5 pastarecept

 pastasås med ugnsrostade grönsaker villapuccini

Enligt min plan hade jag tänkt att göra ett inlägg med 5 goda soppor. Men med tanke på att vi helt plötsligt fick sommarvärme, så kändes inte soppa helt lockande. Vi spar det till nästa vecka helt enkelt. Då har kanske sommarvärmen flugit sin kos, igen. Istället tipsar jag idag om 5 pastarecept. I all sin enkelhet liksom. Pasta kan och är ju så mycket mer än bara spagetti och köttfärsås eller makaroner och köttbullar. Det kan tillexempel vara pastasås med ugnsrostade grönsaker. Perfekt så här i skördetider! Gör en stor omgång tomatsås och frys in. Vips är vardagsmaten klar på ett litet kick!

pasta, toscana, Villa Puccini, middag, mat pasta

En annan favorit, det är fyllda pastasnäckor. Alltså det här är så löjligt gott att jag inte kan laga det för ofta, för jag skulle bara överäta.
vego, middag, mat , recept
En riktig vardagsfavorit  hemma hos oss är vegetarisk lasagne med keso. Den har jag lagat fler gånger än jag kan komma ihåg och går hem hos hela familjen.

Ibland behöver maten bara gå superfort. Då är pestokyckling med pasta ett perfekt alternativ. Enkelt, gott och otroligt lättlagat. Här har jag serverat pestokycklingen med bönpasta, men ni tar såklart den pasta ni gillar allra bäst
vegetarisk lasagne med halloumi och spenat
En annan sotfavorit när det kommer till pasta är min vegetariska lasagne med halloumi. Perfekt att göra en rejäl omgång av så det räcker till matlådor också!
Nu ska vi ladda upp här, för ikväll blir det blodomloppet i Västerås. Jag gillar egentligen inte att springa, men det är kul att utmana sig ibland och se vad man orkar med.
Jag har sprungit blodomloppet i Uppsala för något år sedan. Och då tog jag mig runt 5 km utan att dö på kuppen. I år har jag sprungit lite mer innan, men det ska å andra sidan bli 27 grader varmt i eftermiddag. Inte helt optimalt kanske. Men vi får göra det bästa vi kan helt enkelt!
 

4
Kommentera

3 goda våfflor och pannkakor till helgfrukosten

glutenfria pannkakor
God morgon lördag! Här hemma är det första helgen efter att vardagen drog igång på riktigt. Planen var en tidig kväll isäng för barnen och en rejäl sovmorgon. Mina barn har ju övat på det här med sovmorgon hela sommaren. Men dom hade en kompis som sov över, så det tog tid att komma till ro. Och imorse var det full fart redan strax före sju. Vilket i vår familj är på tok för tidigt att vakna en ledig dag. Efter att ha varit upp och sagt åt dom att vara lite tysta två gånger gav jag upp. Nu gick dom ut och skulle kolla på dimman, men lyckades såklart stissa upp hunden där nere som skuttar runt och undrar när det är dags för frukost.
Så mycket för den lugna lördagsmorgonen. Men fördelen (typ den enda) med att vakna tidigt, är att man kan lägga tid på helgfrukosten. Och kanske steka lite goda pannkakor eller våfflor? Idag passar jag på att tipsa om 3 goda våfflor och pannkakor till helgfrukosten. Vilken är din favorit?
Här hemma blev dessa amerikanska havrepannkakorna en stor favorit i somras. Luftiga och härliga, dessutom glutenfria!
ägg och mjölkfria våfflor, vegansk våfflor
Våfflor är ju annars något mina barn älskar, I alla former! Den här varianten av våfflor är utan både ägg och mjölk. Vilket gör att de kvalar in som veganska våfflor om man så önskar!
bananplättar
Jag är rätt svag för bananplättar. De är så himla enkla att göra och blir så goda. Dessutom äter mina barn mer än gärna upp varenda en. Jag vet inte hur många bananpannkakor jag stekte i somras och tog med upp till sjön. Själv fick jag nästan inte ens smaka. För de tog slut i ett nafs. Passar ypperligt till en god helgfrukost!
Så nu är det bara för mig att sätta fart och göra frukost. 3 hungriga barn måste utfodras. Och mamman måste ha kaffe. Idag tror jag det krävs minst två koppar, för att vakna till ordentligt..
Hoppas ni får en himla fin lördag!

