Risgrynsgrötplättar med saffran

Risgrynsgrötplättar med saffran. Något att göra den där dagen man får en skvätt risgrynsgröt över.
Eller om du helt enkelt kokar eller köper risgrynsgröt för detta ändamålet. För det är det helt klart värt- jag lovar!
Är inte saffran den krydda som vår din båt att gunga kan du smaksätta plättarna med lite vaniljpulver istället.

Under hela min uppväxt har mammas morbror Yngve med fasa i rösten pratat om den uppstekta gröten de blev serverade i hans barndomshem. Så det här med att steka gröt har inte känts helt spännande om jag ska vara ärlig. Men så har jag sett flera olika recept på plättar av risgrynsgröt florera omkring den sista tiden. Och tänkte att jag måste ju ändå testa!

Någonstans förstår jag ju att den uppsteka gröten Yngve refererade till var överbliven havregrynsgröt från frukosten som sedan fick fungera som kvällsmål. Och att dessa gyllene, lite frasiga plättar av risgrynsgröt har föga gemensamt med den stekta gröt de fick.
Men faktum är, att även här ger vi gröten ett nytt liv. Om än i lite lyxigare förpackning.

Jag har haft i mandelmjöl och hackad mandel i mina. Bara för att jag gillar den där känslan av lite tuggmotstånd som den hackade mandeln ger. Och såklart smaken från mandelmjölet. Men har du inte det hemma kan du självklart ta helt vanligt vetemjöl.

Risgrynsgrötsplättar med saffran, ca 20-25 st:

500 g kall risgrynsgröt
2 ägg
1 dl mandelmjöl (eller vanligt vetemjöl)
1 tsk bakpulver
1/2 g saffran eller 1/2 tsk vaniljpulver
1 nypa salt
1 dl finhackade mandlar
smör att steka i

Blanda ner ägg, mjöl, saffran, salt och finhackade mandlar i den kalla risgrynsgröten. Rör tills allt gått ihop fint.
Låt gärna smeten stå och svälla i 20 minuter.
Skeda upp ca 1-2 msk grötsmet per plätt i en stekpanna med smält smör i. Stek tills de får en gyllene färg och vänd plättarna.
Det går såklart även bra att steka i en plättlagg.

Servera med rårörda lingon, grädde eller kvarg.

Ett gott mellanmål, till dessert eller frukost. Eller varför inte till en julig brunch?

5
1 kommentar

Fläsk med löksås

Fläsk med löksås

Fläsk med löksås

Varje vecka frågar jag familjen om de har några speciella önskemål om kvällsmat. Den här veckan utbrast Axel: fläsk med löksås!
Och vem är jag att inte tillgodose hans önskan om denna klassiker?

Att laga fläsk med löksås är inte svårt. Det som kräver sitt tålamod är att steka löken sådär mjuk och söt. Men med lagom het stekpanna och omrörning så står du tillslut där med lök stekt till perfektion.
Fläsk med löksås

Löksås passar fint till flera rätter än fläsk. Varför inte testa att servera det till isterband, stekt biff eller pannbiff?
3 lökar modell lite större behövs, sen är det bara att sätta igång!lokFläsk med löksåssos-3

Vi har världens sämsta köksfläkt, vilket gör att jag drar mig för att steka saker som osar väldigt mycket. I den kategorin hittar vi fläsk. Ska det dessutom tillagas ca 1 kg fläsk- ja då tar jag gärna en genväg. Nämligen att steka fläsket i ugnen.

Blir det lika gott som när mormor stekte i gjutjärnspannan? Nej, inte riktigt. Men det blir absolut tillräckligt gott för att det ska vara motiverat att ta den genvägen tycker jag!

Löksås 4 port:

3 gula lökar
smör att steka i
1 tsk strösocker
3 msk mjöl
ca 3 dl mjölk
2 dl valfri grädde
1 buljongtärning
ev salt

Skala och strimla löken fint. Stek i smör på medelvärme tills löken mjuknat helt och fått en gyllene färg.
Strö över socker.
Pudra över mjölet under omrörning så du inte får några klumpar.

Slå på mjölk och grädde, smula i buljongtärningen. Låt allt koka upp och sjuda på medelvärme i cirka 5 minuter.
Smaka av med mer salt om så behövs.

-byt ut grädden mot mjölk om du hellre önskar det.
-det går bra med både kött och grönsaksbuljong här, eller fond om du har det hemma.

Servera såsen till stekt fläsk, kokt potatis och rårörda lingon. Husmanskost när den är som bäst!

2
Kommentera

7 recept på kladdkaka till kladdkakans dag

Saffranskladdkaka

Vad är det för dag idag? Är det en vanlig dag? Nej det är ingen vanlig dag för det är faktiskt kladdkakans dag, HURRA, HURRA, HURRA!

Älskar temadagar som är enkla att fira. För visst hinner man slänga ihop en kladdig kladdkaka dagen till ära?

