Pepparkaksrutor- kärleksmums med smak av pepparkaka

Pepparkaksrutor- kärleksmums med smak av pepparkaka. När jag provbakade dessa för några veckor sedan utbrast min pappa som var här och fikade: Som mjuk pepparkaka, fast godare!
Och med det fick även denna kaka ett godkännande av testpanelen.

Pepparkaksrutor, ja det är som kärleksmums, fast istället för att smaksätta med kakao har jag använt färdig pepparkakskrydda. Ni vet sån där som finns på påse.
Jag gjorde mina lyxigt höga och maffiga i en lite mindre form som är ca 20×30 cm. Men vill du göra fler rutor som räcker till många är det bara att dubbla receptet och göra i din vanliga långpanna.

Här skriver vi 30 november i kalendern och ute är världen vit. Så vackert med all snö och man har verkligen kommit i julstämning redan.

Jag spritsade lite kristyr på några pepparkakor och dekorerade med. Det blev väldigt fint och uppskattat!
Ett bra tips är att baka dessa en dag i förväg, ha på glasyr och låt den stelna helt på kakan i kylen innan du skär upp den i rutor.

Som sagt har jag använt en form som är ca 20×30 här. För en fullstor långpanna till ugnen skulle jag dubbla receptet.

Pepparkaksrutor- kärleksmums med smak av pepparkaka:

2 ägg
2 1/2 dl strösocker
150 g smör
2 msk pepparkakskrydda
1 tsk kanel
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver
2 dl mjölk

150 g smör
2 msk pepparkakskrydda
2 msk grädde
ca 5 dl florsocker
kokos

Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Smält smöret. Blanda i smält smör, kryddor, vetemjöl, bakpulver, vanilj och mjölk. Rör om till en helt slät smet. Ha upp i en bakplåtspappersklädd form. Grädda i ca 180°C i 30 minuter. Tag ut och låt svalna helt.

Smält smöret till glasyren. Ha i pepparkakskrydda, grädde och florsocker. Ta lite i taget av florsockret tills du har en lagom tjock glasyr.
Gör massa hål i den avsvalnade kakan med en ätpinne eller liknande (detta är för att glasyren ska få möjlighet att tränga ner i kakan och göra den ännu godare).
Bred ut glasyren och toppa med kokos. Låt stelna i kylen innan du skär den i rutor.


4
1 kommentar

10 recept till advent

fyllda lussebullar, lussebullar med fyllning

Med bara några få dagar till första advent känner jag att det passar med lite inspiration till adventsbaket. Därför kommer här 10 recept till advent. Kanske passar de fint till glöggmyset eller varför inte till adventsfikat på söndag?
Ett måste under jul är saffransbröd av något slag. Jag älskar dessa fyllda lussebullarna. Så goda och enkla att göra riktigt fina!

smördeg, pepparkaka, julgran

En smördegsgran med pepparkakschoklad. Alltså det här är så gott och riktigt festligt att bjuda på. Med färdig smördeg gör du detta på ett litet kick. Och det blir garanterat uppskattat av alla!

pepparkakor, franska pepparkakor, julkakor, småkakor

Mina skurna pepparkakor. Jag brukar göra en stor omgång deg lagom till första advent som jag sedan förvarar i frysen. Då kan man ta fram och grädda pepparkakor vartefter- hela december! Sån lyx att fylla huset med doften av hembakat, utan speciellt stor ansträngning!

kladdkaka med saffran och vit choklad

Saffranskladdkaka med vit choklad. Alltså det här är så ljuvligt gott att ni anar inte. Len kladdkaka med härlig smaka av saffran. Jag serverar gärna lättvispad grädde och lingon till. Det söta som möter det lite syrliga blir så gott!

mjukpepparkaka, julbak, mjuk pepparkaka med lingonsylt baka till jul,

Mjuk pepparkaka. Det är väl ändå något speciellt med det. Tycker ni inte? Saftig, mastig och full med smak.

