Moster Barbros Sirapslimpa

Moster Barbros sirapslimpa, för oss en självklarhet till jul. Ett sött och saftigt bröd som passar utmärkt att ha julskinka eller lite god ost på.
Recept har bakats till jul så länge jag kan minnas, när jag var barn så stod mammas moster Barbro för bakandet. Sirapslimpa och bruna bönor- det var hennes bidrag till julbordet.

Tyvärr lämnade moster Barbro detta jordeliv för över 17 år sedan, men som tur är har min moster Cissi tagit över rollen som ytterst ansvarig för att familjen förses med sirapslimpa till jul.

Jag bakade ut 4 st limpor av degen. Men jag tror att Barbro fick minst 6 st.
Kanske för att hon var lam i ena armen och tyckte det var enklare med mindre limpor? Eller för att tiderna var annorlunda förr och man helt enkelt ville få ut så många limpor per deg man bara kunde? Vad vet jag. Men sirapslimporna som vi äter till jul brukar inte riktigt vara så här stora. Men jag tyckte de blev så fina i större format!

Namnet till trots finns det inte en droppe sirap i dom. Nej de bakas på farinsocker.
I originalreceptet står det 1 fp farinsocker. Just det där med farinsockret har alltid varit lite omdiskuterats eftersom förpackningarna ändrat storlek genom åren.
Men som läget är just nu, så är det faktiskt just 1 fp farinsocker som gäller. Men om förpackningarna görs om- så är det 500g farinsocker som är det rätta måttet.

Jag arbetade min deg i maskin och hade inte i allt mjöl. Jag fick ett pr dl över när jag kände att degen var lagom.

Moster Barbros sirapslimpa 4-6 st:

50 g jäst
8 dl vatten
3 ägg
1 paket á 500 g farinsocker
salt
ca 1 påse á 2 kg rågsikt
smör till pensling

Värm vattnet till 37 grader. Bryt jästen i småbitar och blanda med det varma vattnet, tillsätt äggen, salt och farinsocker. Rör tills detta löst upp sig.
Ha sedan i mjölet lite i taget och arbeta degen tills den släpper från kanterna. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter. Baka ut till 4- 6 stycken limpor och låt dem jäsa ytterligare 20 minuter.
Grädda i 175°C längst ner i ugnen i ca 40 minuter. Vill du använda termometer bör brödet komma upp i ca 98°C innan det är klart.
Pensla sedan de klara limporna med smält smör.

6
3 kommentarer

7 recept på julmat till jul

7 recept på julmat till jul

rödbetssallad, hemgjord rödbetssallad, julmat, julbord

Med bara några dagar kvar till jul kan det lätt kännas lite stressigt att allt ska hinnas med. Men vet ni, i år känner jag ingen sån stress alls. Julen blir som den blir. Och antagligen blir den bättre om jag stressar mindre.
Till julbordet finns det några saker jag inte vill vara utan.

Pappa Henriks rödbetssallad är en sån grej. Visst kan man köpa i matbutiken. Men hemgjord är inte så svår att göra och blir fantastiskt god. Just pappa Henriks rödbetssallad har lagats av många av er under åren och är alltid lika uppskattad!

julskinka, julskinka i ugn, kokt julskinka, griljering

För många av oss har julskinkan kanske den mest centrala rollen på julbordet. Så även för mig. Men den kräver en riktigt bra griljering. Och tillagar du den själv, då gör du det bäst såhär!

julsill, sill, jul

Jag kan klara mig utan all sill på julbordet. Men sillröran, den är lite helig för mig. Så god på buffén men även att ta på en hård knäckemacka när man är lite småhungrig sådär! Även detta recept har blivit en återkommande favorit hos många av er här på Linnéas Skafferi!

Köttbullar i ugn, julköttbullar

Recepten som finns på julköttbullar är väl lika många som det finns kockar. Men så här gör jag. Med havregryn istället för ströbröd och senap i färsen!

Hel lax i ugn med hjortonsås mina vänner. Det vill jag inte vara utan till jul. Den tillagar jag enkelt i ugnen dagen innan jul. Smidigare än så kan det inte bli!

brysselkål

Ugnsrostad brysselkål. Med honung och flingsalt. Allt toppas sedan med granatäpplekärnor. Grönt är skönt, även till jul!

julmat, sallad, kål

Sallad med grönkål och rödkål till jul? Ja tack, absolut!

Finns det mat till jul du absolut inte vill vara utan?

