Kärleksmumssockerkaka

 kärleksmums, sockerkaka, kärleksmumskaka

Glad fredag vänner!
Jag hoppas ni alla får en riktigt fin dag. Jag startade min med att få iväg Axel till bussen i morse. Sen har jag suttit och jobbat ett par timmar vid köksbordet. Med tända ljus och rimliga mängder kaffe. Medan Isac tog en välbehövlig sovmorgon. En fin start på dagen för oss alla.
Sebastian drog upp till Sälen igår förmiddag, så jag och barnen får roa oss själva i helgen. Jag tycker alltid att det känns som om det är en oändlig tid att fylla när han är borta. Men Axel ska sova hos sin syssling, Isac ska leka med sin kusin. Och så är det träning och grejer i helgen. Så vi får nog dagarna att gå. Skulle jag tro.
Igår passade jag på att baka något gott till helgen. En kärleksmumssockerkaka.

kärleksmums, sockerkaka, kärleksmumskaka

För ibland känns det som om det är skönt att slippa uppfinna hjulet varje gång. Man kan bara ge det lite ny design.
När man ska baka till många, ett kalas eller så. Då är kärleksmums i långpanna optimalt. Det är lättbakat, uppskattat och räcker till många. Men det blir ju inte de roligaste kakorna. Men vill man baka något gott till helgfikat. Som räcker till sådär lagom många, då är det fint att göra en kärleksmumssockerkaka.

kärleksmums, sockerkaka, kärleksmumskaka

För att det inte ska bli mycket kaka och lite glasyr så gör jag små hål i den färdiga kakan. Jag brukar ta en asiatisk ätpinne. Då kan glasyren rinna ner i kakan. Och den blir genast mycket saftigare och godare. Fiffigt va?

kärleksmums, sockerkaka, kärleksmumskaka

Ju tjockare glasyr du gör, ju bättre stannar den kvar på själva kakan. Jag hade faktiskt på ett lager glasyr till efter jag tog bilden. Det blev inte lika snyggt, men supergott. Och det är ju nästan det viktigaste, eller hur?

kärleksmums, sockerkaka, kärleksmumskaka

Kärleksmumssockerkaka:
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
125 g smör
3/4 dl kakao
1/2 tsk vaniljpulver
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
75 g smör
3 msk kakao
2 msk starkt kaffe
ca 5 dl florsocker
kokos till dekoration
 
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Smält undertiden smöret och ha i kakao och vaniljpulver. Tillsätt mjölken.
Blanda samman vetemjöl, bakpulver och salt. Rör ner detta varvat med det smälta smöret och mjölken i det uppvispade äggen. Rör till en jämn smet.
Smör och bröa en form noga. Fördela smeten i formen och grädda i 175°C i cirka 35 minuter. Känn med en provsticka om kakan är klar.
Smält smöret till glasyren. Ha i kakao och kaffe. Tillsätt florsocker, lite i taget tills du får en lagom tjock glasyr.
Gör små hål i kakan (så att glasyren kan rinna ner i kakan och göra den extra saftig). Bred eller häll glasyren över kakan. Strö sist över kokos.
 

9
Kommentera

Ajvargryta med quorn

quorn, quorngryta
Glad torsdag vänner!
Här sken solen en stund på förmiddagen och fåglarna kvittrar som om det vore vår och inte vinter. Men det gör ändå livet lite enklare, visst gör det?
Idag bjuder jag på supersnabb och superenkel vardagsmat. Som du lagar på mindre än 30 minuter. Jag har en sån kategori här på bloggen. Och tanken är att den ska fyllas på rejält här under våren. För vem vill inte ha enkla vardagsrätter som går dunderfort att laga? Dagens recept är en ajvargryta med quorn.quorn, quorngryta
Just ajvar är perfekt att ha en burk hemma av. Då kan man på ett litet kick slänga ihop en supergod pastasås eller gryta. Där krävs det inte mängder av kryddor och inte heller behöver såsen koka länge för att få fram alla smaker. Den här gången var jag till och med så lat att jag inte orkade hacka lök och vitlök. Istället tog jag vitlök och lökpulver. Funkade hur bra som helst. Och kan vara ett tips till er som har barn som är högst ”allergiska” mot all synlig lök.  Pudrar man över lite lökpulver får man löksmak, men barnen kan omöjligt ana att det är lök i, då man inte ser några bitar.quorn, quorngryta
Här hemma fick grytan tummen upp av alla utom Isac. Som vägrade äta. Och vi gör inte så mycket åt den saken. Han åt en liten portion ris och kände sig nöjd med det. Vi bråkar sällan om maten här hemma. Det finns ett par trix vi brukar ta till för att han ska smaka eller äta mer. Men när inte det funkar så gör vi ingen grej av det. Jag vet att han nästan alltid äter mycket lunch på förskolan och rejält till mellanmål. Så ibland är han nog helt enkelt inte hungrig när det är dags för kvällsmat.
Men vi övriga åt och tyckte det var mums.
Till den här grytan kan man ju använda vilket protein man gillar bäst. Jag föredrar quorn då det går rysligt fort eftersom det inte behöver bli genomstekt på samma vis som tex kyckling. Men man gör ju som man vill med det
Som ni ser i de flesta av de recept där jag använder ajvar, så är den bästa kompis med citron och färsk persilja. Det behövs verkligen inte mer än det för att piffa upp smakerna i grytan. Så himla bra!
 
