Treveckorssallad- mitt bästa recept!

Treveckorssallad- mitt bästa recept! En sallad som håller länge. Men aldrig varar mer än en vecka i min kyl. För sedan är den uppäten helt enkelt.

inlägget innehåller annonslänkar

treveckorssallad utan socker

Jag har tipsat om det här receptet förut. Men det blir liksom inte omodernt och förtjänas att lyftas varje vinter. Det är oftast då jag gör den. På de råvaror som är i säsong. Eller som den här gången när jag köpte en låda med frukt och grönt för 50 kronor på mataffären. När den innehöll både vit och rödkål och morötter. Då kändes det som ett tecken på vad som skulle tillagas!

treveckorssallad utan socker

Det bästa med den här salladen är att du kan ha i av vad du tycker om eller har hemma.
Strimlad paprika och salladslök är gott att ha i.
Smaksätt med min favoritbuljong, eller helt vanligt Herbamare örtsalt. Färsk persilja är gott att ha i.

treveckorssallad utan socker

Morötterna har jag svarvat med min grönsakssvarv. För att det blir så himla fint. Och är lite roligt ☺️ Men det går självklart precis lika bra att riva dom. Vill man ha en sallad där allt är jämnstort skulle jag riva allt i min matberedare. Det går ruskigt fort dessutom!

treveckorssallad utan socker

I många recept på treveckorssallad ska det vara socker i lagen du häller över. Det har en konserverande effekt och gör att salladen håller i just upp till tre veckor. Men här hemma har den aldrig räckt mer än i drygt en vecka. Sen har jag ätit upp salladen. Så det hoppar jag helt enkelt över.
Gör en stor burk och ha hemma i kylen, perfekt att bara plocka fram till middagen. Men fyll även upp några mindre burkar, de kan man ta med till jobbet och ha stå i kylen. Så slipper man släpa med sig sallad alla dagar.

Treveckorssallad:
4 stora morötter
ca 400 g vitkål
ca 400 g rödkål
färsk persilja
1 1/2 dl olivolja
1/2 dl vatten
1 dl äppelcidervinäger
2 tsk örtsalt/buljungpulver

Svarva eller riv morötterna. Skiva eller riv kålen fint. Finhacka persiljan.
Ha upp i en stor skål eller bunke och blanda om ordentligt.
Blanda olja, vatten, äppelcidervinäger, salt/buljong i en kastrull och låt koka upp. Slå den varma lagen över salladen. Sätt på lock och förvara i kylen. Salladen blir som godast när den fått stå till sig minst ett dygn.

En annan slags sallad jag gärna gör i förväg och sen äter till lunch under veckan är min varma pastasallad med kikärtor. Så god!

Här hittar ni den grönsakssvarven som gör så fina svarvade grönsaker!

11
Kommentera

5 goda pastarecept att testa

inlägget innehåller annonslänkar

Har du tröttnat på dina gamla vanliga pastarecept? Är det kanske dags att lägga till något nytt till receptlistan? Då har jag recepten för dig. Jag har nämligen plockat fram 5 goda pastarecept att testa. En del rysligt familjevänliga medan andra kan vara perfekt att förbereda och ha till ett par enkla luncher i veckan.

Som den här varma pastasalladen med kikärtor. Jag gjorde en dubbel sats och har ätit av den till både lunch och middag under veckan. Så smidigt med färdiga matlådor att bara plocka fram. En kväll hade jag lite kyckling till för att göra den till en lite matigare middag.

lasagnesoppa, soppa, lasagne, lättlagat, middag, mat, vardagsmat

Lasagnesoppa. Lättlagad mat som passar hela familjen! När man tröttnat på spagetti och köttfärsås. Eller bara vill göra något annat. Testa då det här.

pasta, burrata, pasta med pastasås

När tiden inte riktigt räcker till en vardagskväll, då är pasta med burrata räddningen! Jag lovar. Snabbt, enkelt och så himla gott!

vegolasagne, lasagne, lasagne med linser, lasagne med spenat

En vegetarisk lasagne med röda linser och solroskärnor. Fördelen med lasagne -förutom att det är rysligt gott, det är att du kan skarva i lite av det som råkar finnas hemma. Rivna morötter, paprika, spenat, kål. Ja dryga ut den så blir det billigare och matsvinnet minskar. Bra va? Jag älskar att ha i solroskärnor i vegetarisk lasagne. Det ger lite tuggmotstånd som man kanske annars kan sakna när man inte har kött i.

makaronipudding, mat i ugn, mat i en form, middag, vardagsmat

Klassisk makaronipudding. En rätt jag glömmer av och sedan blir påmind om. Och varje gång jag serverar den blir det succé.
Så här ett par veckor in i januari brukar det fortfarande finnas billig, färdigkokt julskinka att köpa. Perfekt att skära ner i bitar och använda till gratänger som denna!

Ett annat bra tips för att hålla nere matkostnaderna är att kika på sidor som Matsmart.se, här hittar jag ofta stapelvaror som pasta, krossade tomater, bönor och andra konserver till riktigt bra priser!

Har du något favoritpastarecept ni lagar om och om igen i er familj?

3
Kommentera

Varm pastasallad med kikärtor

Varm pastasallad med rostade kikärtor, solroskärnor, grönkål, krutonger och parmesan. Den som säger att pastasallad passar sig bäst på sommaren har inte testat detta!

