Hej i stugorna,
Jag hoppas ni alla har det fint så här den 5:e december. Idag tänkte jag tipsa om ett för mig nytt recept. Men jag vet att den här sortens glögg har kokats länge runt om i vårt avlånga land. Så jag kan absolut inte ta åt mig äran för receptet, men för det gärna vidare.
I många olika glöggrecept ska glöggen stå och dra. Men ska jag vara ärlig kommer jag mig aldrig riktigt för att göra sånna recept. Det blir liksom inte riktigt av. Men den här glöggen kokar du och häller upp på flaskor samma dag. Hur bra som helst!
Jag gjorde min glögg på lingon, men jag gissar att det går fint att göra den även på blåbär. Säkert även äpplen. När jag smakade av den idag testade jag både att dricka den varm och kall. Och med en skvätt konjak i….
Absolut godast var den varm. Med en skvätt konjak.
Men den går såklart fint att dricka helt alkoholfri också. Det luktade verkligen helt magiskt gott här hemma medan glöggen kokade. Som om det blivit jul i vårt hus <3
Idag startade jag och Sebastian dagen med en julfrukost som För ett Sala bjudit in till. Lite fint att vi båda är egna företagare och kan gå på sånt tillsammans liksom. Efter frukosten kom Annika R Malmberg och föreläste. Så otroligt intressant och lärorikt! Får ni chansen att se3 henne, gör det!
Sen åkte jag hem och jobbade undan en massa innan jag plockade upp Axel som fick sig en välbehövlig klippning inför jul. Sebastian kom ner med Isac som var lagom ”torsdag klockan är 15.30 trött”. Det blev inte helt oväntat kaos innan vi kom där ifrån. Och sen var vi såklart tvungna att fixa ett par ärenden på stan. Men varsin liten ask godis från apoteket löste krisen och vi fick en fin stund på stan tillslut. Nu har vi kollat julkalendern. Så mysig tycker jag!
Att koka den här lingonglöggen var verkligen superenkelt. Så vill du testa på att göra något lite pyssligt i jul kan jag varmt rekommendera att testa den här!
Lingonglögg:
2 L lingon
2 L vatten
1 påse á 22 g hela kanelstänger
1 påse á 21 g hela kardemummakärnor
1 påse á 15 g hela nejlikor
1 ekologisk apelsin
ca 1 kg strösocker
Lägg lingon, vatten och alla kryddor i en kastrull. Dela apelsinen i klyftor och lägg i den.
Låt allt koka i cirka 20 minuter. Låt glöggen stå och dra under lock i cirka en timme.
Sila av kryddor och apelsin. Häll tillbaka glöggen i en ren kastrull. Tillsätt sockret, lite i taget och rör tills allt socker lösts upp.
Jag hade i lite mindre än 1 kg, smaka dig fram till hur söt glögg du vill ha.
Häll upp på väl rengjorda flaskor och förvara svalt och mörkt.
Värm sedan glöggen, och spetsa med lite konjak om du så önskar!
Att välja livsmedel i mataffären är inte det enklaste alla gånger. Hur vet man att osten man köper verkligen är det den utger sig för att vara? Och vart kommer egentligen den där lufttorkade skinkan ifrån?
Därför blev jag himla glad över att det nu ska bli lite enklare för oss som strosar runt i mataffären att hitta nya spännande livsmedel, som garanterat har hög kvalité.
Enkelt förklarat finns det två Europeiska kvalitetsmärkningar: SUB- skyddad ursprungsbeteckning-
SUB-märkningen tilldelas de EU-produkter som produceras och bearbetas i ett visst geografiskt område. Som tillexempel Stilfserosten jag arbetat med här. Den är gjort på enbart mjölk från bondgårdar i de sydtyrolska bergen. Där man använder traditionella tillverkningsmetoder som ger osten en specifik smak och äkthet. SGB-skyddad geografisk beteckning-
SGB-märkningen betyder att åtminstone ett av produktionsstegen (produktion, bearbetning och beredning) måste följas även om de råvaror som använts nödvändigtvis inte kommer från det geografiska området.
Här har jag fått använda en för mig ny produkt, nämligen speck. En saltad och kallrökt del av grisen som kanske har lite oförtjänt dåligt ryckte här hemma i Sverige.
Den passar nämligen utmärkt att använda till exakt samma saker vi annars använder betydligt dyrare varianter av lufttorkad skinka till.
Jag älskar att upptäcka nya matkulturer och därigenom nya spännande råvaror. Som i det här samarbetet. Där jag skulle få hem speck att göra något av. I min fantasivärld är speck ungefär samma sak som fett. Och jag hade en del funderingar på hur jag skulle få till något av det här egentligen. Men nu har jag lärt mig, att i Sydtyrolen produceras denna fina produkt, som inte alls är en fettbit. Utan en bit fläsk som först saltas och kryddas. Sedan kallröks det lätt med bokträ. Efter rökning lagras det utomhus. Producenternas motto är: “lite salt, lite rök och mycket frisk luft”.
