Håll dig pigg i mörkret

inlägget innehåller annonslänkar

superkryddor, smoothie kockens kryddor
Någon mer som känner av höstens envisa förkylning? Här hemma snoras och hostas det en del. Men jag gör allt jag kan för att hålla oss pigga.
Som tur är finns det faktiskt ett par saker man kan göra för att hålla sig lite piggare och friskare. Bland annat genom att äta bra och näringsrik mat. Kanske kan man göra sig en supersmoothie ett par gånger i veckan? Om inte annat blir man ju glad av färgen!
Men en sak vi har väldigt svårt att få i oss i rätt dos under vintern här i vår norra del av världen är D-vitamin. Därför brukar jag under vinterhalvåret alltid se till att både jag och resten av familjen får i oss extra D-vitamin. Jag gillar Great Earths variant som innehåller kokosolja vilket gör att du inte behöver ta den i samband med mat. D-vitamin är nämligen en fettlöslig vitamin som annars behöver tas tillsammans med fett för att kroppen ska kunna tillgodose sig vitaminen.
grönkål, sallad, jul
En annan sak jag försöker äta mycket av så här på hösten är olika sorters kål. Just grönkål är en himla fin grönsak att äta lite extra av. Den innehåller en hel del järn, kalcium och kalium. Dessutom innehåller 100 g grönkål ca 150% av det rekommenderade intaget av C-vitamin. Bra va?
Just järn är extra viktigt att få i sig. Speciellt som kvinna och om man väljer bort rött kött. Just järnbrist kan göra att man känner sig onormalt trött och hängig. Jag lämnar blod och har därför bra koll på mina järnvärden. Vilka oftast ligger lite för lågt. Jag har nog testat de flesta järntabletter som finns, men min mage gillar dom inte riktigt.
Så för någon vecka sedan gick jag över till att dricka Blutsaft varje dag. Det smakar inte mumma, men min mage klarar det mycket bättre. Så det får det vara värt!
linnea seidel
Förutom D-vitamin och järn äter vi Zink, magnesium och Omega-3. Mitt hår och mina naglar mår toppen av det. Och jag hoppas även det håller oss lite extra pigga så här i höstmörkret.
Sen försöker jag verkligen få en dos dagsljus varje dag. Det gör sådan skillnad att bara gå ut en liten stund på förmiddagen. Röra på sig och andas frisk luft.
Självklart försöker jag även vara extra noga med handtvätt så här års, när magsjukorna börjar härja fritt.
 
Har ni några knep ni tar till så här när vintern är på ingång för att hålla er pigga och friska?

2
Kommentera

Snickersrutor med mörk choklad

snickersrutor, snickersbitar, jordnötsbitar, jordnötsrutor
Ok, då kör vi officiellt igång med lite nya julrecept här på Linnéas Skafferi. Jag känner att det är dags nu.  Och först ut är en kär variant på min barndoms snickersrutor. Dessa bakade vi varje ju. Så de har liksom haft sin självklara plats på godisbordet hos oss vid juletid.
Men i år har jag valt att göra en lite annan variant. Som inte blir så hiskeligt söt som originalet.
snickersrutor, snickersbitar, jordnötsbitar, jordnötsrutor
I grundreceptet ska det vara både socker och sirap. Men jag valde att bara ha i kokossocker istället. Det fungerade himla fint det med faktiskt. Just kokossocker är väldigt sött och har en lite kolaaktig ton, vilket passar utmärkt i dessa små godbitar!
Eftersom jag valt bort sirap och tagit mörk choklad istället för mjölkchoklad i detta recept blir de lite strävare i smaken. Och inte så väldigt sötsliskiga som man är van vid kanske. Men jag gillar den här varianten bättre!
snickersrutor, snickersbitar, jordnötsbitar, jordnötsrutor
För några år sedan, sådär en eller två dagar innan jul. När vi stod med julförberedelser upp till hakan ungefär hade jag bakat en extra stor omgång med snickersrutor hemma hos mina föräldrar. Eftersom det var gassande hett i köket ställde jag ut formen med snickersrutor på trappen för att stelna.
När jag 30 minuter senare kollade till mina rutor var det ett stort hål där chokladen skulle ha varit.snickersrutor, snickersbitar, jordnötsbitar, jordnötsrutor
Och jag hade en labrador med pälsen full i choklad. Kul.
Den julen blev det inga snickersrutor hemma hos oss kan jag säga…snickersrutor, snickersbitar, jordnötsbitar, jordnötsrutor
Att göra små fina snickersrutor, eller jordnötsrutor som man också kan kalla dom är busenkelt.
Ingen temperatur att passa, utan du rör bara ihop alla ingredienser. Vilken jag tycker ändå känns fullt rimligt att orka med i allt julstök.
Det bästa är att ni kan göra de här redan ett par veckor i förväg och förvara i frysen (och sedan be en bön till karaktärens gud att ni inte ska ha ätit upp dom innan jul…)
Snickersrutor:
350g crunchy jordnötssmör
1 dl kokossocker
ca 7 dl cornflakes
100 g mörk choklad
ev flingsalt & jordnötter
Häll upp allt jordnötssmör och socker i en kastrull och låt det bli helt mjukt. Krossa flingorna fint och rör i det. Jag brukar arbeta in lite i taget.
Tryck ut smeten i en bakplåtspappersklädd form. Smält chokladen i vattenbad och bred det över jordnötssmeten. Toppa ev med lite flingsalt och hackade jordnötter. Låt stelna helt och skär sedan i rutor. Förvara kallt.
 
