Sverigekaka

pensionärskaka, silviakaka, sommarkaka
Sverigekaka, silviakaka, pensionärskaka. Kärt barn har många fina namn. I helgen hjälptes vi åt att göra badplatsen vi har här i byn redo för hösten. Stänga igen omklädningsrummen, plocka bort sommarens fimpar (som Isac trodde någon tappat. Ingen är väl så dum att man med mening kastar fimpar på marken?!?!) och såklart fikade vi. Det måste väl ändå vara det bästa med arbetsinsatser som dessa? De belönas alltid med fika.
Och det bjöds på pensionärskaka och äppelkaka.
pensionärskaka, silviakaka, sommarkaka
Och jag tänkte, att det är precis sånt här fika jag gillar. Inte speciellt på något vis. Inte iögonfallande alls. En mjuk kaka med ett krämigt inre. I all sin enkelhet.
pensionärskaka, silviakaka, sommarkaka
Istället för att försöka uppfinna hjulet varenda gång jag tar en slickepott i handen kan det faktiskt vara skönt att baka något som så många innan mig bakat tidigare. Att få baka något man från början vet blir bra. Vill man går det såklart fint att variera kakan. Istället för att smaksätta fyllningen med vanilj kan man ha i kanel, och kanske lite kardemumma i själva kakan. Då blir det någon form av kanelbullekaka. Eller kanske saffran till jul? Vad tror ni om det?
pensionärskaka, silviakaka, sommarkaka
Jag bara googlade och hittade en hel drös recept. Alla ungefär lika. Jag tror det var Lindas recept det slutade med att jag använde. Jag hade dock ingen mjölk hemma till fyllningen. Så fick ta grädde istället. Det gjorde verkligen inte saken sämre om jag säger så. Kanske ska den alltid göras på grädde framöver? Jag tror faktiskt det. Just ja, sen gjorde jag nog lite extra mycket fyllning. För att fyllning är gott. Men skriver ner orginalreceptet här. Så får ni göra så mycket fyllning till er kaka som samvetet klarar av.
pensionärskaka, silviakaka, sommarkaka
Själva kakan är sådär riktigt busenkel att baka. Inga konstigheter alls. Sedan delar man bara i två bottnar. Kokar ihop fyllningen och fördelar den över de båda bottnarna, lägger ihop kakan och låter den stå till sig i kylen ett tag. Pudra lite florsocker över, dekorera med färska bär om du har och njut av kakan tillsammans med en god kopp kaffe.
pensionärskaka, silviakaka, sommarkaka
Min mormor har lärt mig en väldigt viktig sak när det kommer till bakning: När man tror man vispat ägg och socker tillräckligt länge, då vispar men en stund till. Och det är verkligen så sant! För att få en fin och hög sockerkaka, då får man vispa. Det är massor med år sedan hon sa så till mig. Men varje gång jag vispar ihop ägg och socker, då tänker jag på mormor <3
 
Sverigekaka:
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl hett vatten
fyllning:
100 g smör
1 dl grädde eller mjölk
1/2tsk vaniljpulver
Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Sikta i mjöl och bakpulver. Blanda i det varma vattnet och rör till en jämn smet. Smörj och bröa en rund form. Ha i smeten och grädda i 180°C i cirka 35 minuter. Låt svalna i formen.
Smält smöret i en kastrull. Slå i grädde/mjölk och vanilj.
Dela kakan i två bottnar. Skeda över fyllningen på båda bottnarna. Lägg ihop kakan och låt den gärna vila i kylen ett par timmar eller så. Pudra över florsocker innan servering.
 
Har du någon klassisk kaka som favorit?

