Kreativ kick-off!


Landade hemma i soffan igår kväll. Efter tre dagar tillsammans med kreativa, drivna och underbara människor. Att få åka iväg och träffa andra som sitter i samma båt, det är en ynnest. Att under ett par dagar bara få ägna sig åt att fundera på vad jag vill med mitt liv och företag. Att få höra andras historier och tankar. Det var precis vad jag behövde tror jag.
När man sedan får göra det i sådan härlig miljö- det gör inte saken sämre. I onsdags, lagom till lunch fyllde jag och 16 andra glada själar Villa Strömfors med samtal som både var högljudda, djupa, ibland sorgliga men även lättsamma och vackra.

Det var Malin och Katrin som för något år sedan startade dessa workshops. För att det är inte lika kul att ha en kreativ kick-off med sig själv som det är att ha det med andra.  Det krävs det inget direkt geni att räkna ut ändå. Men när man är helt ensam i sitt företagande, kan steget till att ta sig iväg på något sådant här vara rätt stort. Man är liksom rätt van att vara just ensam i sina funderingar.

 
Ni som läser här och på instagram kanske inte märker av det. Men att driva Linnéas Skafferi AB är ett verkligt företag. Som jag ständigt vill utveckla och göra till den bästa platsen. För mig att arbeta på och för er att hitta inspiration på. 
 

Linnea, Martina, Anna, 

Fint att få laga mat och frukost, duka fint och äta massor av gott tillsammans under de här dagarna.
Men jag skulle ljuga om jag sa att jag inte är trött idag. Som om jag sprungit ett maraton de här senaste dagarna. Men jag tror att det är himla viktigt att bryta av vardagen och bara göra något helt annan ibland.
Idag har jag bara varit hemma, fikat med mina föräldrar, umgåtts med familjen, rensat garderober och bäddat rent i sängarna. Kontrasterna. Det är det som gör livet ändå!
 

5
Kommentera

Årets matbluff

apelsinsallad, citrussallad, fruktsallad
Jag gillar när saker och ting ifrågasätts. Att man faktiskt vänder och vrider på livsmedelsförpackningar och tittar vad de innehåller.
Att saker och ting som har en snygg förpackning med en tjusig etikett inte alltid är vad det utger sig för att vara. Så länge jag kan minnas har jag alltid granskat innehållsförteckningen på livsmedel. Läst den tråkiga sidan som inte så många andra brydde sig om.
Därför gillar jag att man varje år utser Årets matbluff. Inte för att jag vill vältra mig i andras olycka. Nej utan för att jag tycker det är bra. Att om en vara inte är det den utger sig för att vara, då kan allmänheten behöva upplysas om detta.
Som förra året, när Lätta ohotat fick ta hem titeln Årets matbluff 2018. På förpackningen ser det ut som ett margarin som innehåller rapsolja och kärnmjölk, men i själva verket innehåller den mest palmolja. Inte ok i min bok!

Här ser ni årets finalister. Pågen Brioche hamburgerbröd, Semper gluten free Bovete & Teff mjöl, Rå Blåbär, Alpro Cuisine soya vispbar,  Skånemejerier Bara yoghurt frukt & bär hallon & jordgubb.
Vilken skulle ni säga är den största bluffen?
 
Eller har ni någon produkt ni tycker är mer bluff än dessa?
 

2
Kommentera

5 recept på januarimat

soppa, pumpa, middag, mat
Halva januari har strax passerat. En av de månader på året då många har det lite skralt i kassan efter jul och nyårshelgerna. Det är även en månad då många väljer att äta mer grönt. Därför passar det idag perfekt att bjuda på en veckoplanering med 5 recept på januarimat. Där maten både är billig och vegetarisk. Bra va?
Ett himla bra sätt att komma undan lite billigare på, det är att laga soppa. Eftersom du i stort sett kan ha i vilken trött morot som helst i den. Det finns fortfarande fina, svenska fina pumpor i mataffären, de är perfekt att ha som grunt i en soppa!
veganska, middag, mat recept
Som sagt, svenska rotfrukter finns det gott om i affären. Och de är inte speciellt dyra alls. Därför kan det vara idé att testa att göra en omgång rödbetsbiffar. Gott till en sallad eller varför inte i ett pitabröd med goda tillbehör?
vego, middag, mat , recept
En kär gammal klassiker här hemma hos oss är kesolasagne!. Perfekt att laga när inspirationen tryter men man vill servera något gott.
vegogryta, vegansk gryta, linser, vegetarisk mat
Typisk bra mat, det är väl ändå att göra en stor omgång linsgryta? Perfekt att frysa in och ta upp när man inte hinner laga mat. Och himla gott att ha i matlådan. Det här blir en riktigt krämig historia, som vi alla äter med god aptit här hemma!
vegetarisk köttfärssås, vegofärs, vegosås, vegetarisk pastasås
Att dryga ut köttfärssåsen med morötter för att göra den billigare och räcka till fler är ett klassiskt och bra knep som man inte ska förakta. Jag hade en liten skvätt vegofärs kvar i frysen, som inte riktigt skulle räcka till något alls. Men när den drygades ut med krossade tomater och morötter blev det en hel måltid för hela familjen!
Ett annat bra sätt att komma undan lite billigare i januari är att baka eget bröd. Här hittar ni 5 smarriga recept att testa!
Såg även att min bloggkollega Susan tipsar om lite god matispo på sin blogg!
 
Nu önskar jag er en fortsatt fin måndag vänenr!