Jag har gjort små smördegspajer som är fyllda med tranbärssylt, ost och karemelliserad lök som jag sedan toppat med tunna skivor speck. En perfekt munsbit att servera som förrätt, som plockmat eller varför inte nu till alla kommande glöggmingel?
Smördegspajer med karameliserad lök, ost och speck:
3 röda lökar
1 msk smör
1 dl rött vin
2 msk kokossocker
salt
Skala och skiva löken tunt. Hetta upp en stekpanna med lite smör. Stek löken på medelvärme tills den mjuknat helt, ca 15 minuter. Ha på vinet och låt det mesta koka bort. Tillsätt sockret och fortsätt steka ytterligare någon minut. Smaka av med lite salt.
3 dl tranbär
1/2 dl vatten
1/2 dl kokossocker
Blanda tranbär och vatten i en kastrull. Låt koka i cirka 5 minuter. Ha sedan i sockret och fortsätt koka i 10 minuter till. Låt svalna helt.
400 g smördeg
ca 100 g Stilfser SUB ost
1 ägg
90 g Südtiroler Speck SGB
färsk timjan
Låt smördegen tina. Tag ut rundlar med hjälp av en kakform eller ett glas. Skär osten i små kuber och placera i mitten av varje rundel. Lägg på en klick tranbärssylt och avsluta med stekt rödlök. Pensla kanterna runt om med uppvispat ägg. Grädda i 180°C i cirka 20 minuter eller tills de börjar få fin färg.
Toppa varje smördegspaj med en tunn skiva ihoprullad Südtiroler Speck och färsk timjan.
Stilfserosten är den enda osten i detta vackra alpina område som har märkningen SUB. Vilket alltså innebär att den är enbart är gjord på mjölk från bondgårdar i de sydtyrolska bergen. Osten får mogna i 60 dagar och sedan har du en smakrik och otroligt krämig ost som passar perfekt att ha på ostbrickan (se bara till att den är rumstempererad) men gör sig även väldigt bra i mat. Tack vare sin krämighet fungerar den ypperligt att ha i de här fyllda färsbiffarna!
Färsbiffar fyllda med Stilfser SUB ost:
700 g färs (vego eller nöt)
1 gul lök
2 vitlökar
1 ägg
2 msk grov senap
2 msk soja
1 dl färsk persilja
salt & svartpeppar
ca 200 g Stilfser SUB ost
Finhacka lök och vitlök. Blanda i det i färsen tillsammans med ägg, senap och soja. Finhacka persiljan och blanda i den tillsammans med salt och peppar.
Forma färsen till platta biffar. Skär osten i bitar och fyll varje biff med en bit ost. Stek på medelvärme tills de fått fin färg på båda sidor och är genomstekta,
Servera tillsammans med ugnsrostad potatis, pumpa, morötter och palsternacka.
Visste du att det finns hela 13 äppelsorter i Sydtyrolen som omfattas av SGB-märkningen. Dessa äppelsorter produceras i små familjejordbruk och odlas med metoder som har en låg miljöpåverkan. I Sydtyrolen ligger äppelodlingarna på ca 1000 meters höjd, där de får många soltimmar, kalla nätter och lagom med nederbörd. Vilket ger en äpplena dess intensiva smak och härliga färg!
Vad passar då bättre att göra på dessa härliga äpplen än en mjuk äppelkaka med kolafrosting? Några av äpplena har jag torkat i tunna skivor och använt som dekoration på kakan. Mjuk äppelkaka med kolafrosting:
4 ägg
3 dl rörsocker
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
150 g smör
2 msk pepparkakskryddor
1 tsk kanel
ca 3 äpplen
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda vetemjöl och bakpulver i en separat skål. Smält smöret och ha i alla kryddor i smöret. Riv äpplena, blanda i det i smöret. Vänd försiktigt ihop mjöl och äggblandningen. Rör sist i smör och de rivna äpplena
Smörj och bröa en form, ha i smeten och grädda i nedre delen av ugnen i 200°C i cirka 40 minuter. Låt svalna helt.
Kolafrosting:
50 g mjukt smör
100 g färskost
4 dl florsocker
ca 2 msk kolasås
Torkade äppelskivor till dekoration
Vispa smör och färskost klumpfritt, tillsätt florsockret, lite i taget. Bred frostingen över kakan. Dekorera med torkade äppelskivor.
Äpplena finns redan nu att köpa hos Willys, Hemköp, Coop och vissa Ica-butiker. Men under februari-mars kommer det att genomföras en mängd butiksdemonstrationer för alla produkter! Så håll ögonen öppna!
Hej hallå,
Jag hoppas allt är bra med er alla. Här hemma sitter jag och fryser lite då det varit en hel drös minusgrader de senaste dagarna. Vi får liksom rätt kalla golv då. Men. Jag har hellre lite snö och kallt än grått, blött och lerigt. Vi får värma oss med glögg, tända ljus och julmusik helt enkelt!
I veckan passade jag på att baka en hel drös med småkakor. Perfekt att ha det klart till jul tänkte jag. De flesta småkakor går ju faktiskt att frysa in, antingen färdiggräddade eller om man fryser in kakdegen och bakar ut kakorna när det är dags. Himla smidigt är det hur som helst.
