Recept på brända mandlar

brända mandlar
Glad tredje advent mina fina vänner!
Jag ligger nedbäddad i soffan, iklädd pyjamas med en falaffelrulle i magen, årets julgran klädd som sprider julstämning och vår senaste familjemedlem Carlsson vilandes på ryggstödet till soffan. Vi blev alltså med kattunge i dag. En söt liten krabat som tycker att vår hund är det läskigaste han någonsin sett. Men det ger sig nog med tiden.
Jag får inget gjort här hemma alls, för så fort katten flyttat på sig lite måste man ju titta. Och oja sig över de söta saker han gör, eller hur tokigt han somnat, Det är liksom som att ha en liten bebis hemma igen.
Men om jag nu ska försöka ägna mig åt jobbet en stund, så tänkte jag tipsa om mitt recept på brända mandlar till jul
brända mandlarAlla känner väl igen doften av dom. Som man brukar känna på bland annat marknader. Doften av varmt socker antar jag att det är. Att göra egna brända mandlar är inte alls speciellt svårt. Man ska bara ha tälamod, vara uppmärksam och akta sig för det väldigt varna sockret,
brända mandlar
Brända mandlar:
200 g mandlar
2 dl strösocker
1/2 dl vatten
Lägg mandlarna i en tjockbottnad kastrull eller stekpanna. Rosta mandlarna på medelhög värme. När mandlarna rostats, höj värmen och slå på socker och vatten. Låt allt koka under konstant omrörning tills sockret vitnar och det börjar knäppa i mandlarna. Det kan ta sin lilla tid, så ha tålamod. Men när de väl börjar vitna går det fort! Så håll koll.
Häll upp mandlarna på ett bakplåtspapper och låt svalna helt.
Förvara i en burk med tätslutande lock.
 
Nu ska jag titta lite mer på katten. Som bara sover, men är himla söt ändå!

1
Kommentera

Brieost med fläder-lemon curd

brieost tilltugg, julmingel,
Hej i stugorna,
Jag hoppas ni alla har en fin tredje adventshelg. Jag antar att ni är många som ska iväg på diverse julmys, adventsmingel och annat trevligt i helgen. Vi hade en mysig träff inbokat med vänner ikväll. Men fick ställa in pga sjukdom. Men för er andra, som tar er iväg så har jag ett himla fint recept att bjuda på idag. Nämligen brieost med fläder-lemon curd.  Toppade med torkad frukt och nötter. Alltså det här är så gott. Och så enkelt.
Vill man göra det ännu lättare för sig tar man bara en fin lingonsylt som man toppar med torkad frukt och nötter, eller så gör du några av varje som jag gjort här!brieost tilltugg, julmingel,
Just brieost är vanligt förekommande som tilltugg. Kanske gör man en varm brietårta? Eller bara serverar osten som den är på en mumsig ostbricka. Det är också himla gott. Men ibland kan det vara kul att testa något annat liksom.
Orkar man inte stå och göra egen lemon curd går det fint att ta färdig och smaksätta den med koncentrerad flädersaft. Även om jag tycker det blir allra godast när man gör egen. Men har man inte tid och ork är det en himla snabb genväg!
brieost tilltugg, julmingel,
Lemon curd med fläder:
1 stor ekologisk citron (ca 1 dl citronsaft)
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
2 äggulor
1 dl koncentrerad flädersaft
50 g smör
Tvätta citronen noga. Riv skalet och pressa ur saften. Vispa upp socker, ägg och äggulor i en skål. Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten. Tillsätt citronskal, saft och flädersaft. Rör tills du får en tjock kräm, cirka 15 minuter. Skär smöret i små bitar och tillsätt det mot sluten. Låt svalna och förvara i en tät burk med lock i kylskåpet.
 
Toppad brieost:
fikon, urkärnade dadlar, hasselnötter och mandlar.
fläder-lemon curd (eller lemon curd som du blandar med flädersaft)
lingonsylt
1 rund brieost
Hacka fikon, dadlar, nötter och mandlar och blanda väl. Jag fick ihop kanske 2 dl. Får du över är det bara att ställa fram som extra.
Dela brieosten i lagom stora bitar. Bred lingonsylt eller lemon curd över brieosten och toppa med hackad torkad frukt och nötter.
Brieosten är som vanligt allra godast om den fått vara framme i rumstemperatur en stund innan.
 
Ska ni iväg på något kul i helgen?