5
Kommentera

Jordnötstryfflar

 veganska jordnötstryfflar

Låt oss ta ett djupt andetag. Andas in och ut. Och så ska vi prata om något som ligger mig varmt om hjärtat just nu. Nämligen jordnötssmör. Vår relation går i vågor. I ärlighetens namn glömmer jag till och med av detta nötsmör ibland, Men det fina i vår kärlekshistoria är att den där lilla bruken med jordnötssmör alltid står där, och trofast väntar på mig. Även om vi inte har pratat med varandra på flera veckor, ja ibland månader! Just nu har vi en väldigt intensiv relation. Vi träffas minst en gång om dagen. Helst till frukost.. Men de senaste dagarna oftare än så.
För jag hittade på en nedklottrad receptidé på ett papper när jag rensade. Om jordnötstryfflar.

veganska jordnötstryfflar

Jordnötstryfflar på bara en handfull ingredienser. Knappt ens det faktiskt. Utan vitt socker då de sötas med dadlar (vilket ger en underbar ton av kola mitt i allt det lite salta och sträva) och använder man en vegansk choklad blir de även veganska. Jag toppade hela härligheten med lite flingsalt. För finns det något godare än kontrasten mellan choklad och flingsalt?

veganska jordnötstryfflar

När mina jordnötstryfflar var klara frös jag raskt ner varenda lite boll. Och la dom dessutom i en burk som är lite svår att öppna. Och det är bara jag som vet att det är jordnötstryfflar i burken. Så än så länge är det min lilla hemlighet som jag njuter av i min ensamhet till 11-kaffet varje förmiddag. Kanske, kanske har det blivit en i soffhörnet framåt kvällen också. Men inte mer än så. Jag lovar!

veganska jordnötstryfflar

Det fina med lite mastigare godis, som man ändå får klassa det här som. Det är att man faktiskt inte kan äta hur många som helst. Jag menar. Det är ju faktiskt jordnötssmör, dadlar, lite kokosmjöl och choklad. Det blir rätt mäktigt faktiskt. Men åh så ljuvligt gott. I rimliga mängder.

veganska jordnötstryfflar

Idag är det så fredag. Barnen drömmer om fredagsgodis och hemgjord pizza. Jag drömmer om mina jordnötstryfflar. För det får bli mitt fredagsgodis. Även om jag då måste avslöja deras existens för resten av familjen. Men med tanke på hur löjligt enkla de var att göra får jag kanske helt enkelt göra en omgång till när de här tar slut.

veganska jordnötstryfflar

Mina små jordnötstryfflar innehåller alltså bara jordnötssmör, dadlar och kokosmjöl. Sedan har hela härligheten doppats i mörk choklad. Och så lite flingsalt på toppen. MUMS!
Jordnötstryfflar ca 20 st:
200 g jordnötssmör
6 st dadlar
ca 1 dl kokosmjöl
150 g mörk choklad (vegansk för veganska bollar)
flingsalt
 
Mixa jordnötssmör och urkärnade dadlar i en matberedare. Tillsätt kokosmjölet och mixa till en slät smet. Den ska vara så pass kladdig att den går att rulla till bollar, men bollarna ska hålla ihop fint. Känns det för kladdigt, tillsätt en matsked mer kokosmjöl.
Rulla till bollar och ställ in i frysen i cirka 30 minuter.
Smält chokladen och doppa de kalla bollarna i chokladen. Toppa varje tryffel med lite flingsalt.
Jag förvarar mina tryfflar i frysen, för jag tycker de är allra godast då, Men du kan även ha dom i en lufttät burk i kylen.

15
Kommentera

Kökstankar

inlägget innehåller annonslänkar 
 

Nu måste jag verkligen ta tag i det här med att fixa nya köksstolar. Jag har kollat runt på loppisar och antikaffärer i sommar, men inte hittat något som faller mig i smaken. Jag har kikat på väldigt moderna stolar och tänkt att de kanske kan bli en härlig kontrast i vårt lite lantliga kök. Men tillslut fastnar jag i alla fall för klassiska stolar av pinnstolsmodell.
Kanske vore det fint med en stol som har låg rygg och karm? Eller tar det onödigt med plats i vårt kök? Som inte är så stort. Kanske passar en mer klassisk pinnstolsmodell bättre? De här två från Ellos kikar jag på just nu. För tillfället har Ellos 20% på hemsortimentet dessutom. Så kanske ska jag passa på? Vad tycker ni?
linnea seidel, linneas skafferi
Jag spenderar ju väldigt mycket tid hemma i köket. Så jag vill att det ska vara mysigt, men ändå funktionellt då det faktiskt är min arbetsplats också.