Jag har inte börjat dela några julrecept än. MEN min saffranskladdkaka med vit choklad är för god för att inte få vara med här!
Pepparkakskladdkaka

Precis som min pepparkakskladdkaka, även den med choklad. En riktig favorit sen tidigare år som ni måste testa. Om inte idag- en dag närmare jul 🎄 kladdkaka, jordnötsringar, choklad

Kladdkaka med jordnötsringar och choklad- jo jag tackar ja så gott!
Jag älskar den salta jordnötssmaken ihop med chokladen. Och som ni ser på bilden ska kakan gräddas riktigt kladdig och sen få stelna en stund i kylen. Då blir den som allra bäst!kladdkaka, vir chokladkladdkaka, blåbärskladdkaka

Är du på jakt efter en kladdkaka med lite fräschare och syrligare smak, då är en kladdkaka med vit choklad, blåbär och citron något för dig!kladdkaka, kärleksmums, glasyr, choklad

Älskar du också kärleksmums? Testa då att göra en kärleksmumskladdkaka med extra mycket glasyr. Löjligt gott, det kan jag garantera er!

kladdkaka, topping, choklad

På tal om sött och salt. Har du testat min kladdkaka med kextopping och choklad? Salta kex tillsammans med söt choklad blir magi!

Kladdkaka med geisha

Kladdkaka toppad med Geisha.  Så enkelt men ack så gott!

Ska ni fira kladdkakans dag något idag?

6
1 kommentar

5 -minuterskola

5-minuterskola, snabb kola, kola utan grädde, godis,

 

Barndomen ropade hej hallå och bjöd på ett sedan länge glömt recept. Nämligen det på 5- minuterskola.
Som jag kokat denna kola!
På ingredienser som nästan alltid fanns hemma kunde man på ett litet kick få fram en chokladig och söt kola som snabbt tillfredsställde sötsuget.

Är man som jag uppvuxen under 90-talet på den svenska landsbygden med 1 1/2 mil till närmaste affär. Ja då fick man göra det bästa av situationen helt enkelt. Därför blev omgångarna med chokladbollssmet som aldrig ens blev till chokladbollar många. Vi åt direkt ur bunken.
Men vi kokade även 5-minuterskola. Jag tror receptet fanns med i någon kokbok för barn som jag hade.5-minuterskola, snabb kola, kola utan grädde, godis,

Här behöver inte kolan vara så perfekt. Men. Koka den för guds skull inte för hårt och inte heller längre än i 5 minuter. Det är på gränsen för att kolan blir lite hård för min smak.
Jag tog av den efter exakt 5 minuters kokande och den fick en lite mjuk kärna men halvhårda kanter. PERFEKT!

Kolan kokar du på smör, socker, sirap och kakao. Och eftersom jag nu är vuxen- även lite flingsalt. Det bryter av allt det söta tycker jag.

Jag använder som alltid mina gjutformar när jag gör godis. Så enkla att använda och perfekt resultat varje gång! Såg dessutom att de var på extrapris nu, både den stora och den lilla! Dom brukar ta slut i lager innan jul, så passa på att shoppa dom redan nu.

5-minuterskola, 20-23 bitar:

100 g smör
1 dl strösocker
3 msk sirap
1 1/2 msk kakao
1 nypa flingsalt

Ha upp alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull eller gryta. Låt allt koka på svag värme i max 5 minuter (gör gärna ett kulprov genom att droppa lite av smeten i iskallt vatten och se hur konsistensen blir, efter ca 4 minuter).
Klä en form med bakplåtspapper eller bygg ihop din gjutform och ställ på en skärbräda med bakplåtspapper. Häll upp smeten, strö över flingsalt och låt allt stelna. Skär i bitar och på ett litet kick har du ett enkelt godis❤️

Mins ni också det här godiset från 90-talet?

18
Kommentera

Krämig dragonkyckling med kantareller

Krämig dragonkyckling med kantareller

dragonkyckling, kyckling i sås, kantareller

Höstens gyllene kantareller står fortfarande kaxiga där i skogen och lyser. Och vem kan motstå att plocka dom? Inte jag i alla fall!
Så här kommer kanske höstens godaste recept: krämig dragonkyckling med kantareller.

dragonkyckling, kyckling i sås, kantareller

I år har jag plockat liter efter liter med kantareller. Har alltid med en eller ett par påsar ut på hundpromenaderna. Plockar de jag ser efter vägen. Och på en vecka har man fått ihop en rejäl skörd ändå.dragonkyckling, kyckling i sås, kantareller

Kyckling och dragon. Dom är bästa smakkompisar. Speciellt ihop med dijonsenap, kantareller och svartkål.

Servera med ris, kokt eller ugnsbakad potatis.

Är inte det här riktigt perfekt, tröstande, värmande och god höstmat?

Krämig dragonkyckling med kantareller:

4 st kycklingfiléer
smör och olja
örtsalt
1 tsk dragon
2 msk mjöl
1 dl vatten
3 dl valfri grädde
1 msk kycklingfond
1 tsk dragon
1 tsk dijonsenap
örtsalt
kantareller
4 blad svartkål
färsk gräslök

Torka kycklingfiléerna helt torra. Hetta upp smör och olja i en ugnsfaststekpanna. Bryn kycklingen på hög värme. Krydda kycklingen med örtsalt och dragon. Låt kycklingen steka klart i ugnen i 200°C tills innertemperaturen kommer upp till ca 66°C. Tag ut ur ugnen och ta  lyft ur kycklingen ur stekpannan.

Rör ut mjöl i skyn som bildats i stekpannan. Slå på vattnet och höj värmen till medel så att redningen börjar koka och tjocknar. Slå på grädde och smaksätt med kycklingfond, dragon, dijon och salt. Låt allt koka ihop till en sås. Förväll kantarellerna och stek dom sedan gyllene i lite smör.
Ha i de stekta kantarellerna i såsen.

Lägg antingen i filéerna och låt dom koka med i såsen någon minut. Eller servera kycklingen med såsen på sidan av.

Repa och stek svartkålen och servera till med ris, kokt eller ugnsbakad potatis.

25
Kommentera