Gillar ni godis som är lite mer åt det sötsliskiga hållet? Kolla då in originalreceptet, som jag bloggade om för 9(!!!) år sedan.

3
Kommentera

Pumpasoppa med rotsaker och ingefära

soppa, pumpa, middag, mat
Saker jag glömmer varje år:

  • Hur ofantligt mörkt november kan vara en grå och mulen dag. Ca 2 timmars dagsljus fick jag idag när jag jobbade.
  • Hur blöta ett par riktigt blöta barnvantar kan vara. Och att de helt klart inte har torkat under natten i bortglömda i skolväskan.
  • Hur makalöst fort november och december rusar fram. Om 1 månad är det lucia!

Kanske kommer jag ihåg detta till nästa gång, så jag slipper känna mig lika förvånad.
Men en sak som faktiskt lyser upp denna genomgråa dag, det är min pumpasoppa! Soligt gul tronar den där i min skål. Det här är mat som jag blir glad av!soppa, pumpa, middag, mat
Den här soppan har jag gjort på många olika vis vid det här laget. Men ett par saker är alltid med:
-pumpa, såklart!
-färsk ingefära
-vitt vin
-röda linser
-kokosmjölk
Sen har jag morötter i ibland, eller varför inte ett par goda palsternackor. Olika sorters lök sätter såklart god smak också!
Soppan toppas sen med rostade pumpa och solroskärnor. Det har jag på ungefär allting just nu, det lyfter vilken tråkig maträtt som helst!
 
soppa, pumpa, middag, mat
I helgen tänkte jag börja pynta lite smått, så vi faktiskt kan njuta av den härliga tiden som ligger framför oss. Istället för att om 1 månad känna att man liksom inte hinner med riktigt. Bättre att börja myset redan nu känner jag!
soppa, pumpa, middag, mat
 
Pumpasoppa med rotfrukter och ingefära:
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
ca 3 cm färsk ingefära
2 dl vitt vin
1/2 butternut
2 palsternackor
1 morot
ca 1- 1/2 L grönsaksbuljong
2 dl röda linser
2 dl kokosgrädde
salt & peppar
 
2 msk olivolja
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
1 tsk vitlökspulver
1 tsk salt
Skala och hacka lök, vitlök och ingefära. Stek mjukt i en gryta. Tillsätt vin och låt allt koka upp och koka ett par minuter. Skala och skär pumpa, palsternacka och morot i bitar. Slå på grönsaksbuljong så att det täcker alla rotsaker. Låt koka under lock i ca 10 minuter. Ha sedan i linserna och lägg på locket. Koka tills linserna mjuknat. Ha i mer buljong om så behövs.
När linser och rotsaker kokat klart, mixa soppan med en stavmixer eller i en blender.
Häll tillbaka i grytan och ha i kokosgrädde. Tillsätt ev mer buljong om soppan är för fast.
Smaka av med salt & peppar.
Hetta upp olja i en stekpanna. Ha i solros och pumpakärnor. Rosta på medelvärme i ett par minuter. Rör i vitlökspulver och salt.
Toppa soppan med de rostade kärnorna.
 
Nu ska jag gå ut med hunden en sväng, och fylla på fåglarnas mat. Dom äter mig verkligen ur huset, precis som varje år!