3
Kommentera

5 enka och snabba middagar på 30 minuter

vegetariska enchiliadas, enchiladas kyckling, enchiladas quorn
Kan man få till 5 enkla och snabba middagar på under 30 minuter och ändå äta varierat? För det är ju ingen match att laga pasta med ketchup 5 dagar i veckan. Det går på en kvart eller så. Men det är ju inte speciellt kul. Iallafall inte om du frågar mig.
Det är faktiskt så att det går att laga god, varierande och snabb mat som hela familjen gillar. Som mina enchiladas jag lagade förra veckan. De gick hem hos hela familjen, gick fort att slänga ihop och blir en perfekt variation till den klassiska fradagstacosen tycker jag. Även om vi åt dom på en torsdag och det fungerade precis lika bra!
pasta med ajvar och fetaost
Som sagt, pasta. En himla bra snabbmat när tiden är knapp. Men det finns ju oändligt mycket roligare saker att äta än pasta med ketchup. Som pasta med ajvar och fetaost tillexempel.  Lättlagat och gott. Jag verkligen älskar kombinationen ajvar fetaost! Så gott!
snabb middag, vardagsmat, lax i vitlökssås
Lax är en himla bra vardagsmat tycker jag. Lätt att variera och hela min familj äter det. Här är en variant där allt lagas direkt i stekpanna. Smidigt och enkelt. Dessutom går det busfort att tillaga! Lax i vitlökssås.
vegetarisk stroganoff, quornstroganoff
Klassikern korvstroganoff går alltid hem. Oavsett. Hemma hos oss har jag dragit ner rejält på korvätandet och brukar därför göra stroganoff på quorn istället. Det går ännu fortare än att göra den på korv. Men det väljer man ju helt själv.
 
färsbiffar, vegofärsbiffar, asiatiska köttbullar
För två veckor sedan testade jag att laga de här asiatiska vegofärsbiffarna i kokosmjölk, Och det blev sååå gott! Inget krångel, inte massa onödig tid i köket en stressad vardag. Precis så som jag vill att enkel vardagsmat ska vara.
Så, 5 middagar som alla går på runt 30 minuter att laga. Utan att man tummar på varken smak eller kreativitet. Fint va?
Jag hoppas ni alla får en härlig måndag. Jag ska strax iväg på lunchträning, en fin start på veckan tycker jag!