1
Kommentera

Hel lax i ugn med hjortronsås till jul och nyår

Att tillaga hel lax i ugn till jul eller nyår. Kanske är det en himla bra idé va?
Jag gör alltid en hel laxsida till jul. Det är bra mat som räcker till många och passar utmärkt att servera på julbordet. Laxen tillagar jag alltid dagen innan, förvarar i kylen över natten och låter den sedan bli rumstempererad innan den serveras

Men den passar precis lika bra att laga och servera till nyårsafton!

Till den hela laxsidan gör jag alltid en hjortronsås. Det söta från hjortronsylten gifter sig så otroligt fint med sältan från fisken.

Såsen har jag under åren gjort på både naturell yoghurt och crème fraîche. Men har insett att den blir godast att göra på det sistnämnda. Yoghurten blir lite för syrlig här tycker jag.

När det kommer till julmat är jag svag för just olika slags fiskrätter. Gärna varmrökt lax, olika sorters sill eller som här: en hel laxsida i ugn. Jag brukar passa på att köpa färsk lax när den finns på extrapris i mataffären och sen lägga den i frysen. Perfekt att ta upp och tillaga när man blir många som ska äta. Eller tull jul och nyår.
Den ugnsbakade laxen är dessutom jättegod att äta i mellandagarna- om det blir något över vill säga.

Hel lax i ugn med hjortronsås:

1 hel laxsida
1/2 citron
salt
fryst dill

Trimma laxen så den blir jämnstor.
Lägg laxen i en bakplåtspappersklädd ugnsform med skinnsidan ner. Pressa citron över hela laxsidan, strö över salt och fryst dill. Massera in detta i laxen.
Stick i en ugnstermometer i den tjockaste delen av laxen.

Tillaga i 175°C i cirka 20 minuter eller tills innertemperaturen är ca 52°C. Tag ut och låt svalna helt innan du förvarar den i kylen över natten.

Hjortronsås:
2 dl crème fraîche
2 msk majonnäs
1 dl hjortronsylt
salt
dill till dekoration

Blanda samman crème fraîche, majonnäs och hjortronsylt. Smaka av med salt. Låt stå svalt, gärna över natten innan den serveras.

9
2 kommentarer

Vackra isbitar till drinken

Ibland behöver man inte alls krångla till det. Ett par tranbär eller lingon i en isform. I med vatten och du har den perfekta starten på en middag.
Ha bara upp de vackra isbitarna i fina glas och slå på valfritt bubbel – välkomstdrinken är klar!

Jag hade en silikonform hemma som formade stjärnor. Fint eller hur? Men du kan såklart också ta helt vanliga fyrkantiga formar. De här stora fyrkantiga formarna blir maffiga och fina att använda!

Lägg sedan i isbitarna och fyll på med valfri drink, eller som här BUBBEL!

Ett perfekt sätt att starta julminglet, middagen eller festen på tycker jag!

Vackra isbitar till drinken:

isform
tranbär/lingon
vatten
rosmarin

Ställ isformen på en bricka. Lägg i lagom mängd tranbär/lingon i varje form. Häll på vatten. Toppa vissa isbitar med lite rosmarin.
Frys in. Ha upp i lufttät burk och förvara i frysen.

Gör med fördel olika former av is!

2
Kommentera

Cornflakeschoklad med pepparkaka

Ni vet den där klassiska cornflakeschokladen eller rischokladen man gjort sedan barnsben? Den där man smälter choklad och har i cornflakes eller puffat ris och så är godiset klart? Här har jag gjort en annan variant av den. Där cornflakes och puffat ris vänds ner i choklad med smak av pepparkaka och sedan klickas ut på runda, fina pepparkakor. Ett perfekt pyssel att göra tillsammans med barnen så här i juletid.

Det är några veckor sedan jag gjorde dessa och jag kan säga att de hade en rykande åtgång här hemma. Dekorera dom med lite fint strössel så blir de ännu festligare!

Självklart kan man utveckla konceptet åt alla håll och kanter om man så vill. Använd vit choklad, apelsinchoklad eller varför inte frukt och mandel?
Toppa med kokos eller mandelspån. Ja men ni fattar grejen.

Själv är jag svag för chokladen med smak av pepparkaka, så för mig blev det ett givet val.
Själv

Cornflakeschoklad med pepparkaka:

200 g choklad med valfri smaksättning
cornflakes
puffat ris
pepparkakor
strössel

Skär ner chokladen i mindre bitar och smält i ett vattenbad. Ha upp chokladen i två skålar och ha i cornflakes i den ena och puffat ris i den andra. Rör tills allt täcks av choklad.
Lägg ut pepparkakor på en plåt och klicka ut en lagom mängd chokladsmet på varje pepparkaka. Toppa med vackert strössel.

3
Kommentera