inlägget innehåller annonslänkar
Nu måste jag verkligen köpa nya köksstolar! Det går inte längre. De vi har nu har verkligen gjort sitt och jag känner så för att köket verkligen skulle behöva sig ett lyft i form av lite nya stolar.
Jag vet att det allra bästa är att åka och provsitta stolar. Men jag har letat överallt och hittar inga som riktigt faller mig i smaken. Förutom de här två modellerna. En med karm och låg rygg. Känns modern med ändå lite retro liksom. Vi har ett runt köksbord och jag tror dessa skulle passa fint. Vad tror ni?
Dom är dessutom på lite rea just nu, 35% rabatt och det lockar ju alltid. Sen föll jag för den här klassiska modellen. Utan karm men med högre rygg. Jag tror min mammas moster och morbror har liknande stolar i köket. I en djupröd färg. Och dom har jag alltid gillat! Även den här modellen är det rea på just nu. Så svårt val. Är det kul med stolen som har karm och lägre rygg, eller kommer jag tröttna på den?
Den här grågröna nyansen var så himla fin tycker jag!
När vi ändå pratar om stolar, vad tycker ni om att den här varianten av stol? För mig är det barndom. Idealmakaroner, falukorv och mängder med Felix ketchup hemma hos min bästa barndomskompis. Rotting som efter några års användning gått sönder och skrapar upp lite i ryggen eller mot benet varje gång man satt sig. Kanske att jag skulle kunna ha en, vid mitt skrivbord kanske. Men 4 stycken runt ett bord? Njae.
Vi får ta diskussionen hemma, en gång till. Så kanske vi kommer fram till vad vi vill ha. Är det någon av er som har köpt någon av stolarna jag funderar på? Vad tycker ni isf?
Ha en fortsatt fin torsdag, nu måste jag åka och handla, hämta barn och fixa middag!
Ute blåser det storm, men här inne i mitt kök fylls luften av magiska dofter. Curry som får fräsa med lök tills löken går att mosa med en sked. Vardagen är här på riktigt och därmed även vardagsmaten. Vi skrev en lång lista igår, på vardagsmat alla fick önska att vi ska laga under våren. Jag tror vi kom upp i 34 maträtter. Däribland kyckling i currysås.
Men att få till en riktigt god currysås, det är inte det enklaste. Jag har svettats och brottats med denna rätt, för att få den som jag vill ha den. Och med åren har jag samlat på mig ett par tips och trix:
Låt ALLTID curryn få steka tillsammans med löken på låg värme. Gärna länge.
Välj en curry av bra kvalité. Eftersom curry är en blandning av kryddor kan lite vad som stoppats i den. Har du otur består den mest av gurkmeja, som gör den gul.
Curry är bästa kompis med fett. Därför tycker jag det blir allra godast att steka lök och kryddor i smör. Och sedan tillsätta en liten skvätt grädde i såsen. 1 dl gör otroligt stor skillnad!
Det gamla husmorstipset med en nya socker i såsen passar ypperligt här.
Har du tillgång till riktigt, hemkokt kycklingfond blir det absolut godast.
Jag tycker dessutom de flesta curryblandingar är lite för mjäkiga i smaken. Därför brukar jag alltid ha i lite extra chili. Det lyfter liksom smakerna. Men för att det inte ska bli för starkt för barnen serverar jag även lite chili på sidan om så var och en kan krydda på efter smak.
Det här är riktigt fin vardagsmat. Som faktiskt blir klar på 30 minuter. Bättre än så blir det ju inte!
Vill man inte ha kyckling i sin curry kan man steka blomkål och låta koka i såsen. Eller som här, där jag gjort en vegetarisk variant med Quorn och utan mjölkprodukter.
Men för er som söker ett klassiskt recept på kyckling i currysås, så har ni det här: Kyckling i curry:
1 stor gul lök
2 msk curry
ca 1 tsk chilipulver
smör att steka i
700 g kyckling (jag använder alltid innerfilé)
2 msk vetemjöl
ca 5 dl mjölk
1 dl grädde
1 msk koncentrerad kycklingfond
salt & svartpeppar
1 nypa socker (jag tog kokossocker)
Skala och finhacka löken. Stek den i lite smör. Pudra över kryddorna och låt steka på medelvärme tills löken mjuknat. Skär undertiden kycklingen i små bitar och låt den steka med löken. Blanda ut mjölet i lite av mjölken tills det blir klumpfritt och tjocknar. Slå mjöl och mjölkblandningen, mjölken, grädden och fonden över kycklingen. Låt allt koka upp och koka på medelvärme tills såsen tjocknat och kycklingen är helt klar. Smaka av med salt, peppar och lite salt.