Ajvargryta med quorn:
600 g Quornbitar
2 tsk lökpulver
2 tsk vitlökspulver
1 msk paprikapulver
350 g ajvar (jag tar alltid den milda sorten)
ca 3 dl vatten
citron
färsk persilja
salt & peppar
Hetta upp en gryta och ha i olja och Quornbitar. Pudra över kryddorna och låt allt steka på medelvärme ett par minuter.
Tillsätt ajvar och vatten (jag brukar fylla den tomma ajvarburken med vatten och skaka runt så all ajvar kommer med).
Rör om och låt koka i cirka 10 minuter.
Smaka av med citron färsk persilja, salt och peppar.
Servera med kokt ris och massa grönsaker.
Övriga familjen valde även att ha i en klick creme fraiche. Men jag tycker det är godare utan, så vi serverade den på sidan om.
 
Middagen är serverad!

14
2 kommentarer

Kalasrutor

ljusa mockarutor, baka i långpanna, långpanna
Som ett ljuvt barndomsminne är dessa kalasrutor. Eller ljusa mockarutor. Eller vad jag nu ska kalla dom. Som en mockaruta utan choklad liksom. Dessa kunde mamma ibland baka när det vankades barnkalas.
Och med sitt färgglada strössel passar de perfekt till just barnkalas tycker jag.
Jag tycker det är himla fint med recept från barndomen. Det känns fint att minnas tillbaka på dom, men det är också kul att själv ta fram recepten och baka dom som vuxen. Hos min mormor och morfar fanns det alltid hembakat fikabröd. Ibland känns det som om hela barndomen var kantad av rosasockrade brysselkex.
ljusa mockarutor, baka i långpanna, långpanna
Receptet är som sagt efter min mamma. Men jag har tillsatt en skvätt grädde i glasyren på toppen. Jag tycker det gör så mycket för kakan. Den blir liksom lite krämigare och mycket godare.
ljusa mockarutor, baka i långpanna, långpanna
Sen ska allt toppas med riktigt färgglatt strössel, för bästa effekt! Skulle man vilja går det bra att smaksätta kakan eller glasyren. Kanske med lite citron. Vore inte det gott?ljusa mockarutor, baka i långpanna, långpanna
Jag gillar kakor man kan baka i långpanna. Du får ut massor av kakor, men insatsen är inte speciellt stor. Precis sån bakning som jag gillar.ljusa mockarutor, baka i långpanna, långpanna
ljusa mockarutor, baka i långpanna, långpanna
Kalasrutor:
2 ägg
3 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver
100 g smör
1 1/2 dl mjölk
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Smält undertiden smöret och tillsätt mjölken. Blanda ut bakpulvret i mjölet.
Ha i mjölet växelvis med smör och mjölkblandningen i de uppvispade äggen. Blanda till en slät smet.
Klä en form (30×40 cm) med bakplåtspapper och bred ut smeten i den. Grädda i 175°C i cirka 20 minuter eller tills kakan är helt klar. Låt svalna något men inte kallna helt. Då blir det svårare att få ut glasyren jämnt.
 
glasyr:
75 g smör
ca 5 dl florsocker
2 msk grädde
färgglatt strössel
Smält smöret och rör i florsockret, en deceliter i taget. Tillsätt grädden och rör om till en tjock glasyr. Tillsätt mer florsocker om glasyren känns för lös.
Bred ut glasyren över ljumma kakan. Strö över strössel.
Skär i rutor och förvara i en burk med tätslutande lock. Går utmärkt att frysa in.
 

