Vackra isbitar till drinken

Ibland behöver man inte alls krångla till det. Ett par tranbär eller lingon i en isform. I med vatten och du har den perfekta starten på en middag.
Ha bara upp de vackra isbitarna i fina glas och slå på valfritt bubbel – välkomstdrinken är klar!

Jag hade en silikonform hemma som formade stjärnor. Fint eller hur? Men du kan såklart också ta helt vanliga fyrkantiga formar. De här stora fyrkantiga formarna blir maffiga och fina att använda!

Lägg sedan i isbitarna och fyll på med valfri drink, eller som här BUBBEL!

Ett perfekt sätt att starta julminglet, middagen eller festen på tycker jag!

Vackra isbitar till drinken:

isform
tranbär/lingon
vatten
rosmarin

Ställ isformen på en bricka. Lägg i lagom mängd tranbär/lingon i varje form. Häll på vatten. Toppa vissa isbitar med lite rosmarin.
Frys in. Ha upp i lufttät burk och förvara i frysen.

Gör med fördel olika former av is!

2
Kommentera

Cornflakeschoklad med pepparkaka

Ni vet den där klassiska cornflakeschokladen eller rischokladen man gjort sedan barnsben? Den där man smälter choklad och har i cornflakes eller puffat ris och så är godiset klart? Här har jag gjort en annan variant av den. Där cornflakes och puffat ris vänds ner i choklad med smak av pepparkaka och sedan klickas ut på runda, fina pepparkakor. Ett perfekt pyssel att göra tillsammans med barnen så här i juletid.

Det är några veckor sedan jag gjorde dessa och jag kan säga att de hade en rykande åtgång här hemma. Dekorera dom med lite fint strössel så blir de ännu festligare!

Självklart kan man utveckla konceptet åt alla håll och kanter om man så vill. Använd vit choklad, apelsinchoklad eller varför inte frukt och mandel?
Toppa med kokos eller mandelspån. Ja men ni fattar grejen.

Själv är jag svag för chokladen med smak av pepparkaka, så för mig blev det ett givet val.
Själv

Cornflakeschoklad med pepparkaka:

200 g choklad med valfri smaksättning
cornflakes
puffat ris
pepparkakor
strössel

Skär ner chokladen i mindre bitar och smält i ett vattenbad. Ha upp chokladen i två skålar och ha i cornflakes i den ena och puffat ris i den andra. Rör tills allt täcks av choklad.
Lägg ut pepparkakor på en plåt och klicka ut en lagom mängd chokladsmet på varje pepparkaka. Toppa med vackert strössel.

3
Kommentera

Pepparkaksrutor- kärleksmums med smak av pepparkaka

Pepparkaksrutor- kärleksmums med smak av pepparkaka. När jag provbakade dessa för några veckor sedan utbrast min pappa som var här och fikade: Som mjuk pepparkaka, fast godare!
Och med det fick även denna kaka ett godkännande av testpanelen.

Pepparkaksrutor, ja det är som kärleksmums, fast istället för att smaksätta med kakao har jag använt färdig pepparkakskrydda. Ni vet sån där som finns på påse.
Jag gjorde mina lyxigt höga och maffiga i en lite mindre form som är ca 20×30 cm. Men vill du göra fler rutor som räcker till många är det bara att dubbla receptet och göra i din vanliga långpanna.

Här skriver vi 30 november i kalendern och ute är världen vit. Så vackert med all snö och man har verkligen kommit i julstämning redan.

Jag spritsade lite kristyr på några pepparkakor och dekorerade med. Det blev väldigt fint och uppskattat!
Ett bra tips är att baka dessa en dag i förväg, ha på glasyr och låt den stelna helt på kakan i kylen innan du skär upp den i rutor.

Som sagt har jag använt en form som är ca 20×30 här. För en fullstor långpanna till ugnen skulle jag dubbla receptet.

Pepparkaksrutor- kärleksmums med smak av pepparkaka:

2 ägg
2 1/2 dl strösocker
150 g smör
2 msk pepparkakskrydda
1 tsk kanel
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver
2 dl mjölk

150 g smör
2 msk pepparkakskrydda
2 msk grädde
ca 5 dl florsocker
kokos

Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Smält smöret. Blanda i smält smör, kryddor, vetemjöl, bakpulver, vanilj och mjölk. Rör om till en helt slät smet. Ha upp i en bakplåtspappersklädd form. Grädda i ca 180°C i 30 minuter. Tag ut och låt svalna helt.

Smält smöret till glasyren. Ha i pepparkakskrydda, grädde och florsocker. Ta lite i taget av florsockret tills du har en lagom tjock glasyr.
Gör massa hål i den avsvalnade kakan med en ätpinne eller liknande (detta är för att glasyren ska få möjlighet att tränga ner i kakan och göra den ännu godare).
Bred ut glasyren och toppa med kokos. Låt stelna i kylen innan du skär den i rutor.


