I betalt samarbete med Quorn Sverige
Som ni säkert sett både på facebook och instagram har jag tagit fram ett helt gäng recept åt Quorn under hösten. Dessutom tillbringade vi en härlig dag i studion där vi filmade alla recept. Hur kul som helst. Först ut var en härlig fish taco, gjord på sprödbakade filéer.
Efter det har vi även gjort Quorn carbonara, en Club Sandwish med Quorn pepperoni och en variant på den klassiska rätten fisk med mos. men här med Quorn sprödbakade filéer och mos gjort på blomkål och broccoli. Hur gott som helst!
Och idag tänkte jag passa på att dela med mig av receptet på just den sistnämnda. En perfekt vardagsrätt att ta till när man vill äta gott, vego och lättlagat!
Ibland behöver maten bara gå fort att få fram på bordet. Och då gillar jag att bara kunna plocka fram saker ur frysen och på ett litet kick kunna laga middag till hela familjen!
Sprödbakade filéer med broccoli och blomkålsmos
400 g Quorn Vegan Sprödbakade Filéer – British Style
600 g blomkål
800 g broccoli
3 msk grönsaksfond
Salt
Färsk persilja
Kokta ärtor
Rödbetsgroddar
Ärtskott
Citronklyftor
Lägg ut de sprödbakade filéerna på en ugnsplåt och baka i 25 minuter i 225°C. Lägg broccoli och blomkål i en kastrull med vatten och koka upp. Låt sjuda i cirka 5 minuter eller tills den är genommjuk. Häll av det varma vattnet och låt ånga av. Mixa sedan till ett slätt mos tillsammans med grönsaksfond, salt och färsk persilja. Servera filéerna tillsammans med mos, kokta ärtor, rödbetsgroddar, ärtskott och en citronklyfta.
Nu ska jag ta och plocka fram mat till familjen. Idag är det torsdag, så då blir det torsdagsrester här hemma. Alltså rester från veckan som gått. Faktiskt händer det att jag ibland kör in ett par sprödbakade filéer i ugnen när inte riktigt resterna räcker till på torsdagar. Mer lättlagat än så blir det liksom inte!
Idag tänkte jag tipsa om något som kanske inte hör köket till, men som du gör av saker du hittar i ditt kök, så jag tänker att det är ok ändå.
Nämligen hur du gör ditt egna sköljmedel. Jag ska erkänna att det långt ifrån är min idé eller mitt recept. Så jag vill inte ta åt mig äran det allra minsta. Men jag för gärna budskapet vidare. Jag tror jag läste om det första gången hos EKOtipset. En himla bra sida där jag alltid hittar något nytt att lära mig.
Men varför ska man då sluta använda sköljmedel tänker du. Det luktar ju SÅÅÅÅ GOTTT och gör mina kläder SÅÅÅÅ MJUKA!
Jag vet. Men, i sköljmedel finns en hel del kemikalier som kan vara allergiframkallande och som dessutom faktiskt kan vara skadliga för dina kläder. Även om det gör dom mjuka. Kläder i material av mikrofiber, ylle, siden, Gore-tex och stretchmaterial ska inte alls tvättas med sköljmedel faktiskt.
Först slutade jag helt att använda sköljmedel. Och jag kan ärligt säga att ingen här hemma märkte någon skillnad. Trots att vi har väldigt hårt vatten.
Efter någon vecka började jag tillsätta ett par korkar ättika i varje tvätt. Den blöta tvätten kan lukta lite ättika precis när du tar ut den ur tvättmaskinen, men det luktar absolut inget om kläderna när de väl torkat.
Men, jag måste ändå erkänna att jag gillar när tvätten doftar lite gott. Så de senaste veckorna har jag haft i ett par droppar eterisk olja varje gång jag tvättar också.
En stor fördel som jag märkt efter att jag helt slutat med sköljmedel är att tvätten alltid luktar rent och fräscht. Även våra träningskläder som lätt får en lite unken lukt.
Kanske ska man koka upp vattnet först och låta det svalna, men det brukar inte jag göra. Jag gör mitt egna sköljmedel så här:
1 del ättika 24%
2 delar vatten
några droppar eterisk olja
Blanda allt i en flaska. Skaka om flaskan inför varje användning. Enkelt, miljövänligt och billigt!
En bra eterisk olja kan du hitta i din hälsokostaffär.
Jag använder även ättika i diskmaskinen i stället för spolglans i diskmaskinen. Det fungerar hur bra som helst!
