Glutenfritt bananbröd

inlägget innehåller annonslänkar

glutenfritt bananbröd
Bananer, det är nog den frukt vi köper allra mest av här hemma hos oss. Ett knippe går åt på ett par dagar. Lätt att ta med sig, enkelt att äta. Och mina barn älskar bananer.
Men rätt som det är, då har man en klase bananer som man behöver göra något med. Och det är nu. Då är bananbröd en himla bra grej att ta till. Idag testade jag ett glutenfritt bananbröd. Det blev riktigt saftigt och gott!
Istället för att baka på vetemjöl valde jag idag att använda durra och havremjöl. Vilket blev hur bra som helst. Durra är ett naturligt glutenfritt mjöl som är rikt på fiber, magnesium och fosfor.
glutenfritt bananbröd
Jag har lite svårt att bestämma mig för i vilken kategori just bananbröd bör placeras i. Är det ett matbröd eller är det ett fikabröd? För med massa bananer i blir det ju rätt sött. Vilket jag inte riktigt gillar till frukost. Men just min variant är inte sötat med något annat än bananer, så kanske är det inte sött nog att serveras som fika heller?
Men så kom jag på, det passar ju utmärkt som mellanmål, eller kanske till kvällen. När man är sugen på något matigt, men ändå lite sött. Jag gillar att möta upp det söta med salt smör, eller kanske lite jordnötssmör på. MUMS!
I bananbrödet har jag även haft hasselnötter, det ger en härlig textur tycker jag!
glutenfritt bananbröd
Det här är ett sådant slags bröd som mår allra bäst efter att ha fått stått till sig över natten. Det blir otroligt saftigt och jag tycker det blir godast när det vilat ett dygn, eller iallafall 12 timmar.
Jag gjorde mitt bananbröd helt neutralt. Mest för att jag ville testa om min receptidé fungerade. Men nästa gång ska jag nog smaksätta med en gnutta kanel, det kommer bli så himla gott!
Glutenfritt bananbröd:
3 ägg
1 dl naturell olja
4 dl naturell yoghurt
1/2 tsk vaniljpulver
3 mogna bananer
1 nypa salt
3 tsk bakpulver
3 dl durra
2 dl havremjöl
2 dl hasselnötter
ev en tsk kanel eller annan smaksättning
1 banan till dekoration
Knäck äggen i en bunke, rör i olja, yoghurt och vanilj. Mosa bananerna och blanda i dom. Rör ihop alla de torra ingredienserna. Grovhacka hasselnötterna. Blanda samman allt till en kletig smet. Ha ev i smaksättning.
Klä en avlång brödform med bakplåtspapper. Häll i smeten. Dela en banan på längden och toppa brödet med bananen. Grädda i 180°C i cirka 60 minuter eller tills brödet inte är kladdigt längre. Låt svalna helt innan du skär upp det. Eller ännu hellre, låt brödet vila 12 timmar.
 
Gillar du bananbröd?

6
Kommentera

5 vardagsrecept- veckans mat

moussaka, gratäng, köttfärs, vegetarisk moussaka
Förra veckan kastades vi in i vardagen. Med fritids, förskola och fotbollsträningar. Vilket fick mig att inse vikten av att i alla fall göra en grovplanering av maten. Då vi två dagar i veckan  måste ha ätit och vara på väg hemifrån igen kl 17. Det allra bästa då är att ha lagat kvällsmaten redan dagen innan och bara värma på när vi kommer hem. Då passar alla sorters gratänger och grytor bra. Som min moussaka. Som dessutom är helt i säsong nu när det finns massor av aubergine i mataffären!
Idag hittar ni 5 vardagsrecept i veckans mat här på Linnéas Skafferi.
lax i citronsås, fisk i ugn
En annan kär favorit hemma hos oss är lax i citronsås. Den går riktigt fort att göra och är en solklar vardagsräddare. Gott, enkelt och alla i vår familj gillar det.
vegetariska sötpotatisbiffar med kikärtor
Jag älskar ju alla sorters biffar och burgare. Så de dagar jag har möjlighet att lägga någon minut mer på matlagningen, då gör jag gärna grönsaksbiffar. Här har biffarna en bas av sötpotatis och kikärtor. Matigt och mättande. Sen kan man smaksätta lite som man vill.
vegetarisk marockansk gryta med kikärtor
En annan favorit, det är min vegetariska marockanska gryta. Funkar precis lika bra att laga en dag i förväg och sedan värma upp som att göra den samma dag.
snabbmat, kebab, vegetarisk kebab, vegansk kebab
Sugen på något riktigt snabblagat? Testa då att göra hemgjord kebab på vegofärs. Jag lagade det här första gången i somras. En dag när jag verkligen hade 0 lust att stå i köket. Så middagen blev klar på ca 20 minuter. Perfekt vilken vardag som helst när man har ont om tid. Eller varför inte laga hemgjord kebab en fredagkväll? Finfin fredagsmat!
 