0
Kommentera

Inlagd rödkål till jul

rödkål till jul
12 dagar kvar till jul hörrni. Hur känns det? Jag känner mig ändå rätt i fas. De flesta julklapparna är klara och de som är kvar har jag nog koll på känns det som. Den kommande helgen är det fullt ös med flera luciafiranden, lite jobb, julkväll med goda vänner och så ska vi äntligen hämta hem en kattunge på söndag. Till barnens stora lycka. Sebastian är inte lika överlycklig precis..
Jag är som ni vet vid det här laget en storälskare av kål. I alla former. Förutom en. Och det är kokt kål. Det går bara inte. Trotts mina tyska gener vänder det sig lite i min mage när jag känner lukten av varm rödkål. Det går bara inte.
Därför tänkte jag testa att göra inlagd rödkål till jul istället. För det är himla vackert men också gott på julbordet!
rödkål till jul
I många inläggningar är det en hel del socker. Men jag har dragit ner på det i den här inläggningen. Dels för att jag inte riktigt gillar att det är så sött, men också för att vi kommer äta upp kålen på ett litet kick, så den behövs inte som någon konserverande effekt. Men gillar man en mer söt variant, öka på mängden socker.
Inläggningen är god att smaksätta med både kryddpeppar, kanel, lagerblad, nejlika och stjärnanis. Det sistnämnda är jag inte helt förtjust i. Men om du är det-kör på!rödkål till jul
Jag vägde inte hur mycket kål jag använda. På grund av att min hushållsvåg precis gått sönder. Men jag rev kål som fyllde ungefär 1 1/2 L. Och det blev precis lagom till den här mängden vätska.
Inlagd rödkål till jul:
2 dl vitvinsvinäger
5 dl vatten
1/2 dl strösocker
1 tsk salt
2 msk kryddpeppar
5 lagerblad
3 hela kanelstänger
Blanda ättika, vatten, socker, salt, kryddpeppar, lagerblad och kanel i en kastrull. Värm tills allt socker lösts upp.
Skiva rödkål tunt (jag använder alltid en mandolin, gillar det bäst). Lägg kålen i en burk och slå ättikslagen över. Sätt på locket och låt stå svalt och mörkt fram tills det är dags att äta den!
Perfekt att ha till julbordet!

1
Kommentera

Griljerad helgspecial med hemgjord äppelchutney

i betalt samarbete med Quorn Sverige
Nu är det inte många dagar kvar till jul. 13 för att vara helt exakt.
Och kanske är julen 2019 den julen det finns ett vegetariskt alternativ på julskinka, även hemma hos er? I höstas när jag tog fram ett helt gäng recept åt Quorn var nämligen griljering till deras Helgspecial ett av recepten. Skär man den i tunna skivor och äter tillsammans med de klassiska tillbehören- ja då funkar det utmärkt som ett alternativ till klassisk julskinka för den som så önskar! Vilket är himla bra så det kan finnas något för alla på julbordet.

Att tillaga och griljera en Helgspecial är verkligen inte svårt. Låt plasten sitta kvar runt den när den tillagas i ugnen, men glöm för allt i världen inte att picka hål på den. Annars går det som för mig. Och du får storstäda ugnen…
 

Griljering:

ca 4 msk hemgjord senap
1 msk farinsocker
salt & peppar
4 msk ströbröd

Blanda samman senap, socker, salt och peppar. Bred detta över Quorn helgspecial. Griljera i cirka 10 minuter i 200°C eller tills den fått fin färg.

Äppelchutney:

3 äpplen
2 rödlökar
1/2 dl farinsocker
1/2 dl vatten
2 msk rödvinsvinäger
2 kanelstänger
2 msk färsk ingefära

Kärna ur äpplena och skär dom i bitar. Skala och skiva rödlöken tunt. Koka upp socker, vatten, vinäger i en kastrull. Riv ingefäran och blanda i den. Tillsätt äppelbitar, rödlök och kanel. Låt koka i cirka 10 minuter. Häll upp på en ren burk och förvara i kylen.

 
Ät din griljerade helgspecial tillsammans med senap, äppelchutney och ett gott bröd!
 
 

2
Kommentera

Saffransskorpor på gamla bullar

skorpor på torrt brödNågon mer som råkat ut för att det blivit några saffransbullar kvar, som tillslut är så torra och tråkiga att knappt fåglarna vill ha dom? Det är liksom lätt hänt. Eller som i det här fallet. Att man totalt misslyckas med en plåt saffransbröd. Så man har en hel kasse med bullar som inte går att äta. men man heller inte riktigt vill slänga. Vet ni bad man gör då?
Jo då gör man dom ännu torrare och kallar dom för skorpor. Bra va?
skorpor på torrt bröd
Skämt å sido så är det faktiskt ett väldigt bra sätt att ta tillvara på gammalt fikabröd. Oavsett om det är saffransbullar eller kanelbullar. För visst är det tråkigt att behöva slänga sånt man faktiskt lagt ner tid på att baka!skorpor på torrt bröd
Och inte är det svårt heller. Allt du behöver göra är att skära bullarna i skorp-bitar, lägga ut på en plåt och torka i 100°C i ca två timmar. Öppna ugnsluckan då och då. Stäng sedan av ugnen och låt skorporna torka över natten.
Hur länge skorporna behöver gå i värmen beror såklart på hur stora dom är och hur torra dom är från början. Minna innehöll mandelmassa vilket gjorde att dom fick gå aningens lite längre.
 
Vips har man förvandlat en torr eller misslyckad kaka till något mumsigt att doppa i glöggen.
 
Fiffigt va!?
 

0
Kommentera