Tänk er en ljummen kålsallad, med olika sorters lök, mustig smak av svamp, som får krispighet från ett äpple och krämighet från en riktigt smakrik ost. Allt toppat med solros och pumpakärnor som långsamt rostats tillsammans med dill. Det är färgsprakande, både för öga och mun- jag lovar!
Precis som vanligt blir matlagningen så mycket enklare när man har bra verktyg att arbeta med. Oavsett om du är proffs eller hemmakock. Redan förra hösten fick jag möjlighet att prova på några produkter ur Fiskars Norden-serie. Både grytan och kniven har använts flitigt sedan dess här hemma i mitt kök.
Då fick jag testa deras gjutjärnsgryta, men den här gången är det deras stekpanna i rostfritt stål som jag har provat. Precis som gjutjärnspannan är den behandlad med Thermium™ som är fritt från både
plast och flour. Tack vare detta tål stekpannan högre temperaturer, den är enkel att rengöra, har unika non-stick egenskaper och har en väldigt lång hållbarhet.
Och det där med hållbarhet är något jag verkligen värdesätter, att de köksredskap jag köper, de ska också hålla länge. Dessutom består alla Fiskars köksprodukter av 70% återvunnet material. Det känns lite extra bra, att även om jag konsumerar- så är det en hållbar konsumtion!
Sen måste jag även få prata lite om min favorit i köket. Nämligen den här kniven. Jag använder den dagligen och rekommenderar den till varenda en som ber om tips på vilken slags kniv man ska köpa. Jag gillar hur den ligger i handen, den är enkel att använda och så tycker jag handtaget av finskt björkträ är riktigt snyggt! Alla knivar i Norden-serien består av ett högkvalitativt rostfritt stål med hög kolhalt. Detta gör att knivarna håller skärpan längre.
Jag gillar helhetstänket som finns kring Fiskars Norden-serie. Att dom vill inspirera till en bättre livsstil, både genom att skapa en hållbar produkt, men även för att det är enkelt att laga hälsosam mat i deras stekpannor.
Att dom tagit all den kunskap som finns i företagets 370 åriga (!!) historia och skapat en tidlös skandinavisk design som är lika modern och funktionell nu som den kommer att vara om 20 år.
Inspirerad av Fiskars känsla för det nordiska, för det enkla och lite avskalade. Men för den saken inte tumma på kvalitén så har jag skapat en sallad med det bästa vi har här i norden på hösten. En kålsallad som fungerar fint att äta som en enklare lunch med ett gott bröd till. Eller att ha som tillbehör en lördagkväll när man har vänner över på middag. Jag kan faktiskt dra det så pass långt, att denna sallad kanske får gästspela på årets julbord. Det är inte alls omöjligt.
För några veckor sedan var jag ut och fyllde på förrådet med trattkantareller. Det är min bästa svamp. Helt gratis att plocka i skogen, enkel att rensa och den går utmärkt att torka. Jag fyller stora burkar med den torkade svampen och strör i höstens alla såser, smaksätter röror eller som idag: har i en sallad.
Har man inte lika bra tillgång till torkade trattkantareller som jag, då går det såklart fint att steka annan svamp och ha i salladen istället.
Hetta upp stekpannan, ha i olja. Sänk värmen till medel och ha i pumpa och solroskärnorna. Rosta under konstant omrörning tills de fått en gyllene färg. Strö över salt, vitlökspulver och dill. Blanda väl och fortsätt rosta någon minut till. Ha upp i en skål och låt svalna helt.
2 vitlöksklyftor
ca 20 cm purjolök
smör att steka i
700 g rödkål
300 g svartkål
200 g grönkål
1 dl torkade trattkantareller
saft från 1/2 citron
flingsalt
1 äpple
100g Västerottensost
Skala och finhacka vitlök. Skiva purjolöken tunt. Stek de båda löksorterna i smör på medelvärme i ett par minuter. De ska inte få färg, bara mjukna helt.
Skiva rödkålen i tunna strimlor. Repa svartkål och rödkål. Skär ner den något i lagom bitar. Stek kålen tillsammans med lök och krossad svamp tills de olika kålsortena mjuknat men fortfarande har tuggmotstånd. Pressa över citron och strö över salt. Skiva äpplet tunt och skär det sedan i stavar. Skär osten i kuber. Blanda i detta i den varma kålsalladen. Toppa med dillkrunch. Servera med ett gott bröd.
En riktigt bra kniv, det är mitt bästa köksredskap. Vilket är ditt bästa köksredskap?