Brukar ni laga mat i förväg så ni bara kan ta fram och värma på de dagar man faktiskt inte hinner med att laga mat innan alla ska iväg på sina aktiviteter? Eller får det bli något ruskigt snabblagat de dagarna?
 

4
Kommentera
ANNONS

Äpplen med toscatäcke

I samarbete med Kockens Kryddor

Varje säsong har sina fördelar och saker man riktigt älskar. På våren kan jag längta så efter de första svenska jordgubbarna. Det är få saker som slår dom! Men sen när hösten knackar på dörren. Då vill jag bara gå ut i trädgården och plocka in äpplen. Vi har 5 äppelträd, ett plommonträd och två päronträd i trädgården. Så är det ett riktigt fruktår, då får vi äta frukt så det nästan pyser ur öronen på oss. Men jag älskar det. Vilken lyx att bara kunna ta ett par steg utanför dörren och på ett nafs kunna fylla fruktskålen.
Förutom att äta äpplena rakt upp och ner som dom är, så är det ju himla gott att baka på svenska äpplen. Idag gjorde jag en riktig favorit, nämligen äpplen med toscatäcke. Alltså har ni inte testat detta har ni något grymt gott framför er.
Jag gör min toscasmet utan mjöl, så det här är en bra variant om man vill baka glutenfritt!

Mina äpplen med toscatäcke har jag kryddat med tre olika kryddor från Kockens Kryddor. Toscasmeten i sig blir ju väldigt knäckig och god. Men genom att krydda äpplena med härliga kryddor får man en helt annan smakupplevelse. Idag har jag valt Kockens ekologiska kanel, Kockens ekologiska kardemumma och Kockens ekologiska ingefära. Tre kryddor som är grymt goda ihop och passar extra bra att smaksätta alla olika sorters pajer eller desserter som innehåller äpple!

Till mina toscaäpplen passar det utmärkt att ha en kula eller två vaniljglass. Jag tycker äpplena blir allra godast om de serveras lite ljumma sådär, så glassen smälter lite lagom på tallriken. Det blir makalöst gott!

 
Kockens Kryddor har numera en given plats i kryddskåpet då deras burkar verkligen hjälper mig att hålla ordning på kryddburkarna. Tack vare att det sitter en etikett på varje lock som talar om vilken krydda burken innehåller behöver jag inte längre plocka runt bland precis varenda kryddburk innan jag hittar rätt. Så otroligt smidigt! Dessutom gillar jag verkligen snäpp-funktionen på locken. Inget lock behöver skruvas loss, försvinna bort eller råka ramla ner i smeten när man bakar (ja, det har hänt. Både en och två gånger..) Att Kockens Kryddor dessutom har ett sådans stort utbud av ekologiska kryddor är ett himla stort plus!
Äpplen med toscatäcke, 8 st:
8 st äpplen
1 tsk Kockens ekologiska kanel
1 tsk Kockens ekologiska kardemumma
1/2 tsk Kockens ekologiska ingefära
100 g smör
1/2 dl sirap
3/4 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver
200 g mandelspån
Dela äpplena och kärna ur dom. Lägg tätt i en ugnsfast form. Pudra över Kockens ekologiska kanel, Kockens ekologiska kardemumma och Kockens ekologiska ingefära. Ugnsbaka i 20 minuter på 200°C.
Blanda undertiden samman smör, sirap, strösocker och vanilj i en kastrull. Låt koka upp och småkoka i ca 5 minuter. Rör sedan i mandelspånen.
Klicka ut toscasmeten i mitten av varje äpple. Ställ tillbaka in i ugnen och fortsätt ugnsbaka tills toscasmeten fått fin färg, Håll lite koll så toscasmeten inte blir bränd..
Äpplena ska vara mjuka men fortfarande hålla ihop bra
Servera ljumma med riktigt god vaniljglass!
 
Vad gör du helst av våra fina svenska äpplen?

2
Kommentera

Mina nya vanor efter sommaren

inlägget innehåller annonslänkar


Jag vet att det bara är mitten av augusti. Och att sommaren inte riktigt är över än. Men. Det känns faktiskt som den är över. Ett åskoväder drog in, sänkte temperaturen och förde med sig ihållande regn. Jag blev sugen på att dricka en kopp te och krypa upp i soffan med en av mina böcker. Det får mig osökt att tänka på att den här sommaren har jag faktiskt gått och skaffat mig ett helt gäng nya (bra) vanor.