0
Kommentera

Lättbakade bröd med vita bönor

baka med baljväxter, bröd, tekakor
Igår provbakade jag ett recept på lättbakade bröd med vita bönor. Jag gillar tanken, att ta ett klassiskt recept på bröd, men genom att tillsätta lite bönor göra brödet mer mättande.
Jag tänkte mig att formen av tekakor är perfekt. För om man vill går det fint att köra dom i brödrosten om man så vill. Och det vill man ju.baka med baljväxter, bröd, tekakor
Jag var faktiskt lite fundersam från början. Om det verkligen skulle bli bra med ett gäng bönor i degen. Men alltså, jag älskar vita bönor, för vad man än använder dom till blir det så bra! Antagligen för att de inte har speciellt mycket smak i sig. Utan bara ger en härligt, krämig konsistens!
baka med baljväxter, bröd, tekakor
Igår hade jag två tuffa kritiker hemma som fick provsmaka de nygräddade bröden till mellis. Efter en bra stunds lekande ute i snön kom två rödkindade grabbar in. Jag råkade säga till Axel att det var tekakor. Så han blev lite besviken, för det här var då inga fluffiga, luftiga tekakor som man köper i affären det här inte.  Men efter att vi hade delat brödet och rostat det åt han ändå med god aptit. Kompisen Atlas gjorde en utvärdering efter andra brödet och gav det 9 1/2 av 10. Så det får jag vara nöjd med ändå!baka med baljväxter, bröd, tekakor
Brödet är bakat på vita bönor, vetemjöl, rågmjöl, olja, salt och en skvätt honung. Vill man utesluta honungen går det bra att ha i lite sirap istället. Och så är det såklart jäst i degen.
Jag bakar alltid mitt bröd på kall degvätska, jag låter det bara jäsa lite längre första gången. Vill man kan man även låta degen jäsa i kylskåpet över natten, men då skulle jag dra ner mängden jäst till ca hälften.
Lättbakade bröd med vita bönor, ca 20 st:
2 fp (ca 800g) vita bönor på tetra
4 dl kallt vatten
1/2 dl olja
25 g jäst
2 dl rågmjöl
ca 8 dl vetemjöl
ca 1 msk honung eller sirap
1 tsk salt
Mixa bönorna helt slätt. Blanda i vatten och olja. Smula ner jästen. Rör i allt rågmjöl, det mesta av vetemjölet, honung och salt. Arbeta snabbt ihop till en deg. Tillsätt ev mer mjöl om degen känns för lös. Täck över bunken och låt degen jäsa i cirka 2 timmar i rumstemperatur.
Stjälp upp på mjölat bord och kavla ut. Stansa ut rundlar (jag brukar använda en stor tekopp). Lägg upp rundlarna på plåtar och låt jäsa i 1 timme. Grädda på 250°C i cirka 10 minuter.
Låt svalna på galler.
De bröd som inte äts upp på direkten förvaras bäst i frysen!

41
Kommentera

Veckans mat- v46

vegogryta, vegansk gryta, linser, vegetarisk mat
Hej måndag,
Just nu faller snön i stora fluffiga flingor ute, Axel kom nyss hem från skolan tillsammans med en kompis. Så dom är ute och erövrar världen som bara tandlösa 8-åringar kan. Ena stunden blodallvarligt snöbollskrig för att i nästa vara inbegripna i det mest allvarliga av samtal om något. Det är rätt fint (och skönt) att få sitta inne och betrakta dom.
Som sagt, det är måndag och vad passar då bättre än en planering av veckans mat? Den här veckan hittar ni min goda linsgryta, enkel lax i ugn, favoritlasagnen, räktsoppa och kebab på menyn. Inte illa pinkat alls!
Först ut, krämig lingryta. En kär favorit som jag inte kan låta bli att laga om och om igen.
lax i ugn med fetaost pesto
Lax i ugn med ett täcke av pesto och fetaost. Enklare än så här blir det nästan inte att laga mat. Perfekt en dag mitt i veckan när man har lite ont om tid.
 
vego, middag, mat , recept
Lasagne, det är alltid ett säkert kort. Passar dessutom rysligt bra i matlåda. Den här varianten är gjord på keso. En riktig favorit <3soppa, middag, enkel räksoppa, räksoppa med räkost
Enkel räksoppa, har ni testat? En klassiker vid det här laget. Som inte får glömmas bort bland alla supermoderna recept. Lättlagat och gott!
snabbmat, kebab, vegetarisk kebab, vegansk kebab
Avsluta veckan med lite hemgjord kebab. Jag lagade detta i somras och det blev snabbt en storfavorit hos alla här hemma. Perfekt fredagsmat!
Så ser mina middagstips ut för denna vecka.
Veckans planering i övrigt:

  • Måndag- Isac hemma från förskolan pga hosta, så jag jobbar hemma hela dagen.
  • Tisdag- Möte i Avesta om ett spännande projekt. Behöver även handla lite mer rekvisita för kommande jobb
  • Onsdag- Jobbar hemma med att ta fram recept och fota till samarbeten.
  • Torsdag- Jobbar hemma på förmiddagen. Hämtar upp Charlston hos veterinären efter lunch.
  • Fredag- Isac är ledig. Hoppas ha hunnit arbeta undan så jag också kan vara ledig!

Hoppas ni alla får en riktigt härlig vecka <3

4
Kommentera