Hej måndag,
Här startade vi dagen med att vara ganska trötta. Helgen var nog lite slitig för oss alla. Axel hade full schema hela helgen, jag och Sebastian var på 40-årsfest på lördagen och fast jag hade all möjlighet i världen att sova riktigt länge i söndags vaknade jag efter ynka 3 timmars sömn och kunde inte somna om. Så jag kan säga att det inte blev mycket gjort i söndags inte. Rensade ur ett skåp, plockade undan lite i köket, rensade bort gamla höstblommor från krukorna framför huset och satte i granris istället. Hade lite familj över på fika. Men annars, blev det inget alls vettigt gjort. Så idag är jag glad över att kunna jobba hemifrån och fixa sådant som jag annars gör på söndagar. Ni vet, tvätta och förbereda inför veckan.
Så idag har jag hunnit städa ur diskmaskinen ordentligt, kört två maskiner tvätt, lämnat iväg ett jobb på korr och dragit upp lite planer för veckan.
Idag tänkte jag att vi viger veckans mat åt ett gäng goda pastarecept. Här hemma hamnar vi lätt i ”pasta och köttfärsås-träsket” om vi äter pasta. Vilket är gott. Men ibland vill man variera sig lite.. Då är min pastasås med morötter en himla god variant på den klassiska köttfärssåsen.
En annan variant är min pastagratäng med ajvar och fetaost. Här kan man slänga i lite av vad man har hemma. Svamp, kyckling eller quornbitar. Vad helst man föredrar helt enkelt.
En annan pastarätt jag hyser stor kärlek till, det är min linsbolognese. Lättlagat, billigt och gott. Perfekt att göra ett storkok av och frysa in för framtida matlådor eller när tiden är på tok för knapp för någon vidare matlagning.
Det här grundreceptet på vegetariska köttbullar passar perfekt att göra och sedan koka en god ajvarsås att servera till. Köttbullarna kan man göra en dag när man har lite mer tid. Stoppa i frysen och sedan är det bara att värma på dom och koka ihop såsen när man behöver något snabblagat. Jag älskar sån här mat!
En storfavorit sedan många år: vegetarisk lasagne med halloumi. Gott, enkelt och lite annorlunda. Vill man kan ha i lite röda linser i tomatsåsen för att få upp proteininnehållet lite. MUMS!
Nu ska jag beta av resten av att göra listan denna måndag,
Jag hoppas ni alla får en himla skön start på veckan <3
Hej lördag!
Jag och hunden har precis varit ut på den mest leriga promenad ni kan tänka er. Men nu ligger han i hallen och sussar sött på golvvärmen. Och förhoppningsvis torkar han upp lite. Vi ska strax bege oss in mot stan för att fixa lite ärenden och ikväll blir det 40-årsfest för hela slanten! Så kul.
Något annat som jag verkligen gillar, det är den här glöggdrinken. Som kan vara bland det enklaste du kan slänga ihop precis när gästerna trillar in.
Jag är ett stort fan av glögg, men ibland kan det vara kul att göra något annat än att servera klassisk glögg så här när julen närmar sig. Då passar den här enkla, men väldigt goda drinken perfekt.
Du kan dessutom göra den både med eller utan alkohol. Dock tycker jag det är viktigt att man väljer en bra glögg, som inte är allt för söt och sliskig. Jag gillar glöggen från Tegner & Son. Den ekologisa starkvinsglöggen är hur god som helst. Men även deras alkoholfria glögg är riktigt god. Så den kan jag varmt rekommendera er som inte testat!
Det är alltså en kall glöggdrink, men istället för att späda ut drinken med is använder jag frysta tranbär. Hittar man inte det går det fint med lingon också. Men tycker att tranbären håller formen och blir snäppet bättre ändå!
Enkel glöggdrink med mousserande vin:
frysta tranbär
kall starkvinsglögg
väl kylt mousserande vin
Lägg frysta tranbär i varje glas. Fyll på med starkvinsglögg och toppa sedan med mousserande vin. Servera direkt.
Jag brukar ta ungefär hälften, hälften glögg och vin.
För en alkoholfri variant tar jag alkoholfri glögg och toppar sedan med alkoholfritt mousserande, fruktsoda eller 7up. Välj en smakrik alkoholfri glögg, så blir det inte alltför sött.
En perfekt välkomstdrink till glöggminglet!
Nu hoppas jag ni alla får en riktigt härlig lördag!