3
Kommentera

Enchiladas

vegetariska enchiliadas, enchiladas kyckling, enchiladas quorn
Hej du ljuva fredag!
Här skiner solen från en klarblå himmel och det känns som det kan bli en helt ok start på helgen. Även om Axel är hemma från skolan idag. För skruttig för att vara i skolan, men lite för pigg för att vara hemma skulle jag vilja diagnostisera honom. Eller, tillräckligt pigg för att bråka med sin bror i alla fall. Just nu är dom hysteriskt osams om vad de ska kolla på. När jag försökt medla fred tillräckligt många gånger och det är som om dom faktiskt vill bråka, ja då stoppar jag lurar i öronen och fortsätter jobba en stund till. Så får dom lösa problemet själva.. När jag jobbat klart har jag lovat bullbak. Hoppas det kan få barnen på aningens bättre humör. Eller så blir det kaos av allt. Den som lever får helt enkelt se 🙂 Men, det är som sagt fredag och vad passar bättre än att dela med sig av ett smarrigt fredagsrecept. Vad sägs om en hel form med enchiladas? Lättlagat, enkelt att variera och uppskattat av alla här hemma.vegetariska enchiliadas, enchiladas kyckling, enchiladas quorn
Jag gjorde mina enchiladas på kyckling, men det går precis lika bra att använda quornbitar eller någon form av färs. Sen var jag så wild att jag faktiskt hade i en hel drös svarta bönor. Axel rynkade på näsan och funderade över varför jag var tvungen att ha i så många. Isac fick blunda och ta en tugga. Och tyckte det var väldigt gott. När han såg att det var fullt med svarta bönor i maten fick han erkänna att det var gott ändå. Och att han faktiskt ätit bönor på förskolan och tyckt det smakat ok.
När middagen var slut hade han fått i sig nästan två hela rullar. Så vi kan väl säga att maten fick mer än godkänt av min största matkritiker. Svarta bönor till trots.
vegetariska enchiliadas, enchiladas kyckling, enchiladas quorn
Det finns säkert lika många recept på enchiladas som det finns sombreros här i världen. Jag gjorde det otroligt enkelt för mig idag. För så här en fredag, då vill jag ändå att maten ska gå fort att laga. Och inte vara så krånglig.
Servera med massa goda grönsaker, lite salsa och annat gott som hör fredagar till.
En enkel variant till den annars väldigt klassiska fredagstacosen.
Enchiladas:
700 g kyckling/quornbitar/färs
ca 30 g tacokrydda (motsvarande en påse)
390 g korssade tomater
ca 300 g kokta svarta bönor
ca 3 dl riven ost
1 fp mediumstora tortillabröd
Skär kycklingen i bitar och stek tills den fått fin färg runt om. Tillsätt tacorkrydda, krossade tomater och svarta bönor. Låt allt koka tills kycklingen är genomkokt och såsen tjocknat. Riv osten och blanda i cirka 1 dl av osten i tomatsåsen.
Lägg ut ett tortillabröd i en ugnsfast form. Bred ut kycklingröran i mitten. Rulla ihop till en tight rulle. Upprepa med resterande bröd. Spar lite av såsen och bred ut ovanpå rullarna. Toppa sedan med resterande mängd ost och gratinera i 225°C i cirka 15 minuter eller tills osten börjar få färg.
Självklart går det bra att hacka ner andra grönsaker i såsen. Zucchini, aubergine, majs, tomat och paprika fungerar fint för att liksom dryga ut såsen lite. Men idag ville jag ha något som gick ruskigt snabbt. Så då fick det bli så här i all sin enkelhet.
Jag äter det gärna precis som det är, med massa sallad till. Men gillar man sås är det gott att ha både salsa och gräddfil till,
Jag önskar er alla en himla fin start på helgen <3

3
Kommentera

Salt karamellpannacotta med kanderade hasselnötter

panacotta, salty caramel,
Alltså är ni sugna på något sött, gott, lite lyxigt och bara helt underbart? Då kan jag göra er dag idag! Jag har nämligen tagit fram ett recept på en pannacotta, med smak av kola, toppad med kanderade hasselnötter och flingsalt. Söt möter salt, lent möter crunch och det blir bara så makalöst gott. En salt karamellpannacotta passar perfekt som avslut på vilken (mid)dag som helst. panacotta, salty caramel,
Inspirationen till den här härliga pannacottan har jag från början fått från Katarina, med bloggen Klings Kitchen. Hon har flera gånger tipsat om att just salt karamellpannacotta är gudagott. Så nu äntligen, har jag tagit och gjort mig en egen variant. Som jag toppat med kanderade hasselnötter, bitar av kola och flingsalt.panacotta, salty caramel,
I morse tog jag tåget till Stockholm. För lite möten. Barnen uttryckte sitt ogillande. Ska du vara borta hela dagen idag också?!? Och jag inser att under de senaste månaderna har jag och barnen varit hemma så mycket tillsammans att de nog ändå tycker att det är där jag ska vara. Inte ute och flänga. Och visst ÄR det härligt att vara hemma med barnen. Få spendera nästan all ledig tid tillsammans med just de två mest underbara människorna jag vet här i världen. Men, det är rätt skönt att byta miljö ibland. Hämta energi på annat håll. Träffa människor.
Men jag hinner hem ikväll och snusa dom i nacken. Säga godnatt och sov gott. Imorgon ska jag ingenstans.
panacotta, salty caramel,
Salt karamellpannacotta:

