en himla fin kväll.

7
Kommentera

Schackrutor

småkakor, småkaka, baka, fika
Kära lilla älskade småkaka.
Under några år nu känns det som om den har fått stå tillbaka. För att ge plats åt bakverk med extra allt. Choklad, nötter och kola i mängder. Men helt plötsligt är det som om den lilla, oansenliga småkakan tar mark igen. Banar sig fram mellan överdådiga kladdkakor och pajer. Der verkar som om småkakan blivit poppis igen!
Hurra säger jag, som alltid varit mer av en småkaksälskare. Jag kan kanske välja en mazarin eller biskvi när vi fikar. Om jag är riktigt sugen på något. Men annars gillar jag nog en god småkaka bäst.
småkakor, småkaka, baka, fika
I veckan bakade jag en som jag faktiskt aldrig förr bakat. Schackrutor. Lite pilliga, men så söta!småkakor, småkaka, baka, fika
Hela grejen med hembakade småkakor är ju att dom får vara lite sneda. Operfekta. I kontrast till alla perfekt skurna pajbitar eller glaserade tårtor. småkakor, småkaka, baka, fika
Jag tänker mig att just schackrutor kan passa perfekt till barnkalaset. Istället för att göra ena delen med choklad kan man färga med valfri färg. Vad tror ni om det? Vore inte det fint?småkakor, småkaka, baka, fika
Själva receptet är ju en klassisk småkaka. Inga nyheter där inte. Men kanske är det precis vad man vill ha just nu? Något tryggt och enkelt. Lite avskalat sådär?
Det bästa med småkakor är att man enkelt bakar dom av sådant man faktiskt redan kan ha hemma. Allt du behöver är smör, socker, vanilj, mjöl och kakao. Bra va!
 
Schackrutor:
125 g smör
1/2 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver
2 1/2 dl vetemjöl
1 msk kakao
Blanda snabbt ihop smör, socker, vanilj och vetemjöl till en deg,  Dela degen i två lika stora bitar (väg dom gärna med hushållsvågen). Blanda i kakao i en av degbitarna. Rulla varje degbit till en jämn längd. Ställ i svalt i ca 15 minuter.
Dela varje längd på mitten så du får fyra rullar. Två ljusa och två med kakao.
Lägg sedan ihop en ljus och en mörk längd underst och en mörk och en ljus över. Så att de bildar ett rutmönster. Ställ svalt i ca 15 minuter till. Detta gör att det blir enklare att skära kakorna och de kommer inte flyta ut lika mycket utan hålla formen bättre.
Skär i ca 1/2 cm tunna skivor och lägg ut på en bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda i 175°C i ca 10 minuter eller tills de börjar få färg på undersidan. Låt svalna på plåten.

1
Kommentera

Pannkaksmuffins på kikärtsmjöl

mellis, mellanmål, kikärtor
Igår kom Axel och hans kompis Matias hem från skolan. Perfekt att vara så pass stor att man klarar sig själv när mamma jobbar. Jag brukar serva med mellanmål, sen sköter dom sig själva. Jag ser dessa eftermiddagar som utmärkta tillfällen att testa nya recept. På andra barn än mina egna alltså. Och igår blev det pannkaksmuffins, gjorda på kikärtsmjöl.
Jag är ju av den åsikten, att pannkaka liksom inte riktigt är mat. Det är mest vetemjöl. Men gör man dom på kikärtsmjöl och fina, ekologiska ägg. Ja då blir det ett himla fint och mättande mellanmål.
MEN, vill man baka dom på vetemjöl så går det precis lika bra. Öka då mängden mjölk något bara.
mellis, mellanmål, kikärtor
Kan även passa fint att servera på en brunch, kanske till påsk? Jag tycker dom är allra godast då dom fortfarande är lite varma. Men eftersom man inte alltid kan passa in sådant i mitt jobb, så värmde jag dom försiktigt innan dom serverades.mellis, mellanmål, kikärtor
Jag har bakat pannkaksmuffins förut. Med uruselt resultat. De har liksom fastnat som berget i muffinsplåten. Så jag gav upp det hela. Men skam den som ger sig.
Den här gången smörjde jag formarna noga med smör och sedan lät jag pannkaksmuffinsarna svalna något i formen innan jag lossade dom med en kniv. Visst, dom satt lite fast, men inte värre än att jag fick loss dom. Har man ingen muffinsplåt, eller är livrädd för att dom ska fastna så kan man använda pappersformar.mellis, mellanmål, kikärtorNå, hur löd domen från min jury  undrar kanske ni?
Jo, Matias gav dom 9,2/10 och Axel 9/10. Så helt klart godkänt får man ju säga ändå. Jag serverade dom med lite mosade hallon jag sötat med kokossocker och en liten klick lättvispad grädde. De som inte åts upp la jag i frysen. De kan nog bli perfekta att ta fram till mellanmål en annan dag känner jag på mig.
mellis, mellanmål, kikärtor
Jag upplever det som om pannkakssmet på kikärtsmjöl inte blir lika tjock som på vetemjöl, men det funkade superbra att göra pannkaksmuffins på ändå. Men var inte rädd om smeten känns lite tunn. Det är ok.
 