11
Kommentera

Torsk i ugn

fisk i ugn, fisk, fiskrecept
Vad passar bättre denna tisdag än lite tisdagsfisk?
Det här är faktiskt ett recept som funnit väldigt länge här på Linnéas Skafferi Jag tror att det funnits här sedan 2012, kanske ännu längre? Det är ett recept som bara hängt med liksom. Tror jag fått det från min mamma från början. Vart hon nosat upp det har jag ingen aning. Men det är himla bra. Lättlagat, få ingredienser och brukar passa hela familjen.
 
fisk i ugn, fisk, fiskrecept
Idag kom Axel hem med bussen efter skolan. Som jag längtar till i höst då även Isac kan åka buss hem. Ibland vill Axel komma hem fast jag jobbar, han brukar ta med någon kompis hem, eller bara tycka det är skönt med en lugn eftermiddag hemma. Men då återstår alltid att få hem det lilla vilddjuret. Som tur är kunde min mamma få med honom hem idag, då Sebastian inte kunde sluta redan vid 16. Men till hösten, då går dom på samma skola och det känns som om förutsättningarna för ett mer flexibelt liv blir lite större. Jag hoppas i alla fall på det!fisk i ugn, fisk, fiskrecept
Torsk i ugn:
800 g torsk
3 dl creme fraiche
2 msk hackad dill (fryst går bra)
2 msk kaviar (typ kalles kaviar)
1-2 tsk citronpeppar
salt
Lägg torsken i botten på en ugnsfast form. Blanda samman creme fraiche, dill, kaviar, citronpeppar och salt. Häll detta över fisken. Ställ in i ugnen på 220 °C i cirka 25 minuter eller tills fisken är genomkokt.
Se till att fisken är helt tinad, annars blir såsen väldigt vattnig. Och det gillar jag inte riktigt. Jag har testat att ta citron och svartpeppar, men tycker det blir godare med citronpeppar, Det blir en lite bättre smak helt enkelt.
När jag har en öppnad creme fraiche-burk brukar jag faktiskt blanda allt i burken direkt. Då blir det mindre disk, sånt gillar jag!
Servera med gröna ärtor, potatis eller blomkål och broccoli.
 
Ha nu en riktigt fin tisdag!

98
Kommentera

Veckans mat- era favoriter

grönsakspaj
Veckans mat denna vecka tänkte jag skulle visa era favoriter. De recept ni kommenterar, skriver dm och mail om. Som ni testat och älskar. För vad hjälper det att jag vecka efter vecka lägger ut recept. Om ni inte testar, kommenterar och tycker till? Då kunde jag lika gärna göra något annat.
Personligen har jag många favoriter här på bloggen. Men idag tänkte jag visa upp de ni verkar gilla allra bäst. Som den här broccolipajen med fetaost. För visst är det himla gott med en riktigt fin matpaj till middag?
vegetarisk lasagne med halloumi, spenat
Lasagne går alltid hem. Och det märker jag även av här på bloggen. Min lasagne med halloumi gillas starkt. Av oss här hemma också. Det finns även ett annat recept på lasagne, som hängt med i snart 9 år. Nämligen en lasagne jag lagade till Sebastians födelsedag ett år. Den är mycket, den är mäktig. Och den är GOD! Ha dock överseende med de dåliga bilderna där. Tänk på att mycket vatten har flutit under broarna sedan dess..gratäng med rödbetor
Tröttnar man på potatisgratäng kan man alltid laga en rödbetsgratäng istället. Supergod och kul med lite variation tycker jag. Självklart kan man riva i de rotfrukter man gillar allra bäst. Men jag tycker det blir så vackert med rödbetorna. Den här har jag fått massor av fina kommentarer om <3
lax i citronsås, fisk i ugn
Ett recept jag varje vecka får mail, dm eller kommentarer om är detta. Lax i citronsås. Så enkelt, men så gott. Väl värd att testa om ni inte redan gjort det.
vego, ajvarsås
Ett annat recept ni verkar gilla är mina vegetariska köttbullar i ajvarsås. Själva köttbullarna är gjorda på solroskärnor och bönor. Perfekt att variera med!
Idag ska jag faktiskt laga och fota om en annan kär favorit här på bloggen. Som vi inte ätit på flera år nu faktiskt. Det kommer ju alltid massa nya idéer och recept som måste testas!
 
Jag hoppas ni får en himla fin start på veckan. Själv har jag en vecka framför mig som innehåller lite av allt. Jobb i köket, jobb framför datorn, lite möten och planering. Det blir nog en fin vecka!

15
Kommentera