Servera med ris, matvete eller vad ni föredrar. Och en stor sallad såklart!
Nu är jul och nyår förbi. Och vilken dag som helst nu återgår allt till verkligheten igen. Oavsett om man vill eller inte.
Jag åkte på en rejäl förkylning nu efter jul och känner att kroppen verkligen behöver fyllas på med andra saker än choklad, prinskorv och knäck just nu. Därför tänkte jag passa på att tipsa om 5 smarriga smoothies. Perfekt så här i januari, då man kanske är sugen på något fräscht och gott. Perfekt som frukost, mellanmål eller till fikat! Vi åt väldigt sen frukost idag, så jag tänkte faktiskt mixa lite mättande smoothies till familjen senare. Ni vet, när man inte vill äta lunch i lunchtid, men ändå behöver något gott i magen.
Först ut är mitt tips på en mumsig förkylningssmoothie. Om inte ingredienserna gör dig pigg, så gör färgen det garanterat!
Har du frukt kvar efter jul och nyår? Kiwi ingen äter upp, eller en ledsen liten apelsin som ingen vill se åt längre? Gör en smoothie på dom! Ett perfekt sätt att ta vara på frukt som börjat se sina bästa dagar.
Är du inte så förtjust i frukstmoothies? Utan hellre kör på lite mastigare smaker som choklad och jordnötter? Då tycker jag du ska göra en snickerssmoothie. Alltså vilken lyx att få detta till frukost!!
Vill du imponera lite med din smoothie, gör då en med en swirl. Det är lite mer pyssel, men blir så gott! Helt klart mödan värd om du frågar mig!
En mättande chokladsmoothie sitter aldrig fel. Perfekt att fylla på med när energin tryter!
Nu ska jag gå och snyta mig för sjuttioelfte gången, hänga en maskin med tvätt och se till att barnen tar med sig kattungen ut en stund. Så alla får göra av med lite energi. Sen väntar födelsedagskalas för min syster och släktträff på kvällen.
Imorse tog vi alla sovmorgon till 9.30, jag vet inte ens om det är någon idé att försöka ställa om till mer skolanpassade rutiner, eller om det är lika bra att bara dra av plåstret på onsdag morgon och låta barnen få sovmorgon fram tills dess..
Nu önskar jag er en himla fin söndag!
Hejdå 2019 och hej 2020. Men innan vi stänger dörren helt tänkte jag att vi gör en tillbakablick. Kollar på vad 2019 egentligen bjöd på. Januari. Jag startade året med ett härligt samarbete tillsammans med Kockens kryddor. Känns det inte rätt skönt att börja året med en härlig smoothie? Jag tyckte det iaf 🙂
Jag lagade lax i vitlökssås, favoritbiffarna med stekt kål och en smarrig currygryta med quorn.
På det personliga planet åkte vi på löss för första gången. Skrik och panik, men jag gick segrande ur kampen.
Januari var vinter, skridskoåkning, fika och mys i soffan.
Februari var isande kall, men mina bilder var färgsprakande! Som den älskade treveckorssalladen. Hur underbar? Både alla hjärtans dag och nutelladagen firades. Vilka härliga temadagar ändå!
Vi åkte pulka och bob, hoppade i snöhögar och tränade en hel del i februari.
Jag och en av mina bästa kompisar Emma tog våra stora grabbar och åkte en sväng till Naturhistoriska. Så mysigt att bara göra något med ett barn. När vi kom hem hade resten av våra familjer lagat mat till oss alla. Hur härligt som helst. Mars bjöd på våfflor gjorda på kikärtsmjöl, en riktig höjdare tyckte vi alla här hemma. Jag tipsade om världens bästa ananaspaj för kanske hundrade gången, men ni gillar den lika mycket varje gång. Så det gjorde inget kände jag 🙂
Jag åkte till Stockholm och lärde mig en gång för alla att borsta tänderna ordentligt. fortsatte samarbeta med Kockens och gjorde världen godaste chokladtårta. Lagade tikka masala och tog oss i tanken till Toscana med hjälp av den här makalöst goda pastarätten!