Pannkaksmuffins 12 st:
3 ägg
3 dl mjölk (jag tog havremjölk)
2 dl kikärtsmjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
1/2 tsk vaniljpulver
1 nypa socker
smör till formen
Blanda ägg, hälften av mjölken, mjöl, bakpulver, vanilj och salt till en slät smet. Tillsätt sedan resterande mängd mjöl och vispa klumpfritt. Låt gärna stå och svälla ca 15 minuter.
Smörj en muffinsplåt noga med smör. Jag brukar ställa in formen i några minuter i den varma ugnen. När du sedan smörjer formarna med smör smälter smöret lite och det blir lättare att komma åt överallt.
Fyll formarna till 2/3 med smet och grädda i 225 °C i cirka 15 minuter eller tills de fått fin färg.
 
Servera med sylt, bär, grädde eller vad du gillar allra bäst!
 
 

9
Kommentera

5 snabba middagar- klara på 30 minuter!

quorn, quorngryta
Kalendern säger första veckan i februari och vi borde ha vinter. Men här har blåsipporna börjat blomma och videkissarna slagit ut efter vägen. Och själv kan jag inte bestämma mig för om det ändå är lite skönt att slippa all snö vi annars brukar få. Eller om det är himla sorgligt. Som om vi liksom går miste om en hel vinter.
Men som sagt, där ÄR ändå rätt kyligt ute, och nu har vi tassat in i den månad då de flesta av oss får spendera tid hemma i soffan, med nässpray, alvedon och pappersnäsdukar nära till hands. Därför tänkte jag att det passar bra att tipsa om 5 snabba middagar- klara på 30 minuter! Jag gillar ju grytor och röror av alla dess slag. Så den här veckan blir det värmande, närande och tröstande recept. Som bara tar dig ca 30 minuter att laga iordning. Fint va?
 
Ajvargryta med quorn lagar du till på ett litet kick. Det är dessutom himla gott att ha i matlåda om det råkar bli något över.
snabb middag, vardagsmat, lax i vitlökssås
Snabblagad lax i vitlökssås är en riktig räddare i nöden. Lite creme fraiche, örter, citron och vitlök är allt som behövs. Ja och så fisk såklart!
currykyckling, curry
Klassikerna kyckling i currysås är lika poppis nu som för 30 år sedan. Lättlagat och himla gott, det är allt jag begär av vardagsmaten ändå.vegetarisk stroganoff, vego, middag, vardagsmat
Förra veckans stora fullträff: linsstroganoff. Dra mig baklänges så gott! Dessutom är det enkelt att laga mycket av det och ha som matlåda.
färsbiffar, vegofärsbiffar, asiatiska köttbullar
Sugen på något helt annat än mumsiga grytor? Gör du mina asiatiska vegofärsbiffar i kokosmjölk. Supergoda och rysligt enkla att laga!
Förutom att det är måndag, så är det faktiskt morotskakans dag idag. En himla fin dag, väl värd att fira.
Nu ska vi ha restfest här hemma. Himla fint att starta veckan med att få frossa i rester och slippa laga kvällsmat tycker jag!
 

1
Kommentera