4
1 kommentar

10 recept till advent

fyllda lussebullar, lussebullar med fyllning

Med bara några få dagar till första advent känner jag att det passar med lite inspiration till adventsbaket. Därför kommer här 10 recept till advent. Kanske passar de fint till glöggmyset eller varför inte till adventsfikat på söndag?
Ett måste under jul är saffransbröd av något slag. Jag älskar dessa fyllda lussebullarna. Så goda och enkla att göra riktigt fina!

smördeg, pepparkaka, julgran

En smördegsgran med pepparkakschoklad. Alltså det här är så gott och riktigt festligt att bjuda på. Med färdig smördeg gör du detta på ett litet kick. Och det blir garanterat uppskattat av alla!

pepparkakor, franska pepparkakor, julkakor, småkakor

Mina skurna pepparkakor. Jag brukar göra en stor omgång deg lagom till första advent som jag sedan förvarar i frysen. Då kan man ta fram och grädda pepparkakor vartefter- hela december! Sån lyx att fylla huset med doften av hembakat, utan speciellt stor ansträngning!

kladdkaka med saffran och vit choklad

Saffranskladdkaka med vit choklad. Alltså det här är så ljuvligt gott att ni anar inte. Len kladdkaka med härlig smaka av saffran. Jag serverar gärna lättvispad grädde och lingon till. Det söta som möter det lite syrliga blir så gott!

mjukpepparkaka, julbak, mjuk pepparkaka med lingonsylt baka till jul,

Mjuk pepparkaka. Det är väl ändå något speciellt med det. Tycker ni inte? Saftig, mastig och full med smak.

pepparkaksbollar, veganska, vegan

Ibland vill man bara ha något litet och sött. Eller kanske något som passar finfint till glöggen? Testa då mina pepparkaksbollar! En riktig liten favorit.

cookies med smak av pepparkaka

Sega pepparkakscookies- kanske något för dig som inte är så förtjust i klassiska pepparkakor? Här har du smaken, men en helt annan upplevelse när du sätter tänderna i denna ljuvliga, segmjuka kaka. Du måste testa!

pepparkakspannacotta, juldessert, pannacotta, glöggmys, julafton

Pannacotta med smak av pepparkaka. Silkeslent och livsfarligt gott om du frågar mig. Perfekt att göra i mindre glas till glöggminglet eller i större om dom serveras som efterrätt.

sockerkaka, saffran, kaka, advent saffranssockerkaka

Saftig saffranskaka, med smak av både apelsin och apelsinblomsvatten. Så mycket smak i en enda liten kaka va! Lättvispad grädde och lingon passar finfint till!

rulltårta, baka, jul, fika

Drömrulltårta, med pepparkaksfyllning. Ja men såklart vill vi äta det till advent! Eller hur?

Har du något recept du gärna gör till adventshelgerna?

10
Kommentera

Rostad grönsakssoppa på räddade grönsaker

I den mataffär jag handlar kan man ibland fynda grönsakslådor för 50kr. En helt kartong med blandat frukt och grönt som antingen har kort datum eller kanske varit förpackat tillsammans med något som blivit dåligt. Spetspaprika tex, där den ena börjat bli mjuk men den andra fortfarande är fräsch och fin. Då hamnar den fina i en av dessa lådor.
Jag köpte en låda och gjorde en rysligt billig och klimatsmart rostad soppa av de räddade grönsakerna.

Visste du att det går hur bra som helst att äta kål som blivit lite missfärgad eller gul? Ibland kan man kanske tro att den är dålig, men här tog jag och rostade den och hade till soppan. Och det varken smakade eller luktade något annorlunda än helt vanlig svartkål. Dumt att slänga, men bra att få köpa lite billigare!
I den här lådan fanns både paprika, blomkål och morötter. En perfekt bas i en soppa!

Grönsakerna rostade jag först i ugnen med lite olja och örtsalt. Det gör grönsakerna extra goda tycker jag!

Grönsakssoppa 4 port:

1 blomkålshuvud
4 morötter
2 paprikor
2 röda lökar
olja
örtsalt
ca 1 L vatten

200 ml kokosgrädde
saft från 1 citron
salt

svartkål
olja
salt
pumpakärnor

Dela blomkål, morötter, paprika och lökar i bitar. Rosta i 225°C i cirka 25 minuter eller tills grönsakerna mjuknat och börjar få lite färg. Ha upp de rostade grönsakerna i en gryta eller kastrull. Slå på vatten så det täcker. Mixa så slätt du önskar. Låt koka upp. Ha i kokosmjölk och smaka av med citron och salt. Späd ev med mer vatten om soppan känns för tjock.

Repa kålen och skär i bitar. Stek frasig i olja. Smaka upp med salt. Toppa soppan med rostad svartkål och pumpakärnor.

Självklart kan du använda dig av de grönsaker och rotfrukter du gillar bäst. Pumpa, potatis, purjolök och palsternacka är sånt som är riktigt gott att koka soppa på!

5
Kommentera