Vi hade överraskningsfest för en vän, hade -13 i början på månaden och +15 i slutet. Spenderade en dag på Steam Hotel, kollade mellofinalen och lagade en herrans massa god mat. Sen avslutades månaden med årets första vab och dokumentären om Josefin Nilsson, som berörde oss alla så.
April, då lagade jag en härlig påskmiddag , fortsatte mitt samarbete med Falbygdens Ost och gjorde en makalöst god ostkräm och vårprimörer.
Tipsade om mängder med påskmat och påskdesserter och bakade världens sötaste lemon curd-grottor.
April bjöd på världens dunderförkylning. Jag tror aldrig jag varit så förkyld i hela mitt liv faktiskt. Men jag och min bästa kompis Anna hade en weekend i Göteborg inbokad. Hon med världens nageltrång och jag kraftlös efter en veckas sängliggande. Men vi åkte. Och hade en himla mysig helg. För solen sken och vi hade en väldigt härlig helg.
Hunden spenderade massor med tid hos min morfar. Och ville inte åka därifrån.
Påsklovet kom och även våren. Studsmattehopp, cykelturer lekparkshäng gjorde april till en fin månad! Vi åt till och med påsklunch ute 19 april. Och alla var klädda i shorts! Månaden avslutades med kakbuffé i solen och barnen premiärbadade i sjön!
Maj. Tiramisu med jordgubbar, rabarber och kardemumma blev månadens mest populära inlägg. Även om jag är lite partisk, så förstår jag. Det var sjukt gott!
Favoriten lasagne med keso lagades och förevigades, precis som fiskburgare och en grymt god vit sangria!
Maj innebar trädgårdsfix, firande av både Sebastian och min mamma som fyller år. Mer träning, häng med vänner, jag byggde ett bihotell, Axel tappade en tand. Childhood-dagen på Gröna Lund i ÖSREGN. Men även pannkakor i solen på altanen.
Sen åkte jag och Sebastian till Toscana, såg makalöst vackra vingårdar och besökte fina små byar. Ibland är mitt jobb lite för bra 🙂
En kväll i juni,
Då gillade ni min flädermojito allra bäst. Jag bjöd på goda midsommardesserter, grillade grönsaker med burrata och tips på hur du lyckas med din grillkväll.
Jag plåtade massor av midsommarmat, vi badade hela första delen av juni och låtsades som om vi redan gått på semester och sommarlov.
Sen kom sommarlovet på riktigt. Vi följde damernas fotbolls VM från tvn och sedan firade vi in midsommaren här hemma i trädgården. Med familj, vänner, massa god mat och en mumsig midsommartårta. Kvällen avslutades med att pappa och Sebastian spelade trumpet och saxofon för oss.
Juni avslutas alltid med att Axel fyller, så vi rockade 8-årskalas i flera dagar innan månaden tog slut.
Juli, du bjöd på stekheta dagar. Då lagade jag supersnabb kebab.
För vem orkar laga mat i värmen? Det blev även amerikanska havrepannkakor, grillad ananas och min bästa rabarberdricka.
Juli innebär min födelsedag och vår bröllopsdag. Som i år inte alls blev som vi tänkt då vår hund blev himla sjuk helt plötsligt. Så vi fick akut åka in med Challe till Strömsholm och avboka de planer vi hade. Men vi firade med goda vänner och hunden blev frisk. Så allt slutade ändå bra.
Under sommaren började jag springa. Inga långa svängar. Men jobbade hårt och nu springer jag faktiskt 5 km utan problem. Vilket var mitt mål att fixa och något jag verkligen inte klarat av tidigare.
Vi badade, bakade, gick på bio och åkte till Mora och Tomteland med vänner. Vi fick ett par riktigt härliga dygn med väldigt nöjda barn. Augusti Jordnötstryfflar.och mitt favoritrecept från månaden. Jag är så lyckligt lottad att det bara är jag som älskar jordnötssmör här hemma. Vilket innebär mer till mig!
Köket och bloggen fylldes med Quornstroganoff , äpplen med toscatäcke och 5 billiga middagar, perfekt när semesterpengarna tryter!
Mer sommarlov, med långa dagar vid sjön, barn som lärde sig simma, som lärde sig dyka och fick getingstick. Barn som fick börja cykla själv till kompisar för första gången. Fotbollssäsongen drog igång för barnen och Isac hamnade i himmelriket.
Axel började 2:an och Isac sitt sista som förskolekille, Vi sprang blodomloppet i Västerås i 30 gradig värme. Sen spelade vi lite mer fotboll. Typ varje dag.