En annan sak vi snart måste ta tag i är det här med ny kaffebryggare/kaffemaskin. Den kaffemaskinen vi har nu, har hängt med i snart 10 år(!). Vilket ändå måste vara ett himla bra betyg, Men den låter, knakar och brakar. Och vi vågar varken göra service eller plocka isär den för att göra rent den. För då kommer den antagligen inte fungera efteråt. Sist vi pratade om det var Sebastian sugen på en klassisk kaffebryggare. Men jag är tveksam. Jag gillar att snabbt kunna göra en kopp kaffe när suget sätter in. Och eftersom jag arbetar ensam hemma ofta känns det liksom lite onödigt att brygga en hel kanna kaffe. Däremot är jag lite sugen på att köpa en Chemex, för de tillfällen man ska göra mer än två koppar.
Vad kör ni för kaffebryggare/kaffemaskin?
vegansk, nyttig, utan socker
Imorgon dyker det upp ett recept här på jordnötstryfflar här på bloggen, som ni verkligen inte får missa. Om ni som jag älskar jordnötssmör! Men tills dess kanske man får fresta med en chokladboll eller två? Det är vi väl värda efter den här veckan, eller hur?
Nu ska jag hämta hem kidsen, sen har Isac fotbollsträning. Hej vardag!

2
Kommentera

Quornstroganoff

vegetarisk stroganoff, quornstroganoff
Hej onsdag!
Får man tycka att det blev rätt skönt med vardag? Att få barnen isäng i skaplig tid på kvällen, att äta middag kl 17 och ha en hel arbetsdag att disponera, precis hur man vill. Just nu breder all den här vardagen ut sig som en stor tjock filt över hela hösten. Igår satt jag och fyllde i lovdagar för barnen. Förutom höstlovet, så har barnen två studiedagar var under terminen. Så jag känner att ska jag behålla den här härliga känslan, känslan av att vardagen faktiskt är det jag gillar allra bäst. Då krävs lite planering.
För det är i dom där stunderna, när man måste stressa på barnen, när man inte tvättat så det fattas strumpor eller när man bara inte har en aning om vad man ska laga till middag. Det är då vardagen blir jobbig. vegetarisk stroganoff, quornstroganoff
Tyvärr kan jag inte hjälpa till med de där smutsiga strumporna, jag har nog med våra egna. Men något jag faktiskt kan göra, det är att skapa nya, härliga vardagsrecept som hjälper er där hemma.
För er som vill få in lite mer vegetariskt i vardagen, så kommer här ett himla fint tips. Nämligen quornstroganoff. Som korvstroganoff, fast på quorn. Vill man hellre göra det på vegokorv eller helt vanlig korv, då gör man det såklart.
Men här hemma fick den godkänt av hela familjen. Även om Isac har upptäckt en ny specialitet här i livet. Nämligen ris och salt. Så han var inte så sugen på att förstöra denna delikatess genom att ha på sås. Men han smakade. Och tyckte det var gott. Isac är ju min största, om än otroligt ambivalenta matkritiker. Med väldigt varierad smakpalett. Men denna rätt fick en ok-stämpel och åker direkt upp på listan av vardagsrätter vi lagar igen.
När jag var barn hade mamma alltid ketchup i stroganoffen. Så jag brukar alltid ha i en matsked eller så. För att det smakar lite barndom för mig. Och blir himla gott.
Stroganoff 4-6 port:
1 gul lök
ca 600 g qournfilé, vegokorv eller helt vanlig korv
2 msk tomatpuré
1 msk paprikapulver
2 tsk senap (jag brukar skippa dijonsenapen och ta helt vanlig senap ist. Tycker det blir godare)
500 g passerade tomater
3 dl creme fraiche (valfri fetthalt och sort, havrefraiche går också bra)
1 msk ketchup
salt & peppar
Skala och finhacka löken (har du barn som ogillar bitar av lök går det bra att riva löken). Stek löken i lite smör på medelvärme tills den blir mjuk. Skär quournfiléerna i bitar och låt dom steka med löken tills de fått fin färg.
Tillsätt tomatpuré, paprikapulver, senap och passerade tomater. Låt allt koka upp. Rör sedan i creme fraiche och låt allt koka ihop ett par minuter till en tjock sås. Smaka av med ketchup, salt och peppar.
Servera med ris eller andra gryn och sallad.
Middagen är klar på 30 minuter. Perfekt vardagsmat!
Gillar ni att vara tillbaka i vardagen? Eller hade det kunnat få vara semester ett tag till?

7
Kommentera