Jag hade lite kokt pasta över från gårdagens middag som fick nytt liv i denna sallad. Självklart kan du koka ny pasta och ha i också. Men det är ett smidigt sätt att ta tillvara på kokt, kall pasta man redan har i kylen.

Det jag gillar med sallader som dessa är att de är så enkla att variera. Har du inte parmesan hemma? Smula över fetaost eller skär kuber av din vanliga ost du skivar och har på smörgåsen. Tillsätt strimlad kyckling om du vill. Eller stek på andra bönor om du inte gillar kikärtor.

Men en sak som jag inte byter ut. Det är citronoljan. Den ger hela maträtten en himla fräsch och god smak!

Nu har vardagen satt igång på riktigt här. Andra skoldagen är över efter jullovet, men förutom en enorm morgontrötthet känns det ändå riktigt bra.

Den här pastasalladen kan ätas både varm och kall. Men så här på vintern föredrar jag att äta den varm.

Varm pastasallad med kikärtor 2 port:

ca 250 g kokta kikärtor på tetra
1 dl solroskärnor
citronolja
1 tsk örtsalt
2 tsk lökpulver
svart eller grönkål
2 port kokt pasta

2 skivor vitt, dagsgammalt bröd
citronolja
örtsalt

parmesan/fetaost/getost

Häll av kikärtorna och skölj dom väl. Rosta kikärtor och solroskärnor i citronolja i en stekpanna. När solroskärnorna börjar få färg, blanda i örtsalt, lökpulver och finhackad kål. Stek tills kålen mjuknat. Ha i pastan och fortsätt steka tills den är genomvarm.

Skär ner brödet i mindre bitar. Ha upp i en varm stekpanna. Ringla över olja och stek tills brödbitarna är krispiga. Krydda med örtsalt.

Ha upp salladen i skålar. Toppa med krutonger och valfri ost. Ät genast!

En annan härlig vintersallad som påminner om denna är min ljumma vintersallad.

2
Kommentera

Snabb ravioligratäng

Letar du också efter snabba och enkla middagar att plocka fram när tiden är knapp och alla är hungriga? Då har du kommit helt rätt. Idag tipsar jag nämligen om min snabba ravioligratäng.

På färsk ravioli, färdig tomatsås och keso slänger du ihop en god och lättlagad måltid på bara ett par minuter. Sen sköter den sig själv i ugnen medan du dukar och gör en sallad. 30 minuter senare sitter ni vid bordet och äter. Härligt va?

Här kan du variera gratängen i det oändliga. Färsk ravioli finns i massor av olika smaker, ta det ni gillar bäst i er familj.
Och är inte ravioli favoriten- ta en annan färsk pasta. Även färdig tomatsås finns i olika varianter. Jag brukar passa på att köpa ett par burkar när de finns på extrapris. Perfekt att ha hemma när man lite snabbt måste få fram middag eller lunch till en hungrig familj.

För många, många år sedan började jag använda keso i lasagne sådär på vardagar när man har lite bråttom och inte hinner göra en riktig ostsås. Här tänkte jag att det måste ju funka fint att mixa den med lite mjölk och ha i riven ost. Och tänkt att det gick hur bra som helst!

Den här rätten lagade jag när jag var med i Nyhetsmorgon i november. Men hade helt glömt att lägga upp receptet här.

Snabb ravioligratäng:

500 g keso
1/2 dl mjölk
100 g riven ost

400 g färdig tomatsås på burk
ca 250 g färsk ravioli
2 dl crème fraîche
100 g riven ost

Mixa keso och mjölk helt slätt med en stavmixer. Blanda i den rivna osten.
Varva tomatsås, mixad keso och färsk ravioli i en ugnsfast form. Bred ut ett lager crème fraîche på toppen och ha sist på mer riven ost.

Gratinera i 225°C i cirka 20 minuter

Servera med en god, grön sallad!

4
Kommentera

5 recept på goda och värmande soppor

soppa, rotfruktssoppa, vegetarisk soppa, middag, mat

Midvinternattens köld är hård denna vinter. Januari verkar bjuda på mer snö än jag kan minnas och till helgen väntas minusgrader som närmar sig -30 grader. Vad passar då bättre än att inspireras av 5 recept på goda och värmande soppor.

Först ut är mormors grönsakssoppa. Igår fick lilla mormor vila hos morfar. En så ofantligt sorglig och jobbig dag att ta farväl av en människa som betytt så otroligt mycket under hela mitt liv ❤️
Så idag hedrar jag henne genom att tipsa om hennes goda grönsakssoppa.

soppa, middag, enkel räksoppa, räksoppa med räkost

Denna räksoppa är en riktig klassiker. Med räkost som bas är den lätt att göra och hur god som helst! Receptet har hängt med i många år vid det här laget och blir lika gott varje gång!

Innan jul fyndade jag en hel låda grönsaker för 50 kr. Av detta blev det en härlig soppa. Grönsakerna rostade jag innan i ugnen och det blev helt fantastiskt gott! Lagade denna när jag var med i Nyhetsmorgon och den fick stående ovationer. Så testa den du med!

soppa, höst, mat

En favorit hemma hos oss är denna köttfärssoppa. Den har lagats om och om igen. Vilket är förståeligt då den både är lättlagad och fantastiskt god!

ärtsoppa, soppa, grön ärtsoppa

Grön ärtsoppa. Så himla enkelt att göra av ärtor man har hemma i frysen. Fräscht och gott!

Soppa är finfin januarimat tycker jag. Så det hamnar på menyn för nästa vecka.

4
Kommentera