Augusti innebär att familjens sista födelsedag ska firas. Isac blev 5 år.
September, då åkte vi till Gran Canaria med goda vänner. Det är alltid lite läskigt att åka på semester med vänner man aldrig rest med tidigare. Men vi hade det hur bra som helst. Badade, lekte, åt, vilade och hade det allmänt underbart i solen tillsammans. Jag och Isac spenderade mysig tid i skogen, bara vi och hunden. Oktober. Pumpur, gula löv och halloween. Hur mysigt som helst. Om ni frågar mig.
Jag rostade pumpa och gjorde pumpapuré, lagade räksoppa, och kokade havregrynsgröt. Sen gjorde jag massor av godsaker till halloween.
Tid med vänner, tid med familj. Jag började med projektet ”ett projekt i veckan”. Och rensade, fixade och donade. Dags att ta upp det igen tror jag.
Jag och min kompis Cissi åkte till Lofsansstudio och hade en grym träningsdag tillsammans. Jag lunchade med bästa Camilla och sedan avslutades månaden med ett fint höstlov och en härlig halloweenfest för kidsen.
November, pastasås med ajvar. Perfekt snabbmat! November bjöd även på tips om hur du gör ditt egna sköljmedel. Världens godaste kålsallad med äpple och min glöggdrink med mousserande vin.
Vi grillade korv i gråvädret, kokade risgrynsgröt och den första snön kom. Redan 8 november! Stockholm Food & Wine bjöd på härlig mat och gott vin. Och massor med trevligt sällskap! Barnen skrev önskelista till tomten och vi spelade jakten på den försvunna diamanten ungefär hundra gånger.
Sen blev det överraskningsfest med Hawaiitema för hela slanten.
November slutade fint. Med Winnerbäck-konsert i Globen
December. .Ni ÄLSKADEmina småkakor till jul. Och det gjorde jag med 🙂 Lingonglögg, inlagd rödkål, snittar med köttbullar och pepparkakans dag. December är ju bra härlig, eller hur!
Vi bakade pepparkakor, kollade på Ett päron till farsa firar ju, åt julmat, lussade, åkte på magsjukan en sväng och skaffade katt.
Jullov med julfirande i massor och sen ett Gott Nytt År.
Det är verkligen kul att gå tillbaka och se. Vad man faktiskt gjort under ett år. 2019 var inte ett extraordinärt år för mig. Men det var fint. Det var lagom med jobb. Massor av tid med barnen, lite för lite tid med vänner och antagligen för lite tid bara jag och Sebastian. Men nu är jag rätt spänd att se vad 2020 bjuder på. Jag tror det kommer bli grymt!
Har ni planerat nyårsmaten än?
Om inte, anmäl er att göra tilltuggen och så gör ni detta. Pizza bianco med vispad smetana eller creme fraiche som toppas med rom och dill. Lite finhackad rödlök hade suttit fint det med. Men det fanns inte hemma vid tillfället.
Det här mina vänner är så otroligt enkelt att göra. Men smakar gudomligt! Basen är samma som till min pizza med julmatsrester jag tipsade om tidigare. Jag har bara piffat upp toppingen en aning. Och vips så passar den utmärkt att starta nyårsafton med.
Löjrom är himla gott att toppa med, men idag hade jag forellrom hemma. Eller om du vill göra en vegetarisk variant så går det även att ta tångkaviar. Vilket som fungerar bra.
Jag gillar när arbetsinsatsen är låg, men resultatet blir mycket. Och precis så är det med de här pizzorna. De behöver inte ätas varma vilket gör att du kan förbereda dom i god tid innan. Och sedan bara toppa dom med smetana och rom precis innan servering. Fiffigt va? Pizza bianco med smetana och rom:
2 runda libabröd
50 g färskost
1/2 msk basilika
salt & peppar
ost
1 dl smetana/creme fraiche
80 g forellrom eller annan rom
dill
finhackad rödlök
Lägg ut bröden på en bakplåtspappersklädd plåt. Blanda samman färskost och kryddor. Bred detta över bröden. Strö över ost. Grädda i 225°C i cirka 10 minuter. Låt pizzorna svalna helt. Dela den i bitar med en sax. Vispa upp smetana/creme fraiche. Ha i detta i en spritspåse. Spritsa små klickar på pozzabitarna. Toppa med rom, dill och rödlök. Servera direkt.
Ett perfekt tilltugg till nyårsdrinken!