  • Jag har införskaffat mig en torrborsteoch försöker komma ihåg att torrborsta ett par gånger i veckan. Himla bra om man känner sig svälld i kroppen då det sätter fart på lymfsystemet. Och det är himla bra för huden!
  • På tal om lymfsystemet så har jag äntligen börjat lyssna på min mamma och tagit tag i det här med att djupandas. Jag är ju en sådan här person som får rysningar längs ryggraden när någon bara nämner ord som mindfulness, meditation och musik med porlande vatten. Men varje kväll försöker jag djupandas en minut eller så minuter innan jag somnar. Och det känns faktiskt bra. Som att jag somnar lite lugnare.
  • Jag har börjat använda ett serum från Exuviance. Så himla skönt. Smörjer hela ansiktet på morgonen efter jag tvättat mig och innan jag smörjer med ansiktskräm.

linnea seidel

  • Jag har börjat använda mer färg på läpparna! Alltså hur mycket piggare ser man inte ut med lite läppstift?
  • Min hud, mitt hår och mina naglar mådde inte bra i våras. Så jag bestämde mig för att börja äta kollagen. Jag har testat  Clean Collagen  under sommaren och jisses vad mitt hår har vuxit! Collagen finns även som tabletter att ta om man hellre vill det.
  • Jag har äntligen kommit igång och sprungit lite. I alla fall en gång i veckan. Ibland fler. Det är fortfarande exakt lika tråkigt som tidigare. Skillnaden är att jag har mer kondition och orkar mer helt enkelt. Vissa veckor har det inte varit möjligt att ta sig iväg och träna, då har det fått blivit transportträning till och från sjön eller liknande. En fin vana att få in träningen i vardagen liksom!

  • Varje sommar har jag som mål att hinna läsa minst EN bok. Oftast släpar jag den där stackars boken med mig fram och tillbaka till sjön. Och aldrig blir det att jag läser något. I år fick jag något ryck och köpte hem 4 (!!) böcker. Men vet ni. Jag har nästan läst klart 2 av dom redan! Först ut blev Camilla Läckbergs En bur av guld. Och nu har jag bara ett par kapitel kvar i Sheila O’Flanagans Livet kan börja. Lite känns det som om jag kommit in i en vana att läsa. När barnen kollar på dötråkig tv kan jag lika gärna sitta med och läsa en liten stund. Så skönt!
  • Under flera veckor höll jag uppe helt från socker under sommaren. Vilket faktiskt gjorde att jag slutade småäta kakor och massa annat som alltid finns hemma. Nu kan jag ta en kaka till kaffet. Och känna mig nöjd så.

 
Har ni skaffat er någon ny, bra vana under sommaren?

0
Kommentera

Veckans mat- 5 goda vardagsrätter

fiskbiffar, fisk, torsk, middag, mat
Halloj alla mat-vänner!
Så var det (äntligen) dags för oss att återgå till vardagen. Iallafall en mjukstart in i vardagen. För vi började denna vecka med en ledig dag. Eller barnen har varit lediga och lekt ovanligt fint hela dagen medan jag klippt gräset i två timmar, tvättat 3 maskiner tvätt, kört diskmaskinen och fixat inför fritids och förskolestarten i morgon. I och med att vardagen är här på riktigt kommer ju också alla dessa vardagsmiddagar som ska lagas som ett brev på posten. Därför kär vi veckans mat- 5 goda vardagsrätter den här veckan.
Jag satt själv idag och försökte göra en lista med familjens favoriträtter. Perfekt att ta fram och kolla på i höst när man inte vet vad man ska laga. En rätt jag glömde skriva upp var de här fiskburgarna. God och lättlagad vardagsmat!
kycklinggryta med smaksatt creme fraîche
En storfavorit som dessutom går supersnabbt att laga är min enkla kycklinggryta. Lättlagat vardagsmat som dessutom smakar fint i matlåda dagen efter.
vego, middag, mat , recept
På tal om mat som passar i matlåda. Där är nog ändå lasagne den okrönta drottningen. Eller vad säger ni? Jag gör nästan alltid min vegetariska lasagne med keso. Sen kryddar jag lite olika från gång till gång bara. Sist hade jag i både kanel och muskot. MUMS!
rostad grönsakssoppa, rotfrukter
Idag ekade kyl och frys väldigt tomma här hemma. Så då fick det bli soppa. Vi äter sällan soppa på sommaren, men nu när temperaturen sjunkit lite passade det fint att äta en skål god soppa i augustisolen. Den här varianten på rostad grönsakssoppa är en riktig favorit!
fylld paprika i ugn, fylld paprika i crock pot
Förra sommaren återupplivade jag de klassiska fyllda paprikorna. Perfekt att laga i ugnen eller varför inte i en Crock Pot! Kul med lite retrorätter fast i ny tappning tycker jag!
Nu ska barnen tvagas noga och kläder läggas fram till morgondagen. Båda är lite nervösa och väldigt glada för att få komma tillbaka till sina vänner igen. Jag förstår dom. Även om sommaren varit väldigt fin.
Axel sa idag vid lunchen: jag har faktisk saknat min fröken Anna-Lena väldigt mycket i sommar. Så fint ändå, att vara 8 år och sakna sin fröken under sommaren <3

2
Kommentera