en påse Werther´s Orginal Creamy toffee
4 dl vispgrädde
1 dl gelésocker multi
en nypa flingsalt
1 dl strösocker
1 msk vatten
1 dl hasselnötter
flingsalt
Skala pappret från nästan alla kolor (spar ca 6 st till dekoration). Lägg kola och grädde i en tjockbottnad kastrull. Låt kolan smälta ner i grädden. Rör om. När all kola har smält, tillsätt gelésocker och låt koka en minut. Strö över flingsalt och ha sedan upp pannacottan i portionsglas. Ställ kallt.
Blanda socker och vatten i en tjockbottnad kastrull och låt koka upp. Tillsätt hasselnötterna. Nötterna är klara när sockret har smält helt och fått en gyllene färg. Se tills så det inte bränns bara. Ha upp de varma nötterna på ett bakplåtspapper och strö över flingsalt. Låt hasselnötterna svalna helt. Skär eller bryt sedan de kanderade hasselnötterna i bitar.
Toppa den stelnade pannacottan med kanderade hasselnötter och kola skuren i bitar.
5
Kommentera

Pastasås med morötter

vegetarisk köttfärssås, vegofärs, vegosås, vegetarisk pastasås
Det finns ett par saker som alltid underlättar vardagspusslandet. Och det är att ha en förpackning valfri färs i frysen, krossade tomater i skafferiet och lite morötter i kylen. På mindre än 30 minuter kan man trolla fram en middag som antagligen hela familjen kommer att gilla. Hemma hos oss består färsen av vegofärs. Men man tar såklart det man själv gillar bäst. Men jag tycker det är ett himla bra tips till att få in en vegetarisk måltid. Som barnen äter utan att knorra. När jag lagar mat kan det hända att det blir 1/3 förpackning färs över som jag fryser in. Tillsammans med lite rivna morötter och krossade tomater blir det basen i en urgod pastasås. Som inte bara kan göras vegetarisk, den blir ruskigt billig att laga också.
vegetarisk köttfärssås, vegofärs, vegosås, vegetarisk pastasås
Nu är det sedan länge känt att en köttfärssås blir allra godast när den fått koka länge. Har man tänkt sig att laga en vegetarisk köttfärssås lär man bli besviken om man kokat den i fler timmar. Det klara nämligen inte vegofärsen av. Istället är mitt tips att koka ihop tomatsåsen och låta den puttra så länge man har tid till. Och sedan steka på vegofärsen och ha i den mot slutet. Då blir maten god och alla blir lyckliga och glada.vegetarisk köttfärssås, vegofärs, vegosås, vegetarisk pastasås
Det här är verkligen ingen världsnyhet. Att dryga ut köttfärssåsen med morötter. Men ibland kan man behöva påminnas, Om att man visst kan laga något av den där skvätten färs som finns i frysen och som ensam aldrig skulle mätta 4 hungriga magar. Eller, att de där morötterna du glömde i nedersta lådan i kylen och som nu börjar bli lite mjuka, de gör köttfärssåsen lite sötare och himla mycket godare. Dessutom känns det alltid som om jag får en måltid gratis, när jag lagar middag av sådant som liksom blivit över från tidigare middagar. Hur bra som helst ju!
Pastasås med morötter:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
valfri mängd färs (jag hade nog ca 350 g)
1 stjälk selleri
2 msk tomatpuré
1 msk paprikapulver
3 stora morötter
1 dl rött vin eller balsamvinäger
2 fp krossade tomater
2 tsk buljongpulver
1 msk tamarisoja
salt & peppar
 
Skala och finhacka lök och vitlök. Stek löken mjuk i en gryta. Tillsätt färsen och stek tills den börjat på färg. Skiva selleri och riv morötterna. Ha i detta i grytan tillsammans med tomatpuré och paprikapulver. Fortsätt steka ett par minuter. Slå över vin/balsamvinäger, krossade tomater, buljong och soja. Låt allt koka ihop i minst 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Servera pastasåsen med nykokt pasta, grönsaker och en lagom mängd riven ost.
Jag åt min köttfärssås till grönkål som jag masserat in med lite olja och flingsalt. Hur gott som helst!

1
Kommentera