pepparkaksbollar, veganska, vegan

Ibland vill man bara ha något litet och sött. Eller kanske något som passar finfint till glöggen? Testa då mina pepparkaksbollar! En riktig liten favorit.

cookies med smak av pepparkaka

Sega pepparkakscookies- kanske något för dig som inte är så förtjust i klassiska pepparkakor? Här har du smaken, men en helt annan upplevelse när du sätter tänderna i denna ljuvliga, segmjuka kaka. Du måste testa!

pepparkakspannacotta, juldessert, pannacotta, glöggmys, julafton

Pannacotta med smak av pepparkaka. Silkeslent och livsfarligt gott om du frågar mig. Perfekt att göra i mindre glas till glöggminglet eller i större om dom serveras som efterrätt.

sockerkaka, saffran, kaka, advent saffranssockerkaka

Saftig saffranskaka, med smak av både apelsin och apelsinblomsvatten. Så mycket smak i en enda liten kaka va! Lättvispad grädde och lingon passar finfint till!

rulltårta, baka, jul, fika

Drömrulltårta, med pepparkaksfyllning. Ja men såklart vill vi äta det till advent! Eller hur?

Har du något recept du gärna gör till adventshelgerna?

10
Kommentera

Rostad grönsakssoppa på räddade grönsaker

I den mataffär jag handlar kan man ibland fynda grönsakslådor för 50kr. En helt kartong med blandat frukt och grönt som antingen har kort datum eller kanske varit förpackat tillsammans med något som blivit dåligt. Spetspaprika tex, där den ena börjat bli mjuk men den andra fortfarande är fräsch och fin. Då hamnar den fina i en av dessa lådor.
Jag köpte en låda och gjorde en rysligt billig och klimatsmart rostad soppa av de räddade grönsakerna.

Visste du att det går hur bra som helst att äta kål som blivit lite missfärgad eller gul? Ibland kan man kanske tro att den är dålig, men här tog jag och rostade den och hade till soppan. Och det varken smakade eller luktade något annorlunda än helt vanlig svartkål. Dumt att slänga, men bra att få köpa lite billigare!
I den här lådan fanns både paprika, blomkål och morötter. En perfekt bas i en soppa!

Grönsakerna rostade jag först i ugnen med lite olja och örtsalt. Det gör grönsakerna extra goda tycker jag!

Grönsakssoppa 4 port:

1 blomkålshuvud
4 morötter
2 paprikor
2 röda lökar
olja
örtsalt
ca 1 L vatten

200 ml kokosgrädde
saft från 1 citron
salt

svartkål
olja
salt
pumpakärnor

Dela blomkål, morötter, paprika och lökar i bitar. Rosta i 225°C i cirka 25 minuter eller tills grönsakerna mjuknat och börjar få lite färg. Ha upp de rostade grönsakerna i en gryta eller kastrull. Slå på vatten så det täcker. Mixa så slätt du önskar. Låt koka upp. Ha i kokosmjölk och smaka av med citron och salt. Späd ev med mer vatten om soppan känns för tjock.

Repa kålen och skär i bitar. Stek frasig i olja. Smaka upp med salt. Toppa soppan med rostad svartkål och pumpakärnor.

Självklart kan du använda dig av de grönsaker och rotfrukter du gillar bäst. Pumpa, potatis, purjolök och palsternacka är sånt som är riktigt gott att koka soppa på!

5
Kommentera

Risgrynsgrötplättar med saffran

Risgrynsgrötplättar med saffran. Något att göra den där dagen man får en skvätt risgrynsgröt över.
Eller om du helt enkelt kokar eller köper risgrynsgröt för detta ändamålet. För det är det helt klart värt- jag lovar!
Är inte saffran den krydda som vår din båt att gunga kan du smaksätta plättarna med lite vaniljpulver istället.