Det finns ju så mycket goda kakor att baka till jul. Som de här pepparkaksgrottorna. Så himla goda och man kan fylla dom med lite av vad man gillar. Förut fyllde jag dom med Dumle. Men när jag handlade sist fanns det ingen Dumle med pepparkakssmak. Istället tog jag Marabou pepparkaka och fyllde mina pepparkaksgrottor med. Alltså det är nog min favoritchoklad just nu. Och jag som inte ens är så förtjust i mjölkchoklad i vanliga fall. Helt galet. Men gott är det! Pepparkaksgrottor:
200 g smör
1 dl strösocker
1/1 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver
1 msk pepparkakskryddor
4 1/2 dl vetemjöl
Dumle med pepparkakssmak/ Marabou pepparkaka
Rör smör och socker riktigt mjukt. Tillsätt de torra ingredienserna och blanda väl. Forma till bollar och lägg i småkaksformar.
Tag bort pappret från dumlen och tryck ner en hel dumle i varje kaka. Eller skär bitar av Marabou pepparkaka och tryck ner i varje kaka.
Låt stå kallt minst 30 minuter. Grädda i 175 °C i cirka 15 minuter. Låt svalna helt. Förvara i burk med tättlock.
Perfekt att ta fram till adventsfikat!
Nu önskar jag er en himla fin tisdag.
Jag ska skriva lista inför morgondagens jobb, hämta ut lite paket och sedan plocka upp barnen. Igår kom jag hem 00.20 från ett jobb och sen var det bara att kliva upp strax efter 6 imorse. Så idag känner jag mig allt lite trött faktiskt! Tror det får bli en enkel lasagne till middag ikväll. Och sedan intar jag soffan!
He första december och första advent! Här ligger snön som ett vitt täckte och det är ett helt gäng minusgrader, Mer än så kan man inte begära just nu känner jag. Vi ska strax åka och hämta upp Axel som sovit hos en kompis. Han har extra lång träning idag och då tänkte vi passa på att gå på julskyltningen här i stan, träffa tomten och handla mat till vårat årliga minijulbort vi alltid äter på första advent.
I veckan som var passade jag på att baka en hel drös julkakor. Bland annat dessa. Min svåger Richard, som bor i Berlin bakar alltid dessa till jul. Egentligen heter dom nog vaniljhorn, men det tar sånt tid att göra dom där hornen. Och dom blir precis lika goda om man göra bollar av dom!
Dom ser inte så mycket ut för världen, men är himla mumsiga. Och det är omöjligt att bara äta en alltså! En perfekt liten julkaka så här i adventstid <3
Bollarna ska rullas i vaniljsocker. Men tydligen skiljer sig de tyska vaniljsockret från vårt svenska. Det är som större sockerkristaller i det. Så jag blandande strösocker, florsocker och vanilj. Och det blev hur bra som helst! Tyska julkakor:
50 g mandelmjöl
50 g hasselnötsmjöl
300 g mjöl
100 g strösocker
1 nypa salt
200 g kallt smör
2 äggulor
1/2 dl florsocker
1/2 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver
Blanda mandel och hasselmjöl med vetemjöl, socker och salt. Skär det kalla smöret i kuber och blanda snabbt ihop till en smulig deg. Tillsätt sedan äggulorna och blanda om tills degen går ihop.
Plasta in och lägg svalt i ca 2 timmar.
Forma sedan degen till bollar och grädda i 190°C i cirka 10 minuter.
Blanda samman florsocker, strösocker och vaniljpulver
Låt bollarna svalna något och rulla dom sedan i sockerblandningen. Förvara i en lufttät burk.
Ett tips är att spara halva den ogräddade degen i frysen. Då kan du snabbt få fram nygräddade julkakor när du behöver!
Fira in helgen med en sprakande vinterdrink!
Helgen står för dörren och vad passar bättre att avrunda veckan med än en riktigt god drink?
Jag har allt som oftast en flaska Martini står hemma. Det kan liksom vara bra att ha.
Så gick jag förbi flaskorna och såg att det stod en flaska Xanté Sparking & Pear bredvid och tänkte att här har jag ju fredagsdrinken står! Annars har jag gärna i en skvätt fruktsoda eller så i min Martini. Men att använda sig av ett bubbel med smak av päron, det blir ju ändå att ta det en nivå högre, rent smakmässigt alltså.
Just Xanté Sparklign & Pear har blivit en favorit hemma hos oss. Perfekt att servera innan middagen i fina glas med massor av is i tillexempel. Eller varför inte blanda en kall glöggdrink med den och en vit glögg. Så gott!
Precis som vanligt är jag inte överförtjust i starka drinkar. Jag gillar bättre när dom är goda och inte spritstarka. Jag finner liksom ingen glädje i att dricka sådant som smakar för mycket alkohol.
Vinterdrink:
Martini
Xanté Sparkling & Pear
is
lime
Fyll fina glas med is. Fyll sedan glaset till hälften med Martini och toppa sedan med Xanté Sparkling & Pear. Pressa i lime och servera direkt.
Gott i all sin enkelhet!
Har du någon favoritdrink?