2
Kommentera

5 lättlagade brödrecept

bröd utan jäst, filmjölkslimpa, bikarbonat,
En sak jag tänkt under 2020, det är att fylla bloggen med lite fler recept på hembakat bröd. Det finns ju nästan inget godare än precis nybakat bröd. Ren och skär lyx om du frågar mig. Jag fikar hellre en riktigt god smörgås än fikabröd egentligen.  Så idag tipsar jag om 5 lättlagade brödrecept. Perfekt att testa oavsett om du är helt nybörjare på det här med brödbakning eller om du bara söker lite inspiration.
En filmjölkslimpa utan jäst är ett himla bra bröd att börja baka om man känner sig lite osäker på ämnet. Den kladdiga degen bara rörs ihop, klickas i en form och gräddas länge. Skiva upp, frys in och ta fram de skivor du tror ni kommer äta upp. jäsa över natten
Kalljästa frukostbröd är en storfavorit här på bloggen. Och enklare än så här kan det nog inte bli! Rör ihop degen, låt jäsa över natten och baka ut på morgonen. Perfekt om man vill ha nybakat bröd utan att kliva upp i ottan!baka med baljväxter, bröd, tekakor
I höstas testade jag att baka bröd på bönor för första gången. Det blev himla lyckat så jag tänker nog experimentera lite mer med flera recept av den här sorten under våren.
grötbröd i långpanna
Att ta tillvara på gröt och baka bröd på det är himla bra tycker jag. Gott och dessutom väldigt lättbakat!mjukt tunnbröd i stekpanna
Vill du baka något extra gott till mellanmål eller helgfrukosten rekommenderar jag dessa mjuka tunnbröd som du gräddar i stekpannan.  Degen innehåller ingen jäst eller jäsningsmedel så behöver inte tid att stå och jäsa. Hur bra som helst!
Nu ska jag ta och fixa fram lite kvällsmellis till barnen och avsluta denna söndag. Jag hoppas ni alla haft en fin helg och är taggade inför den kommande veckan. Det är jag!
 

4
Kommentera

Twixkakor

baka i långpanna
Hej fredag!
Lite härligt att första veckan tillbaka i verkligheten efter julledigheten blev en kortvecka ändå. Det känns som om vi alla är rätt möra. Och då har det bara gått tre dagar!
Isac brukar i vanliga fall vara ledig på fredagar. Men jag kände att en två-dagarsarbetsvecka var aningens lite för mig. Därför fick han gå på förskolan idag också. Och jag fick möjlighet att jobba 5 timmar utan dåligt samvete. På tagens att göra stod bland annat att baka dessa twixkakor.
baka i långpanna
Jag brukar sällan misslyckas när jag bakar. Men. Dom här kakorna misslyckades jag med två gånger innan jag fick till dom. Eller, första gången blev dom himla goda. Men jag testade att använda dulche de leche som kolakräm. Det blev supergott, men på tok för kladdigt. Så den genvägen funkade icke. Även fast man tog kakorna direkt ur frysen var det liksom kladdigt. Barnen tyckte dock det var de godaste kakorna de smakat. baka i långpanna
Igår gjorde jag så en ny variant. Där jag kokade egen kola. Men först blev aldrig kolan klar. När den tillsist blev det så skar den sig!?! Jag vet inte vad som hände. Men något knasigt blev det. Jag bredde ut kolan ändå och har haft kakan stått ute. Smakade imorse och det var inget fel på smaken. Så får nog ha på lite choklad och sen äter säkert familjen upp dom ändå. Men dom platsade inte här på bloggen om man säger så.baka i långpanna
Idag kavlade jag upp ärmarna igen. Gjorde om och gjorde rätt. Receptet på Twixkakor är inget jag själv hittat på. Det finns mängder av varianter på nätet. Men jag tog lite mindre smör i min kola, tillsatte lite flingsalt och använde en lite mörkare (50%) choklad. För att liksom balansera upp allt det söta. Men gillar man inte salt och mörkare choklad går det såklart bra att utesluta salt och ta mjölkchoklad istället.
Twixkakor ca 48 rutor:
Botten:
125 g mjukt smör
4 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
ev lite kallt vatten
Blanda smör, socker och mjöl i en bunke. Arbeta snabbt ihop till en deg. Går degen inte ihop kan du tillsätta 1-2 teskedar kallt vatten. Klä en 20×30 cm stor ugnsfast form med bakplåtspapper och tryck ut degen. Grädda i 175°C i cirka 20 minuter. Låt sedan bottnen svalna.
Kola:
150 g smör
2 dl strösocker
3 dl grädde
1/2 dl ljus sirap
flingsalt
200 g choklad
1/2 msk kokosolja
Blanda alla ingredienser utom flingsaltet i en tjockbottnad, vid gryta. Rör medan smöret smälter och kolan kokar upp så det inte bränns vid i botten. Koka sedan kolan till 120°C. Har du ingen termometer, testa att göra kylprovet (ha upp iskallt vatten i ett glas, klicka i en tesked kolasmet. När du kan forma en kula av kolasmeten är den klar).
strö i en nypa flingsalt.
Jag lät kolan svalna något i grytan innan jag hällde den över bottnen. Då flyter den inte ut på sidorna om kakan lika lätt.
Låt sedan kakan stå kallt tills kolan stelnat helt.
Smält  200 g choklad, ha i oljan och bred detta över kakan. Låt stelna helt och skär kakan i bitar. Jag brukar skölja kniven i varmvatten och torka den ren mellan gångerna när jag skär. Då spricker inte chokladen lika lätt och det blir snygga, rena snitt.
Förvara kakorna svalt. Det går utmärkt att frysa in dom!
Ha nu en riktigt fin fredagkväll mina vänner <3

7
Kommentera