Under hela min uppväxt har mammas morbror Yngve med fasa i rösten pratat om den uppstekta gröten de blev serverade i hans barndomshem. Så det här med att steka gröt har inte känts helt spännande om jag ska vara ärlig. Men så har jag sett flera olika recept på plättar av risgrynsgröt florera omkring den sista tiden. Och tänkte att jag måste ju ändå testa!

Någonstans förstår jag ju att den uppsteka gröten Yngve refererade till var överbliven havregrynsgröt från frukosten som sedan fick fungera som kvällsmål. Och att dessa gyllene, lite frasiga plättar av risgrynsgröt har föga gemensamt med den stekta gröt de fick.
Men faktum är, att även här ger vi gröten ett nytt liv. Om än i lite lyxigare förpackning.

Jag har haft i mandelmjöl och hackad mandel i mina. Bara för att jag gillar den där känslan av lite tuggmotstånd som den hackade mandeln ger. Och såklart smaken från mandelmjölet. Men har du inte det hemma kan du självklart ta helt vanligt vetemjöl.

Risgrynsgrötsplättar med saffran, ca 20-25 st:

500 g kall risgrynsgröt
2 ägg
1 dl mandelmjöl (eller vanligt vetemjöl)
1 tsk bakpulver
1/2 g saffran eller 1/2 tsk vaniljpulver
1 nypa salt
1 dl finhackade mandlar
smör att steka i

Blanda ner ägg, mjöl, saffran, salt och finhackade mandlar i den kalla risgrynsgröten. Rör tills allt gått ihop fint.
Låt gärna smeten stå och svälla i 20 minuter.
Skeda upp ca 1-2 msk grötsmet per plätt i en stekpanna med smält smör i. Stek tills de får en gyllene färg och vänd plättarna.
Det går såklart även bra att steka i en plättlagg.

Servera med rårörda lingon, grädde eller kvarg.

Ett gott mellanmål, till dessert eller frukost. Eller varför inte till en julig brunch?

5
1 kommentar

Fläsk med löksås

Fläsk med löksås

Fläsk med löksås

Varje vecka frågar jag familjen om de har några speciella önskemål om kvällsmat. Den här veckan utbrast Axel: fläsk med löksås!
Och vem är jag att inte tillgodose hans önskan om denna klassiker?

Att laga fläsk med löksås är inte svårt. Det som kräver sitt tålamod är att steka löken sådär mjuk och söt. Men med lagom het stekpanna och omrörning så står du tillslut där med lök stekt till perfektion.
Fläsk med löksås

Löksås passar fint till flera rätter än fläsk. Varför inte testa att servera det till isterband, stekt biff eller pannbiff?
3 lökar modell lite större behövs, sen är det bara att sätta igång!lokFläsk med löksåssos-3

Vi har världens sämsta köksfläkt, vilket gör att jag drar mig för att steka saker som osar väldigt mycket. I den kategorin hittar vi fläsk. Ska det dessutom tillagas ca 1 kg fläsk- ja då tar jag gärna en genväg. Nämligen att steka fläsket i ugnen.

Blir det lika gott som när mormor stekte i gjutjärnspannan? Nej, inte riktigt. Men det blir absolut tillräckligt gott för att det ska vara motiverat att ta den genvägen tycker jag!

Löksås 4 port:

3 gula lökar
smör att steka i
1 tsk strösocker
3 msk mjöl
ca 3 dl mjölk
2 dl valfri grädde
1 buljongtärning
ev salt

Skala och strimla löken fint. Stek i smör på medelvärme tills löken mjuknat helt och fått en gyllene färg.
Strö över socker.
Pudra över mjölet under omrörning så du inte får några klumpar.

Slå på mjölk och grädde, smula i buljongtärningen. Låt allt koka upp och sjuda på medelvärme i cirka 5 minuter.
Smaka av med mer salt om så behövs.

-byt ut grädden mot mjölk om du hellre önskar det.
-det går bra med både kött och grönsaksbuljong här, eller fond om du har det hemma.

Servera såsen till stekt fläsk, kokt potatis och rårörda lingon. Husmanskost när den är som bäst!

2
Kommentera